pietruszka - 3495 przepisów (strona:92/233)

PLACKI Z CUKINII Z KURKUMĄ, CURRY I ŚWIEŻYMI ZIOŁAMI, BEZGLUTENOWE 138

klarowanego - sól i świeżo mielony pieprz - szczypta ostrej papryki (nie trzeba, ja lubię dodawać do kurkumy chili lub paprykę) - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/2 łyżeczki curry - drobno posiekany pęczek natki pietruszki i kolendry (musi być dużo ziół) - olej kokosowy (u mnie bezzapachowy) do smażenia lub inny Dodatkowo: - gęsty jogurt naturalny (u mnie bałkański) z odrobiną soli himalajskiej. Można także dodać

Smaczne Zdrowe
Nóżki nabite farszem na niecodziennym ryżu Andrzeja Polana 474

przygotowań! źródło zdjęcia Składniki na nóżki: Udko z kurczaka 4 szt Masło klarowane 1 łyżka Cebula biała 4 szt Papryka czerwona 1 szt Cukinia 1 szt Pęczek natki pietruszki Pęczek koperku Suszone śliwki 100 gr Cytryna 1 szt Olej Kolendra, kmin rzymski, sól, pieprz czarny Składniki na niecodzienny ryż: Bulion warzywno-drobiowy 1 szkl Mleko kokosowe 1 szkl Ryż

My Culinary Art
Wigilijna zupa grzybowa 111

ugotować makaron, chociaż według mnie zupa grzybowa najlepiej smakuje z ziemniaczanymi kluskami.   Zresztą przekonajcie się sami. Zapraszam!!!       Składniki na bulion warzywny:   3 marchewki, 2 pietruszki, 0,5 selera, sól, pieprz, 1 łyżka ziela angielskiego, 6 liści laurowych, 5 l wody     Składniki na zupę:   0,5 kg suszonych grzybów, 5l bulionu warzywnego

Passion of Cooking
Kolorowa galaretka z szynką z indyka 179

chudy rosół mięsno-warzywny lub warzywny szynka z indyka Konspol gotowana marchew (można wykorzystać z rosołu) kukurydza z puszki czarna fasola z puszki jajka ugotowane twardo świeża papryka zielona pietruszka żelatyna Żelatynę rozpuść w rosole lub bulionie według instrukcji z opakowania. Przestudź. Na dno miski (miseczek, foremek, głębokiego talerza itp.) wlej odrobinę przestudzonego bulionu z żelatyną - wstaw do lodówki, żeby

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gala Gault&Millau od kuchni 137

Woźniak – amuse bousch: sum wędzony/ kwaszone jabłko/ beza grzybowa/ karmelizowana cebula ucho świńskie/ wątroba/ trawa żubrowa/ estragon Paweł Oszczyk Szef Roku Gault& Millau 2016 – przystawka zimna: wędzony pstrąg/ pietruszka/ mirabelka Michał Kuter Szef Kuchni Tradycyjnej Gault&Millau 2016 – zupa: biały barszcz/ krokiet z wędzonych żeber/ chrupiący boczek/ jajko przepiórcze/ puree z leśnymi grzybami Paweł Dołżonek – danie głowne ryba

królestwo garów
Japońska zupa z pasty miso – miso-shiru. Co to jest umami? 144

poszczególne składniki mają odwzorowywać charakter pór roku, a także tworzyć kontrasty pomiędzy kolorami, konsystencją i smakami.   Bób, groszek, fasolka, soja – podgotowane w wodzie przed dodaniem bulionu. Kolendra lub pietruszka, kiełki i sezam na posypkę do podania. Jajko w koszulce, jajko jak do ramenu – ze ściętym białkiem i półpłynnym żółtkiem – do miso na śniadanie. Makaron ryżowy, jajeczny, soba (gryczany), makaron

Karo in the Kitchen
Pierś z gęsi na modrej kapuście 134

Wiele lat go nie doceniałam i to był błąd. Teraz nadrabiam i polecam każdemu. Składniki: 1 pierś z gęsi ( podwójna z kością ) Garść żurawiny suszonej 1 marchewka 1 mała pietruszka Kawałek selera 1 główka modrej kapusty ( mała ) Bulion Sól Pieprz Ocet winny woda ew.cukier Wykonanie: Skórę piersi z gęsi nacinamy i całość nacieramy solą i pieprzem. Po zamarynowaniu ( około

Smaki Ewy
Królik w winie z rozmarynem i szafranem 188

królik ok 1 kg 2 marchewki 1 por 1 pietruszka 2 cebule pół szklanki jasnego wina wytrawnego rozmaryn listek laurowy ziele angielskie sól pieprz 3-4 ząbki czosnku szczypta szafranu 200 ml śmietany Królika podzielić na porcje, umyć i osuszyć. Włoszczyznę, cebulę i czosnek pokroić na plasterki, włożyć do garnka dodać wino, listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz

Gotowanie jest łatwe
Zdrowe placuszki z miąższu dyni. 123

około 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone wyjmij z patelni, połóż na papierowych serwetkach, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj gorące na małych talerzykach. Możesz ozdobić zielonymi gałązkami pietruszki.                            Życzę smacznego

Przepisy i porady kulinarne
Placki ziemniaczano-jarmużowe z gulaszem dla leniwych 181

zmkisować na jednolitą masę. Oczywiście 2 jajka, sól i pieprz to dodatki obowiązkowe do placków ziemniaczanych. Zamiast jarmużu możemy oczywiście dodać inne zielone warzywo - szpinak, brokuł i odrobinę natki pietruszki, koperek, liście z łodyżek selera, natkę z marchewki? Czemu nie?! Masa ziemniaczana ma być dość zwarta i pulchna - uzyskamy tą miękkość dzięki dłuższemu miksowaniu w blenderze, który napowietrzy nam całą

Right Behind The Kitchen
Przepiórki na trzy sposoby 176

Wykładacie puree na talerz, a na nim kładziecie śliwki i przepiórkę. Przepiórka z ziołami, masłem i pieczonymi warzywami 1 przepiórka 100 g masła por młody seler z nacią korzeń pietruszki z nacią szczypior 4 listki laurowe tymianek, rozmaryn pieprz i sól Oddzielacie delikatnie palcem skórę przepiórki od mięsa. Rozsmarowujecie tam masło i wkładacie zioła. Samą przepiórkę też nadziewacie masłem

GRUBY WAŁEK
Flaczki wołowe z pomidorową nutką 123

wodę zlać i znowu przepłukać pod bieżącą wodą. Jeszcze raz powtórzyć wszystko. Do dużego garnka wlać wywar, dolać wody. Wrzucić obgotowane flaki wołowe, pokrojoną w plasterki dużą marchew, korzeń pietruszki oczyszczony i pokrojony w talarki, ziele angielskie, listki laurowe, majeranek, plasterki wędzonego boczku, ząbek czosnku,przecier pomidorowy, paprykę w proszku. Na patelni z odrobiną oliwy obsmażyć pokrojoną drobno cebulkę

Kuchnia Pokoleń
Rosół wołowy z borowikami 150

wołowych z mięsem 400-500 g steków wołowych 20 g suszonych borowików włoszczyzna 1 cebula 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego garść świeżego lubczyku 2 litry wody natka pietruszki świeżo mielony czarny pieprz sól do smaku (opcjonalnie, ja dodaję płaską łyżeczkę) PRZYGOTOWANIE: Do misy multicookera włożyć mięso i cebulę. Nastawić program FRY i czas 15 minut. Obsmażamy mięso razem

ClauditteMissCooking
Pasztet mięsny pieczony by Lulu 173

wołowiny (np pół na pół kark wołowy i szponder) 0,8 kg boczku lub podgardla 0,8 kg wątroby wołowej lub wieprzowej 3 duże cebule 3 średnie marchewki 2 pietruszki kawałek selera 4 jajka 2 suche bułki kilkanaście plastrów surowego boczku do wyłożenia dna foremek. przyprawy : 3 liście laurowe , 6 ziarenek ziela angielskiego , 1 duża lub 2 małe gałki muszkatołowe

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata