piersi - 15384 przepisów (strona:771/1026)

Zapiekanka warzywno - mięsna 183

ziemniaki i wędzony boczek oraz por. Reszta to kwestia wyobraźni a ciasto  wszystko idealnie połączy. Składniki naszej zapiekanki: -5 ugotowanych ziemniaków -2 plastry wędzonego boczku -por -20 dkg piersi z kurczaka -1/2 kg fasolki szparagowej -3 łyżki startego żółtego sera -3 jajka -3 łyżki mąki ziemniaczanej -3 łyżki majonezu -sól -warzywko -pieprz    Pora kroimy na drobne

Maminek kulinarny
Gyros domowy z kurczaka 201

Pomysł na szybki, smaczny obiad.     Składniki: -podwójny filet z piersi kurczaka -sól -przyprawa barbecue -słodka papryka -sumak przyprawowy -olej    Fileta kroimy w paski.    Przyprawiamy solą, papryką, sumakiem, barbecue, układamy w naczyniu, skrapiamy olejem i odstawiamy na godzinę.    Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, kilka razy obracając.    Wystarczy dodać frytki, warzywa

Maminek kulinarny
Kurczak w estragonie 238

Danie nie jest wierną kopią dania kulinarnej mistrzyni, zmodyfikowałam je nieco, ale było ono dla mnie inspiracją. Jak również wielki estragon rosnący w moim ogrodzie. Składniki: 2 filety z piersi kurczaka 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku, drobno posiekany jasna część pora, drobno pokrojona 1 łyżka świeżego estragonu 80ml białego wina wytrawnego 1/2 łyżeczki soli 60ml śmietany 18% biały pieprz

Smakowity Blog Kulinarny
Empanadillas z jagnięciną i warzywami 211

użyć dowolnych składników, warzyw, ryb, owoców morza, mięs. W tym przypadku wykorzystałam jagnięcinę, która została mi z obiadu z poprzedniego dnia. Równie dobrze można wykorzystać mięso z rosołu, upieczoną pierś kurczaka lub tuńczyka z puszki. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 posiekana cebula 4 posiekane pieczarki 1/2 posiekanej czerwonej papryki 2 łyżki oliwy 100g upieczonej wcześniej jagnięciny lub innego mięsa

Smakowity Blog Kulinarny
Pasta kanapkowa- Kurczak curry! 378

Składniki:  ugotowana pierś z kurczaka (150g) 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki majonezu 1 łyżka indyjskiej pasty curry sól Przygotowanie: Mięso kurczaka i jajka drobno kroimy lub rozdrabniamy blenderem. Dodajemy majonez, pastę curry i solimy do smaku. Pastą smarujemy pieczywo lub krakersy

Smakowity Blog Kulinarny
Marokańskie kebaby z kurczaka z dipem z awokado Jamiego Olivera 386

lekturę! Znajdziecie w niej łatwe przepisy na klasyczne dania zainspirowane podróżami autora. Z pewnością zainspirują także was do kulinarnych eksperymentów.  Składniki: 500 g mięsa z kurczaka (filet z piersi lub udek) 4 chlebki arabskie lub pita 1 cytryna pokrojona na cząstki Marynata: kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka, obrany i drobno starty 1 łyżka pikantnej papryki w proszku 1 łyżeczka

Smakowity Blog Kulinarny
Kurczak po grecku z kuskusem, warzywami i tzatzikami 341

świeża czerwona papryczka chilli 4 dymki 1/2 pęczka świeżego koperku 200 g świeżego lub mrożonego groszku 1 garść czarnych oliwek 2 łyżki oliwy 40 g sera feta Kurczak 2 piersi kurczaka (około 400 g) 1 czubata łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 cytryna oliwa Tzatziki 1/2 dużego ogórka 250 g jogurtu naturalnego greckiego 1/2 cytryny 1/2 pęczka

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z jabłkiem, gorgonzolą i kurczakiem 185

Składniki: 150 g roszponki jabłko 100 g sera gorgonzola pieczona pierś kurczaka garść orzechów włoskich garść suszonej żurawiny garść kiełków rzodkiewki Dressing: saszetka oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią sok z cytryny łyżeczka musztardy sól, pieprz Przygotowanie: Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni. Kurczaka kroimy w plasterki. Jabłko kroimy w dużą kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. W misce

Smakowity Blog Kulinarny
Bułki pszenne 203

Wracam powoli do rzeczywistości po długiej podróży bogatej w zapierające dech w piersiach wrażenia (także kulinarne) i miłe spotkania po latach:) I choć walizki jeszcze nie do końca rozpakowane, myśli uciekają  jeszcze gdzieś daleko, a moja kuchnia pachnie już świeżo pieczonymi bułeczkami, które uprzyjemnią mi powrót do codzienności. Składniki: 60 g masła 300 g mąki pszennej 10 g drożdży

Smakowity Blog Kulinarny
Pierś drobiowa super ekspresowa 291

czasu. To mój ulubiony przepis na super ekspresowy pyszny filet z kurczaka lub indyka, po którym zostaje tylko ... zapach unoszącey się w powietrzu :) SKŁADNIKI Pokrojony w plastry filet z piersi drobiowej olej z oliwek duża cebula sól  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na dużej patelni wlać 4 łyżki oleju z oliwek, dodać pokrojoną cebulę i ułożyć  na niej filety drobiowe

zielonacukinka
Sałatka makaronowa z tuńczykiem 494

większym szokiem niż sam wyczyn, był dla mnie smak sałatki. Wszystko do siebie pasowało! I było pyszne. Od tamtej pory robimy tą sałatkę razem, czasami zamieniając tuńczyka na grillowaną pierś kurczaka. Przepis jest banalnie prosty i szybki, więc nawet bardzo zapracowani mogą znaleźć chwilkę na przyrządzenie tego smakołyku.  Potrzebne nam: - makaron z zupki chińskiej - pół puszki kukurydzy

W poszukiwaniu inspiracji
Aromatyczna zupa z kurczakiem 310

niej konkurencja! Polecam sprawdzić. Aromatyczna zupa z kurczakiem 2 szklanki wody 6 szklanek wywaru z kurczaka 2 średnie marchewki  2 łodygi selera naciowego połowa małego kalafiora 35 dag piersi z kurczaka jedna mała cukinia pietruszka, koperek pieprz, sól 2 liście laurowe  Mieszamy wywar z wodą, dodajemy liście laurowe i pozostawiamy do lekkkiego wrzenia.  Po kilku minutach dodajemy

Kuchnia moimi oczami
Smaki Indii: Kurczak maślany/ Taste of India: Butter chicken 515

tandoor oven, as well as Tandoori chicken . But we will do it in a frying pan :)   Składniki na dwie porcje kurczaka maślanego: 300 g mięsa z podudzi lub piersi kurczaka 1 ząbek czosnku 1 cm świeżego imbiru 1/2 łyżeczki soli morskiej 1 mała suszona papryczka chilli 1 łyżka soku z cytryny 50 ml jogurtu naturalnego 1/3 łyżeczki garam masala

Tajskie smaki
Jedliście kiedyś kasztany? 158

oryginalnym twistem . Zupa krem z kasztanów Składniki: (na 4 porcje) 700 g kasztanów jadalnych 1,5 litra bulionu warzywnego 500 ml śmietany kremówki (38%) sól pieprz dodatkowo: 400 g piersi z kurczaka 400 g pieczarek sól pieprz Kasztany nakroić na krzyż, wrzucić do wrzącej wody i gotować 2-3 minuty. Odcedzić, przestudzić i obrać. Zalać bulionem, gotować, aż zmiękną

Pożeraczka, czyli raz adobrze