piersi - 15384 przepisów (strona:75/1026)

Pierś kurczaka w konfiturze figowej z kaszą bulgur z awokado, miętą i cytryną 173

Prosta propozycja na lekki i zdrowy obiad. Duszona w sosie figowym pierś kurczaka podana z moiją ulubioną kaszą bulgur aromatyzowaną miętą i cytryną z dodatkiem posiekanego drobno awokado. Całość ubarwiona dodatkiem sałaty i malin, co by kolory na talerzu się zgadzały. Ciekawy pomysł na niecodzienny obiad i wykorzystanie fig, w formie konfitury tym razem.  Składniki (na 2 porcje): Duszona(...)pierś kurczaka: 350 gram piersi kurczaka  1-2 łyżki oleju do smażenia  szczypta soli i pieprzu  przyprawy: rozmaryn, wędzona papryka 2-3 łyżki konfitury figowej  1/2 cebuli  lampka czerwonego wina 1/2 szklanki bulionu  Kasza bulgur z awokado  1/2 szklanki kaszy bulgur  1/2 awokado  garść świeżej mięty  1 cytryna  szczypta

Mango Papaja
Pierś kurczaka duszona z figą i winem podana z pieczonym karmelizowanym burkiem i cytrynowo- miętowym ryżem 131

zakochałam i który kolejnego dnia, na prośbę innych, musiałam powielić chociaż miałam szczerą ochotę wymyślić nowe danie lub nie gotować wcale. Uparli się! Składniki (na 3 porcje): 500 gram piersi kurczaka  10 fioletowych fig 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina szczypta soli i pieprzu  sok z cytryny  rozmaryn łyżka oliwy z oliwek Karmelizowane buraki: 2 upieczone w folii(...)kostkę buraki. Dodaję cukier i karmelizuję je chwilę. Wlewam wino które natychmiast redukuję na dużym ogniu. Doprawiam buraki solą, sokiem z cytryny i miętą. Ściągam z ognia.  Pierś kurczaka kroję na mniejsze kawałki, doprawiam solą, pieprzem i rozmarynem. Odstawiam na kilkanaście minut do lodówki. Na oliwie z oliwek smażę pokrojoną pierś kurczaka do zarumienienia. Dodaję pokrojone figi i duszę

Mango Papaja
Piersi z kurczaka nadziewane szynką serrano i jarmużem 166

lipcu miałyśmy okazję uczestniczyć w konferencji dla blogerów, podczas której brałyśmy udział w rozmaitych warsztatach kulinarnych. Jedne z nich były dedykowane kuchni francuskiej, a przyrządzałyśmy tam między innymi pyszną pierś z kurczaka nadziewaną jarmużem i szynką serrano. Przepis na to kulinarne cudo przedstawiamy poniżej. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut + 20 minut gotowania Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka(...)pieprz, opcjonalnie świeży tymianek Rozgrzewamy patelnie wraz z oliwą z oliwek. Dorzucamy jarmuż i dusimy kilka minut, aż zmięknie. Zdejmujemy patelnię z palnika. Szynkę serrano tniemy na mniejsze kawałki. Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek, a następnie nacinamy delikatnie wzdłuż tak by powstała kieszonka. Obsypujemy mięso delikatnie solą (szynka jest słona, dlatego nie używamy zbyt dużo tej przyprawy) i świeżo

Kolizje Smaków
LETNI KAPUŚNIAK NA PIERSI Z KURCZAKA 153

strasznie zachciało mi się takiej pysznej, kwaśnej zupki. Zazwyczaj kapuśniak gotuję na wędzonym żeberku, z dodatkiem boczku i kiełbasy. Tym razem wyszła wersja "light", gdyż zupę ugotowałam na piersi z kurczaka. Wyszło lekko i pysznie. Zwłaszcza, że kilka lat temu odkryłam kapustę kiszoną Sandomierską, i do dziś jestem jej wierna. Jest apetyczna, jasna i pysznie kwaśna.  Idealna do surówki(...)właśnie do kapuśniaku 😊 Składniki: 1/2 piersi z kurczaka 1/2 kg kapusty kiszonej 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 ziemniaki 1/2 szkl. kaszy pęczak ziele angielskie liść laurowy sól pieprz majeranek Wykonanie : Pierś zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, solimy i gotujemy około 15 minut. Po tym czasie do mięsa dodajemy pęczak oraz pokrojone w kostkę warzywa. Kiedy pierś

Walijskie Pichcenie
Pierś indyka w marynacie miodowo-musztardowej 171

prostej marynacie. Nie wiem jak Wam, ale mnie ślinka cieknie na samą myśl Jeżeli nie mieliście pomysłu na następny obiad to już go macie! Spróbujcie koniecznie, nie pożałujecie! Pierś indyka w marynacie miodowo-musztardowej Czas przygotowania 10 minut/y Czas gotowania 1 godzina Czas całkowity 1 godzina, 10 minut/y Składniki 1 pierś z indyka 300g młodych ziemniaków 1 łyżki musztardy stołowej(...)łyżki miodu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej sól, pieprz cytrynowy olej Sposób przygotowania Piekarnik nagrzewamy do 160°C. Miód i musztardę mieszamy z odrobiną soli i pieprzu. Pierś indyka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem, pokrywamy marynatą i odstawiamy na 30 minut. Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy w łódeczki. Wrzucamy je do miski, dodajemy

Mostek w kuchni
Kurczak pieczony w panierce – chrupiący i soczysty! 325

powodu omijają ją wszyscy dbający o linię – chłonie tłuszcz. Ale i to da się ominąć – kurczak w panierce pieczony w piekarniku, z minimalną ilością tłuszczu, wychodzi jeszcze bardziej chrupiący! Piersi z kurczaka to jasne mięso bez kości, które nie wymaga długiej obróbki cieplnej – szybko jest gotowe do jedzenia, ale też nieodpowiednio upieczone czy usmażone – staje się suche. To chude mięso(...)pieczenia trzeba je odpowiednio naszykować, żeby przy wysokiej temperaturze która zamknie i przypiecze panierkę, mięso pozostało kruche i soczyste. Piersi z kurczaka oczyszczamy z błon. Odcinamy polędwiczki i zostawiamy je w całości, a pozostałe mięso kroimy w poprzek piersi, pod lekkim skosem, na kawałki grubości około 1,5cm. Rzadki naturalny jogurt albo maślankę mieszamy z ulubioną przyprawą do kurczaka – jeśli

Karo in the Kitchen
Grillowana pierś kurczaka z jajkiem sadzonym i surówką z cukinii 162

macie już pomysłów na letnie obiady? Polecam wam bardzo prosty mój pomysł - grillowana pierś, cukinia i jajko świetnie się sprawdzają w upały jako lekki posiłek :)  SKŁADNIKI (1 porcja - 300 kcal) 1 mała pierś z kurczaka (100 g) 1/3 małej cukinii (100 g) 1 jajko 1 łyżeczka pestek dyni 1/2 łyżeczki masła 1 łyżeczka oliwy sól, pieprz, papryka słodka, chili(...)proszku PRZYGOTOWANIE Pierś doprawiamy solą, pieprzem i papryką i grillujemy na ruszcie czy patelni (możemy też upiec w folii). Na suchej patelni prażymy pestki dyni. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili, polewamy oliwą i mieszamy. Na maśle smażymy jajko sadzone. Podajemy mięso, surówkę a na niej jajko, które posypujemy pestkami dyni. Szybki

Moje Kuchenne Rewelacje
Pierś z kurczaka zapiekanka z kurkami i szpinakiem 140

Pierś z kurczaka zapiekanka z kurkami i szpinakiem Jedno z moich ulubionych dań  Składniki: 3 piersi z kurczaka 350 g szpinaku mrożonego bądź świeżego 300 - 400 g kurek 200 ml śmietanki 18 % 100 g sera żółtego 1 - 2 ząbki czosnku pieprz, sól, ostra papryka ostra, olej do smażenia 1 łyżka masła Wykonanie: Pierś myjemy i usuwamy zanieczyszczenia jeżeli takie(...)Przecinamy wzdłuż. Nacieramy pierś przyprawami: papryką ostrą, pieprzem i solą. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju z obu stron aż lekko się zarumienią. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Kurki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na maśle tak długo aż puszczą sok i on cały odparuje, przyprawiamy solą i pieprzem, wykładamy na filety. Na patelni smażymy nasz szpinak. Jeżeli mamy mrożony

W Moim Magicznym Domu
Makaron w sosie pomidorowym z piersią kurczaka 138

Zwykle makaron w sosie pomidorowym przygotowuję z mięsem mielonym, tym razem użyłam piersi z kurczaka. Do tego kilka warzyw takich jak czerwona papryka, cebula oraz pieczarki i pyszne danie na obiad było gotowe :)  Składniki na 4 porcje: 400-500 g piersi z kurczaka 1 duża cebula 1 czerwona papryka 400 g pieczarek 2 puszki pomidorów lub kilka dojrzałych świeżych(...)pomidorów (obranych ze skórki) 0,5 łyżeczki cukru przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka mielona papryka, ostra mielona papryka  400 g makaronu   Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć mięso oprószone solą i pieprzem. Usmażoną pierś zdjąć z patelni i odłożyć na chwilę na bok. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, a pieczarki

Simply Food
Piersi kurczaka z cebulą i bakaliami 133

Kotlety z piersi kurczaka w odświętnym wydaniu, czyli mięso obiadowe na niedzielę! Ale tak poważnie, to może być również na co dzień, bo takie mięso przygotowuje się bardzo szybko. Farsz powstaje z cebuli, rodzynek, płatków migdałowych i doskonale komponuje się z kurczakiem. Składniki: – 3 piersi z kurczaka – sól(...)cebula – 150 g rodzynek – 4 łyżki płatków migdałowych – sól, pieprz do smaku – 2 łyżki sosu sojowego – 3 łyżki oliwy   Wykonanie: – Piersi z kurczaka przekroić wzdłuż, każdą na 2 plastry. Pokropić sosem sojowym, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. – Usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron

To co kocham
Szybka sałatka z kurczakiem i ananasem 139

miałem zbyt dużo czasu dla siebie. Sporo pracy oraz innych obowiązków zmusiło mnie do przygotowywania szybkich posiłków. Chciałem wam pokazać jeden z nich. Prosta i bardzo smaczna sałatka z piersią kurczaka i ananasem z puszki. Dodatkowo oczywiście sałata i gotowa sałatka meksykańska, w której znajduje się groszek, kukurydza, marchew, czerwona fasola, papryka. Przygotowanie takiej sałatki nie trwa dłużej niż(...)minut, a efekt jest bardzo zadowalający. Dodatkowym atutem jest fakt, że tak przygotowany posiłek możemy zabrać ze sobą do pracy czy na trening. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 3-4 plastry ananasa z puszki 2-3 liście zielonej sałaty 1 puszka sałatki meksykańskiej (groszek, kukurydza, marchew, czerwona fasola, papryka) Sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka Olej lub oliwa

Programista w kuchni
Suszone przysmaki dla psa 194

zniknęły w oka mgnieniu. Zróbcie je, a Wasze psiaki już nigdy nawet nie powąchają tych sklepowych. ;)   Suszone mięso i ryby dla psa: ok. 30 wędzonych szprotek 200 g piersi z kurczaka 200 g mięsa z udek kurczaka 250 g wątroby indyczej papier do pieczenia patyczki do szaszłyków Mięso, którego używacie powinno pochodzić z zaufanej hodowli i być jak najbardziej(...)chude. Tłuszcz po suszeniu jest niesmaczny. Piersi z kurczaka użyłam do suszenia podłużnych kawałków i owinięcia szprotek. Udka z kurczaka posłużyły jako małe kawałki na smaczki na jeden kęs. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i pozbywamy się tłuszczu i wszelkich błonek. Kroimy w cienkie podłużne kawałki, które owiniemy wokół szprotek oraz rozwiesimy na patyczkach do szaszłyków.  Wątróbkę myjemy

Cooking Monster
Delikatna pierś z kurczaka z ryżem w sosie kokosowym w towarzystwie frytek z marchwi pieczonych w pietruszce i parmezanie 152

Danie dla fanów kokosa w każdej postaci Pierś z kurczaka w panierce z wiórków kokosowych, smażona na oleju kokosowym, z ryżem jaśminowym gotowanym w mleku a do tego sos na bazie mleka kokosowego i cytryny. Szczerze? To była moja letnia fantazja na temat „pierś z kurczaku z ryżem po treningu” ;p Oczywiście pojawiło się w tym daniu trochę(...)natłuszczenia blachy Wykonanie KURCZAK I RYŻ W garnku zagotuj wodę, dodaj 1/4 łyżeczki soli i 100 ml mleka kokosowego, dodaj ryż jaśminowy i gotuj wg instrukcji na opakowaniu. Oczyść pierś z kurczaka z błonek i pokrój w podłużne paski. Wsyp wiórki kokosowe do blendera i trochę je rozdrobnij. Zanurz mięso w odrobinie mleka kokosowego, a potem w wiórkach kokosowych

Eat me! Fit me!
Pierś z kurczaka z kaszą kuskus i warzywami 165

Dziś zachęcam do wypróbowania przepisu na pierś z kurczaka z kaszą kuskus i warzywami. Danie zdrowe, dietetyczne i naprawdę sycące. Idealnie nadaje się również do zabrania do pracy na lunch. Dodatkowo danie jest kolorowe i dzięki temu samo zachęca do spróbowania :) Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki miodu(...)sól pieprz Kasza kuskus: 1,5 szklanki kaszy kuskus bulion do zalania kaszy 1/2 brokuła 2 średnie marchewki 1 szklanka mrożonego groszku Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. Przygotować marynatę. W naczyniu połączyć olej, imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę i miód. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Gotową marynatą zalać piersi, przemieszać i odstawić do lodówki na około

kuchnia doski
Kurczak w kremowym sosie z bobem i marchewką 179

zamieniam na jogurt) i lekko słodkie od marchewki. Doskonale współgra z ryżem lub kaszą i mięsem z kurczaka. Inspiracja: Kwestia smaku Składniki na 3 porcje: 300g bobu 400g piersi z kurczaka 1 łyżka oliwy lub oleju 2 łyżki mąki 1 nieduża cebula 1 marchewka 250 ml bulionu szczypta kurkumy 40 ml śmietanki kremowej 30% 40 ml śmietany 18% 2 łyżki(...)posiekanego koperku Sól Pieprz Przygotowanie: Bób ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i obrać. Pierś z kurczaka oczyścić. Rozdzielić na dwie pojedyncze piersi. Każdą przekroić na 2 części, grubszą i cieńszą. Grubszą część przekroić w poprzek na 2 cieńsze filety. Mięso doprawić solą oraz pieprzem z obu stron, a następnie oprószyć mąką. W szerokim garnku lub na większej patelni rozgrzać olej

Fabryka pomysłów