trunki to prym wiodą likier z trzciny cukrowej i piwo. Zainspirowana południowoamerykańskimi smakami postanowiłam przygotować moją wersję empanadas z kurczakiem. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 większa pierś z kurczaka (lub 2 małe) 1 łyżka oleju 1 średnia cebula 2 większe ząbki czosnku 1/3 papryczki chilli 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 lekko czubata łyżeczka mielonego kuminu 1 mała puszka(...)kukurydzy sól do smaku jajko do posmarowania ciasta Pierś z kurczaka pokroić w małą kostkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Papryczkę również bardzo drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Dołożyć posiekaną papryczkę, wsypać słodką paprykę i kumin - wszystko razem podsmażyć przez około 20 sekund, cały czas mieszając. Dodać pokrojoną pierś z kurczaka, przyprawić
Codzienna kuchnia niecodziennaśmietaną. W mojej wersji zupa zabielana jest mleczkiem kokosowym. Nie obawiajcie się tego połączenia. Mleczko kokosowe doskonale podkreśla smak zupy grzybowej i nadaje jej niezwykle kremową konsystencję. Karmiąc piersią możecie bez obaw i wyrzutów sumienia delektować się taką zupą. Zarówno zupa grzybowa jak i wigilijna kapusta z grzybami nie zaszkodzą waszym maluszkom. Dzieci na skosztowanie zupy grzybowej powinny poczekać
Dieta bez mlekaSKŁADNIKI 400 g piersi kaczki ze sk ó rką 20 g imbiru 1 pomarańcza 2 łyżki miodu 3 gałązki tymianku s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 400 g di petto d'anatra 20 g di zenzero fresco 1 arancia 2 cucchiai di miele 3 rametti di timo sale, pepe PRZYGOTOWANIE Pierś kaczki nacinamy(...)skórką; doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy marynatę: w miseczce mieszamy 2 łyżki miodu, sok z połówki pomarańczy, listki tymianku oraz starty imbir. Pierś kaczki marynujemy ok. 5 minut. Mięso kaczki obsmażamy na rozgrzanej patelni ok. 3 minuty z każdej strony. Podsmażone mięso wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy
La grande e la piccola cuocanatką pietruszki i sałatą przygotowaną ze świeżych warzyw i sałaty batawskiej, pekińskiej, maślanej, dowolnym mixem sałat lub mini sałaty rzymskiej z domowym ziołowym dressingiem. Składniki: 2 nieduże podwójne piersi z kurczaka lub kurczak upieczony (lub ugotowany w warzywnym bulionie) 2 szklanki bulionu drobiowego 5 dag masła masło do formy roztarty duży ząbek czosnku połowa puszki czerwonej fasoli 1/4 szklanki mąki(...)makaronu penne Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 210 C. Nasmarować naczynie żaroodporne masłem. Jeśli w przepisie wykorzystujemy kurczaka to oddzielmy mięso od kości i kroimy na nieduże kawałki. Jeśli wykorzystujemy piersi to po ich umyciu i osuszeniu kroimy w kostkę i smażymy na oleju, dodajemy fasolę. Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, jednak krócej o 3 minuty. Przygotować
Zasmakuj Kuchniposzukujemy różnych rzeczy i inspiracji. Szukamy prezentów dla najbliższych, przepisów na potrawy wigilijne, ale szukamy też propozycji obiadowych na kolejne dni świąt. U nas w tym roku pojawi się pierś z kurczaka, banalnie? O nie, nie! Pierś zostanie podana w zupełnie inny sposób niż zazwyczaj, na słodko z pomarańczami i żurawiną. Jesteście ciekawi tego zestawienia? Zapraszam serdecznie(...)Składniki na 4 porcje: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 4 pomarańcze garść żurawiny mrożonej 100 gram masła 1 łyżeczka cukru sól pieprz Przygotowanie: Kurczaka myjemy i osuszamy. Następnie kroimy na mniejsze filety o grubości ok 2 cm. Solimy i pieprzymy z obu stron. Pomarańcze myjemy pod wrzącą wodą, następnie
Życie zaczyna się w kuchniKotlety devolay z piersi kurczaka. Jedno z moich ulubionych dań mięsnych. Po przekrojeniu z kotleta powinno wyciekać masło. Wówczas mięso jest wilgotne, soczyste i smaczne. Nie dodaję czosnku do masła, ale jeśli lubicie to można dodać. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie na moim blogu w zakładce MIĘSA. To właśnie tam jest najwięcej przepisów i pomysłów. Składniki 2 podwójne piersi(...)kurczaka 5 łyżek masła 3 łyżki natki pietruszki sól pieprz 2 jajka 3 łyżki mąki bułka tarta do panierowania olej do smażenia Każdą pierś rozbić delikatnie na cienkiego kotleta, ale tak aby mięso nie porozrywało się.Oprószyć je solą i pieprzem. Miękkie masło rozgnieść z posiekaną natką pietruszki, oprószyć solą i wymieszać. Na każdy kotlet ułożyć masło i zawinąć
O kuchni z uczuciemZapewne nie raz macie ten problem: mam pierś z kurczaka, ale co z niej na obiad? Dziś mam dla Was propozycję na smacznie przyrządzoną pierś drobiową. Pieczona w piekarniku, w pysznej marynacie ostro- słodkiej. Mięso jest przepyszne, kruche, delikatne. Idealne na obiad, kolację albo pokrojone w plasterki na kanapki. Koniecznie musicie spróbować ;) Składniki: * 1 kg piersi z kurczaka
Zrób to smacznieŁatwe Przystępne Przepis na pierś z kurczaka zapiekaną w sosie śmietanowo-kurkowym Pierś z kurczaka jest chyba najbardziej popularnym rodzajem mięsa w kuchni. Z wykorzystaniem tej właśnie części kurczaka powstaje wiele dań, ale także przystawek czy sałatek. Jednak chyba najczęściej praktykowanym sposobem przygotowania piersi z kurczaka jest po prostu kotlet. W poniższym […] Artykuł Filet z kurczaka w sosie śmietanowo
PysiaGotuje.pldrugi dzień :-) Z podanych proporcji wychodzi obiad dla 3-osobowej rodziny (dwoje dorosłych i dziecko) na dwa dni, albo jedno konkretne danie dla większej rodziny. Zapraszam :-) Składniki: 1 pierś z kurczaka 2 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów (preferuję w pomidory w całości) 180 g pieczarek 1 puszka kukurydzy 1 słodka jędrna papryka pół filiżanki mrożonego groszku(...)łyżek kiełków fasoli mung odrobina octu winnego trochę wody odrobina mąki kukurydzianej sól, pieprz, papryka czerwona słodka, curry, chili, imbir oliwa z wytłoczyn do smażenia ryż Wykonanie: 1. Pierś z kurczaka kroimy w cząstki. 2. Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na rozgrzany tłuszcz pokrojoną pierś z kurczaka, sypiemy wszystkimi przyprawami, oprószmy mąką kukurydzianą, mieszamy i smażymy. Uważamy by nie przesadzić
Kawa z mlekiemZazwyczaj mamy problem z tym co zjeść na kolację. Ja uwielbiam kolacje na ciepło, więc parówki, tosty czy jajka już mi się znudziły. Tym razem zrobiłam szybkie kotlety z piersi z kurczaka. Wyszły przepyszne! Składniki: pierś z kurczaka 2 łyżki majonezu 1 łyżka mąki 1 jajko ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę) pół łyżeczki musztardy kilka listków świeżej bazylii - posiekać(...)pieprz, sól, papryka słodka - do smaku Przygotowanie: 1. Pierś z kurczaka dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w małą kosteczkę. 2. Dodać majonez, jajko, czosnek, posiekaną bazylię, mąkę, musztardę. 3. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. 4. Nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię. 5. Smażyć, aż się zarumienią. Zajrzyj również tu: 1. Kostka kokosowa (kokosanki) 2. Kawowa rozkosz - ciasto cappuccino
My World by Dagmara RekKolejna wariacja w temacie mięsnego gulaszu... Tym razem efekt finalny to delikatny gulasz z piersi kurczaka z dodatkiem pachnących lasem grzybów i sycącej dyni. Idealnie smakuje z kaszą jaglaną i kwaśną surówką 😊 Składniki: 1 duża, podwójna pierś z kurczaka ok. 300 g obranej i pokrojonej w równą kostkę dyni grzyby leśne - mogą być mrożone lub suszone - ok 2 garście(...)łyżki oleju rzepakowego Cebulę pokroić w grubą kostkę. Do rondelka wlać olej, rozgrzać, wrzucić cebulę i zeszklić ją. Dodać ziele angielskie i liść laurowy oraz odrobinę tymianku. Dodać pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę, wymieszać, podsmażyć ok 5 minut i podlać gorącą wodą - ok 100 ml. Poddusić mięso ok. 15 minut. Następnie dodać dynię pokrojoną w kostkę, dolać ewentualnie jeszcze
Ze smakiem bez glutenuZapraszam na smaczny i zdrowy obiad typu fast food. Taki zrobiony w domu jest dużo zdrowszy i tańszy. I wcale nie tak trudny do przygotowania. Polecam Składniki: 1 pojedyncza pierś kurczaka 1 jajka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego 3-4 łyżki bułki tartej olej do smażenia oraz: pomarańcza 1/4 czerwonej papryki kilka liści sałaty lodowej pomidor średni kawałek(...)cieście i ściemnieją, wtedy przewracamy na drugą stronę i tak samo smażymy -trwa to kilka minut). Gotowe tortille przechowujemy przykryte mokrą ściereczką- dzięki temu potem łatwo będzie je zwijać. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na plastry ok. 1 cm. Pieprz kolorowy ucieramy w moździerzu i posypujemy nim oraz solą mięso, odstawiamy na chwilę. Warzywa i pomarańczę myjemy
słodkie i nie tylko historie kulinarneKiedyś miałam okazje spróbować gotowych papirusów do smażenia piersi z kurczaka było to dobre ale nie na tyle aby kupować to systematycznie. Ostatnio domownikom zamarzyła się soczysta pierś z kurczaka na obiad więc postanowiłam wypróbować papirus w wersji 100% domowej :) I to był strzał w dziesiątkę! Tak soczystej i pysznej piersi jeszcze nie jadłam! Zapraszam do wypróbowania :) Czytaj więcej
PychotkaaaBardzo prosta do przygotowania sałatka. Większość składników wystarczy wyjąć z puszki, do tego dodać upieczoną lub wędzoną pierś kurczaka, plasterki pora, pokrojoną świeżą paprykę oraz kosteczki żółtego sera. Myślę sobie, że dla wzbogacenia smaku, można by dodać jeszcze 2-3 jajka ugotowane na twardo. Niewielki nakład pracy, a efekt bardzo zadowalający:) 1 większa lub 2 mniejsze wędzone piersi kurczaka puszka(...)wodą. Odstawiamy do osączenia. Następnie przekładamy do miski. Kukurydzę osączamy z zalewy. Ananasa po odsączeniu kroimy na mniejsze części. Fasolkę przepłukujemy na sicie. Wszystkie składniki łączymy w misce. Wędzoną pierś kurczaka (bez skórki) kroimy w kosteczkę. Po usunięciu gniazda nasiennego z papryki, kroimy ją w kosteczkę. Ser żółty kroimy w podobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy razem z kilkoma łyżkami majonezu
Smaki Na Talerzuczęsto mamy na obiad piersi z kurczaka, które staram się robić na różne sposoby. Bardzo lubimy roladki z różnymi dodatkami szczególnie takie z "płynącym" serem. Tym razem do sera dodałam koperek. Porcelana Bogucice z kolekcji Odeon Platin. Składniki: 2 duże piersi z kurczaka 200 g żółtego sera 1 łyżeczka posiekanego koperku 2 łyżki majonezu sól,pieprz do smaku Do panierowania(...)mąka pszenna bułka tarta jajko olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Piersi oczyścić, umyć i osuszyć. Przekroić wzdłużna na 2 części i rozbić. Doprawić z dwóch stron solą i świeżo zmielonym pieprzem. Żółty ser zetrzeć na tarce dodać koperek, majonez i wymieszać. Na każdym kawałku nałożyć sporą porcję sera. Zwinąć roladkę tak by boki były dobrze zakryte, żeby w trakcie
Ala piecze i gotuje