składniki:1 podwójna duża pierś z kurczaka2 papryki (czerwona i żółta)1 średnia cukinia3-4 średnie cebule12 pieczarekmarynata do kurczaka:7 łyżek soku z cytryny2 łyżki sosu sojowego1 łyżeczka musztardy delikatesowej6 łyżek oleju rzepakowego1 łyżka przyprawy do kurczaka z grilla KamisSkładniki marynaty dokładnie wymieszać.Kurczaka pokroić w dużą kostke i wrzucić do marynaty,dokładnie wymieszać aby marynata pokryła mięso
Monia miesza i gotujePrzepis pochodzi z bloga Moje Wypieki. Zmodyfikowałam go lekko pod siebie. Zawsze, gdy robię pierś z kurczaka w sezamie, zostaje mi spora część paczki i postanowiłam coś z tym zrobić. Ciasteczka są kruche i pyszne, a także mega banalne. Dedykuję je koleżance z uczelni – Magdzie M., która twórczo kusiła sezamkami przed zajęciami. Składniki na 20 sporych ciastek: 1¼ szkl. mąki
Fabryka pomysłówniedzieli (9 marca) do godz. 22 Składniki na 3 porcje: 300g makaronu świderki 3 garście mrożonej papryki lub 2 szt. Świeżej (u mnie czerwona) – pokrojone w kostkę Pół piersi z kurczaka Kilka łyżek bulionu lub wody 2 czubate łyżki śmietany (u mnie 18%) 1 mała cebula Sól Pieprz 1 łyżka oleju ¾ łyżeczki słodkiej papryki ¼ łyżeczki ostrej papryki Opcjonalnie serek topiony
Fabryka pomysłówPyszna sałatka, która się pięknie prezentuje w szklanej misce ukazując wszystkie warstwy.Składniki: duża pojedyncza pierś z kurczaka lub mniejsza podwójna 5-6 ogórków kiszonych/ konserwowych 1 duża cebula puszka groszku średni słoiczek majonezu (jeszcze trochę zostanie :) ) ketchup (w zależność od upodobań łagodny lub pikantny chociaż osobiście do tej sałatki polecam łagodny) przyprawy: przyp. do gyros, przyp. do kurczaka, słodka
Pudełko rozmaitościZnacie te metodę domowego wędzenia mięsa? Ja jakiś czas tamu uwędziłam w ten sposób schab, a teraz postanowiłam te metodę wędzenia na owocowych herbatach wypróbować na
Bernika - moj kulinarny pamietnikarchiwum bo nie miałam dziś czasu . Przy dzieleniu kurczka zostały mi małe kawałki - za mało na gulasz - to zmieliłam. Czas : 30 minut Składniki : 1 szklanka drobnych kawałków kurczaka 1 jajko 1/5 szklanki śmietanki 2 suche kromki chleba tostowego mini kostka ,,Prażona cebulka " pieprz mielony przyprawa ,, Czerwona czubrica " ( lub np Gyros ) bułka tarta do panierowania olej 1 łyżki masła(...)kotleciki . Dodaję do masy majonez bo mięso z piersi jest suche a tak po usmażeniu pozostaje wilgotne . Podawać z ziemniakami puree i ziołową mizerią . Jak dzielę kurczaki to wycinam piersi , uda , i skrzydełka ( bez tej krótkiej części ) - zostaje korpus na zupę ( a mięsko potem na pierogi ) . Przy filetach z piersi są zawsze tzw. polędwiczki , jak równam piersi
Buniabaje w kuchnigotowanego kurczaka, ktoś pamięta? :) Dzisiaj potrawka z kurczaka, który pozostał z niedzielnego rosołu :) Dzisiaj wszak niedziela i w wielu domach króluje tradycyjny rosół :)Składniki:gotowany kurczak (w moim przypadku były to dwie średnie piersi),3-4 marchewki (może być również z rosołu),kilka pieczarek,ok. 300-400 ml naturalnego jogurtu,ok. pół szklanki rosołu, bulionu warzywnego lub wody
Codzienna kuchnia niecodziennaZa oknem piękna jesień, zatęskniliśmy w taka pogodę za grillem. Ale zamiast rozgrzewać grilla dla 3 piersi użyłam grilla elektrycznego i przygotowałam obiad lekki, pyszny i
Bernika - moj kulinarny pamietniksmaku soczystym kurczakiem, a wszystko w chrupiącym, złocistym cieście francuskim - prawdziwa uczta dla podniebienia. Tarta z Ciasta Francuskiego z Kurczakiem, Szpinakiem i Trzema Serami - Składniki:2 piersi z kurczakaprzyprawa do kurczaka czosnek w proszkuopakowanie ciasta francuskiego400 g mrożonego szpinakuduża cebula4 ząbki czosnku200 g mozzarelli3 rozbełtane jajka100 g serka brie100 g żółtego sera (np. Gouda, Edamski
Słodka Stronadeserowej/gorzkiej 1 łyżeczka miodu Kurczaka osuszamy ręcznikiem papierowym, odcinamy skrzydełka, kuper oraz szyję. Przecinamy piersi wzdłuż, rozchylamy kości na boki i wycinamy każdą kostkę. Płat kurczaka formujemy w prostokąt, rozbijamy delikatnie tłuczkiem (piersi rozbijamy dokładnie). W moździerzu łączymy wszystkie przyprawy, rozbijamy gorczycę i kminek. Przygotowaną mieszanką przypraw nacieramy płat kurczaka, wystarczy tylko z jednej strony), odstawiamy do lodówki
Gotowanie i blogowaniePost Stripsy KFC , czyli piersi w chrupiącej panierce pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne PrzebojePost Zupa warzywna z brokułem i kalafiorem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojepowodzeniem zastąpić na stole nasz popularny rosół, jednak przygotujecie ją dużo szybciej. Mocna nuta imbiru nasuwa skojarzenia z kuchnią azjatycką. Zapisz przepis Drukuj Składniki 1kg mięsa z kurczaka (najlepiej noga, pierś z kością i część lub całość grzbietu) 2 średnie marchewki (250g) kawałek korzenia selera (200g) 1 średni pomidor (200g) 1 średnia cebula (150g) kawałek dowolnej części pora 200g pieczarek(...)ziaren czarnego pieprzu 2-3 liście laurowe makaron nitki do podania Instrukcje Do dużego garnka wlewamy 4 litry zimnej wody. Dodajemy połowę soli i wkładamy mięso z kurczaka. Podgrzewamy, a przed zagotowaniem ściągamy szum (jak opisaliśmy m.in. w przepisie na bulion ). W międzyczasie przygotowujemy wszystkie warzywa oprócz pieczarek. Cebulę i czosnek obieramy. Marchewki obieramy i kroimy w ćwierćwałki o długości
Kulinarna PokusaPolecam lekturę! Znajdziecie w niej łatwe przepisy na klasyczne dania zainspirowane podróżami autora. Z pewnością zainspirują także was do kulinarnych eksperymentów. Składniki:500 g mięsa z kurczaka (filet z piersi lub udek)4 chlebki arabskie lub pita1 cytryna pokrojona na cząstkiMarynata:kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka, obrany i drobno starty1 łyżka pikantnej papryki w proszku1 łyżeczka kurkumy1 łyżeczka(...)nasion, drobno posiekanamały pęczek kolendry lub pietruszki, drobno posiekany2 łyżki oliwysok z 1 cytrynyPrzygotowanie:W misce mieszamy wszystkie składniki na marynatę oraz sporą szczyptę soli i pieprzu. Mięso kurczaka kroimy na małe kawałki i obtaczamy w marynacie. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut (lepiej dłużej).Przygotowujemy dip. Owoce awokado kroimy na pół, usuwamy
Smakowity Blog Kulinarny