papryka (u mnie czerwona) ½ kalafiora Kawałek pora (ok. 5 cm) lub cebula 300-400g piersi z kurczaka ½ puszki mleczka kokosowego (mile widziana śmietanka! ;)) Curry – do smaku Pieprz cayenne, papryka czerwona ostra i słodka, sól Olej kokosowy do smażenia – około 2 łyżki Opcjonalnie: inne warzywa z lodówki :) Przygotowanie: Zaczynamy od pokrojenia wszystkich warzyw, żeby zaoszczędzić sobie czasu przy smażeniu
Jak gotować i nie zwariowaćJednogarnkowe danie z kaszą gryczaną w roli głównej. Z dużą ilością kolorowych warzyw, karmelizowanymi buraczkami i kozim twarożkiem. Zdrowe, lekkie i pyszne. Będzie bardziej sycące jeśli składniki połączymy z drobno pokrojoną i podsmażoną piersią kurczaka lub mielonym mięsem z indyka. Aby zaoszczędzić trochę czasu polecam ugotować kaszę i upiec buraka dzień wcześniej i do czasu użycia przechowywać(...)ogniu, na 1 łyżce masła i 1 łyżce oliwy szklimy cebulkę (4 minuty). Dodajemy startą dynię, czosnek i jarmuż. Smażymy, co jakiś czas mieszając, przez około 7 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie. W razie potrzeby podlewamy 2-3 łyżkami wody. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, suszonym oregano, kurkumą, pieprzem i chili. Dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę i dokładnie mieszamy
cool and mintyszybko woreczek ryżu i dodajmy go do naszych warzyw i kurczaka. Potrawa jest syta i w sumie szybka do przygotowania, a jej stopień trudności nie jest zbyt wysoki, tak więc nawet początkujące panie domu poradzą sobie z nią bez problemu. Składniki: 250 g ryżu długoziarnistego 250 g piersi z kurczaka 200g pieczarek 1 cebula 1/2 papryki żółtej(...)kostkę cebulę, kiedy się zeszkli dodajemy pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę i obsypaną przyprawą do gyrosa. Chwilę smażymy po czym dodajemy kolejno: pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone pieczarki oraz odcedzoną z zalewy kukurydzę. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku: solą, papryką, curry i pieprzem. Smażymy, aż kurczak i warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze
Walijskie Pichcenieksiążeczce pt.: "Einfach lecker kochen - Gerichte aus Mexiko" i w przepisie zmniejszyłam tylko nieco ilość warzyw, żeby móc delektować się większą ilością wywaru. Smacznego! Składniki: 1 l bulionu drobiowego (może być z kostki) 2 cebule 2 ząbki czosnku 250 g piersi z kurczaka 2 średnie marchewki 3 łodygi selera naciowego 1 mała puszka ciecierzycy (150 - 200 g) 1 papryczka chili(...)praskę prosto do bulionu. Cebulę pokroić w grube piórka (ja przekroiłam na ćwiartki i wyjęłam z zupy, kiedy się rozgotowała), chili w drobniutką kostkę. Mięso (filet w całości) i warzywa rzucić do bulionu, gotować na niewielkim ogniu 20 minut. 2. Ciecierzycę odsączyć z zalewy, dorzucić do bulionu. Avocado pokroić w cienkie półplasterki, skropić sokiem z cytryny. Odstawić. Mięso wyciągnąć
Kuchnia PrezydentowejPostanowiłam zrobić coś całkiem innego niż dotychczas . Delikatny naleśnik z usmażonym mięskiem drobiowym do tego pyszne warzywa . Jednym z warzyw w naleśniku jest kalarepa wzmacnia odporność, usuwa toksyny, reguluje krążenie, trawienie i metabolizm, wzmacnia wzrok i serce oraz obniża poziom cholesterolu. Składniki na naleśniki : 3 szklanki maki tortowej 2 szklanki wody gazowanej 1 szklanka mleka szczypta(...)placki . Wykonanie farszu : Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w drobną kostkę posypujemy papryką mieloną czerwoną dodajemy sól i pieprz . Zostawiamy na około 30 minut w lodówce . Pomidory sparzymy i kroimy w paski ( jak się uda). Paprykę kroimy w drobne paseczki Kalarepę kroimy w paseczki. Warzywa wkładamy na patelnie i smażymy
Różowa kuchniażółta papryka 1 średnia pierś z kurczaka /2 małe piesi curry, pieprz, sól, olej do smażenia Wykonanie: Kurczaka kroimy w kostkę bądź paski, doprawiamy przyprawą curry, pieprzem, solą, słodką papryką, ewentualnie przyprawą do kurczaka nie zapominając o curry bo to dominująca przyprawa w tym daniu i nie ma co jej żałować :) . Usmażonego kurczaka przerzucamy na osobny pojemnik(...)samym tłuszczu smażymy warzywa. Cebulę podsmażamy z przeciśniętym czosnkiem na małym ogniu, dodajemy obraną marchewkę, seler pokrojony w kostkę, zalewamy 200 ml wody dusząc aż marchewka będzie lekko twarda. Dodajemy porę i nadal lekko dusimy. Wrzucamy do warzyw kurczaka i pokrojona paprykę. Wszystko razem dusimy aż warzywa zmiękną. Podajemy z ryżem
W Moim Magicznym Domupiersi z kurczaka 1 średnia cebula 1/2 czerwonej papryki 2 łyżki posiekanej trybulki (lub kolendry/pietruszki) 1 limonka 250 ml bulionu 3 łyżki śmietany kremówki 2 łyzki masła oliwa sól i pieprz Wykonanie: Piersi lekko rozbić by miały równą grubość na całej powierzchni. Oprószyć solą i pieprzem. Skropić lekko sokiem z limonki i oliwą. Odstawić na 20 minut. Piersi zrumienić(...)około 1 łyżki) i skórkę startą z połowy owocu. Gotować mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zrobią się bardzo miękkie, a płyn zredukuje do 1/3 - 1/4 początkowej objętości. Dodać śmietankę i masło, a po jego rozpuszczeniu włożyć na patelnię piersi kurczaka. Całość umieścić w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 190 stopni i zapiekać do momentu kiedy kurczak będzie gotowy
zadanie-gotowanieKurczak to moje ulubione mięso, dlatego tak często gości w mojej kuchni. Dziś proponuję faszerowaną pierś z niebanalną sałatką ryżową. Połączenie trzech elementów składowych dania, zapewnia znakomite doznania smakowe. Jeśli chodzi o sam przepis, jego przygotowanie składa się, jak wcześniej wspomniałam, z trzech etapów. Mięso - warzywa - ryż. Zacznijmy od końca. 1. Torebkę ryżu gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dodajemy(...)zalewamy odrobiną wody. W takiej zalewie smażymy kurczaka. po ok 6-7 minut z każdej strony. 4. Na koniec wystarczy pokroić kurczaka w plastry, ułożyć na środku talerza. Po jednej stronie kurczaka wykładamy sałatkę z ryżu. Po drugiej warzywa, które skrapiamy oliwą z oliwę. SMACZNEGO
Mój Smak na Życiesosu chilli , kupa zdrowych warzyw ..mniam , po prostu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam , jako odskocznię od karkówki , choć nie ukrywam ,że trudno ją przebić , to zawsze warto próbować " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 opakowanie dużych tortilli ( 4 sztuki ) 4 szt pojedynczych filetów z piersi kurczaka kilka kawałków boczku wędzonego(...)łyżki słodkiego sosu chilli 1 łyżeczka – czubata, mielonej , ostrej papryki ( lub słodkiej jeśli wolicie łagodne ) Kurczaka warto przygotować przynajmniej dobę wcześniej , żeby porządnie naciągnął marynatą , wtedy pozostanie soczysty i aromatyczny . Składniki marynaty mieszamy ze sobą , zalewamy nimi filety z piersi i wmasowujemy palcami ,żeby równo rozprowadzić marynatę . Wstawiamy w pojemniku do lodówki . Składniki na sos umieszczamy w małej miseczce
Ogrodnik w podróżypieprz do smaku mielona słodka papryka kucharek Makaron gotujemy al dente i przelewamy zimną wodą by się nie skleił. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy z papryką słodka i odrobina kucharka a następnie ostawiamy na talerzyku do wystygnięcia. Warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Mieszamy makaron z kurczakiem i warzywami, dodajemy starty czosnek, jogurt i majonez i dokładnie
Kuchenne inspiracje SylwiiMakaron tagliatelle pęczek botwinki oliwa 2 ząbki czosnku 1 pierś z kurczaka sól pieprz Makaron gotujemy al'dente , Botwinkę myjemy i osuszamy. Siekamy drobno. Na patelni
Gotowanie jest łatwemąki pszennej 150 g makaronu penne Sól Pieprz Sól czosnkowa Szczypta chilli Suszony koperek Liść lubczyku Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Cebulę oraz paprykę również kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki. Na patelni podsmażamy warzywa. Gdy zmniejszą objętość dokładamy mięso. Dolewamy bulion wymieszany z mąką i śmietaną, dusimy do miękkości. Dodajemy pokrojone
VioletoweKucharzeniedużo energii kolacji. W kuchennych szufladach mam spory zapas torebek do smażenia i bardzo lubię z nich korzystać. Mięso, warzywa... wszystko przygotowujemy szybko i bez brudzenia patelni. Wzięłam kilka składników i przygotowałam z nich pyszną i bardzo aromatyczną pierś z kurczaka w musztardowo ziołowej marynacie z marchewką i słodką sałatką. Myślę, że danie sprawdzi się równie dobrze na obiad
Słodkie okruszkiDziś danie lekkie z piersią z kurczaka, żółtą ostrą pastą curry, mleczkiem kokosowym i zieloną fasolką. Ostra pasta curry jest bardzo aromatyczna, nadaje
potrawyregionalnecynamonu szczypta curry odrobina zielonej pasty curry (można pominąć) sól i pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Pierś kurczaka obsmażyłam na mocno rozgrzanym oleju, a gdy się zezłociła dodałam wszystkie przyprawy i jeszcze chwilę smażyłam. Do kurczaka dodałam mrożone warzywa. Dusiłam pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. Do warzyw dodałam koncentrat
Kulinarny Pamiętnik