kurczaka i podsmażać na średnim ogniu, przez krótką chwilę (około 2 - 3 minuty). Na patelnię z delikatnie podsmażonym kurczakiem wrzucić posiekaną cebulę i całość razem podsmażać, aż cebula i kurczak staną się złociste (przez kolejne 2 - 3 minuty). Następnie do podsmażonego kurczaka z cebulą wlać całą zawartość puszki z ananasem (tj. kawałki ananasa i syrop) oraz odcedzoną z zalewy kukurydzę(...)czasu do czasu mieszając, aż kurczak będzie ugotowany (przez ok. 5 minut). W międzyczasie do miseczki wlać zimną wodę (1/2 szklanki). Dodać śmietanę (2 łyżki). Wsypać mąkę pszenną (2 łyżki). Dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką kuchenną, aby nie było grudek. Tak przygotowaną zaprawkę wlać, na sam koniec duszenia, na patelnię z kurczakiem i warzywami. Cały czas gotując na małym ogniu, doprowadzić
Gospodyni Miejskagwiazdkowy, kardamon, imbir, kolendra, kurkuma, czarny pieprz, chili, goździki, cynamon, kozieradka, gorczyca, czosnek, szafran. Wyżej wymienione przyprawy są łączone ze sobą i powstają gotowe masale do drobiu, mięsa, ryb, warzyw, a nawet do potraw jajecznych. Przyprawy, aby nie traciły swoich właściwości najlepiej przechowywać w całych ziarnach i mielić lub rozcierać w moździerzu tuż przed dodaniem do potraw. Mielone przyprawy przechowywać(...)jechać do Indii, można je zamówić w sklepach internetowych od sprzedawców sprowadzających je z Indii. Składniki: 1 średni kalafior 2 średnie ziemniaki 1 puszka pokrojonych pomidorów 1/2 kg piersi z kurczaka (do wersji mięsnej, w bez mięsnej pominąć) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1/2 puszki mleczka kokosowego (opcjonalnie) lub 1/2 szklanki wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka
Kuchcik gotujepatelni i piekarnika, ale co tam;) Grunt, że zachcianka spełniona:) Szaszłyki wyszły bardzo delikatne. Czosnek i cytryna zawarte w marynacie są lekko wyczuwalne. Smakują wyśmienicie. 3 pojedyncze piersi kurczaka kawałek cienkiej kiełbasy 1-2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 mała cienka cukinia kilka małych pieczarek(...)mnie tylko dwa kawałki kurczaka na jeden szaszłyk były owinięte boczkiem. Na dodatek kilka plasterków boczku przekroiłam na pół, żeby było ich więcej. Jeśli chcecie każdy kawałek zawinąć boczkiem, należy wykorzystać 2-3 opakowania boczku po około 100-150g ). Następnie na namoczone wcześniej w zimnej wodzie patyczki nabijamy naprzemiennie mięso z warzywami i pokrojoną na plasterki kiełbasą. Gotowe szaszłyki
Smaki Na Talerzuryżem. Składniki : Pół piersi z kurczaka lub podwójna mała 2 średniej wielkości cebule 2 papryki czerwone; 1 papryka żółta; 1 papryka zielona 400 ml śmietany 18% do zup/sosów Przyprawa curry masło klarowane Ghee sól pieprz Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę obwicie posypujemy przyprawą curry oraz(...)możne dodać więcej). Mieszamy dokładnie na wolnym ogniu około 15 min. Doprawiamy jeśli potrzeba, kurczaka można podawać z ryżem, makaronem, ziemniakami jak kto chce. Smacznego! Nasze składniki potrzebne do przygotowania. Kurczaka kroimy w kostkę marynujemy w curry oraz odrobinie soli. W tym czasie kroimy warzywa, u mnie takiej wielkości kostki. Na patelnię dodajemy 2,5 łyżki masła. Początkowo podsmażamy
Sprawdzone przepisy kulinarneSKŁADNIKI: 4 piersi z kurczaka 2 łyżki czerwonej słodkiej wędzonej papryki 1 łyżka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu mielonego 1 łyżka przyprawy do indyka 5 łyżek płatków ryżowych 8 żółtek 1 łyżka oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE: Mięso umyć i oczyścić. Podzielić na części tzw. stripsy. Do miski dodać żółtka i pozostałe sypkie produkty. Dokładnie wymieszać. Do tej papki dodać(...)posmakowały mu powsadzane w bułkę :) Jest dzieckiem, które nie ma problemów ze zjedzeniem wyraźnych w smaku potraw, a tym bardziej lekko pikantnych. Uwielbia mięso to jest pewne. Tylko z warzywami muszę cudować tworzyć cuda na kiju by go zachęcić do zjedzenia. WĘDZONA PAPRYKA Papryka słodka wędzona to przyprawa o unikatowym - dymnym smaku i aromacie. Stanowi znakomite uzupełnienie potraw kuchni śródziemnomorskiej
ClauditteMissCookingbędzie duży (6 litrowy) garnek i najlepsze składniki. Poniżej znajduje się kilka wskazówek. Tak rosół gotuję ja, tak mnie nauczyła Mama. - Rosół gotujemy na kurze (lub kurczaku) wiejskiej, naturalnie karmionej. Nie używajmy samych piersi drobiowych. Jeśli chcemy mieć zdrowy, esencjonalny rosół, musi on zawierać mięso z kością. - Rosół gotujemy długo – nawet trzy godziny. Nie jest to tania zupa. Używamy najlepszych(...)rosół dzień wcześniej. Po ugotowaniu rosół przecedzamy do nowego garnka i studzimy. Wkładamy do lodówki i następnego dnia usuwamy cały biały tłuszcz zebrany na wierzchu zupy. - Mięso i warzywa wkładamy do miski, a nie z powrotem do rosołu. Sprawią one, że zupa zmętnieje i będzie wyglądać nieapetycznie. Wyjątkiem jest sytuacja, gdy wiemy, że rosół zjemy tego samego dnia. - Rosół
Posadzone i zjedzonesimilar taste. Składniki (I ngredients ) 400 ml mleka kokosowego (400 ml of coconut milk) 2 łyżki zielonej pasty curry (2 tbs of green curry paste) 200 g filetu z piersi kurczaka (200g of chicken breast fillet) 1 zielona papryka (1 green paprika) 1 czerwona papryka (1 red paprika) 1 żółta papryka (1 yellow paprika) Pół cukinii (half of courgette(...)Recipe) Filet z kurczaka pokroić w paski. Z sosu sojowego, rybnego, soku z limonki i cukru przygotować marynatę. Zalać nią kurczaka i marynować około 30 minut. Chicken fillet cut into strips. Soya sauce mixed with fish sauce, lime juice and sugar to prepare the marinade. Pour over chicken and marinate it for about 30 minutes. Zamarynowanego kurczaka usmażyć na złoty
Jacob Tastesrodzaju mięsa, może to być cielęcina, wołowina, wieprzowina, jagnięcina lub piersi z kury lub kaczki. Dla Was Kochani przepis od samego początku, włącznie z przygotowaniem pierogów z mięsem - krok po kroku . Zachęcam pięknie, korzystajcie z przepisu :) SKŁADNIKI: na pierogi farsz: 800g cielęciny, wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny lub filety z kurczaka albo kaczki 3 duże cebule 1 marchew, kawałek korzenia pietruszki(...)PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy farsz do pierogów z mięsem : Oczyszczone mięso obsmażam ze wszystkich stron na 2 łyżkach masła i przekładam do naczynia żaroodpornego. Wrzucam pokrojone na kawałki warzywa, lekko obsmażam, dodaję do mięsa.Na patelnię wlewam ok. pół szklanki wody, zagotowuję, zeskrobując przyklejone mięso i wlewam do naczynia żaroodpornego - mięso i warzywa solę, przykrywam i piekę przez godzinę
Moja Książka KucharskaZazwyczaj takie potrawki robię zabielone śmietaną, bo lubię. Ale tym razem, chcąc trochę odchudzić efekt końcowy) nie dodałam jej wcale. Smaku nie ujęło, a było troszkę
Kolorowy PrzepisownikJest mnóstwo odmian curry o składzie zależnym od regionu, języka i wyzwanej religii kucharza. W języku Tamilów curry znaczy „sos”, który może zawierać mięso, owoce morza lub same warzywa. Najważniejsze są przyprawy: kolendra, kumin, kurkuma, które najczęściej wstępują w przepisach. Curry jest daniem niezwykle popularnym w Indiach, skąd w XVIII w. przywędrowało do Europy wraz z handlarzami z Kompanii Wschodnioindyjskiej(...)puszce, kurczak. I jeszcze coś:) Do naszego curry dodaliśmy też garść małży, które nadają potrawie delikatnego, morskiego smaku. Możecie zamiast nich dodać krewetki surowe, albo pozostać tylko przy kurczaku – jak wolicie. Tak czy inaczej curry będzie pyszne, bo o smakowitości decyzuje zawiesisty sos. Przepis podpatrzyliśmy u Marka Bittmana. Składniki: 300 g polędwiczek z kurczaka lub piersi z kurczaka
Niedzielny kucharzziemniaków w towarzystwie salsy pomidorowo - paprykowej i lekkiego sosu na bazie jogurtu naturalnego. Według mnie to połączenie smakuje doskonale! Składniki (na 2 - 3 porcje); Burger drobiowy: 400 gram mielonej piersi kurczaka 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki otrębów owsianych sól, pieprz, majeranek 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego(...)niewielkie placuszki po około minucie z każdej strony. Pomidora obieram ze skórki, pozbawiam nasion i drobno siekam. Bazylię drobno kroję, paprykę również. Doprawiam solą i pieprzem warzywa, mieszam z łyżką oliwy z oliwek. Ogórka kroję w plastry. Jogurt naturalny mieszam z wyciśniętym w prasce czosnkiem oraz posiekaną bazylią. Doprawiam solą i pieprzem. Na jedną porcję zużywam nawet
Mango Papajagdyby mała nie chciała jednak współpracować. Oryginalny przepis zakładał użycie królika, jednak ze względu na powyższe (oraz na cenę) postanowiłem użyć kurczaka. Składniki (dla dwóch osób): 1 pojedyncza pierś z kurczaka liście świeżej szałwii pół łyżeczki majeranku 5 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 400 ml śmietany 30% 2 nieduże cebule 2 nieduże marchewki 3 ząbki czosnku sól, pieprz(...)niedużego garnka. Patelnię zalej wodą (tak z pół szklanki) i przepłucz dokładnie. Przelej ją razem z przyprawami do kurczaka. Wrzuć tam masło i wstaw na mały ogień, niech się gotuje. Teraz, na tą samą patelnię znowu wylej trochę oleju i wrzuć warzywa. Poczekaj, aż cebula się zacznie szklić i znowu zalej wodą. Smaż całość (lub fachowo – blanszuj) tak długo
manslogblogSeler... warzywo, którego nienawidziłam od zawsze praktycznie. Kiedyś istniał w mojej świadomości tylko zwykły seler i usłyszawszy o selerze naciowym od razu myślałam, że seler to seler - ten naciowy na pewno też jest paskudny. Chyba nie muszę mówić jak bardzo się myliłam? :) Pierwszy raz spróbowałam selera naciowego właśnie w tej sałatce i (ku mojemu zdziwieniu) nie czułam ani grama typowego(...)sobie smak słodkiej żurawiny i cierpki smak selera i papryki. Na prawdę polecam :) Składniki na sporą miskę: 3-4 łodygi selera naciowego 2 wędzone udka z kurczaka (można użyć usmażonej w ulubionych przyprawach piersi z kurczaka) puszka czerwonej fasoli (odsączonej i opłukanej na sitku) 1 czerwona papryka 2 garście suszonej żurawiny 2 łyżki majonezu pieprz (dość sporo) (ewentualnie sól jeśli
Jedzeniomaniałyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżeczki papryki czerwonej 1 łyżeczka curry pół łyżeczki pieprzu czarnego 4 łyżki oleju 1 cebula Wykonanie Pierś z kurczaka kroję w bardzo drobną kostkę , następnie dodaję wszystkie wymienione przyprawy oraz pokrojoną cebulę w plastry,wszystko zalewam olejem , mieszam wszystko razem bardzo dokładnie i pod przykryciem wstawiam do lodówki(...)wszystkie składniki , na deskę przekładam makaron i kroję go tak aby nie był za długi , pokrojony makaron przekładam do wysokiej miski , dodaję wystudzone mięso z czosnkiem i cebulką , wszystkie warzywa pokrojone , majonez , ketchup , musztardę , kukurydzę odsączoną i wszystko bardzo dokładnie mieszam , aby wszystkie składniki się połączyły , następnie doprawiamy do smaku solą . Jak sałatkę mamy dobrze wymieszaną , przekładamy do ładnych
Mój Smakkuchnia polska: wielokulturowa, przesiąknięta wpływami innych narodów oraz innych nacji. Nie jednolita, nie oczywista i wcale nie bazująca na wieprzowinie i piersi z kurczaka. Mój ojciec będąc w wybitnej amerykańskiej szkole kulinarnej, poproszony o przygotowanie jednego flagowego tradycyjnego polskiego dania, bez wahania przygotował właśnie chłodnik litewski(...)gwiazda sezonu letniego. Jakoś nie wyobrażam sobie jeść chłodnika z listopadzie, z jednej strony trochę „gwiździ” z drugiej słabo wtedy z świeżymi warzywami i botwinką. Ale latem prawie każdy grill jest uświetniony chłodnikiem litewskim z botwinki. Moi drodzy nie ma na co czekać, czym prędzej zabrać się do roboty
kuron.com.pl