piersi z kurczaka 1/2 cebuli 1 mała papryka czerwona 1 papryka żółta 10-15 dag sera żółtego Edam 1 pieczarka Przygotowanie: Składniki na farsz kroimy w drobną kostkę (mięso jak najdrobniej). Dobrze topiący się ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mięso smażymy na oleju - przyprawiamy chili (ewentualnie przyprawą do kuchni meksykańskiej). Na oddzielnej patelni podsmażamy warzywa. Kiedy już
Kuchnia po mojemuPierś kurczaka kroimy, zasypujemy gotową mieszanką przypraw do kurczaka i pozostawiamy na 30 minut w lodówce. Kroimy kapustę pekińską (niezbyt drobno) oraz marchew w słupki. Smażymy kurczaka, a pod koniec wrzucamy fasolkę szparagową i marchew, a po chwili kapustę, ponieważ mięknie szybciej. Po kilku minutach zalewamy wszystko mlekiem kokosowym, doprawiamy curry i solą, a potem dusimy do momentu, aż warzywa
Zofianakurczaka (nieduże, ogólnie 1 pierś na 1 osobę) pesto (ja wykorzystałam kupne, w tej chwili w Lidlu można znaleźć cudowne pesto w małych plastikowych kubeczkach, wzięłam 2) Obtaczamy piersi w pesto (1 kubeczek) tak aby było całe pokryte cudowną zieloną masą. Kładziemy na suchą, podgrzaną patelnię teflonową i na delikatnym ogniu smażymy. W tym czasie myjemy i osuszamy warzywa
Brzuszki ŁakomczuszkiCzasami brak mi pomysłu na danie z kurczaka. W takich przypadkach daje sobie na wstrzymanie... i tak np. wybrałem ostatnio mieszankę przypraw do kurczaka zakupionych na
Right Behind The Kitchenewentualnie zastąpić winnym),ok. 1 łyżeczka cukru.Cebulę pokroić w piórka, marchew w cienkie kilkucentymetrowe słupki, paprykę w paseczki podobnej wielkości. W garnuszku rozgrzać olej i wrzucić warzywa - zeszklić na średnim ogniu.Do warzyw wlać sok ananasowy z puszki. Dodać sól, słodką i ostrą paprykę oraz imbir - zagotować. Ananasa pokroić w kostkę, dołożyć do sosu. Gotować na niewielkim ogniu przez(...)smaku cukrem i octem. Powinien mieć smak kwaskowaty i słodkawy. Jeśli ktoś lubi imbir, to można go dosypać więcej, jednak trzeba pamiętać, że również zaostrza smak potrawy.Kurczak:2 średnie piersi z kurczaka,sól, słodka i ostra papryka - do smaku,mąka ziemniaczana do obtoczenia mięsa,2-3 łyżki oleju.Mięso oczyścić ze zbędnych błon, opłukać w zimnej wodzie
Codzienna kuchnia niecodziennadziałanie zasadotwórcze, dzięki czemu odkwasza organizm. Rok 2016 został ogłoszony przez ONZ międzynarodowym rokiem roślin strączkowych! Zachęcam - spożywajcie strączki! Fasolka przygotowana przeze mnie jest dietetyczna, odtłuszczona, pełna warzyw i przypraw. Jest bardziej lekkostrawna, dzięki odpowiednio przygotowanej i ugotowanej fasoli. Jest po prostu przepyszna! Zdjęcia może nie dodają jej uroku, ale uwierzcie - smakuje genialnie! Można przygotować ją w większej(...)średnie marchewki 1/2 małego selera 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego 80 g koncentratu pomidorowego (malutki słoiczek) 500 g przecieru pomidorowego 4 kabanoski z piersi kurczaka (Konspol Natura) 4 liście laurowe 4 ziela angielskie 4 ziarna pieprzu czarnego 1 płaska łyżeczka mielonego kminku 1/2 łyżeczki chilli 1/3 łyżeczki lubczyku 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Zdrowie na języku :Pwarzyw z rosołu Przepis na sałatkę - Sałatka jarzynowa z kukurydzą U mnie w domu bardzo często robimy rosół z kurczaka. Rosół drobiowy charakteryzuje się tym, że delikatne mięso jakim jest drób wymaga sporego wkładu. Zazwyczaj jest to cały kurczak, którego wcześniej kroję na kawałki. W rosole znajduje się wówczas: cały korpus z kurczaka, ćwiartki z kurczaka, szyja z kurczaka, skrzydełka(...)kurczaka i pierś z kurczaka. Trochę tego jest i mimo tego, że gotowane mięso drobiowe jest smaczne i często dodaję je na talerze, nie udaje mi się całym tym mięsem obdzielić rodziny. Zostaje zwłaszcza pierś, na którą muszę zawsze obmyślać nowy plan. Pierś z kurczaka to taka część drobiu, która gotowana nadaje się rewelacyjnie do przerobienia jej na coś pysznego
MamaOskarkawarzywa, soczysty kurczak, nudle które są mięciutkie i ciągnące oraz oczywiście aromatyczny bulion. Całość możemy doprawić według uznania. Bulion może być łagodny lub ostry. Taka alternatywa dla naszego polskiego rosołu z makaronem. Składniki: 1,5l bulionu 5 cm kawałek imbiru 4 ząbki czosnku cebula 50g kiełków fasoli (z nasionami jeżeli jest taka możliwość) 50g kapusty pekińskiej szczypiorek 2 piersi
wysmienitypiersi z kurczaka sól ziołowa pieprz 1 puszka pomidorów krojonych 3 łyżeczki przecieru pomidorowego 300 ml wrzątku 300 g makaronu ( u mnie świderki) 100 g sera żółtego opcjonalnie zielone oliwki Cebulę, seler i marchew pokroić w drobną kosteczkę. Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą ziołową. Pomidory zblendować, wymieszać z przecierem pomidorowym. W głębokim rondlu rozgrzać olej, podsmażyć kurczaka, następnie dodać(...)warzywa. Jak cebulka zacznie się rumienić, zalać pomidorami, wrzątkiem, zagotować. Dodać makaron, przyprawić solą, pieprzem, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 10 -15 minut - do ulubionej formy makaronu. Na koniec całość posypać startym serem, można dodać oliwki. Smacznego
coolinarnykurczaka (podwójna) 100g ryżu 1 jajko około 400g mieszanki chińskiej (mrożonka) sos sojowy 1 łyżeczka czosnkowego sosu chilli curry kurkuma słodka papryka sól Dodatkowo: mąka olej Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i polać sosem sojowym. Po 5-10 minutach obtoczyć w mące i podsmażyć na patelni - delikatnie posypując słodką papryką i solą. Ugotować ryż na sypko (w osolonej(...)wodzie). Do ryż dodać odrobinę kurkumy i curry (dla koloru). Mięso przesunąć na brzeg patelni i obok wbić jajko. Po chwili wymieszać. Dodać ryż oraz warzywa. Podlać niewielką ilością wody i dodać sos chilli. Całość podgotować 10 min. Doprawić wg smaku
Di gotujePiersi z kurczaka myjemy, osuszamy i również kroimy w słupki. Do garnka z grubym dnem wlewamy 1/2 szklanki gorącej wody, wrzucamy cebulę i paprykę. Dodajemy 1/2 łyżki masła, dużą szczyptę soli oraz cukru i dusimy do miękkości. Dokładamy dynię i razem dusimy jeszcze 10-15 minut. W tym czasie na pozostałym maśle smażymy kurczaka, którego dodajemy do garnka z warzywami
Trzeci talerzpierś) 5-6 ziemniaków spora marchew 2 cebule 2 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego ciemnego papryka wędzona, papryka ostra, sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do kurczaka Przygotowanie Kurczaka dzielimy na porcje, oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki, marchew w plasterki, cebulę w sporą kostkę. W naczyniu do zapiekania układamy kurczaka, na niego(...)nakładamy warzywa. Całość skrapiamy oliwą, sosem sojowym i oprószamy przyprawami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy pod przykryciem około 1 godz (zdjęłam pokrywkę 15 min przed końcem pieczenia
e-PrzepisyKulinarne