Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej lub jęczmiennej (lub jeden woreczek) 100 g mięsa z rosołu lub piersi z kurczaka 1/2 twardego i kwaśnego jabłka (u mnie Granny Smith ze skórką) 1/2 czerwonej papryki garść rukoli garść kiełek brokuła łyżeczka (najlepiej świeżo) startego Parmezanu lub innego twardego sera 1 łyżka oliwy + odrobina do smażenia (może też być inny tłuszcz) 1 łyżeczka
Bazując na smakunaturalny 1g ostra papryka mielona 8g czosnku (przeciśnięty przez praskę bądź drobno posiekany 3 szczypty zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE: Umyj, osusz i pokrój kurczaka w kostkę bądź paski. rozgrzej patelnię z oliwą z oliwek. Do kurczaka dodaj przyprawy ( przyprawa do kurczaka, przyprawy kebab-gyros). Kurczaka wrzuć na rozgrzaną oliwę z oliwek. Smaż aż kurczak nabierze koloru i będzie soczysty(...)kcal 23g sałata lodowa - 3 kcal 53g pierś z kurczaka - 66kcal 26g ogórek konserwowy - 6 kcal białko 5% węglowodany 10% tłuszcze 4% UWAGA! Sos czosnkowo-jogurtowy jest ostry i czosnkowy jeśli nie lubisz takiego zmniejsz ilość czosnku i papryki. Smacznego
Misz-masz by Domiświeżych drożdży;15 g soli;5 g białego cukru;2 łyżki oleju;276 g letniej wody.Dodatkowo:2 filety z kurczaka;200 ml mleka;100 g mąki pszennej + mąka do obtaczania;1 jajo;1 łyżeczka słodkiej papryki;1 łyżeczka ostrej papryki;Sól;Pieprz;Olej do smażenia;1 średni pomidor;1 mała, czerwona cebula;1/2 główki sałaty lodowej.Sos czosnkowy:5 łyżek jogurtu greckiego(...)przekrojeniu 4 bułki pita.W przypadku konieczności podgrzania bułek, przed włożeniem ich do piekarnika, należ delikatnie skropić je wodą.Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, obkroić z błonek i pokroić na cienkie paski. Mleko, mąkę, obie papryki i jajo wymieszać przygotowując w ten sposób ciasto naleśnikowe. Popieprzyć i posolić do smaku. Do drugiej miseczki wsypać mąkę i przyprawę gyros i dobrze wymieszać
Gospodyni Miejskasuszonych pomidorów w oleju 300g piersi z kurczaka garść suszonych śliwek oraz pestek dyni Marynata do piersi kurczaka: 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki oliwy 1/4 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki octu balsamicznego łyżka miodu (lub cukru) po 1 łyżeczce papryki słodkiej i chili 1 ząbek czosnku ulubione zioła - najlepiej świeże Dressing: 1/4 szklanki oleju słonecznikowego(...)wyciskanego) 1/4 szklanki octu balsamicznego pół garści listków tymianku 1 łyżka miodu świeżo zmielona sól i pieprz świeżo starta gałka muszkatołowa Przygotowanie: Całą pracę rozpoczynamy od dokładnego umycia piersi z kurczaka oraz pozostałych składników (liści rukoli, pomidorków) i osuszenia ręczniczkiem papierowym. Pierś z kurczaka kroimy na niewielkie kawałki, a składniki na marynatę podgrzewamy w rondelku z grubym dnem (czosnek oczywiście
Symfonia Smakówgrubszego makaronu (na przykład fussili), jak i do podania solo w głębokim talerzu, jako potrawa jednogarnkowa. 1 średniej wielkości podwójna pierś kurczaka 1 kartonik/ butelka passaty pomidorowej 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki 1 duża czerwona papryka 1 duża cebula 4 ząbki czosnku mała puszka ananasa ew. 2 gałązki selera naciowego, opcjonalnie słoiczek sosu słodko-kwaśnego sól, pieprz(...)zeszkli. Czosnek ścieramy na małej tarce i dorzucamy do cebuli. Podduszamy kilka chwil i na patelnię dokładamy pokrojone mięso. Doprawiamy je solą i pieprzem do smaku i podsmażamy, aż pierś z każdej strony będzie ścięta. Po tym czasie zawartość patelni przekładamy do garnka i trzymamy go na niewielkim ogniu. Paprykę kroimy w niedużą kostkę, selera naciowego w plastry grubości
Kuchenna KontrrewolucyaSkładniki: ziemniaki gotowane w mundurkach 10 średnie, pieczarki 6 średnie, cebula 3 sztuki, cukier 1 łyżeczka, pierś z kurczaka 1 podwójna, parmezan starty 20 dag MARYNATA: olej rzepakowy 3/4 szklanki, rozmaryn suszony 3 łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, curry 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki ząbki czosnku 1 główka(...)minut, wystudzone obrać i pokroić w grubsze plastry, przygotować marynatę z olejem rzepakowym i z podanych składników w tym czosnek przeciśnięty przez praskę i dobrze wymieszać, każdą pierś wzdłuż pokroić na 3 plastry, cebulę pokroić i posypać cukrem, pieczarki pokroić na pół plasterki na blaszkę wsypać pieczarki, cebulę i parę łyżek marynaty, zamieszać wsypać pokrojone ziemniaki, parę łyżek marynaty
W Mojej Kuchni Lubięprzyprawy: sól, pieprz, 2 ząbki czosnku drobno posiekane, pół łyżeczki zmielonej kolendry, lubczyk, oregano, słodka i ostra papryka, przyprawa do kurczaka (więcej), ma być generalnie soczyście i ziołowo masło klarowane do smażenia kilka łyżek oliwy z oliwek do panierki Przygotowanie: piersi umyj, osusz, wykrój błonki, pokrój na kilka części, które później obtłuczemy tłuczkiem lekko je spłaszczając; polej mięso oliwą, dodaj
Zasmakuj Kuchniselera byłam dość sceptycznie nastawiona, ale okazały się bardzo smaczne. Składniki (2 porcje): Roladki: 2 piersi z kurczaka ok 100 g szpinaku mrożonego łyżeczka śmietany 2 ząbki czosnku łyżka oliwy sól, pieprz, bazylia, przyprawa do kurczaka Frytki: duży seler duża marchew czosnek granulowany, papryka wędzona, tymianek, sól pieprz łyżka oliwy Przygotowanie Selera i marchew myjemy oraz obieramy. Kroimy na dosc(...)Mieszamy dokładnie. Można odłożyć na 30 godz do lodówki. Następnie warzywa wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40-45 min. w piekarniku w 200 C. Piersi z kurczaka przekrawamy na pół, żeby z dwóch piersi wyszły 4 roladki. Mięso tłuczemy na cieńsze plastry, oprószamy z dwóch stron przyprawami i wstawiamy do lodówki na przynajmniej
e-PrzepisyKulinarneselera byłam dość sceptycznie nastawiona, ale okazały się bardzo smaczne. Składniki (2 porcje): Roladki: 2 piersi z kurczaka ok 100 g szpinaku mrożonego łyżeczka śmietany 2 ząbki czosnku łyżka oliwy sól, pieprz, bazylia, przyprawa do kurczaka Frytki: duży seler duża marchew czosnek granulowany, papryka wędzona, tymianek, sól pieprz łyżka oliwy Przygotowanie Selera i marchew myjemy oraz obieramy. Kroimy na dosc(...)Mieszamy dokładnie. Można odłożyć na 30 godz do lodówki. Następnie warzywa wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40-45 min. w piekarniku w 200 C. Piersi z kurczaka przekrawamy na pół, żeby z dwóch piersi wyszły 4 roladki. Mięso tłuczemy na cieńsze plastry, oprószamy z dwóch stron przyprawami i wstawiamy do lodówki na przynajmniej
e-PrzepisyKulinarnedwóch osób jeżeli podamy ją z ulubioną sałatką lub porcją ryżu. Potrzebujemy: 2 piersi z kurczaka bez polędwiczek 100 g szpinaku mrożonego w kostkach 80 g sera feta pokrojonego w drobną kostkę 1 ząbek czosnku 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego łyżka masła 1 żółtko oregano czerwona papryka sól i pieprz Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy szpinak. Po rozmrożeniu dodajemy wyciśnięty(...)pieprz. Odstawiamy do ostygnięcia , następnie mieszamy z fetą. Piersi myjemy, osuszamy i oprószamy solą, pieprzem i szczyptą oregano. Każdy filet nacinamy z boku, tworząc "kieszonkę". Powstałą kieszonkę napełniamy farszem ze szpinaku, oprószamy czerwoną papryką, Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy dwa kwadraty z ciasta francuskiego, na których układamy filety z kurczaka. Boki ciasta nacinamy po obu stronach
Kolejny blog o gotowaniuMarokański tadżin z kurczakiem Składniki: oliwa z oliwek 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1/3 papryczki chili ½ skórki otartej z limonki sok z połowy limonki 2 cm świeżego imbiru lub ½ łyżeczki mielonego imbiru ¾ łyżeczka cynamonu ½ łyżeczka mielonego kminu rzymskiego ½ łyżeczka mielonej kolendry ½ łyżeczka kardamonu 1/3 łyżeczki mielonej kurkumy ½ łyżeczka słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki(...)pietruszki lub kolendry 2 piersi kurczaka ½ szklanki obranych pistacji Kuskus: 300 g kuskus 3 łyżki świeżo posiekanej mięty woda (proporcje wg. przepisu na opakowaniu) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka sosu chili ½ łyżeczki mielonej kolendry 1/3 łyżeczki mielonej kurkumy Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na rumiano kurczaka. Cebulę, paprykę i marchewkę kroimy
Mania Gotowaniawarzyw. Wyszła aż słodka od zawartości dużej ilości warzyw i pożywna, bo wzbogacona o kaszę. Składniki: 1 pierś z kurczaka (bez skóry) 2 udka (bez skóry) 4 marchewki 2 pietruszki 1/4 gł. małej kapusty 1 mały seler po pół papryki: żółtej, czerwonej, zielonej mała cebulka 3 łodygi selera naciowego pół szkl. kaszy jaglanej sól ziele angielskie liść laurowy
Walijskie Pichcenieproste w przygotowaniu. Czas przygotowania ok 30 min. Składniki: 1 kg polędwiczek z kurczaka (można użyć piersi z kurczaka pokrojonych na skos) Marynata 4 jajka 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki vegety 1 płaska łyżka soli 1 płaska łyżka słodkiej papryki 1 płaska łyżka pieprzu 5-7 łyżek oliwy 1 słoik papryki konserwowej Przygotowanie: 1. Polędwiczki umyć, osuszyć
Kulinarna Patilogiakurczak wyszedł GENIALNY ! ! ! ! ! ! :) DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS! ;) chyba będę musiała zorganizować jakiś konkurs, żeby poznać więcej Waszych pomysłów, tylko muszę skombinować gdzieś nagrody! ;) Składniki na (2 osoby): 1 pierś z kurczaka (ok 300g) 400-450g mieszanka chińska 4 krążki ananasa z puszki (bez dodatku cukru, dostępny w NETTO) pół soku z ananasa z puszki 1 mała cebulka(...)skrobię kukurydzianą) 100g ryżu brązowego firmy Kupiec 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawa curry sól, imbir, słodka i ostra papryka, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją wskazaną na opakowaniu z dodatkiem curry i soli pierś z kurczaka kroimy w cienkie paski, cebulę w kostkę, ząbek czosnku rozduszamy kurczaka obtaczamy w curry i pieprzu i wstawiamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpapryki. Całość smażymy na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas, około 7-8 minut, aż warzywa ładnie się zeszklą i widocznie zmiękną. Do warzyw dodajemy podsmażoną wcześniej kiełbasę, kurczaka, wlewamy całą zawartość puszki pomidorów (jeśli są w całości – rozdrobnijcie je w dłoni), dodajemy pozostałą kreolską mieszankę przypraw, wlewamy bulion. Całość dokładnie razem mieszamy i wsypujemy surowy ryż. Mieszamy dokładnie(...)Poskarżę się mojej mamie! MIESZANKA KREOLSKA 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka granulowanej cebuli 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżeczki suszonego oregano ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki pieprzu cayenne SKŁADNIKI 1 duża pierś z kurczaka z ‚polędwiczką’, ok. 350g 200g średnich krewetek 2-3 dobre, grubo mielone i wędzone kiełbasy wieprzowe
Karo in the Kitchen