porcje : 10 dkg ryżu arborio który jest idealny do risotto (tj. około 3/4 szklanki) 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1/2 marchwi startej na tarce na grubych oczkach mały kawałek pora ( jakieś 2 cm ) 1/2 średniej cebulki sól, pieprz, papryka czerwona natka pietruszki oczywiście nie cała ;) 1 litr rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego najlepiej własnego wyrobu Na osobnej patelni podsmażamy cebulkę
Gotowanie...to proste !ładnie wygląda podane na stół Składniki: 25 dag kaszy gryczanej 500 g piersi z kurczaka 15 dag wędzonego boczku 40 dag grzybów- leśne,ale moga być też pieczarki 1 cebula 1 por- zielona część 1 szklanka bulionu warzywnego 1 dynia sól,pieprz, bazylia, oregano, słodka papryka, odrobina papryczki chili, rozmaryn ząbek czosnku Wykonanie: Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie(...)obgotowujemy). kiedy zaczną sie rumienić dokładamy posiekana cebulę i pokrojonego w piórka pora.Wszystko dusimyczęsto mieszając. Na patelnię dokładamy pokrojony w drobną kostkę boczek,chwilę podsmażamy, dodajemy obsmażaone kawałki kurczaka,kaszę,wlewamy bulion, dodajemy wszytskie przyprawy i zioła do smaku.Kiedy wchłonie się cały płyn, wyłaczamy. Dynię wydrążamy, do środka wkładamy kaszotto, wstawiamy do piekarnika na ok 20 minut
Z Majeczką w kuchnirozpływa się w ustach. Sos, w zależności do upodobań, można doprawić bardziej na ostro. Najlepiej smakuje podany z ryżem. Zapraszam do gotowania! :) Składniki dla dwóch osób: 2 piersi z kurczaka sól świeżo mielona pieprz świeżo mielony mąka ziemniaczana 2 łyżki oleju Sos słodko-kwaśny: 1 mała cebula 4 plastry ananasa z puszki 1/2 szklanki soku ananasowego z puszki(...)minuty). Dodajemy papryczkę, ketchup, dokładnie mieszamy. Wlewamy sok brzoskwiniowy i ananasowy, dodajemy sos sojowy, imbir i słodką paprykę. Gotujemy 5 minut, po czym wrzucamy brzoskwinię i ananas. Doprawiamy octem i cukrem i gotujemy jeszcze 5 minut. 2. Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Nacieramy solą i pieprzem, dokładnie obtaczamy w mące ziemniaczanej. W woku
Tajskie smakipierś z kurczaka przykryta warstwą warzyw, sosem beszamelowym i serem. Bardzo szybki pomysł na obiad, wszystko można przygotować dzień wcześniej i tylko zapiec przed podaniem. Ja dodatkowo na wierzch dodałam ugotowany makaron, dzięki temu nie musiałam już martwić się o dodatki do dania. Możecie oczywiście pominąć makaron i podać mięso w towarzystwie ziemniaków frytek czy ryżu. Kurczak z papryką
Mania Gotowanianajważniejszy jest sos. Tutaj sos jest lekko gęsty, słodkawo-kwaśny z nieco octowym posmakiem i doskonale wiąże całą potrawę. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchewkę, cebule, papryki, ananasa, pierś pokroić w kostkę. Rozgrzać olej i wrzucić na patelnie cebulę(...)marchewką. Smażyć 5 minut, podlać odrobiną wody i dusić kolejne 5 minut, tym razem pod przykryciem. Po tym czasie dodać papryki i ananasa. Smażyć, aż warzywa zmiękną, dodać piersi. W miseczce połączyć wszystkie składniki sosu. Wymieszać. Kiedy piersi z kurczaka będą już usmażone dodać sos, poddusić aż sos zgęstnieje. Podawać z ryżem. Smacznego :) Źródło: mojagaleriasmaku linkwithin_text='Zobacz również
Świat Domowej Kuchnipiersi z kurczaka mąka sól 2 jajka bułka tarta marynata; 1,5 octu 3 szkl wody szczypta chili w płatkach pół łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru szczypta czosnku niedźwiedziego 2 cebule kilka ziaren ziela angielskiego listek laurowy 2-3 ząbki czosnku ugotowana marchewka Piersi umyć, przekroić na mniejsze filety. Mąkę wymieszać z solą. Panierować w mące
Gotowanie jest łatweSKŁADNIKI (dla 4 osób - po 2 szaszłyki na osobę - 370kcal) 2-3 woreczki ryżu basmati lub jaśminowego 600 g piersi z kurczaka 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki rozgniecionych nasion kolendry 1/2 łyżeczki pikantnej papryki 1 czerwona papryka 1 żółta papryka Sos: 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku sok z 1 małej limonki
Moje Kuchenne Rewelacjekurczaka, 1 podwójna pierś z kurczaka - mięso po ugotowaniu i oddzieleniu od kości ważyło łącznie - 1,30 kg 0,5 kg pieczarek 3 cebule 3 ząbki czosnku 2 duże marchewki 2 pietruszki 1/4 bulwy selera 2 duże jajka 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek czarnego pieprzu ok. 1 szklanki bulionu z kurczaka(...)sól, pieprz czarny świeżo mielony, pieprz ziołowy, ewentualnie papryka słodka w proszku, mielona kolendra - ilości przypraw nie podaję, zależy od smaku kucharza Przygotowanie: Mięso należy ugotować do miękkości, w tym celu zagotować osoloną wodę z dodatkiem liści laurowych , ziaren pieprzu i ziela angielskiego . Uwaga! Do wrzącej wody włożyć udka i pierś kurczak a oraz marchewki, pietruszki i selera - gotować
Codziennik Kuchennyjedno z podstawowych dań węgierskiej kuchni. Jedno z tych, w których sosie ląduje naprawdę duża ilość papryki w proszku. Stąd też bierze się nazwa dania. Metoda paprykarzowa stosowana jest też do cielęciny, grzybów i ryb, ale jednak najczęściej w paprykowym sosie znajdziemy kurczaka. Podobnie, aczkolwiek głównie z użyciem wieprzowiny i wołowiny, robi się pörkölt , czyli danie które my nazywamy gulaszem(...)kurczaka (ulubione części - piersi, udka, z kostkami lub filety) 1 duża cebula 1 pomidor 1/2 łyżki smalcu lub oleju 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1 czerwona papryka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 łyżki mąki sól Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na wybranym tłuszczu z dodatkiem szczypty soli. Zdjąć z ognia, dodać paprykę w proszku i dobrze
zadanie-gotowaniekurczaka marynata: 150 ml jogurtu naturalnego, 1 łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli, 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala, po 1 łyżeczce przypraw: cynamonu, kminu rzymskiego, imbiru, ostrej papryki, wędzonej papryki 400 gram pomidorów z puszki krojonych (w sezonie można użyć świeżych) 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 szklanki bulionu szczypta ostrej papryki, wędzonej papryki oraz(...)soli 5-6 łyżek mleka kokosowego (lub śmietanki kremówki) sok z 1/3 cytryny natka pietruszki do dekoracji do podania: chlebek pita lub naan, jogurt naturalny, ryż długoziarnisty lub dziki Pierś kurczaka kroję w dużą kostkę. Składniki marynaty mieszam i umieszczam w niej pokrojonego kurczaka. Odstawiam na minimum 30 minut. Cebulę i czosnek kroję w drobną kostkę i smażę
Mango Papajazielony groszek. Dusimy razem całość. Dodajemy pokrojone pomidory wraz z ich sokiem i pokrojony czosnek. Całość dusimy, co jakiś czas mieszając, na małym ogniu. Przyprawiamy oboma rodzajami wędzonej papryki, delikatnie pieprzem. Nie solimy – bulion jest już słony. Podduszone warzywa i mięso zalewamy bulionem ( nie wlewajcie od razu całego, dajcie 1,2 litra a resztę na wszelki wypadek zostawcie(...)swoją porcję cząstką cytryny i jeść paellę z jogurtem, doprawionym roztartym ząbkiem czosnku i posiekaną natką kolendry. SKŁADNIKI 6 polędwiczek z kurczaka lub jedna pojedyncza pierś ½ opakowania Chorizo katalońskiego, Tarczyński (1 kiełbasa) 1 długa i 1 okrągła czerwona papryka ½ opakowania paluszków krabowych 250g krewetek koktajlowych lub średnich 2-3 garści świeżego zielonego groszku (można zastąpić zieloną fasolką szparagową) 3 ząbki
Karo in the Kitchenpieczemy w 180 stopniach do uzyskania złotego koloru - około 40minut. Jako kolejną część dania przygotuj dość duże piersi z kurczaka , tak by się dobrze zwijały w roladki. Pokrój w cienkie plastry, lekko ubij i przypraw wedle uznania (ja użyłam soli, pieprzu, papryki i chilli). Odstaw do lodówki na czas przygotowania reszty składników. Przygotuj suszone pomidory w oleju, czosnek marynowany
Gotuj z NatkąMoja wersja tego klasyka to wersja nieco lżejsza. Zamiast wołowiny użyłam delikatniejszego kurczaka. Zastosowanie tego właśnie mięsa wymaga większej ilości przypraw i warzyw. Sekretem tego dania jest mielona papryka - słodka i ostra usmażona razem z mięsem. Ja dodatkowo bardzo mocno podsmażyłam grzyby, aby wydobyć z nich jak najwięcej smaku i aromatu. Do tego passata ze słodkich, włoskich(...)minut ze zwykłego dania powstanie prawdziwy rarytas. Składniki na 4 porcje: 2 piersi z kurczaka (ok. 500 g) 2 duże cebule 15 sporych pieczarek 250 ml passaty pomidorowej Cirio 250 ml rosołu drobiowego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki sól, pieprz olej rzepakowy opakowanie ciasta francuskiego (szukajcie takiego z prawdziwym
Kulinarne InspiracjeSoczysta pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej - składniki: 4 piersi z kurczaka (+- 300 g każda) 2 łyżki musztardy stołowej 2 łyżki miodu 4 łyżki oliwy lub oleju 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 ząbki czosnku (opcjonalnie) Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej - przepis: W misie łączymy
Kuchnia Łukaszaprzygotowywać tego typu dania, dlatego spodziewajcie się podobnych potraw już w najbliższym czasie! Składniki : Mięso pierś z kurczaka oliwa 1 ząbek czosnku sok z cytryny pół papryczki chilli sól, pieprz Dynia : nieduża dynia (u mnie dynia piżmowa) oliwa słodka i ostra papryka (lub płatki chilli) tymianek sól, pieprz czerwona cebula kilka ząbków czosnku Sałatka : rukola kilka pomidorków koktajlowych kilka(...)słodką i ostrą papryką i tymiankiem, wymieszać, aby dynia pokryła się oliwą i dodatkami. Dodać obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę i obrane ze skórki ząbki czosnku. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 45 minut lub do czasu aż dynia będzie miękka, ale nie rozciapciana. Mięso : Pierś z kurczaka umyć i oczyścić
Codzienne Gotowanie