USOS-em , ale na szczęście zarejestrowałam się jak chciałam:) Składniki na 4-5 porcji: 400-500g piersi z kurczaka 1 opakowanie mrożonych warzyw (ja zawsze wybieram takie, żeby był kalafior, brokuł, fasolka szparagowa, marchewka itp.) 1 cebula 1 mała papryka (opcjonalnie) 2-3 płaskie łyżki przyprawy curry (do smaku) – u mnie Kamis, bo wg mnie jest najlepsza w smaku(...)Olej do smażenia Sól Pieprz 2 płaskie łyżki mąki Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Podsmażyć na odrobinie oleju. Posolić i popieprzyć do smaku. Dodać warzywa mrożone i cebulę, zalać bulionem. Gotować kilka minut, aby warzywa były prawie miękkie. Następnie doprawić do smaku curry i sosem sojowym. Dodać paprykę (ja wolę ją twardszą, dlatego dodaje na smak koniec gotowania
Fabryka pomysłówsojowego 400ml śmietany 18% łyżka cytryny duża cebula makaron spaghetii natka pietruszki sól, pieprz oliwa bazylia, zioła prowansalskie, papryka ostra, oregano Przygotowanie: W miseczkę wlać 2 łyżki oliwy. Dodać sól, pieprz, przyprawy, wyciśnięty czosnek i wymieszać. Umyte i osuszone piersi z kurczaka zapanierować i zostawić pod przykryciem na ok godzinę. Piekarnik rozgrzać do 160stopni i piec przez 4o minut
ChilliJemyzarówno na ciepło jak i zimno. Nadają się na obiad, ale też na imprezową przekąskę. Pikantnie i pysznie - ole! :) Farsz meksykański: 500-600 g piersi kurczaka 2 cebule (białe lub czerwone) 2 ząbki czosnku 1 papryka (czerwona, zielona lub żółta) ok. 50 g konserwowych papryczek jalapeno 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka czerwonej fasoli 200 ml passaty pomidorowej 2 łyżki
Cooking Monsterpikantnego sosu pomidorowego (u mnie ketchup Madero z papryczką jalapeno) kilka łyżek syropu z ananasa w puszce 1 łyżka pikantnej papryki w proszku 1-2 łyżki oliwy/ oleju rzepakowego sól, pieprz do smaku, ew. ulubione przyprawy do grilla Pierś kurczaka płuczemy i osuszamy. Kroimy ją w niezbyt grube, kilkucentymetrowe paski i odkładamy na bok. Z podanych składników przygotowujemy marynatę. Obtaczamy
Kuchenna KontrrewolucyaPrzepis na smaczne danie obiadowe czyli kurczaka pieczonego w piekarniku z kiszoną kapustą. Składniki: ok. 1 kg udek z kurczaka (mogą być skrzydełka, ćwiartki, piersi) 500 g kapusty kiszonej cebula 200 g pieczarek 150 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka ostra Przygotowanie Części z kurczaka oczyszczamy, posypujemy solą, pieprzem i papryka. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Cebulę kroimy
e-PrzepisyKulinarnewartości odżywcze i energię oraz skutecznie zaspokoi głód. Składniki: 5 średniej wielkości ziemniaków 4 jajka brokuły i kalafior, ok 0,5kg pojedyncza pierś z kurczaka awokado 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy przyprawy: curry, tymianek, majeranek, bazylia, papryka ostra i ew. słodka Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach w mocno osolonej wodzie. Widelcem sprawdzamy czy są miękkie. Po ostudzeniu obieramy(...)kroimy w grubą kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w ósemki. Podobnie postępujemy z awokado, zdejmujemy skórkę, rozdrabniamy. Brokuły i kalafior gotujemy, ostudzamy i kroimy na kawałki. Pierś z kurczaka siekamy w drobną kostkę i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, z dodatkiem curry i papryczki chilli dla chętnych. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy sosy oraz przyprawy i mieszamy. Smacznego
Taste Of My Dayspożywaniu zwiększamy swoją odpornością i kondycję ruchową. Roladki z kurczaka z serem kozim w sosie musztardowym Składniki: 2 duże piersi z kurczaka 4 plastry sera koziego 6 pomidorów suszonych 4 plastry szynki szwardzwaldzkiej zioła prowansalskie łyżka sosu sojowego jasnego papryka czerwona pieprz olej do smażenia Sos musztardowy: 2 łyżki musztardy dijon ¼ szklanki białego wina lub bulionu warzywnego tymianek, sól, pieprz
Mania Gotowaniasię strzałem w dziesiątkę-chrzanowy posmak smażony kurczak,cebulki perłowe i ser-naprawdę ciekawe połączenie-polecam Składniki: 300 g sera żółtego 350 g piersi z kurczaka słoik cebulki perłowej kukurydza 5 jajek majonez łyżeczka mielonej słodkiej papryki olej sól,pieprz na sos: 5 łyżek majonezu 7 łyżek jogurtu naturalnego 9 łyżeczek chrzanu Przygotowanie: żółty ser ścieramy na tarce o grubych
Swojskie jedzonkoząbek czosnku 1 mała cebula 1 mała papryczka chili ¼ łyżeczki pieprzu cayenne ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki przyprawy do kuchni włoskiej Kamis 1,5 łyżki koncentratu pomidorowegosólpieprz Przygotowanie: Pomidory naciąć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę pozbywając się nasienia. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Posolić i popieprzyć. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Następnie dodać posiekany czosnek(...)ostro lubicie). Zeszklić. Następnie dodać pomidory, podlać 2 łyżkami wody (ten krok pomijamy, gdy używamy pomidory z puszki). Dusić do momentu rozpadnięcia pomidorów. Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić cayenne, papryką i ziołami włoskimi. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówDzisiaj mamy dla Was coś smacznego z orientalną nutą czyli kurczaka w sosie słodko-ostrym z makaronem ryżowym Składniki: - 1 pierś z kurczaka - 1 cebula - 1 łyżka masła - 1 marchewka - 1 czerwona papryka - 100 g kukurydzy z puszki - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 5 plastrów ananasa - sól, pieprz - szczypta chili - 3 łyżki słodko-pikantnego sosu chili
Kuchenne Wariacjełyżeczki ostrej papryki szczypta soli Końcowe przygotowanie ("obtoczenie", smażenie kawałków kurczaka) 4 łyżki mąki kukurydzianej 4 łyżki mąki pszennej olej do smażenia WERSJA PIKANTNA 1/3 łyżeczki słodkiej papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki szczypta soli odrobina oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki suszonego chili Przygotowanie Wersja podstawowa (łagodna) Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Do miski wbijamy(...)Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. frytki, surówki, sos czosnkowy lub w bułce z sałatą i sos/keczupem. Wersja pikantna Kawałki kurczaka po delikatnym rozbiciu tłuczkiem wkładamy do worka z marynatą (słodka i ostra papryka, sól i oliwa z oliwek). Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do lodówki na około 40 minut. Po tym czasie wyciągamy kurczaka i postępujemy analogicznie
Słodkie okruszkiłyżeczki ostrej papryki szczypta soli Końcowe przygotowanie ("obtoczenie", smażenie kawałków kurczaka): 4 łyżki mąki kukurydzianej 4 łyżki mąki pszennej olej do smażenia WERSJA PIKANTNA: 1/3 łyżeczki słodkiej papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki szczypta soli odrobina oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki suszonego chili Przygotowanie: Wersja podstawowa (łagodna): Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Do miski wbijamy(...)Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. frytki, surówki, sos czosnkowy lub w bułce z sałatą i sos/keczupem. Wersja pikantna: Kawałki kurczaka po delikatnym rozbiciu tłuczkiem wkładamy do worka z marynatą (słodka i ostra papryka, sól i oliwa z oliwek). Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do lodówki na około 40 minut. Po tym czasie wyciągamy kurczaka i postępujemy analogicznie
Słodkie okruszkiczosnku (3g) 1 łyżeczka sosu sojowego (5g) sól morska pieprz cytrynowy lub zwykły imbir świeży lub w proszku ********************************************* Pokrojoną pierś w paski kurczaka natrzeć ziołami , startym świeżym imbirem,rozgniecionym czosnkiem,pieprzem i solą,usmazyč.Posiekac dymkę,oczyszczona paprykę , pieczarki i zielony groszek przesmażyć na oleju pozostałym po smażeniu mięsa,dodac sos sojowy i podawać z ryżem oraz paskami
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiżółty 20 dag łyżeczka masła przyprawy (wszystko w proszku): świeżo mielony pieprz czarny sól curry imbir kminek słodka papryka ostra papryka Można użyć też swojej ulubionej mieszanki przypraw do kurczaka czy np. gyros. Wykonanie: Piersi rozciąć tak jak na schabowe wzdłuż mięsa, na 6 części. Robić je tłuczkiem, oprószyć przyprawami, pozostawić na minimum godzinę w lodówce do przegryzienia. Kalafior umyć
Poezja Smaków - blog kulinarnysoli 1/2 łyżeczki syropu z mniszka lekarskiego (lub miodu) 1 łyżeczka musztardy francuskiej Na niespodziankę: 1 kotlecik z piersi kurczaka kilka piór cebuli płatki chili - szczypta sól, pieprz 1/2 kulki mozzarelli 2 łyżki startego żółtego sera Przygotowanie: Umyte warzywa kroję: paprykę w paski, marchewkę - w ćwiartki, a pomidora w ósemki. Wsadzam do rękawa do pieczenia. Zasypuję solą i przyprawami(...)kładę na nie uduszoną pierś. Przykrywam plastrami mozzarelli i startym serem. Zapiekam do rozpuszczenia sera. Wykładam łopatką. Obok wykładam resztę warzyw i polewam powstałym sosem pomidorowo - warzywnym. Zapewniam, że taka kolacja może smakować. Jest się czym najeść, ale bez odczucia ciężkości po spożyciu. Pyszności. W sam raz na ciepłą kolację. Przygotowywałam to danie także z kurczakiem wędzonym - równie pyszne. Polecam
Kuchnia po mojemu