Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 marchewka 1 biała część pora 1/4 brokułu sól, pieprz czarny przyprawa do dań chińskich* makaron wonton błyskawiczny sos sojowy olej do smażenia 1. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy (marchewkę w słupki, pora w talarki, a brokuł dzielimy na mniejsze części ). 2. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy solą(...)brokuł (trzymać go pod wrzącą wodą około 5 minut, aby był lekko miękki). 5. Na patelnię dodać odcedzony brokuł i kawałki piersi z kurczaka. Chwilę przesmażyć. Na sam koniec można dodać odcedzony makaron. Całe danie doprawić sosem sojowym. * jeśli nie masz przyprawy do dań chińskich możesz ją zastąpić dodając: sos sojowy i odrobinę papryki słodkiej, imbir, chili
Ugotowaćpomarańczami . Swoją sałatkę podałam polaną sosem balsamico, ale oczywiście Wy możecie skropić ją ulubionym sosem czy oliwą z oliwek. Smacznego! Dajcie znać jak wyszła Przepis na sałatkę z granatem i kurczakiem Drukuj przepis Porcji: 1 porcja Czas gotowania: 30 minut Składniki pojedyncza pierś z kurczaka do marynaty: pół łyżeczki słodkiej papryki(...)pół łyżeczki ostrej papryki, pół łyżeczki ziół prowansalskich, szczypta soli i pieprzu, łyżka oleju rzepakowego 2 garście sałaty garść parmezanu garść owoców granatu sos balsamiczny lub oliwa z oliwek do polania sałatki Przepis 1 Pierś kurczaka marynujemy w oleju i przyprawach, odstawiamy na kilkanaście minut. Następnie grillujemy z obu stron na patelni grillowej do mocnego przysmażenia (można też normalnie usmażyć
Kuchnia Bazyliikuchni, wykorzystując jednocześnie różnorodne połączenia, czasami w odmienny sposób, tak jak w przypadku dzisiejszego obiadu. Kiedyś połączenie pora-kurczaka-pieczarek wykorzystałam do tarty (klik), a ostatnio stwierdziłam, że skoro się nadało na farsz to świetnie się sprawdzi też jako sos do makaronu. Po co stosować jedno rozwiązanie, jak może być ich kilka. Nie lubię ograniczeń zarówno w życiu(...)kurczaka (ok. 30 dag) Mały pojemnik śmietany (200g) – u mnie 18%, ale można pomieszać na pół z 30% wtedy sos będzie bardziej kremowy. Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Pieczarki pokroić w półtalarki, a pierś z kurczaka w kostkę. Grzyby i mięso posolić i popieprzyć – smażyć na odrobinie oleju, gdy woda zacznie wyparowywać dodać pokrojonego w paski i sparzonego
Fabryka pomysłówpokroić na dosyć grube plasterki, a cebulę z kolei na drobną kostkę. Połączyć pieczarki z cebulą i podsmażyć na maśle przez około 8-10 minut, aż się zarumienią. Pierś z kurczaka umyć i pokroić na grubą kostkę. Podsmażyć krótko na odrobinie oleju, a następnie dodać do niego pieczarki z cebulą, brukselkę i posiekaną pietruszkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem(...)przemieszać. Smażyć na małym ogniu około 5 minut. Zalać całość letnim bulionem, dosypać tarty żółty ser i łyżkę mąki (najlepiej przesianej, ponieważ wtedy nie zrobią nam się grudki w sosie). Zamieszać i kontunuować smażenie do momentu aż ser nam się ładnie rozpuści (około
Świat Domowej Kuchnisosy je dodatkowo wzmocniły. Do dania możecie użyć także świeżych warzyw. Jeżeli lubicie dania z ryżem, wypróbujcie także poniższych przepisów: Wieprzowina po chińsku z ryżem Kurczak z papryką, ananasem i ryżem Jednogarnkowa ryba z ryżem Ryż z kurczakiem i jarmużem Przepis na ryż z kurczakiem i mieszanką chińską Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 1 godzina Składniki podwójna pierś(...)Przepis 1 Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Przekładamy do miski i dodajemy przyprawy: imbir, kurkumę, słodką paprykę oraz olej i posiekany czosnek. 2 Mieszamy dokładnie, aby kurczak był obtoczony w składnikach i odstawiamy na około 15 minut. 3 Rozgrzewamy patelnię i podsmażamy kurczaka na złoty kolor na dużym ogniu - około 10 minut
Kuchnia Bazyliiświeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie:Jajko sparzyć we wrzątku, wybić do miseczki. Ubić delikatnie razem z olejem. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Sos można przygotować w małym zakręcanym słoiczku. Pierś z kurczaka przyprawić i usmażyć na teflonowej patelni, odłożyć do przestygnięcia, pokroić w plastry, tak jak i mozzarellę. Sałatę opłukać, układać w salaterce listki. Na to odrobinę
Magiczne Życie Martyporcje obiadowe. Przygotowanie nadzianych makaronowych muszelek nie jest trudne, nie sprawi Wam kłopotu. Makaronowe muszle z kurczakiem i szpinakiem w pomidorowym sosie Drukuj Składniki 20 sztuk makaronowych dużych muszli 200 g piersi kurczaka 450 g mrożonego szpinaku 100 g śmietankowego serka topionego 5 łyżek śmietanki 30% g pomidorów w puszce ( w całości) 2 ząbki czosnku 2 łyżki startego(...)sera pecorino Romano sól, pieprz do smaku olej do smażenia Sposób przygotowania: Ugotować makaron według przepisu z opakowania. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem. Dodać czosnek i usmażyć. Dodać szpinak ( rozmrozić go wcześniej i odciśnąć nadmiar wody). Smażyć chwilę, a następnie dodać śmietankę i serek śmietankowy. Mieszać cały czas podgrzewając, aż do połączenia składników. Muszle
Rusty Forksedna rzeczy mam dla was przepis łatwy jak dla przedszkolaka i pyszny rodem z dobrej restauracji. Szybki niedrogi i pełnowartościowy czego chcieć więcej! Postawą jest pierś z kurczaka i trzy składnikowy warzywny sos łatwizna! Można go wzbogacić o zeszkloną cebulkę, ale mnie tego dna nie chciało się ronić łez przy jej obieraniu i siekaniu więc(...)sos jest 3 a nie 4 składnikowy. U nas był z makaronem ale można spokojnie podać z ziemniakami czy też ryżem jak kto woli. Składniki 1 filet z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka passata pomidorowa ( gęsty przecier pomidorowy) dodatkowo czarne oliwki (opcjonalnie) makaron sól , pieprz do smaku Zaczynamy od wstawienia makaronu bo to on najdłużej będzie się gotował
W kuchennej krainiearomatyczny. Składniki na filet z kurczaka w teriyaki: 1 podwójny filet z kurczaka 3 łyżki sosu teriyaki 2 łyżki oliwy 1/4 łyżeczki curry 1/4 łyżeczki suszonego lub świeżego rozmarynu Przygotowanie kurczaka teriyaki: Filet z kurczaka osuszyć i przekroić na dwie pojedyncze piersi ( chyba, że kupiliście pojedyncze filety ). Sos teriyaki wymieszać z oliwą, dodać przyprawy. Powstałą marynatą zalać filety z kurczaka
kolorowotorcikowosałatkę, który świetnie sprawdzi się na imprezę, ale też jako lekki lunch do pracy. Nie każda sałatka musi zawierać ciężki majonezowy sos, i taka jest moja wersja. Składniki: 1 nieduża podwójna pierś z kurczaka ¾ opakowania mixu sałat (u mnie z sałatą rzymską) Puszka fasoli czerwonej Puszka kukurydzy 1 mała czerwona papryka 250 g makaronu pełnoziarnistego lub zwykłego z pszenicy(...)durum 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki oleju Sos: 3 łyżki wody 3 lyzki oliwy lub oleju rzepakowego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy Szczypta cukru Sól do smaku szczypta pieprzu ulubione ziola np. włoskie Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, dodać olej, słodką paprykę i przyprawę kebab gyros. Wymieszać. Odstawić
Fabryka pomysłówdziś makaron. Razowe świderki, ale oczywiście kto co lubi i co ma pod ręką, zresztą wszelkie przepisy na sosy do makaronu należy traktować jako inspirację i punkt wyjścia dla naszych ulubionych smaków i upodobań. Składniki dodajemy na oko i na spróbowanie, tu nie ma miejsca na aptekarską dokładność. Jeśli chcemy możemy z mojego przepisu usunąć np. cukinię, lub dodać oprócz(...)polega fenomen kuchni włoskiej :)- 1 litr domowego przecieru pomidorowego- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego- kilka suszonych pomidorów- 2 cebule pokrojone w drobną kosteczkę- cukinia pokrojona w cieniutkie plasterki- pierś z kurczaka pokrojona w kostkę- sól, cukier, pieprz, ostra papryczka, oregano, czosnekW garnku mieszamy przecier, koncentrrat, pokrojone w paseczki suszone pomidory, podsmażoną cebulkę, podsmażoną na złoto cukinię, podsmażoną pierś z kurczaka
Z butelką mleczka w tleDelikatne mięso z kurczaka duszone w przepysznym sosie z granatu z lekką nutą ostrości papryczki. 2 piersi z kurczaka Zioła tajskie 1 szkl.soku z granatu 2 łyżki cukru trzcinowego muscowado 1 cebula sól Oliwa 1-2 łyżki octu balsamicznego 1 ostra papryczka PEPERONI kolendra natka pietruszki masło ******************************************* Cebulę poszatkować w drobną kostkę|.Papryczkę pokroić w plasterki.Piersi kurze umyć
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipszenna typ 550 – pół kg – 500 gram drożdże instant – 4 gramy sól – 1 łyżeczka – 7 gram olej – ¼ szklanki – 50 ml ciepła woda – 300 ml sos beszamel – najlepiej domowej roboty pierś z kurczaka – 1 sztuka świeży szpinak – 1 garść pieczarki – 4 – 6 sztuk czarne oliwki – 6 – 8 sztuk kukurydza – 2 łyżki ser – 4 plasterki szynka – 2 plasterki przyprawa(...)godziny. Kiedy ciasto będzie gotowe, wysypać trochę mąki na blat, wyłożyć ciasto i rozwałkować. Kurczaka pokroić w kostkę, dodać przyprawę i przesmażyć na oleju. Pieczrki umyć i pokroić. Ser i szynkę również pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dać na środek pizzy. Polać sosem beszamel i zawinąć ciasto formując je na kształt pieroga. Rozbełtać jajko w misce i posmarować
kuchniabellissima.wordpress.comSKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka 10 dag tofu 2 torebki dzikiego ryżu 1 żółta papryka 1 czerwona papryka łyżeczka posiekanego świeżego tymianku szczypta pieprzu bialego SOS 2 łyżki oliwy z oliwek ząbek(...)czosnku łyżeczka sosu sojowego WYKONANIE Ryż ugotować i odcedzić.Ser tofu pokroić w kostkę. Piersi z kurczaka umyć,pokroić w kostkę i i doprawić pieprzem.Papryki umyć usunąć nasiona,pokroić na małe kawałki i razem z kurczakiem gotować na parze przez 20-25min. Przygotować sos mieszając oliwę z oliwek,przeciśnięty przez praskę czosnek i sos sojowy. Wszystkie składniki połączyć,dodać
Mała w garnku mieszawiele czasu. Niestety, przyrządzam je stosunkowo rzadko, ze względu na brata, który nie znosi grzybów. Zamiast śmietany, użyłam serka topionego, który dodatkowo wzbogacił smak sosu. Składniki na 3 porcje: Pół piersi z kurczaka 30 dag pieczarek 400g makaronu penne 0,5 l bulionu (lub woda i kostka rosołowa) Kostka sera topionego śmietankowego – 100g 1,5 łyżki mąki +woda(...)ziarna ziela angielskiego Liść laurowy Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Cebulę i pierś z kurczaka pokroić w kostkę, a pieczarki w półtalarki Smażymy je na patelni na odrobinie oleju do czasu odparowania „wody”. Solimy i pieprzymy do smaku. Teraz dodajemy ser topiony, kostkę dzielimy na mniejsze części. Po rozpuszczeniu sera dolewamy bulion, dodajemy ziele
Fabryka pomysłów