Dlaczego najlepszy? Bo pysznie soczysty i delikatny, podany w towarzystwie doskonałego (moim zdaniem) sosu. Dla mnie stał się przełomowym odkryciem, dla P. powrotem do trochę już
Ratunku obiadTen przepis siedział na blogu od 2013 roku. Jeden z pierwszych jaki ukazał się na blogu, zdjęcia były tak koszmarne, dlatego postanowiłam zrobić aktualizację zarówno tekstu
Blondynka GotujeW końcu znów postanowiłam zrobić piesi z kaczki. Tym razem podsmażyliśmy je tylko na patelni i wrzuciliśmy do piekarnika, trochę zgapiliśmy z Michael'a Morana . Po
Piekielna Kuchnia Patipieczenia, mogę się zając innymi sprawami, a obiad sam się robi w piekarniku ;-). Nietypowe połączenie kurczaka z buraczkami, kwaskowatymi jabłkami, cynamonem i czosnkiem, stworzyło tak pyszne połączenie smaków, że jestem pewna, że wrócę do tego przepisu niejednokrotnie. Sprawdźcie sami jak przygotować to danie, poniżej podaje przepis i listę składników. SKŁADNIKI: - duży kurczak wiejski lub zagrodowy (około 2 kg) - 2 jabłka(...)tymianek, cebula, pomidory, oregano, bazylia, mięta zielona - sól morska Kurczaka dokładnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Jabłka i buraki obierz, umyj i pokrój na ósemki. Na spód naczynia układamy połowę jabłek i buraczków. Całego kurczaka nacieramy ziołami i solą, układamy na warstwie z jabłek i buraków. Do środka tuszki z kurczaka wkładamy 2 ząbki czosnku i laski cynamonu. Resztę owoców
SMYKWKUCHNIUwielbiane chyba przez wszystkie dzieci (moje wręcz szaleją na ich punkcie) kurczaczki McNuggets. U mnie w trochę zdrowszej wersji. Polecam przygotować je z płatkami
Smaczne ZdroweOpiekane kawałki kurczaka z pieca tandoor, ugotowane w gładkim i kremowym sosie pomidorowo-maślanym. W Indiach to danie nosi nazwę Murgh Makhani. U nas to kurczak
Karo in the KitchenBardzo lubię mięso z kurczaka, jednak nie zmienia to faktu, że nieustanne przyrządzanie go w ten sam sposób może okazać się nudne. Kurczak gotowany, smażony, duszony
peanutbuttermonsterNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Kubki smakuPuściłam wodze fantazji i wyszło coś dobrego :) Dzięki firmie SKWORCU miałam możliwość odkrycia smaku czosnku niedźwiedziego. Postanowiłam w pierwszej kolejności stworzyć z niego marynatę
Blondynka Gotujeprzyprawami. Dobry na gorąco, ale również na zimno. Idealny sposób na rodzinny obiad, a także świetna propozycja dla wszystkich zabieganych i zapracowanych. Może być przyrządzany i doprawiany na wiele sposobów, dzięki czemu nigdy się nie znudzi. Najlepiej wybrać kurczaka ze sprawdzonego źródła lub kupić w markecie kurczaka zagrodowego. Na dzień przed planowanym pieczeniem nacieramy go marynatą na bazie sosu teriyaki(...)miseczce i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. KURCZAKA myjemy, bardzo dokładnie osuszamy papierowymi ręcznikami, umieszczamy w żaroodpornej formie i nacieramy solą i pieprzem. Polewamy przygotowaną marynatą (także w środku). Przykrywamy folią spożywczą, wstawiamy na całą noc do lodówki lub na minimum 3-4 godziny zostawiamy na blacie. Rano wyjmujemy kurczaka z lodówki, do środka wkładamy obrany czosnek
cool and mintyWeekend majowy za pasem, już niedługo rozpocznie się sezon grillowy. Jeśli chcesz przełamać schemat kiełbasy i karkówki, przyrządź na grillu coś niezwykłego. Moim wyborem jest satay
Moja smaczna kuchniaodrobinę wina (można pominąć)sól, pieprzSposób przyrządzenia kurczaka:Piersi kurczaka kroimy na małe kwadraty, solimy i pieprzymy oraz dodajemy odrobinę czosnku (1-2 chudziutkie plasterki). Dalej układamy po liściu szałwii, a na koniec połowę plasterka lub jeśli ktoś chce całą zwiniętą szynkę parmeńską. Całość spinamy wykałaczką, którą potem musimy pamiętać wyciągnąć ;)Kurczaka smażymy na odrobinie oleju, najpierw od strony gdzie(...)wierzch, odwracamy i smażymy drugą stronę (nie za długo, bo kurczak dojdzie jeszcze w piekarniku, a lepiej żeby nie był za suchy). Kurczaka odkładamy na blachę wyłożoną papierem i na każdym jego kawałku układamy ser w plasterkach. Kiedy będziemy mieć prawie gotową kaszę i sos wtedy wkładamy kurczaka do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na dosłownie 5 minut
upichcicKurczak słodko-kwaśny, identyczny w smaku jak ten rodem z popularnego "Chińczyka", a jednak tysiąc razy lepszy, bo bez glutamininau sodu i innych niepożądanych dodatków
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jeśli ktoś lubi eksperymentować w kuchni, to sałatki na bazie kasz są idealne do tego. Można przygotować je w bardzo wielu wersjach, z dodatkiem pieczonych mięs
Codziennik KuchennyCieniutko rozbity kotlet cielęcy lub opcjonalnie drobiowy (wówczas będzie to kotlet a'la wiedeński) smażony w panierce na dużej ilości klarowanego masła. Soczysty w środku, chrupiący
cool and minty