piersi w sosie - 2000 przepisów (strona:47/134)

Zapiekanka drwala 478

osób. SKŁADNIKI Na zapiekankę 800-900 g ziemniaków (najlepiej młodych) 1 kalafior 1 duża pierś z kurczaka 200 g pieczarek 1 cebula 1 kulka mozzarelli przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, przyprawa do ziemniaków dodatkowo: oliwa, masło lub margaryna Na sos beszamelowy 1,5 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej) 1 szklanka mleka 2-3 ząbki czosnku przyprawy(...)pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do głębokiego talerza lub miski, polać oliwą i przyprawić pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi. Cebulę, pieczarki i mięso przełożyć na patelnię, wymieszać ze sobą i smażyć do momentu aż mięso nie będzie surowe. Sos beszamelowy: W małym garnku rozpuścić masło, dodać mąkę

Passions hobbies life
Chicken burger - bułka z kurczakiem na szybko 240

wiemy jaki skład będzie miał nasz chicken burger bo dajemy do środka bułka to co chcemy.      Składniki : * grillowana pierś z kurczaka w ulubionych ziołach * bułka ciabatta  * sałata masłowa * pomidor * kiszony ogórek * czerwona cebula * dowolny sos  * ketchup Przygotowanie : Bułkę przekroić na pół i podgrzać . Na jeden połowie układamy sałatę , kurczaka , pomidora , ogórka i cebulę. Można bułkę

Magiczne Życie Marty
Miodowo-musztardowy stir fry z kurczakiem / Spicy honey mustard chicken stir fry 277

orzechów 4 łyżeczki soku z limonki 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka miodu 2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżeczki oleju sezamowego ½ łyżeczki pikantnego sosu, np. tabasco 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżeczki oleju rzepakowego 450 g piersi z kurczaka bez skóry i kości, pokrojone w cienkie paski 300 g fasolki szparagowej, z obciętymi końcówkami i przekrojone na pół 1 czerwona(...)ugotowany ryż lub makaron do podania uprażone płatki migdałów do posypania, opcjonalnie Przygotowanie: W małej misce Wymieszaj mąkę kukurydzianą, bulion drobiowy, masło orzechowe, sok z limonki, musztardę Dijon, miód, sos sojowy, olej sezamowy, tabasco i pieprz cayenne. W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżeczkę oleju, włóż kurczaka i smaż przez 5-7 minut, aż przestanie być surowy

karmelowy
PIZZA Z KURCZAKIEM 1163

pizzy:używam takiego ze słoikówhttp://zmajeczkawkuchni.blogspot.com/2014/09/przecier-z-cukinii.htmldodatki:30 dag piersi z kurczakaprzyprawa do gyrosapuszka kukurydzy z puszki1 papryka czerwona1 czerwona cebulazioła prowansalskie1 opakowanie sera tartego mozzarella Mlekovita 150 gWykonanie:Piersi z kurczaka kroję w paski, oprószam przyprawą do gyrosa. Obsmażam na rozgrzanym oleju.Przygotować zaczyn: do miski wsypac cukier, sól, wkruszyć drożdże,dodać połowę wody i 3 łyżki mąki. Pomieszać, odstawić(...)podrosnięcia. Do mąki dodajemy wyrosnięty zaczyn,wodę, olej i zagniatam. Ciasto dziele na 2 części. Jedną część rozwałkowuję, układam na okrągłej blasze. Smaruję połową słoiczka o poj. 330 ml sosu do pizzy. Na sos wysypuję połowę tartej mozzarelli, rozkładam połowę kurczaka, połowę puszki kukurydzy, połowę pokrojonej w piórka cebuli oraz połowę pokrojonej w paski papryki. Wstawiam do nagrzanego

Z Majeczką w kuchni
Sałatka Cezar 1981

oregano, sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy. Na wysmarowaną oliwą blaszkę układamy piersi i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na około 25 minut.  Kromki chleba kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojony chleb i smażymy do uzyskania złotego koloru, często mieszając.Sos:Anchois i czosnek drobno siekamy, przekładamy do miseczki. Dodajemy resztę składników i bardzo

Oryginalny smak
Kurczak w sosie paprykowo-porowym 409

Takiego kurczaka robię zazwyczaj kiedy mam mało czasu a trzeba coś szybko ugotować. Tym razem będzie to kurczak w sosie paprykowo-porowym z jogurtem. Danie lekkie i smaczne.   Składniki: - 1 pierś z kurczaka - 1 cebula czerwona - 1 por - 1 papryka zielona - 1 marchewka - 1 łyżka masła - 1/2 kubeczka jogurtu typu grecki - przyprawy – pieprz, sól, przyprawa do kurczaka - makaron muszelki(...)jeżeli jest taka potrzeba to jeszcze doprawiamy. W międzyczasie gotujemy makaron. Tym razem wykorzystałam makaron muszelki który bardzo lubię. Na końcu nakładamy do misek makaron, na niego kurczaka z sosem warzywnym Smacznego

Kuchenne Wariacje
Sałatka z rukolą kurczakiem i słonecznikiem 256

rukola - 3 garście słonecznik - 2 łyżki przyprawa do kurczaka - 1 łyżka tłuszcz do smażenia SOS oliwa z oliwek - 4 łyżki sok z cytryny - 1 łyżka sól czosnek - 1 ząbek Sposób przygotowania: Rukolę umyć, osączyć na sicie, przełożyć do miski.  Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w słupki, wymieszać z przyprawą do kurczaka, odstawić na 30 minut.  Następnie usmażyć

Kuchnia Danusi
PIZZA Z WARZYWAMI 526

słoikówhttp://zmajeczkawkuchni.blogspot.com/2014/09/przecier-z-cukinii.htmldodatki:40 dag piersi z kurczakapuszka kukurydzy1 czerwona cebula8 ogórków konserwowych- ja użyłam z chili1 ser mozzarella classic Mlekovita30 dag pieczarekpomidory z czosnkiem i bazylią- przyprawa PiątnicaWykonanie:Piersi z kurczaka kroję w paski, oprószam przyprawą do gyrosa. Obsmażam na rozgrzanym oleju.Pieczarki kroję w plastry smaże na oleju.Przygotować zaczyn: do miski wsypac cukier, sól, wkruszyć drożdże,dodać połowę wody(...)podrosnięcia. Do mąki dodajemy wyrosnięty zaczyn,wodę, olej i zagniatam. Ciasto dziele na 2 części. Jedną część rozwałkowuję, układam na okrągłej blasze. Smaruję połową słoiczka o poj. 330 ml sosu do pizzy. Wykładam połowę pieczarek,wykładam połowę pieczarek, ogórka pokrojonego w kostkę, cebuli pokrojonej w piórka, kukurydzy. Posypuję pomidorami z czosnkiem i bazylią dośc obficie. Zapiekam 15 minut

Z Majeczką w kuchni
Flavours of Portugal - kolacja, Tejo oraz wielkie białe wina Portugalii 178

przyjemnym długim finiszem. Bardzo dobre już dziś, ale zyska jeszcze podczas kilku kolejnych lat starzenia. Wspaniale połączy się z sałatką z grillowanym kalmarem, duszoną piersią z kurczaka, pstrągiem w ziołach lub też z małżami w sosie cytrynowym. Herdade de Esporao Verdelho 2006 Średni wiek winorośli to 10 lat rosną na glebach kredowych i łupkowych. Wino fermentowane w kadziach stalowych

królestwo garów
Kolacja Trzy Znaki Smaku w Janowcu 126

kurkami. Nigdy nie jadłam gołębia, a dużo dobrego o nim słyszałam. I już wiem, plotki okazały się prawdą. Tomek Trąbski przygotował wspaniałe danie, idealna pierś z gołębia grzywacza a do niego soczewica z kurkami i sos z wiśni nadwiślanki i suski sechlońskiej.... Wszystkie podane nam dania był wspaniałe, ale to najbardziej zapadło mi w pamięć. Kolejnym daniem była polska jagnięcina

królestwo garów
Zimowe menu w Le Victoria Brasserie Moderne 141

menu znajdziemy: lekko wędzonego łososia bałtyckiego w stylu gravad lax z ikrą z łososia, filet z sandacza z risotto z pęczaku, małżami i sosem grzybowym,  filet jagnięcy confit z purée z topinamburu i jarmużem, pierś z kurczaka z rzepą i grzybami, wolno gotowane policzki wieprzowe z zimowymi warzywami oraz purée z chrzanem, kurczaka po normandzku z cydrem lubelskim oraz

królestwo garów
Sałatka z kurczakiem i jajkiem 801

śniadanie, ale pasuję też jako przekąska czy na kolację. Smacznego!Składniki :* dowolny mix sałat* pomidor malinowy* pół zielonego ogórka* 2 jajka ugotowane na twardo* pierś z kurczaka* łyżka oliwy z oliwek* łyżka przyprawy do kurczaka* sos czosnkowyPrzygotowanie :Mięso natrzeć przyprawą i usmażyć. Jajka i pomidora pokroić w ósemki, ogórka w pół plasterki. Na sałacie układać składniki sałatki. Polać sosem czosnkowym

Magiczne Życie Marty
Tom Kha Gai z pieczarkami i kurczakiem 330

gotowania! :)Składniki:400 ml bulionu drobiowego*400 ml mleka kokosowego4 cm galangalu3 łodygi trawy cytrynowej4 listki limonki kafir1/2 łyżeczki mielonej kolendry1 papryczka chilli (opcjonalnie)2 piersi z kurczaka1 łyżka cukru palmowego**7 pieczarek3 łyżki sosu rybnegosok z 1 limonki+ do podania:szczypiorek, pokrojony w słupkikiełki fasoli mungryż jaśminowy (opcjonalnie, ja wolę bez)oliwa z chilli do dekoracji (opcjonalnie)CZAS PRZYGOTOWANIA

Tajskie smaki
Filety z kurczaka z karmelizowanymi gruszkami. 243

Składniki: 2 filety z piersi kurczaka lub kaczki2 gruszki obgotowane lub ze słoika2 owoce kiwi1 łyżka płynnego miodu1 łyżka soku z gruszek2 plasterki świeżego imbirusól,pieprzklarowane masłoPiersi kurczaka pokroić w niezbyt grube plastry, lekko posolić, posypać curry i pieprzem.Piersi usmażyć na maśle.Na patelnię wlać miód i wymieszać z sosem ze smażenia. Dodać połówki gruszek i ćwiartki kiwi, podsmażyć

Kulinarny karnet Christophera