Składniki: 500 g kurzych wątróbek pół piersi z kurczaka 2 czerwone cebule 1 żółta cebula 5 ząbków czosnku 50 ml Brandy kilka kropel sosu sojowego pół gruszki pół żółtej papryki szczypta tymianku i ziół prowansalskich sól, pieprz Przygotowanie: Czerwoną cebulę i oczyszczoną paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć w garnku na maśle. Dodać obraną gruszkę i oczyszczoną, pokrojoną w kostkę pierś
Gaździnka warzykalorycznej bułki tartej. Zachęcam do spróbowania. Rolady z kurczaka z pistacjami w panierce z płatków owsianych Składniki na około 4 rolady: 2 piersi z kurczaka 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę zioła prowansalskie 1 łyżka sosu sojowego ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki ostrej papryki pieprz Farsz: około 6-7 pieczarek 3-4 suszone pomidory z zalewy (osączonych) około 50 g pistacji
Mania GotowaniaJesienna sałatka z rukolą, smażoną dynią, serem feta i piersią kurczaka z dodatkiem uwielbianego przeze mnie czosnku niedźwiedziego, który jest niezwykle zdrowy i smaczny Składniki:2 małe pojedyncze filety z kurczakakawałek dyni (około 12 cm x 12 cm)60 g rukoli (1 duża garść)130 g sera feta1 łyżka suszonego czosnku(...)niedźwiedziego2 łyżki oliwy z oliweksólpieprzdressing:4 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka miodu1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziegosólpieprzPrzygotowanie:dressing:Wszystkie składniki na sos razem mieszamy, do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy pieprzem i solą.Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, delikatnie rozbijamy tłuczkiem w najgrubszej części i przekładamy do miseczki. Dodajemy czosnek niedźwiedzi, 1 łyżkę oliwy, sól i pieprz. Filety
Oryginalny smakosóbCzas przygotowania: 40 minutSkładniki:1,5 litra bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej) lub wody1 duża pierś z kurczaka1 cebula6 sporych pieczarek1/2 szklanki pędów bambusa1 duża marchewka4 łyżki ciemnego sosu sojowego4 łyżki octu3 łyżki mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki chili1/2 łyżeczki pieprzu2 roztrzepane jajkaolej do smażeniaWykonanie:Cebulę kroimy w drobną kostkę
Kulinarne przygody Gatityszklanki ryżu dwie garście rodzynek kapusta pekińska tłuszcz do smażenia marynata: 2 jajka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 4 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki "Maggie" w płynie 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki chilli Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy w cienkie paseczki. Wkładamy do miski. Dodajemy składniki marynaty. Mięso dokładnie mieszamy. Dokładamy rodzynki. Odstawiamy do lodówki
Pobite gary Barbarywersja z patelni.No i ziemniaczki, z solą i tymiankiem, chrupiące i boskie :)Do tego idealnie komponujący się i wyśmienity sos czosnkowy.Gorąco zachęcam do przygotowania tej prostej i smacznej propozycji obiadowej, albo imprezowej- jak kto woli... ;)Porcja na 6 szaszłyków:* pierś z indyka/kurczaka- 2 szt.(około 400g)* świeża bazylia- 2 gałązki* kasza manna- 1/3 szklanki** przyprawy: sól, pieprz, papryczka chili
Kraina Miodem Płynącaściśle trzymać się przepisu. Może to być kolorowa papryka, suszone pomidory lub inne ulubione warzywka. Zawijańca możemy jeść na ciepło z sosem i kaszą lub na zimno, pokrojonego na plastry. Warunkiem jest tylko jak największa pierś. Polecam przepis na różne domowe imprezy - na pewno zaskoczycie nim mile swoich gości :))Składniki na 2 szt:2 duże piersi
Walijskie Pichceniezielonego 1/2 dużego pomidora szczypior, malutki pęczek kilka listków szpinaku garść miksu sałat garść rukoli 1 mała czerwona cebulka 4 placki tortilli Sos czosnkowy - improwizowany: mały jogurt naturalny 3-4 ząbki czosnku sól czosnkowa z ziołami Wykonanie: Pierś z kurczaka płuczemy i osuszamy w papierowym ręczniku. Gałązkę rozmarynu obrywamy z listków i siekamy, po czym wrzucamy do miski, do której(...)razem. Osuszona pierś kroimy na cienkie paseczki, które wrzucamy do naszej marynaty, musimy wymieszać mięso w taki sposób, aby każdy kawałek był pokryty marynatą. Miskę z mięsem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki do czasu aż nam się zechce działać dalej :) Tak było w moim przypadku. A jak mamy chęci nadal to zabieramy się za sos czosnkowy, taki improwizowany
Blondynka Gotujestoi na przeszkodzie, żeby się podzielić. Oryginalny Strogonow to oczywiście wołowina i cebulka. Jednak w swojej książce "Ministry of Food", Jamie użył piersi z kurczaka i porów. Bardzo smaczne zestawienie, szczególnie z aksamitnym białym sosem z dodatkiem wina. Można śmiało polecić jako sycący i rozgrzewający obiad na jesienne popołudnie. Do przygotowania naszego Strogonowa użyliśmy porów z ogrodu- znacznie cieńszych(...)macie już por pod ręką możemy zaczynać- do dzieła! DROBIOWY STROGONOW Z POREM* 150g ryżu basmati 1 duży por (albo 6 miniaturek z ogrodu:)) 5-6 brązowych pieczarek 2 piersi z kurczaka oliwa z oliwek łyżka masła 250ml białego wina sól i świeżo zmielony pieprz pęczek świeżej pietruszki 300g śmietany 18% 1 cytryna Ryż gotujemy ze szczyptą soli
les mirabellesduża cebula ser fetasklarowane masło sól, pieprzprzyprawa do kurczakaśmietana 18%łyzka mąki do zagęszczenia sosubulion warzywnyliść laurowyziele angielskietrochę mleka do podduszenia kurekoliwa lub olej do smażeniaWykonanie:Pierś z kurczaka rozbijamy na cienkie kotlety (najlepiej robić to przez folią spożywczą, żeby nie poszarpać mięsa). Posolić i popieprzyć, ew. posypać przyprawą do kurczaka. Kurki odmrażamy. Myjemy(...)kurek) wrzucamy cebulę i podsmażamy na złoty kolor. Następnie dodajemy kurki i smażymy ok 15minut na małym ogniu. Solimy, pieprzymy.Część podsmażonych kurek przeznaczymy na farsz, a część na sos. Farsz wykładamy na rozbitych filetach, obok kurek kładziemy słupek sera feta. Zawijamy roladki, spinając je wykałaczką lub obwiązując nitką.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy nasze roladki z każdej
Walijskie Pichceniemakaronowe, pocięte w długie, cienkie wstążki. Do tego rodzaju makaronu idealnie pasują gęste sosy, szczególnie na bazie śmietany. Porowata, szorstka struktura makaronu pozwala na dokładne “obklejenie” wstążki sosem.SKŁADNIKI:Dla 2 - 3 osób.200 g makaronu tagliatelle1 łyżka oleju roślinnego150 g piersi z kurczaka2 ząbki czosnku100 g pieczarek150 ml białego wytrawnego wina2 duże, dojrzałe pomidory100(...)oleju smażymy pierś z kurczaka pokrojoną w cienkie paseczki.2. Gdy się lekko zarumieni dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w plasterki pieczarki.3. Delikatnie posypujemy solą i pieprzem. Chwilę smażymy, po czym zalewamy całość winem, odparowujemy nadmiar płynu.4. Gdy wino się zredukuje dodajemy sparzone, obrane ze skórki, pokrojone w drobną kostkę pomidory.5. Dodajemy śmietany, czekamy aż sos zgęstnieje
W kuchni Katiekomponują się z sosem śmietanowym, który uwielbiam. Danie proste w wykonaniu, a naprawdę zachwycające. Makaron z kurczakiem i kurkami w sosie śmietanowym oraz najlepszy sposób na oczyszczenie kurek Składniki: 300 g makaronu tagliatelle 1 pierś z kurczaka 200 g kurek 5-6 suszonych pomidorów ½ czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki parmezanu 1 pęczek pietruszki
Mania GotowaniaPyszny, aromatyczny kurczak, w słodko-pikantnym sosie. Uwielbiam takie połączenia :) Dodatkowy plus, że robi się naprawdę szybko:) Do przepisu można użyć zarówno piersi z kurczaka jak i udek. Przepis, z którego korzystałam, można znaleźć na stronie Ugotuj to. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 12 sztuk suszonych śliwek 3/4 szklanki pikantnego ketchupu pół szklanki powideł śliwkowych 3/4 szklanki wody
Czerwona Porzeczkaprostopadle do wykonanych nacięć w mięsie. P iersi indyka z szynką czyli Sonkás pulykamell podałam jako danie obiadowe z zielonymi kluskami śląskimi, sosem pieczarkowym i surówką ze szpinaku. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Piersi indyka z szynką czyli Sonkás pulykamell appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkołyżeczka cukruszczypta soli3 łyżki olejuSos:2 łyżki koncentratu pomidorowegozioła prowansalskie1 zmiażdżony ząbek czosnkuFarsz:1 mała pierś z kurczaka pokrojona w kostkę (ugotowana w dowolnych przyprawach)1/2 czerwonej cebuli1/2 czerwonej paprykikilka suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki duża garść zielonych oliwekprzyprawa do pizzyser żółtyDodatkowo:domowy sos czosnkowyketchupSposób wykonania:1. Drożdże rozpuszczamy z połową ciepłej wody, cukrem i 1 łyżką mleka. Odstawiamy
Kuchnia domowa Ani