piersi w sosie - 2000 przepisów (strona:108/134)

Kotlety z indyka w sosie paprykowym 293

przygotowuję kurczaka. Dlatego dzisiaj postanowiłam zastąpić kurczaka - indykiem :) W tym daniu zamiast indyka można użyć oczywiście wcześniej wspomnianego kurczaka lub nawet schab. Składniki: 5 kotletów z indyka (może być pierś, tylko należy ją podzielić na cieńsze plastry) 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 4-5 pomidorków koktajlowych lub 1 zwykły 80 ml śmietany 18% 4 łyżki oleju(...)było smażone mięso dolewamy dwie łyżki oleju i rozgrzewamy. Warzywa przekładamy na patelnię i dusimy chwilę do miękkości Dolewamy bulion drobiowy, śmietanę i gotujemy ok. 5 minut Następnie powstały sos blendujemy. Na patelnię przekładamy mięso, dodajemy sos i pod przykryciem dusimy całość 15 minut Podajemy z ziemniakami lub, tak jak ja, z kaszą jaglaną. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zaskocz bliskich 208

blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy gruboziarnistą solą morską  i pieczemy w 180 stopniach do uzyskania złotego koloru - około 40minut. Jako kolejną część dania przygotuj dość duże piersi z kurczaka , tak by się dobrze zwijały w roladki. Pokrój w cienkie plastry, lekko ubij i przypraw wedle uznania (ja użyłam soli, pieprzu, papryki i chilli). Odstaw do lodówki na czas(...)pokrusz na drobno ser pleśniowy z niebieską pleśnią. Rukole po umyciu i osuszeniu nałóż na przygotowany talerz, nałóż kilka plastrów gruszki, pomidory suszone, posyp serem i polej odrobiną sosu [3 łyżki oliwy bądź dobrego oleju, ocet balsamiczny, łyżeczka miodu, ząbek czosnku, gruboziarnista sól (sól najpierw rozpuść z octem, następnie dodaj resztę składników - inaczej sól się nie rozpuści) wymieszaj wszystko

Gotuj z Natką
Kurczak Gong Bao (po syczuansku) 185

każdym użyte mięso to filet z kurczaka. Otóż, w oryginalnej wersji kurczaka Gong Bao używa się mięsa z udek, ze względu na fakt, że nie są takie suche jak pierś. Drugą ważną rzeczą jest ryż. Zdarza nam się używać zwykły długoziarnisty, który po ugotowaniu jest idealny do jedzenia pałeczkami. Cały sekret polega na jego obróbce, ale o tym niżej. SKŁADNIKI(...)papryczkę cayenne) olej 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej sok z połowy cytryny - opcjonalnie, jeśli smak nie jest wyrazisty (my daliśmy sok z kwaśnej pomarańczy, ze względu na wino w sosie) orzeszki ziemne niesolone - opcjonalnie do posypania MARYNATA: SOS:  1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej  1 łyżka ciemnego sosu sojowego  1 jajko  1 łyżeczka jasnego octu ryżowego  5 łyżek wody  1 łyżka

Kuchnia od dwojga
Grillowane filety z kurczaka z truskawkami 259

smakołyki. Efekt jest zaskakujący. Pikantne filety z kurczaka z delikatnymi słodkimi truskawkami. Co ciekawe, danie najbardziej przypadło do gustu męskiej części naszej rodziny, więc polecamy szczególnie panom :) Składniki: 2 piersi z kurczak 5 łyżek octu balsamicznego 4 łyżki oliwy 2 łyżki miody 2 łyżeczki płatków chili 3 łyżeczk soku z limonki 1 łyżeczka skórki z limonki 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)grillową. Kładziemy na niej filety i smażymy około 4 minut z jednej strony i mniej więcej tyle samo z drugiej (na mięsie powinny pojawiać się ciemne paski.) Następnie polewamy sosem z truskawkami i po chwili odstawiamy z ognia. Dekorujemy świeżym rozmarynem i podajemy np. z frytkami z piekarnika i sałatką

Kolizje Smaków
Fotoreportaż: warsztaty Grill w Piri Piri 155

zwarci i gotowi do pracy i zaczęło się. Z jednej strony powstawała sałatka ziemniaczana z pokrojonych ziemniaków z dodatkiem posiekanego koperku, pokrojonej cebuli i fenkuła w kostkę i polana sosem vinegret (musztarda, ocet winny, sól, pieprz, woda i miód) – muszę przyznać że sałatka wyszła całkiem niezła – natomiast z drugiej strony szła produkcja różnorodnych szaszłyków. Na początek były szaszłyki(...)przybyli bardziej byli wyluzowani i chcieli we wszystkim próbować swoich sił co powodowało fajną atmosferę – inną niż dotychczasowe wydania warsztatów jeżeli chodzi o aktywność Teraz przyszedł czas na piersi z kaczki. Kaczkę najlepiej jest zamarynować na noc ale tu nie było na to czasu. Skóra kaczki została ponacinana nożem a następnie posmarowana glazurą zrobioną z konfitury z moreli, soku

Kuchenne Wariacje
Szpinakowelove czyli makaron ze szpinakiem i warzywami 181

szpinaku - 1 marchewka -pół papryki - pół cebuli - pół pomidora -koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki jogurtu naturalnego - 2 ząbki czosnku - 1 pierś z kurczaka - przyprawa do kurczaka - sól, pieprz Przygotowanie: 1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Następnie przyprawiamy przyprawą do kurczaka, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i odstawiamy na 10 minut. 2. Warzywa ( paprykę, marchewkę, pomidor) kroimy(...)oddzielnym pojemniku aby uniknąć niechcianego zważenia pod wpływem ciepłej temperatury, dodając kilka łyżek gorącego szpinaku z kurczakiem i mieszając wszystko razem.  7. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy. Szpinakowy sos z warzywami podajemy z makaronem (w moim przypadku używałam pełnoziarnistego).  I gotowe ! Smacznego

Zdrowo kolorowo lifestylowo
Roladki z piersi kurczaka z fasolką szparagową 183

Fasolą szparagową wykorzystamy do przygotowania wyśmienitego dania obiadowego.Proponujemy roladki z piersi kurczaka wypełnione fasolką szparagową z małymi dodatkami.Składniki:-podwójny filet z piersi kurczaka-20 dkg fasolki szparagowej-1/2 czerwonej papryki-1 marchewka-1 jajko-1 łyżka maki pszennej-2 łyżki mleka-sól, pieprz, przyprawa warzywna-olej do smażenia-bułka tarta   Filety kroimy na płaty(...)bułce tartej i układamy na patelni z rozgrzanym olejem.Smażymy na niewielkim ogniu, kilka razy obracając aż do zrumienienia.   Idealnym dodatkiem jest pomidor z cebulą oraz sos czosnkowy.Smacznego

Maminek kulinarny
Kurczak tikka masala 1273

wydzieli się wtedy ta ostrość z pasty) albo zakupie jakąś inną, mniej zabójcząJ Kurczak tikka masala       Składniki: ·        2 piersi z kurczaka ·        2 ząbki czosnku ·        2 cm kawałek świeżego imbiru(...)około 3 minuty. Paprykę pokroić w kosteczkę i również dodać do smażącego się kurczaka. Kiedy kurczak lekko się zarumieni dodajemy pomidory w puszce oraz przecier. Dusimy kilka minut, aż sos odparuje i zgęstnieje. Do sosu dolewamy  mleczko kokosowe i pastę curry. Zagotowujemy i doprawiamy ewentualnie do smaku solą. Jeśli sos nie będzie dostatecznie gęsty możemy zagęścić go z ½ łyżki

Mania Gotowania
Na dobry nowy rok - sałatka warstwowa z gyrosem 372

jest chyba moją ulubioną ze względu na dużą zawartość kukurydzy, czosnku i pomidorów. Oczywiście ich ilość można konfigurować dowolnie, ja jednak tutaj preferuję dużo wszystkiego. :) 1 średniej wielkości pierś kurczaka 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 nieduży ogórek wężowy 2 średnie pomidory 1 niezbyt duża kapusta pekińska 400ml kwaśnej śmietany 18% 4 łyżki oleju rzepakowego 3 - 4 łyżki majonezu 4 ząbki(...)czym również odstawiamy na kilka chwil. Zieloną i miękką część kapusty pekińskiej kroimy w cienkie i długie lub jeśli wolimy, krótsze paski. Pokrojoną kapustę wrzucamy do miski z sosem czosnkowym i całość dobrze mieszamy. Pomidory ze skórką i obranego ogórka wężowego kroimy w małą kostkę, a z kukurydzy odsączamy dokładnie sok. Kiedy mięso przejdzie przyprawami, smażymy je bez oleju

Kuchenna Kontrrewolucya
Kurczak w sosie koperkowym. 306

kurczaka to bardzo wdzięczne mięso. Przygotowuje je dużo częściej niż piersi, bo piersi u nas nikt nie lubi, bo one lubią wysychać, łe. Udka pozostają soczyste i można z nich zrobić o wiele więcej niż Wam się może wydawać. ;) Potrzebujemy: 4 udka z kurczaka z wolnego wybiegu 2 cebule ząbek czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki przyprawy warzywnej(...)razu dodać dużej ilości wody, bo kurczak nie będzie miał ładnego koloru. Teraz doprawiamy pieprzem i solą oraz dodajemy koperek i zalewamy taką ilością wody ile chcemy mieć sosu. Zagotowujemy. W szklance mieszamy mąkę z odrobiną wody, aby nie powstały grudki i dodajemy do tego jogurt naturalny.  Naszą miksturę dolewamy do sosu i energicznie mieszamy, aby nie powstały "kluski

MamaOskarka
Makaron z jabłkami 157

Makaron z jabłkami było dla mnie całkiem nowym połączeniem. W naszym rodzinnym domu podawało się raczej ryż z jabłkami (KLIK). Nowa wersja z makaronem też mi

Kuchnia domowa Ani
Zbite się zawinęły, czyli serowe roladki z indyka 180

uchronić nas od czwartego podejścia i związanej z tym nudy kulinarnej z części kotlecików postanowiłam przygotować roladki. Składniki ( na jeden obiad dla modelu 2+1): 4-5 kotletów z piersi indyka (grubości ok 1 cm każdy) 1 ogórek konserwowy serek topiony w kubeczku (typu gouda, cheddar, ementaler) do posmarowania kotletów ok. 1 płaskiej łyżki masła sól, pieprz kurkuma słodka papryka(...)upiec. Wrzuciłam je do rękawa. Podlałam odrobiną wody i piekłam przez ok. 50 minut w temperaturze 175 - 180 stopni. Po upieczeniu delikatnie usunęłam wykałaczki i przerzuciłam wraz z wypieczonym sosem do małego naczynia żaroodpornego. Rodzince podałam z gotowanym ryżem i leczo produkcji Teściowej. Uwielbiam leczo - niestety mój Mąż nawet go nie lubi. Dlatego sama nigdy nie robię. Chyba potem przez

Kuchnia po mojemu
Pierogi z gęsiną i konfiturą z czerwonej cebuli. Gęsina na Świętego Marcina. 144

gęsina nie jest dostępna cały rok, więc jak jesienią pojawia się na sklepowych półkach, z wielkim entuzjazmem przygotowuję potrawy z niej.  Na moim blogu znajdziecie przepisy na Pieczoną pierś gęsi z glazurowanymi buraczkami  i Kwaśnicę na gęsinie  i Chutney z czerwonej cebuli . Pierogów z gęsiną i konfiturą z czerwonej cebuli próbowałam w gdańskiej pierogarni Mandu . Zrobiły(...)łyżki gęsiego tłuszczu (zebrany z rosołu) 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka mielonej kolendry olej do smażenia sól, jasny sos sojowy, pieprz czarny do smaku Składniki na rosół: 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera (niedużego) kawałek pora 1 cebula 6 ziaren ziela angielskiego 6 liści laurowych kilka gałązek świeżego tymianku woda

Codziennik Kuchenny
Cytrynowo-koperkowa zapiekanka z kurczakiem i makaronem orzo 187

dokładnie mieszamy, po czym wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45-60 minut, aż makaron będzie miękki i nasiąknie płynem, a z bulionu i fety zrobi się pyszny, kremowy sos. Jeśli Wasze casserole zacznie się przypiekać, zmniejszcie temperaturę do 160⁰C i odrobinę wydłużcie czas pieczenia (jeśli to potrzebne). Gotowe danie posypujemy startym parmezanem i odstawiamy na 5 minut, żeby(...)domowy rosół lub bulion z kostki (na tą potrawę użyłam 1 kostkę z kurczaka i 0,5 kostki jarzynowej) 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu 2 piersi z kurczaka (500-600g) 1,5 szklanki makaronu orzo/ kritharaki 200g twardej fety ½ szklanki posiekanego koperku 2 łyżeczki soku z cytryny + 1 łyżeczka startej skórki 4 gałązki selera naciowego

Karo in the Kitchen
Kurczak w estragonie 241

Danie nie jest wierną kopią dania kulinarnej mistrzyni, zmodyfikowałam je nieco, ale było ono dla mnie inspiracją. Jak również wielki estragon rosnący w moim ogrodzie.Składniki:2 filety z piersi kurczaka2 łyżki oliwy1 ząbek czosnku, drobno posiekanyjasna część pora, drobno pokrojona1 łyżka świeżego estragonu80ml białego wina wytrawnego1/2 łyżeczki soli60ml śmietany 18%biały pieprz do smakuPrzygotowanie:Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy(...)czym znowu sprawdzamy mięso. Wyjmujemy kurczaka z patelni, a pozostały na patelni płyn doprowadzamy do wrzenia, wlewamy śmietanę i starannie mieszamy, doprawiamy pieprzem do smaku. Polewamy sosem kurczaka i posypujemy świeżym estragonem. Podajemy z fasolką szparagową lub ziemniakami

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania