piersi kurczaka - 15231 przepisów (strona:831/1016)

pierś z indyka na kanapki 183

przepada. Składniki: ok 1 kg piersi z indyka 2-4 łyżki oleju 1-2 łyżeczki papryki słodkiej 1-2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1-2 łyżeczki papryki ostrej 1-2 łyżeczki przyprawy "gyros" Przygotowanie: pierś z indyka umieścić w misce dodać olej z przyprawami i dokładnie obtoczyć mięso odstawić do lodówki najlepiej na całą noc po tym czasie pierś zwinąć

Gotowanie z pasją
Pierś z indyka na parze z warzywami 257

Pierś z indyka na parze robię rzadziej od kurczaka, ale tak samo lubię :) Ostatnio zauważyłem, że coraz rzadziej dodaję ziemniaki do swoich obiadów czy nawet kasze czy ryż. Na początku bloga było dużo przepisów właśnie z ziemniakami, ostatnio najczęściej jest samo mięso z parowaru plus warzywa,  ewentualnie surówka :) Ale oczywiście każde z moich dań możecie modyfikować pod siebie(...)prostu daje Wam jakąś inspiracje co można zrobić w parowarze, a reszta należy do Was :) Składniki : 2 sznycle z piersi indyka 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku  1 marchewka pomarańczowa 1 marchewka fioletowa 1 cebula dymka  liście rukwi wodnej  1/2 małej papryki czerwonej  1/2 małej papryki zielonej 1/2 małej papryki żółtej  Przyprawy :  pieprz

Parowar Faceta
Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli 223

nich zabijany i oprawiany. Brzmi drastycznie, ale jest przejawem ich dbałości o świeżość składników. My możemy wykorzystać całego kurczaka pokrojonego na ćwiartki lub też nogi kurczaka, które znacznie lepiej zniosą długie duszenie niż piersi. Ważne, aby użyć mięso ze skórą i kośćmi - tylko wtedy uzyskamy autentyczny smak i wygląd dania.  Gotowy tażin ma ciekawy, złożony smak - kwaśny i słony(...)wiejski gulasz.  P.s. Zachęcam Was również do spróbowania innych marokańskich tażinów:        tażinu wołowego z dynią i suszonymi śliwkami        tażinu z kurczaka z pomidorami i miodem. Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli z książki "Kulinarne wyprawy Jamiego" Jamie Oliver przepis na 4-6 porcji Składniki: 1.5 kg kurczaka

Chilli Czosnek i Oliwa
Mięsa 188

warzyw podany z ryżem Muffinki z kurczaka Pieczeń z makaronem Pieczona kaczka, faszerowana jabłkami z miodem Pieczone żeberka Pieczony schab z kaszą gryczaną Pierś z gęsi Polędwiczki wieprzowe Polędwiczki w sosie szałwiowym Rolada z grzybami i kurczakiem Roladki z kabanosem Roladki ze szpinakiem Roladki ze szpinakiem i jajkiem Roladki w serowej panierce Sakiewki z kurkami Schab nadziewany śliwką Schab

Aga w kuchni
DOMOWA PIZZA 157

szklanki letniej wody 1/2  kostki drożdży 1 1/2 łyżeczki soli 12 łyżek oleju nadzienie: pierś drobiowa 2 średnie cebule puszka kukurydzy papryka czerwona 40 dag sera żółtego  przecier pomidorowy przyprawa do pizzy Prymat, papryka ostra,sól, pieprz, przyprawa do kurczaka ostra Prymat sos: duży jogurt naturalny 3 łyżki majonezu sól,pieprz, czosnek, suszona pietruszka sposób wykonania: Ciasto : Mąkę(...)Wszystko razem wymieszać. Ciasto wyrobić tak, żeby odchodziło od ręki. Odstawić do wyrośnięcia Farsz: cebulkę pokroić w piórka, zeszklić na patelni,przestudzić   pierś umyć pokroić w paski, podsmażyć na patelni z dodatkiem ostrej przyprawy do kurczaka paprykę pokroić w kosteczkę, kukurydzę odsączyć ser żółty zetrzeć na dużych oczkach Wykonanie: Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować, uformować koło. Położyć

Darcia w kuchni
Szynka drobiowa 124

Gdzie w kurczaku jest szynka? Według Słownika Języka Polskiego, szynka, to  „ wędlina z tylnej części półtuszy wieprza lub innego zwierzęcia”. Nie popełniamy więc błędu mówiąc o szynce drobiowej, tym bardziej, robiąc ją samemu. Mamy gwarancję - ile szynki jest, w naszej szynce.    Składniki: - 4 duże pojedyncze piersi (ok. 1,2 kg)- olej sezamowy- sos sojowy light- ocet ryżowy- papryka wędzona- czosnek

mojewypiekiinietylko
Kaczka z sosem hoi sin 171

Piersi z kaczki, obłędnie chrupiące, mięciutkie i smaczne! Wyszły mi idealne, chociaż z kaczką mam wiele przygód, i za nim nauczyłam się ją przyrządzać troszkę mi

SMYKWKUCHNI
Sałatka drobiowa z mango i miętą 144

Składniki: 1 filet z kurczaka (około 220g) 1/2 główki sałaty lodowej 1 średnie mango 1 cebulka dymka papryczka chili (opcjonalnie) 1 łyżeczka oliwy   Sos: 100

Moja Galeria Smaku
Rolada pasztetowa z kaszą jaglaną, szpinakiem i boczkiem 239

jaglanej 200 g mozzarelli ok 50-70 g świeżego szpinaku baby kilka plasterków boczku gałka muszkatołowa tymianek kolendra czosnek granulowany Galeo olej sól, pieprz Kurczaka myjemy, kroimy ostrym nożem na mniejsze porcje. Skrzydełka, udka, piersi oraz korpus przekładamy do większego garnka. Zalewamy 2 l zimnej wody. Gotujemy na niewielkim ogniu. Wybieramy część tworzącej się szumowiny. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obieramy

Smaki Na Talerzu
Kurczak w sosie koperkowym. 290

kurczaka to bardzo wdzięczne mięso. Przygotowuje je dużo częściej niż piersi, bo piersi u nas nikt nie lubi, bo one lubią wysychać, łe. Udka pozostają soczyste i można z nich zrobić o wiele więcej niż Wam się może wydawać. ;) Potrzebujemy: 4 udka z kurczaka z wolnego wybiegu 2 cebule ząbek czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki przyprawy warzywnej

MamaOskarka
pieczona galanytna z kurczaka faszerowana bakaliami 137

godziny. Teraz wkładamy do miski bakalie, zalewamy je alkoholem i odstawajmy na godzinę.  Na blasze układamy tuszkę kurczaka ( skórą do dołu), nożem odcinamy cześć mięsa z piersi i układamy w miejscach w których był kręgosłup ( staramy się aby mięso na całej tuszce było rozłożone równomiernie). Teraz na tuszce  u kładamy suszone owoce

Miód i pieprz
Kaczka pieczona z jabłkami 162

prosty do przyrządzenia. Najczęściej wybieramy kurczaki, ale lubimy też indyka i kaczkę, choć tę ostatnią traktujemy nieco po macoszemu, a to duży błąd. Dlatego  dziś zapraszam  na parę słów  o tym dlaczego warto jeść  kaczkę i jakie wartości odżywcze skrywa jej mięso. Na blogu znajdziecie też inne przepisy na kaczkę: pierś z kaczki z jabłkami według(...)mięso kacze jest bardzo tłuste i w związku z tym szkodliwe dla naszego organizmu. Faktycznie mięso kaczki ma więcej kalorii, niż to z kurczaka czy indyka. 100 g zawiera ok. 308 kcal. Najchudsza jest oczywiście pierś – ta bez skóry to ok. 140 kcal, ze skórą – ok. 200 kcal. Natomiast mimo, że jest kaloryczne, warto je jeść, ponieważ jest źródłem wielu

Kulinarne przygody Gatity
Kasza gryczana smażona z kurczakiem i warzywami 222

Składniki na 2 porcje: z przepisu z bloga Kwestia Smaku 100 g (1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej) 1 filet z kurczaka 1 czerwona papryka

Moja Galeria Smaku
DROBIOWE PULPETY Z UDEK KURCZAKA 322

Moja ulubiona część kurczaka to ... udka :))  Mają zdecydowanie bardziej wyrazisty smak niż piersi, a z wyluzowanych można przyrządzać tysiące pysznych potraw.  Pyszne są sporządzone z udek  roladki , faszerowane czym tylko dusza zapragnie, bardzo lubimy także gulasz czy tradycyjne kotlety panierowane w bułce tartej.  Dziś zapraszam na kolejne danie z tego smacznego kawałka drobiu: klasyczne pulpety

Walijskie Pichcenie