minor-bidi;} Przepis Pierś kroimy w paski. Przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, oregano, skrapiamy sokiem z limonki. Okręcamy kawałkami szynki prosciutto i do piekarnika na 15 minut (temp. 180 stopni). W talerzu układamy roszponkę, kawałki pomidora, ogórka, czarne oliwki i kawałki sera pleśniowego. Ja tym razem wykorzystałam camembert. Skrapiamy oliwą z oliwek. Na sałatę układamy upieczonego kurczaka. Podajemy z pikantnym sosem
Mój Smak na ŻycieSkładniki: 1 1/2 piersi kurczka, 2 cukinie, 5 łyżek mąki, 2 jajka, 200 g sera żółtego, sól, pieprz, słodka papryka. Przygotowanie: Cukinie umyć, jeśli jest duża z grubą skórą to obrać i wyjąć pestki, jeżeli młoda zetrzeć w całości. Cukinie posolić i odstawić na jakies 20 minut. Po tym czasie odlać sos , który wyciekł z cukinii. Kurczaka pokroić w drobne
Państwo Wojtczuk gotująreguła i niewielkie odchylenia są ok. Powoduje to jednak ład i harmonię na talerzu. Zapraszamy! SKŁADNIKI (porcja 2-3 osoby ): MARYNATA DO KURCZAKA: 1 filet z kurczaka (ok. 250g) 1 łyżka sosu sojowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu ostrygowego 1 cebula 1 łyżka sosu hoisin pół papryki 1 łyżka(...)kokosowy) sok z połowy cytryny i otarta skórka 4-5 cm obranego imbiru sos sojowy 50 g ryżu (u nas basmati) 1 łyżeczka kurkumy Pierś kroimy w grubą kostkę i marynujemy przez min. 30 min. Seler i marchew kroimy w słupki, paprykę w krążki, czosnek i imbir w drobną kosteczkę, cebulę w ćwiartki, cukinię
Kuchnia od dwojgabulionu z kurczaka lub wrzątku 1 pomarańcza, sok 250 ml sosu z pieczenia Dodatkowo ½ kg ziemniaków 1 duży batat 400 g brukselki pestki granatu Nasiona przypraw upraż na suchej patelni i zgnieć w moździerzu lub zmiel w młynku. Wszystkie przyprawy wymieszaj i przełóż do słoiczka. Do kaczki potrzebujesz dwie czubate łyżki. Resztę można wykorzystać później. Natnij pierś kaczki,natrzyj mięso
codojedzeniawłasnej piersi. Oczywiście, takie warzywa trzeba zasiać/posadzić, wypielić, a później zebrać. Ale przecież to jest tego w stu procentach warte! Zastanawiacie się na pewno co jadłam na owym podwieczorku. Ano właśnie duszone młode warzywa. Cebulę, ziemniaczki i marchewkę dostałam od babci, a cukinię i fasolkę szparagową z działki od mamy M. Do tego filet z kurczaka
Cook&Lovegotowanego kurczaka lub indyka pod wszelaką postacią. Dziś w formie pulpecików z jarzynami. Dobór jarzyn jest oczywiście uzależniony od tego co lubimy,bo nie ma sensu gotować na siłę czegoś za czym nie przepadamy, tylko dlatego, że ktoś zamieścił to na blogu :)) Tak więc... dziś pulpeciki - w otoczeniu tego, co lubimy najbardziej :) Zapraszam!Składniki na pulpety:70dkg piersi
Walijskie PichcenieTen makaron jest propozycją dla ludzi, którzy nie lubią/mogą spędzać dużo czasu w kuchni. Jego przygotowanie zajmie 15 minut. Składniki na 3
Moja Galeria Smakupiersiach :) Miałam także sposobność aby odwiedzić Bośnię i Hercegowinę a konkretnie miasto Mostar. Niestety pogoda nie dopisała i trafiliśmy na ulewny deszcz i burzę :( Ale kilka rzeczy udało się zobaczyć :) W całym Mostarze ślady zniszczeń po wojnie są nadal wyraźne - chociażby ostrzelane budynki: W związku z kiepską pogodą postanowiliśmy odwiedzić restaurację na starym mieście :) Zajadaliśmy się sałatką z kurczaka
Kolejny blog o gotowaniuziarna ziela angielskiego, 4 ziarna czarnego pieprzu, 2 gałązki tymianku sok z cytryny, sól, cukier, 2 białka, 30 g żelatyny, Można oczywiście przygotować galaretkę z uda czy z piersi indyka, ale uważam, że mięso z szyi i skrzydeł jest delikatniejsze. Mięso włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę, opaloną na ogniu cebulę, przyprawy, zalać zimną wodą i gotować na niewielkim ogniu(...)galarecie), groszek lub kukurydza z puszki – zalać niewielką ilością galaretki, odstawić do zastygnięcia. Ułożyć warstwę mięsa i zalać resztą galaretki. Odstawić do zastygnięcia. Taką galaretkę można też przygotować z kurczaka. Podawać z sokiem cytryny, chrzanem.... zastawa
królestwo garówpiersi indyka 2 cebule 4 średnie ząbki czosnku 100 g ryżu 8–9 suszonych pomidorów w zalewie z oliwy (ważne, pomidory suszone na słońcu nie wydobędą tak dobrze smaku naszego dania!) 400 g śmietany 18% 1 łyżka przyprawy curry 1 łyżka słodkiej papryki 2 łyżeczki suszonego oregano sól i pieprz do smaku 2 łyżeczki oleju lub oliwy do smażenia kurczaka
Proste-przepisy.plkolację. Odpowiednio przygotowana marynata to gwarant pysznego, soczystego i miękkiego mięsa odchodzącego od kości. Resztę zrobi za Ciebie piekarnik. Jeśli planujesz przygotować kaczuchę lepiej zdecyduj się na uda lub piersi. To bardziej ekonomiczny pomysł, bo kaczka w całości nie jest zbyt wydajna. Nie obawiaj się, że kaczka to bardzo tłuste mięso. To prawda do dietetycznych nie należy, ale ma bardzo(...)korzystny dla naszego zdrowia profil tłuszczowy. Mięso kaczki jest ponadto zasobne w selen, cynk, żelazo, witaminy z grupy B i inne cenne minerały. To szlachetniejszy drób niż produkowany przemysłowo kurczak. Kaczka jest pyszna i wyrazista w smaku, a słodki sos śliwkowy dopełnia harmonii smaku. Polecam! Składniki: 4 kacze uda 5 cm kawałek imbiru 2 ząbki czosnku 2 łyżki miodu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!żółtej 1/3 puszki soczewicy Bonduelle Przyprawa do grosa Słodka papryka Olej do smażenia Sos: 4 łyżki oleju rydzowego 1 łyżka soku z cytryny Cukier trzcinowy Sól Sposób przygotowania: Pierś z indyka kroimy na małe kawałki, oprószamy przyprawą do grosa oraz słodką papryką, podsmażamy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym i odstawiamy do ostudzenia. Pomidorki myjemy(...)pół, paprykę kroimy w paski, pomidory odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Jarmuż dzielimy na mniejsze części, myjemy, osuszamy i układamy na dużym talerzu. Układamy usmażonego kurczaka, pomidorki, paprykę oraz suszone pomidory. Wierzch posypujemy odsączoną z zalewy soczewica. Składniki sosu łączymy ze sobą i polewamy sałatkę, najlepiej przed podaniem
Bajeczna KuchniaCordon bleu to klasyka wszystkich restauracji. Jest to danie mięsne składające się z sera i szynki owiniętych w sznycel. Z czasem powstała wersja z kurczakiem i
Tylko pysznieblisko kości zdrapując ją aż do samej lotki(lotka ma zostać). Myjemy ,suszymy papierowym ręcznikiem a następnie przyprawiamy : 2 ząbki czosnku rozmieszać z solą,natrzeć skrzydełka,posypać przyprawą do kurczaka i polać sosem sojowym.Zostawić na noc,przykryte folią aluminiową lub folią spożywczą. Następnego dnia umyte i obrane pieczarki kroimy na małą kosteczkę lub ścieramy na tarce jarzynowej.Cebulę również(...)kosteczkę i smażymy na patelni,gdy się zarumieni dodajemy pieczarki i chwilę dusimy polewając wodą by się nie przypaliły.Jeśli skrzydełka są bardzo duże i mają na końcu trochę piersi to odcinam to mięsko,mielę w maszynce i wrzucam do farszu by się poddusiło.Przyprawiam solą,pieprzem,ząbkiem czosnku i 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka.Gdy farsz przestygnie wciskamy
Niespełnione zdolności kulinarne