Wami :) Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: Na kaszotto: 500ml bulionu lub rosołu woreczek kaszy jęczmiennej (100g) pęczek botwinki por ugotowana/usmażona/uparowana pierś z kurczaka ½ szklanki czerwonej soczewicy 2 ząbki czosnku Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Łyżka oleju rzepakowego Dodatki: 100g fety Koperek lub zielona pietruszka Botwinkę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Buraczki kroimy
Kolizje SmakówSkładniki: Na naleśniki: 0,5 litra mleka 2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej Jajko Szczypta soli Łyżka oleju rzepakowego Ok. 50 ml wody gazowanej Na sos: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 2 cebule 2 ząbki czosnku Puszka pomidorów w kawałkach Łyżeczka koncentratu pomidorowego Natka pietruszki Przyprawy: świeżo mielony pieprz, przyprawa do kurczaka Przygotowujemy naleśniki: wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce. Miksujemy
Kolizje SmakówWarzywko” tym bardziej dobrze wpłynie na nasze zdrowie. Składniki na 4 porcje: – 800ml wody – 250g ogórków kiszonych – 250g ziemniaków – 200g piersi z kurczaka – 100g śmietany 12% lub jogurt grecki – 3 cebule – 2 marchewki – 2 pietruszki – pół selera – pół pęczka koperku – 2 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego
Be Fit Be Strongznowu przenieść się gdzieś indziej! :D Składniki: ½ kg pieczarek 1 duża papryka (u mnie czerwona) ½ kalafiora Kawałek pora (ok. 5 cm) lub cebula 300-400g piersi z kurczaka ½ puszki mleczka kokosowego (mile widziana śmietanka! ;)) Curry – do smaku Pieprz cayenne, papryka czerwona ostra i słodka, sól Olej kokosowy do smażenia – około 2 łyżki Opcjonalnie: inne warzywa z lodówki
Jak gotować i nie zwariowaćopakowanie sera feta pokrojonego w kostkę pół szklanki prażonych na patelni ziaren słonecznika pół szklanki suszonej żurawiny pół szklanki jogurtu naturalnego łyżeczka majonezu 1-2 ząbki czosnku 1 pierś z kurczaka Do dzieła!!! Brokuł dzielimy na drobne różyczki wrzucamy na 2-3 minuty do wrzącej, osolonej wody po czym odcedzamy i płuczemy dużą ilością bardzo zimnej wody. Odstawiamy do odcieknięcia
sierotka maRysia w kuchnizioła prowansalskie lub zioła do sałatek, papryka ostra lub chili (do smaku) Składniki na wybrany sos umieszczamy w kubku i dokładnie mieszamy. Składniki : 2 piersi z kurczaka sól i pieprz lub przyprawa złocista do kurczaka sałata lodowa, roszponka lub miks świeżych sałat pomidor 2 kawałki bagietki oliwa oregano bazylia Mięso umyć, osuszyć i natrzeć wybraną
Chocolate Muffin Bloggadżety do zdjęć już posprzątałam i zamoczyłam w ketchupowo-majonezowym sosie plasterek bagietki, wydałam z siebie pomruk zadowolenia! Mmmm, no cudne wyszły!!! 3 półbagietki (najlepiej takie grubsze) podwójna pierś z kurczaka 1 jajko bułka tarta mozzarella w plastrach (do kupienia w Lidlu) lub inny ser żółty około 1/4 kostki masła 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Smaki Na Talerzumięsem, powstanie nam pyszne danie, a my nie spędzimy w kuchni więcej niż 20 minut. Składniki na 2 duże porcje: 200 g makaronu chow mein 250 g piersi z kurczaka (1 średnia sztuka) 1/2 papryczki chili (lub więcej jeśli lubicie bardzo ostre dania) 1 marchewka 1 cebula 1 pęczek szczypiorku 3-4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego
Obiad za dychęSkładniki (3 porcje): 120 g kaszy jaglanej (Radix-bis) 1 duży batat 1 duża papryka czerwona 2 pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 duża pierś z kurczaka lub dwie mniejsze 1 brokuł 1 łyżka oleju kokosowego (Radix-bis) 1 łyżka pestek dyni (Radix-bis) 1 łyżeczka orzeszków piniowych (Radix-bis) przyprawy: sól himalajska (Radix-bis), curry
Zdrowie na języku :Pjedynie sugeruję jak mogłyby one wyglądać, gdyż zawsze robię to na oko i dodaję więcej tego dodatku, na który mam największą ochotę. Składniki na 1 porcję: - pół pojedynczej pierś z kurczaka - 2 garści sałaty rzymska - 1 garść rukoli - 4 pieczarki - pół ogórka - ćwierć papryki - kromka chleba (ja dałam żytni razowy) - mała garść kiełków (dałam kapusty) - łyżka startego Parmezanu - zioła
Be Fit Be Strongczosnku1 laska selera naciowego5-6 ziarenek ziela angielskiegoparę ziarenek pieprzu (dałam 8)3 goździki2-3 liście laurowe3 gałązki natki pietruszki3 gałązki tymiankulubczyk, o ile mamyprzygotowanie.Mięsa umyć. Z kurczaka wyciąć piersi, zużyjemy je w innym daniu. Mięsa włożyć do dużego garnka ( mój jest 5 l) zalać zimną wodą, przykryć garnek pokrywką, doprowadzić do wrzenia ,następnie zmniejszyć ogień do bardzo małego(...)obierać.Po ok 40 minutach dodajemy do wywaru warzywa i wszystkie przyprawy. Gotować na małym ogniu, z uchylona pokrywką jeszcze ok 3,5 godziny, aż wołowina będzie miękka. Kurczaka możemy wyjąć wcześniej, ale szczerze mówiąc rzadko mi się to zdarza. Ugotowaną zupę odcedzić, doprawić solą. Podawać rosół z makaronem - najlepiej domowym - kawałkiem marchewki i posypany natką pietruszki. Smacznego
Stare Garywarto.Pizza Kebab - Składniki: (ok. 3 pizze)ciasto:500 g mąki tortowej1/2 szklanki letniego mleka1/2 szklanki letniej wody30 g świeżych drożdżyłyżka oleju1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukrudodatki:2 piersi z kurczakaprzyprawa kebab gyrosprzyprawa arabska kebab shoarmaczosnek w proszkusłodka papryka w proszkupieprzwarzywa:cebula/cebula czerwonaogórki konserwowe/kiszone2-3 pomidorypołowa kapusty pekińskiejpapryka konserwowasos pomidorowy (passata) przyprawy: oregano, bazylia, czosnek, sól, pieprzok(...)miseczce oprószonej mąką i odstawiamy do podwojenia objętości (minimum 1 h).Po tym czasie formujemy okrągłe placki zostawiając szersze brzegi.Kapustę siekamy, resztę warzyw tniemy na niewielkie kawałki. Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, dodajemy przyprawy i smażymy w rozgrzanym oleju ok. 3 minuty.* Osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.Sos pomidorowy mieszamy z przyprawami i wykładamy na ciasto. Następnie kolejno
Słodka StronaKurczak jest chyba najpopularniejszym mięsem na polskich stołach. Jest również bardzo wdzięczny - wyśmienicie smakuje we wszystkich odsłonach, nadaje się więc do kulinarnych eksperymentów:) Na pierwszy rzut chcę Wam zaproponować jego pikantną odsłonę z moją ulubioną przyprawą garam masala! Może na początek warto wspomnieć co nieco o przyprawie jaką jest garam masala, a która dodaje daniom pikanterii. Nie jest ona dostępna(...)dodaje się ją pod koniec gotowania - wtedy uwalnia się cały wachlarz smaków! Przejdźmy do dzisiejszej wariacji :) Składniki: /na 4 porcje 5 pomidorów 2 papryki 2 filety z piersi z kurczaka (ja dałam 3 mniejsze) 1 cebula Jogurt naturalny Niewielki korzeń imbiru (ok. 2 cm) Przyprawy: przyprawa naturalna do kurczaka pikantna curry kumin (kmin rzymski) kurkuma kolendra (mielona) liść laurowy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!sycące i znacznie zdrowsze niż tradycyjny odpowiednik. Nasz bigos z kapusty pekińskiej można zrobić w wersji wegetariańskiej, jeśli jednak lubisz mięso polecamy nasz patent z gotowanym, szarpanym filetem z kurczaka. Najpierw trzeba go ugotować, a potem „poszarpać” widelcami na drobne kawałki. Po dodaniu do bigosu tak zrobione mięso, rozpływa się wśród pozostałych składników, dodając jednak całości charakteru. Jeszcze jedno: duszenie(...)dresing z suszonego pomidora. Możesz go sobie odpuścić, ale jeśli go zrobisz, to poczujesz różnicę. Bigos z kapusty pekińskiej z soczewicą, batatem, cukinią i rzodkiewką Składniki: 1 mała pierś z kurczaka ½ szklanki soczewicy 2 szklanki passaty pomidorowej 1 mały batat 2 szklanki pokrojonej kapusty pekińskiej 1 mały pęczek rzodkiewki 1 mała marchewka 1 mała cukinia 1 czerwona cebula (lub żółta
Niedzielny kucharzjest arborio) 100 ml wytrawnego białego wina 1 l ciepłego bulionu drobiowego 1 cebulka 2 ząbki czosnku 100 g mrożonego szpinaku 3-4 pieczarki lub grzyby 1 duża pierś z kurczaka oregano sól pieprz świeża bazylia kilka pomidorków koktajlowych olej Filet z kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w oregano, soli, pieprzu i oliwie. Odstawiamy na 30 min w chłodne miejsce
Kuchnia od dwojga