strogonowa drobiowego. Tak przygotowany strogonow jest przepyszny i możemy go podać z makaronem, kaszą, ryżem lub pieczywem. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania strogonowa będziemy potrzebowali: około 500 g piersi z kurczaka (może być z indyka) 250 g pieczarek 3 łyżki śmietany 12% lub 18% 500 ml wywaru warzywnego (może być rosół) 3 ząbki czosnku 1 cebula (około(...)soli szczypta pieprzu, papryki ostrej sól, pieprz do smaku olej do smażenia natka pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Strogonow drobiowy Przygotowanie: Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroję w cienkie paseczki, możemy pokroić w kostkę. Cebulę kroję w drobną kostkę. Czosnek drobniutko kroję. Umyte pieczarki kroję w półplasterki. Składniki mam pokrojone, teraz przygotuję strogonowa : Na rozgrzanym
Uwaga Babcia Gotujesmaku . Zupka bardzo smaczna, syta, prosta w przygotowaniu. Na pewno będę ja powtarzać :-). U mnie trochę większa porcja, bo robiłam na dwa dni :-). Miłego dzionka :-) Składniki: 2 filety z kurczaka 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego 3 ząbki czosnku 1 średnia cebula 1 batat 2 łyżki oliwy 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1/4 szklanki śmietany 30% 1/2 łyżeczki słodkiej papryki(...)wrzucamy cebulę, batata i czosnek przepuszczony przez praskę. Podsmażamy około 5 minut. 2.Dodajemy suchą, przepłukaną soczewicę i przyprawy podsmażamy około minutę. 3. Wlewamy gorący bulion i gotujemy. Pierś kurczaka kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy do reszty. Gotujemy. 4. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 15-20 minut. 5. Zdejmujemy z ognia, dolewamy śmietankę, jeśli trzeba doprawiamy solą
kruche babeczkiszkl mąki gryczanej 1 jajko 125 g masła szczypta soli, szczypta pieprzu szczypta proszku do pieczenia nadzienie fasolki chińskie (fasolnik)ok 200 g garść pomidorków cocktailowych 1 pierś z kurczaka (połówka) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko sól pieprz oregano bazylia 200 ml śmietany 100 g sera feta lub typu feta ser do posypania -mozzarella lub inny(...)pieprz do smaku włożyć do kubka blendera i porządnie zmiksować. Zioła mogą być świeże. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na łyżce tłuszczu, następnie dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i doprawić ziołami, podsmażyć i odparować. Fasolki ugotować w osolonej wodzie, ok 10 min. Odcedzić. Podpiec ciasto w temp 180 st ok 15 min, wyjąć, rozłożyć równomiernie podsmażone mięso
Gotowanie jest łatwepolecam Wam makaron z szparagami w śmietankowym sosie. Palce lizać. Danie podane na talerzu z kolekcji Evolution White z Porcelana Bogucice. Składniki: 0,5 pęczka zielonych szparagów 1 pierś z kurczaka 200 ml śmietany kremówki 30% 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 250 g makaronu świderki 1 łyżka masła klarowanego Do smaku sól pieprz czarny Ale-raj pieprz(...)związane szparagi i gotować około 2-3 minuty, pamiętając by główki szparagów nie były zanurzone. Po ugotowaniu przełożyć do zimnej wody. W wodzie po gotowaniu szparagów ugotować makaron. Pierś z kurczaka pokroić w małe plastry, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło i usmażyć kurczaka. Przełożyć na talerzyk. Na patelnie po smażeniu kurczaka wlać śmietanę dodać drobno pokrojony czosnek
Ala piecze i gotujeuznanie i dziękuję Wam za wszystkie komentarze i uwagi. Dziś kolejny przepis, tym razem coś dla miłośników makaronu. Czego potrzebujemy i ile to będzie kosztować? -200 gram piersi z kurczaka, koszt około 2,80zł (13,99/kg) -200 gram pomidorów, koszt około 1,20zł (5,99/kg) -300 gram makaronu penne, koszt 1,79zł (2,99/500gram) -cebula, koszt około 0,21zł(...)koszt 1,39zł (2,79zł/500ml) Łączny koszt oparty o ceny marketowe wyniesie 10,26zł Cebulę siekamy, szklimy na oliwie, dodajemy pokrojone pomidory, przyprawiamy solą, pieprzem i łyżką oregano. Pierś z kurczaka kroimy na małe kostki i podsmażamy lub grillujemy na patelni bez tłuszczu. Makaron podgotowujemy w osolonej wodzie na pół-twardo. Przekładamy go do naczynia żaroodpornego, dodajemy na górę kurczaka
BaRepasnadał całości lekkiej słodyczy i sprawił, że znana i lubiana przez nas sałatka otrzymała nowe oblicze i smak;) 1 op. makaronu kolorowe świderki około 700 g piersi indyka lub 2 duże piersi kurczaka przyprawa gyros 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 4 łyżki majonezu kieleckiego sól, pieprz Makaron gotujemy al dente w lekko osolonym wrzątku. Odcedzamy. Przekładamy do dużej miski
Smaki Na Talerzuteż realnie budujemy naszą odporność. Dziś przygotowałam risotto (skoro zapasy ryżu ogromne). Proste i smaczne danie. Polecam. Składniki: 3/4 szklanki ryżu do risotto 1 filet z piersi kurczaka 1 słodka papryka czerwona 1 mała cukinia 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 cm kawałek papryczki chili bulion (około 1/2 l) tarty parmezan natka pietruszki tymianek
zadanie-gotowaniezawartości lodówki. To mój najnowszy „wynalazek”. Okazał się wyśmienity! Szkoda tylko, że są takie niefotogeniczne. Składniki na 6-8 porcji: • 4 filety z piersi kurczaka • 250 g makaronu rurki • 1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach 450 g • 3/4 szklanki śmietanki 30% • 3 kule mozzarelli po 150 g • 4 łyżki masła • 4 łyżki
To co kochamjako przystawka. Z pewnością zaskoczycie nią swoich gości. Składniki (blaszka 30/40): jajka 4 szt, ser żółty 400 g, majonez 0,5 szklanki, pieczarki 500 g, cebula 1 szt, pierś kurczaka 3 szt, papryka słodka do smaku, sól, pieprz do smaku, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy jajka, majonez i przyprawiamy masę(...)grubych oczkach. Cebulę kroimy, podsmażamy, dodajemy pieczarki, smażymy aż odparują wodę i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Upieczone ciasto serowe odwracamy papierem do góry, delikatnie ściągamy papier. Piersi oczyszczamy, myjemy, rozbijamy jak na kotlety, przyprawiamy solą, pieprzem, oraz słodką papryką i układamy na gorącym cieście serowym. Następnie wykładamy usmażone pieczarki i zwijamy roladę. Zwiniętą roladę zawijamy w papier
kulinarne odsłony patilanguage:#0400;} Nic tak nie rozgrzewa w chłodne dni jak miseczka gęstej, gorącej zupy. Dziś na biało, bo brakuje mi światła ;) Składniki: 6 łyżek ziarna białej quinoy 1 pierś z kurczaka. 1 mały kalafior 1 biała cebula por (biała część) 2 korzenie pietruszki pół małego selera 3 ząbki czosnku łyżka masła 1 szklanka mleka ziele angielskie liść laurowy lubczyk tymianek(...)delikatnie przykrywała warzywa, dodajemy przyprawy i gotujemy, aż warzywa zmiękną. W międzyczasie wrzucamy podsmażony na maśle por i czosnek. Gdy warzywa są już prawie miękkie, dodajemy pierś z kurczaka, gotujemy 5 minut, po czym dorzucamy do zupy wypłukane ziarno quinoy, gotujemy kolejne 10 - 15 minut (woda powinna trochę odparować, żeby zupa była gęsta) po tym czasie wyjmujemy kurczaka i liść
Quinoa Raz!Bardzo lubię brokuły z sałatce. Tym razem wylądowały w towarzystwie fasolki szparagowej i kurczaczka :) Składniki: 2 nieduże pojedyncze piersi z kurczaka 1 brokuł 25-30 dag zielonej fasolki szparagowej (świeżej, mrożonej lub konserwowej) 2-3 pomidory zielona cebulka 2 ząbki czosnku jogurt naturalny + majonez (pół na pół) sól, pieprz słodka mielona papryka Sposób wykonania: 1. Jeśli mamy mrożoną lub świeżą(...)fasolka powinna pozostać jędrna i nierozgotowana). 2. Brokuł podzielić na różyczki, ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny cukru na półtwardo. 3. Pomidory pokroić w grubą kostkę. 4. Piersi z kurczaka oprószyć solą i papryką mieloną, ugotować. Następnie wystudzić i pokroić w kostkę. 5. Wszystko wymieszać, dodać siekaną zieloną cebulkę. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, zmiażdżonymi ząbkami czosnku, odrobiną soli
Kuchnia domowa Anikozim serem i orzechami składniki na 5 sztuk: Ciasto: 200 g mąki 1 jajko 100 g masła szczypta soli 2 łyżki wody łyżeczka soku z cytryny Nadzienie: pół piersi z kurczaka 3 buraki ćwikłowe wcześniej parowane lub ugotowane i ostudzone 2 cebule 200 g śmietany 18% 2 jajka 1/4 szklanki białego wina łyżkę posiekanych włoskich orzechów ok 100 g sera(...)papierem do pieczenia i wysypujemy po brzegi fasolą. Pieczemy w 200 stopniach ok 5 minut po czym zdejmujemy papier z fasolą i podpiekamy aż spód delikatnie się zarumieni. Pierś z kurczaka drobno kroimy, oprószamy solą, pieprzem i tymiankiem i smażymy aż będzie miękka. Cebulę kroimy w cieniutkie talarki wrzucamy na patelnię i smażymy ok 5 minut - gdy będzie miękka zalewamy
sierotka maRysia w kuchniMasło do wysmarowania spodu formy Sałatka: 1 duży słoik pieczarek lub 2 małe 1 słoiczek marynowanych podgrzybków 1 puszka kukurydzy 1 słoik marynowanej papryki 4 ogórki konserwowe 2 piersi z kurczaka 1 duży pęczek szczypiorku 5 jajek ½ pora Dodatkowo: 3 łyżki oleju 5 łyżek majonezu 3 łyżki pikantnego ketchupu Sól, pieprz 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy „Kebab/gyros” Sposób przygotowania(...)mnie, a pozostałe miejsca wypełniamy posiekanymi drobno marynowanymi podgrzybkami. Posypujemy warstwą posiekanego szczypiorku i smarujemy odrobinką majonezu wymieszanego z ketchupem. Kolejną warstwę stanowi ½ kukurydzy, przestudzone piersi z kurczaka, majonez z ketchupem, papryka i ogórek konserwowy, pozostała kukurydza, jajka, reszta sosu majonezowo-ketchupowego i ciasto pieczarkowe. Jeśli lubimy dobrze doprawione potrawy, używamy soli i pieprzu przy przekładaniu warstw. Sałatkę delikatnie dociskamy
Kuchnia w czekoladzieDziś, na zakończenie kulinarnej akcji Meggie kuchnia indyjska przygotowałam przepyszne curry z kurczaka z orzechami nerkowca. Jest to jedno z moich ulubionych potraw kuchni indyjskiej - lekko słodkie z niepowtarzalnym, delikatnym smakiem orzechów. Gorąco polecam z pysznym domowym chlebkiem naan . 2 średnie cebule 2 łyżki czubate koncentratu pomidorowego 50g orzechów nerkowca 1,5 łyżeczki przyprawy garam masala 2 ząbki czosnku(...)łyżeczki kurkumy 0,5 łyżeczki soli 1 łyżka jogurtu naturalnego garść rodzynek, mogą być dwie jeżeli danie ma być nieco słodsze 2 łyżki świeżej kolendry 2 piersi kurczaka kilka pieczarek (około 180g) olej do smażenia 100-150ml wody Cebulę obrać i pokroić, wrzucić do miksera i lekko zmiksować. Następnie dodać do niej koncentrat pomidorowy, orzechy nerkowca, przyprawę garam
Codzienne Gotowanieroladki z ogórkiem kiszonym i drobiową szynką w panierce z płatków kukurydzianych pieczone w piekarniku. Danie jest smaczne, a na dodatek mało kaloryczne :) Składniki: 2 duże piersi z kurczaka 150 ml jogurtu naturalnego 150 g płatków kukurydzianych 2 ząbki czosnku zioła i przyprawy (tymianek, rozmaryn, kolendra, gorczyca, papryka słodka, chili, sól, pieprz) 4 plasterki szynki drobiowej(...)miski, wciskamy przez praskę czosnek , dodajemy zioła oraz przyprawy i zalewamy jogurtem. Dokładnie obtaczamy filety i odstawiamy na około godzinę do lodówki. Po tym czasie na każdym kawałku piersi z kurczaka układamy plasterek szynki i połówkę przeciętego wzdłuż ogórka, a następnie zwijamy. Płatki kukurydziane rozgniatamy, obtaczamy w nich roladki i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego
Symfonia smakowapokrojony w 1 cm kostkę (można zastąpić zwykłym ziemniakiem, dynią itp.) 2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w 1 cm kawałki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 700 g kawałków kurczaka (piersi, nadudzi itp.) 2 szklanki pieczarek, pokrojonych w plasterki 2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina 2 szklanki bulionu drobiowego 2 liście laurowe 4 gałązki świeżego tymianku 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie(...)cebulę, czosnek, marchew i słodkie ziemniaki. Smaż do lekkiego zarumienienia, często mieszając, przez około 5 minut. Następnie wmieszaj koncentrat pomidorowy i przesuń warzywa na bok patelni robiąc miejsce dla kurczaka. Dodaj odrobinę oleju jeżeli to konieczne. Dopraw kurczaka solą i pieprzem, po czym umieść go w patelni razem z warzywami. Podsmaż z obu stron do zarumieniania, przez około
karmelowyprosto, w pierwszym etapie wystarczy jeden garnek. Przepis jaki Wam proponuję jest bardzo prosty i ekonomiczny. Podstawą dobrego pasztetu domowego jak w przypadku każdej potrawy są dobrej jakości produkty. Kurczak, marchew, pietruszka, seler, cebula czosnek, jajka to podstawowe składniki pasztetu. Wszystko gotujemy razem, odkładamy do ostygnięcia. Później wystarczy zmielić, doprawić, wyrobić i upiec. W jakiej temperaturze piec pasztet? Jak długo(...)domowy pasztet drobiowy Blaszkę 26 x 11 cm wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Waga mięsa razem z kością i skórą. Kto chce może zamienić część udek na pierś kurczaka. To już indywidualna sprawa jaki kto pasztet lubi. Ja zdecydowanie bardziej wolę ten z samych udek, to dużo smaczniejsze mięso na pasztet niż filet. W dużym garze zagotuj
Dieta moja pasjafesendżun. W praktyce jest to gulasz z dodatkiem zmielonych orzechów włoskich i gęstego syropu z kwaśnych granatów. Gulasz można ugotować z dowolnie wybranym mięsem. Najczęściej jest to u mnie kurczak lub kaczka. Gulasz jest bardzo aromatyczny. Mam swoją ulubioną mieszankę przypraw, dlatego mój gulasz zawsze różni się w smaku od fesendżun w wersji mojego męża. Również tym razem przyrządziłam(...)szafranem i berberysem. Oh, ten obiad smakował mi bardzo! Koniecznie wypróbujcie przepis na fesenjoon! Przepis na fesenjoon 6 porcji Składniki: 200 g włoskich orzechów, zmielonych 800 g fileta z piersi kurczaka 1 cebula 1 łyżeczka kurkumy ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu ½ łyżeczki czarnego pieprzu 1½ łyżeczki garam masala 3 łyżki przecieru z granatu 50 g suszonej żurawiny świeża kolendra do dekoracji
codojedzeniacebula dymka bez szczypioru 1 łodyga trawy cytrynowej sok z 0,5 limonki 1 litr bulionu drobiowego 400ml mleka kokosowego (u mnie obniżonej zawartości tłuszczu) 0,5kg piersi z kurczaka lub indyka 250g pieczarek 1 papryka czerwona lub żółta (ja użyłam 2 połówek obu dla dodatkowego koloru) 1 puszka kukurydzy konserwowej 2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżeczki sosu rybnego(...)jest wcześniejsze pokrojenie wszystkich składników. Imbir, czosnek, chilli, dymkę oraz trawę cytrynową drobno siekamy lub miksujemy w blenderze. Jeśli używacie gotowej pasty, to po prostu pomijacie ten krok. Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki. Pieczarki kroimy w półplasterki, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paski. Kukurydzę odsączamy z zalewy. W sporym garnku z nieprzywierającym dnem rozgrzewamy odrobinę
Cooking MonsterSkładniki ( na 4 porcje) - łyżeczka masła (ok. 5g), - cebula (ok. 80g), - 2 marchewki (ok. 90g) - 2 porcje fasolki szparagowej (ok. 200g), - 2 filety z kurczaka (ok. 240g), - szklanka kaszy pęczak (ok. 190g), - 1 łyżeczka oleju (ok. 5g), - ok. 3 szklanek bulionu warzywnego (ok. 750ml), - przyprawy: sól pieprz, estragon, curry, słodka i wędzona papryka. Sposób przygotowania 1. Drobno pokrojoną(...)warzywnego, gotujemy aż płyn zostanie odparowany (czynność powtarzamy kilka razy aż kasza będzie miękka). 4. Marchewkę obieramy, kroimy i gotujemy z fasolką ok. 20-30 min. 5. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach (np. curry, słodka i wędzona papryka). Mięso smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. 6. Do kaszy dodajemy usmażonego kurczaka
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach