prosto, w pierwszym etapie wystarczy jeden garnek. Przepis jaki Wam proponuję jest bardzo prosty i ekonomiczny. Podstawą dobrego pasztetu domowego jak w przypadku każdej potrawy są dobrej jakości produkty. Kurczak, marchew, pietruszka, seler, cebula czosnek, jajka to podstawowe składniki pasztetu. Wszystko gotujemy razem, odkładamy do ostygnięcia. Później wystarczy zmielić, doprawić, wyrobić i upiec. W jakiej temperaturze piec pasztet? Jak długo(...)domowy pasztet drobiowy Blaszkę 26 x 11 cm wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Waga mięsa razem z kością i skórą. Kto chce może zamienić część udek na pierś kurczaka. To już indywidualna sprawa jaki kto pasztet lubi. Ja zdecydowanie bardziej wolę ten z samych udek, to dużo smaczniejsze mięso na pasztet niż filet. W dużym garze zagotuj
Dieta moja pasjafesendżun. W praktyce jest to gulasz z dodatkiem zmielonych orzechów włoskich i gęstego syropu z kwaśnych granatów. Gulasz można ugotować z dowolnie wybranym mięsem. Najczęściej jest to u mnie kurczak lub kaczka. Gulasz jest bardzo aromatyczny. Mam swoją ulubioną mieszankę przypraw, dlatego mój gulasz zawsze różni się w smaku od fesendżun w wersji mojego męża. Również tym razem przyrządziłam(...)szafranem i berberysem. Oh, ten obiad smakował mi bardzo! Koniecznie wypróbujcie przepis na fesenjoon! Przepis na fesenjoon 6 porcji Składniki: 200 g włoskich orzechów, zmielonych 800 g fileta z piersi kurczaka 1 cebula 1 łyżeczka kurkumy ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu ½ łyżeczki czarnego pieprzu 1½ łyżeczki garam masala 3 łyżki przecieru z granatu 50 g suszonej żurawiny świeża kolendra do dekoracji
codojedzeniacebula dymka bez szczypioru 1 łodyga trawy cytrynowej sok z 0,5 limonki 1 litr bulionu drobiowego 400ml mleka kokosowego (u mnie obniżonej zawartości tłuszczu) 0,5kg piersi z kurczaka lub indyka 250g pieczarek 1 papryka czerwona lub żółta (ja użyłam 2 połówek obu dla dodatkowego koloru) 1 puszka kukurydzy konserwowej 2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżeczki sosu rybnego(...)jest wcześniejsze pokrojenie wszystkich składników. Imbir, czosnek, chilli, dymkę oraz trawę cytrynową drobno siekamy lub miksujemy w blenderze. Jeśli używacie gotowej pasty, to po prostu pomijacie ten krok. Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki. Pieczarki kroimy w półplasterki, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paski. Kukurydzę odsączamy z zalewy. W sporym garnku z nieprzywierającym dnem rozgrzewamy odrobinę
Cooking MonsterSkładniki ( na 4 porcje) - łyżeczka masła (ok. 5g), - cebula (ok. 80g), - 2 marchewki (ok. 90g) - 2 porcje fasolki szparagowej (ok. 200g), - 2 filety z kurczaka (ok. 240g), - szklanka kaszy pęczak (ok. 190g), - 1 łyżeczka oleju (ok. 5g), - ok. 3 szklanek bulionu warzywnego (ok. 750ml), - przyprawy: sól pieprz, estragon, curry, słodka i wędzona papryka. Sposób przygotowania 1. Drobno pokrojoną(...)warzywnego, gotujemy aż płyn zostanie odparowany (czynność powtarzamy kilka razy aż kasza będzie miękka). 4. Marchewkę obieramy, kroimy i gotujemy z fasolką ok. 20-30 min. 5. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach (np. curry, słodka i wędzona papryka). Mięso smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. 6. Do kaszy dodajemy usmażonego kurczaka
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachZamiast makaronu chow main danie można podać z makaronem ryżowym. Proste i sycące... w zupełności wystarczy dla 4-6 osób Składniki: 4 marchewki garść suszonych grzybów mun 2 pojedyncze piersi kurczaka 2 pory (białe części) 1 papryczka chili 2 cm świeżego imbiru (obranego ze skórki) 2 ząbki czosnku 2 opakowania gotowego sosu chińskiego bami goreng ok. 3 garści sezamu(...)moczenia grzybów wylewamy. Z cukinii wydrążyć środek i pokroić w słupki. Marchewkę pokroić w słupki, namoczone grzyby i papryczkę chili w paski, zaś pora pokroić w krążki. Piersi należy pokroić w paseczki. Piersi podsmażamy na oleju i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy marchewkę i chwilę dusimy. Następnie dodajemy cukinię, por, grzyby mun, papryczkę chili i starty na tarce
IMPRESJA SMAKUMaksymalnie pomidorowa pizza z kurczakiem, bananem i ananasem. Na delikatnym, miękkim pomidorowym cieście z dodatkiem ziół. Składniki: mąka (użyłam uniwersalny Koncentrat Mix ciasta bezglutenowego) 500 g drożdże instant 1 torebka cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1 łyżeczka olej (użyłam rzepakowy) 3 łyżki mleko (użyłam sojowego, może być też ryżowe, kukurydziane, ew. woda) około 2 szklanki(...)łupiny nasion babki 1 łyżeczka tymianek (lub zioła prowansalskie) 1 łyżeczka koncentrat pomidorowy 200 g ananas świeży (ew. z puszki) 1 szt dojrzałe banany 2 szt filet z piersi kurczaka 500 g czosnekcukier 2 ząbki2 łyżeczki sól, kolendra, papryka słodka, tymianek, pieprz (lub przyprawa typu gyros)olej do smażeniaser mozarella (dla uczulonych na mleko oczywiście bez dodatku sera
głodny alergikSanta Fe to sałatka z awokado, czipsami kukurydzianymi i meksykańską czarną fasolą. Można do niej dodać kurczaka lub podsmażone krewetki. Jeśli masz trochę guacamole to też nie zaszkodzi. Ostatnio przerzuciłam się z typowych sałatek warstwowych, gdzie poszczególne warzywa ułożone są jedno na drugim na sałatki, gdzie warstwy są poziomymi pasami. Od razu ładniej i bardziej kolorowo. Składniki: garść sałaty(...)odsączona czarna fasola z puszki – odsączona czerwona papryka – oczyszczona i pokrojona na kawałki żółty ser starty na tarce pół małej czerwonej cebuli – obranej i posiekanej drobno pół usmażonej piersi kurczaka pokrojonej na plasterki 4 daktyle pokrojone na plasterki (opcjonalnie) 10 chipsów kukurydzianych typu tortilla Jak przygotować sałatkę Santa Fe? Na talerzu układamy sałatę a na niej warstwę awokado, potem
Ugotowane pozamiataneporów z ogrodu, więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby się podzielić. Oryginalny Strogonow to oczywiście wołowina i cebulka. Jednak w swojej książce "Ministry of Food", Jamie użył piersi z kurczaka i porów. Bardzo smaczne zestawienie, szczególnie z aksamitnym białym sosem z dodatkiem wina. Można śmiało polecić jako sycący i rozgrzewający obiad na jesienne popołudnie. Do przygotowania naszego Strogonowa użyliśmy(...)już por pod ręką możemy zaczynać- do dzieła! DROBIOWY STROGONOW Z POREM* 150g ryżu basmati 1 duży por (albo 6 miniaturek z ogrodu:)) 5-6 brązowych pieczarek 2 piersi z kurczaka oliwa z oliwek łyżka masła 250ml białego wina sól i świeżo zmielony pieprz pęczek świeżej pietruszki 300g śmietany 18% 1 cytryna Ryż gotujemy ze szczyptą soli według
les mirabelleslongera wyżłobienie na szczycie bułki (oczywiście czynność tę możemy pominąć).Następnie smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut.Stripsy:Piersi z kurczaka kroimy na długie paski o grubości ok. 2 - 3 cm. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy, tak aby pokryły każdy kawałek mięsa
Słodka Stronapiersi z kurczaka 1 łyżka przyprawy gyros 3 łyżki oleju 1 główka sałaty (może być mieszana z różnych gatunków) 1 świeży ogórek 200 g pomidorków koktajlowych 300 g ananasa 160 g żółtego sera (starkowanego) Sos musztardowo miodowy: 3 łyżki miodu 2 łyżki musztardy miodowej 1 łyżka oliwy extra vergine 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki soku(...)łyżeczka gorczycy (opcjonalnie) Dzisiaj coś dla miłośników sałatek ze świeżych warzyw. Lekka i bardzo smaczna sałatka, która może stanowić zarówno danie obiadowe jak i zdrową przekąskę między posiłkami. Piersi z kurczaka dokładnie umyć i pokroić w niewielką kostkę. Przełożyć do miski. Zalać 3 łyżkami oleju i posypać przyprawą gyros. Dokładnie wymieszać. Miskę zakryć i wstawić do lodówki najlepiej na całą
Świat Domowej Kuchnidanie smakuje jak pyszna sałatka, więc nic się nie zmarnuje – pomysł na kolację mamy „z głowy”;) Polecam! 1 i 1/2 szkl. kaszy jaglanej 2-3 pojedyncze piersi kurczaka 2 czerwone papryki 2 cukinie 2 cebule puszka kukurydzy 3-4 ząbki czosnku sos sojowy sól, pieprz, opcjonalnie przyprawa do gyrosa Oczyszczone mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Oprószamy
Smaki Na TalerzuSkładniki: - podwójna pierś z kurczaka - pęczek młodej włoszczyzny - około 2,5 litra wody - 0,5 główki młodej kapusty - 5-6 średnich ziemniaków - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - sól, pieprz Sposób wykonania: Umyte mięso zalewamy wodą, solimy i gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć ściągamy szumowiny i wkładamy włoszczyznę (razem z łodygami selera i pietruszki). Kapustę szatkujemy w cienkie paski, dokładamy do wywaru(...)warzywa będą na wpół miękkie. Następnie wrzucamy surowe ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy warzywa będą już miękkie odławiamy włoszczyznę i mięso. Marchewkę kroimy w krążki a piersi z kurczaka w kostkę i z powrotem dodajemy do zupy. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy
Qchnia po prostuPyszne danie obiadowe idealne na grzybowy sezon. Pieczarki zastąpić możecie świeżymi grzybami leśnymi, które dodadzą temu daniu, wspaniałego smaku i aromatu. SKŁADNIKI: PIERŚ Z KURCZAKA PO JEDNEJ CZERWONEJ I ZIELONEJ PAPRYCE NIEDUŻA KAPUSTA PEKIŃSKA KILKA GRZYBÓW LEŚNYCH LUB PIECZAREK SZKLANKA BULIONU 1 CEBULA 2 ZĄBKI CZOSNKU 1 LIŚĆ LAUROWY 2 ZIARNA ZIELA ANGIELSKIEGO 1 ŁYŻKA KONCENTRATU POMIDOROWEGO 1 PŁASKA ŁYŻKA(...)GORĄCYM OLEJU. USMAŻONE PRZEŁOŻYĆ NA TALERZ, A NA POZOSTAŁYM NA PATELNI TŁUSZCZU PODSMAŻYĆ POKROJONA W PIÓRKA CEBULE ORAZ DROBNO POSIEKANY CZOSNEK. DODAĆ LISTEK LAUROWY I ZIELE ANGIELSKIE. PRZESTUDZONA PIERŚ Z KURCZAKA POKROIĆ W KOSTKĘ. OCZYSZCZONE GRZYBY POKROIĆ W PLASTERKI A PAPRYKĘ W PASECZKI. DO DUSZĄCEJ SIĘ CEBULI DODAĆ GRZYBY I CHWILĘ PODSMAŻYĆ.NASTĘPNIE DODAĆ MIĘSO I KONCENTRAT POMIDOROWY. ZAMIESZAĆ, CHWILE
Pani M - kuchnia smakowitaKotlety siekane z kurczaka to smaczna alternatywa dla tradycyjnych kotletów z piersi. U mnie dziś(...)dodatkiem czerwonej papryki, wyszły przepyszne :). Mięso kurczaka możemy zamienić na indyka. Proste i smaczne, smakują wyśmienicie z opiekanymi ziemniaczkami i domową surówką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka, u mnie ok 500 gram ok pół większej papryki 100 gram żółtego sera w kawałku 2 średniej wielkości jajka u mnie M 3 czubate łyżki mąki pszennej 2 łyżki
Blog kulinarny S9.PLKotlety siekane z kurczaka to smaczna alternatywa dla tradycyjnych kotletów z piersi. U mnie dziś(...)dodatkiem czerwonej papryki, wyszły przepyszne :). Mięso kurczaka możemy zamienić na indyka. Proste i smaczne, smakują wyśmienicie z opiekanymi ziemniaczkami i domową surówką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka, u mnie ok 500 gram ok pół większej papryki 100 gram żółtego sera w kawałku 2 średniej wielkości jajka u mnie M 3 czubate łyżki mąki pszennej 2 łyżki
Blog kulinarny S9.PL