Kremowy i aromatyczny ryż z królową jesieni- dynią. Do tego pierś z kurczaka. Jak również dodatek białego wina, masła, sera oraz gorącego bulionu. Na koniec odrobinę siekanej natki, porcja tartego sera i jest pysznie! Najlepszy do tego typu potraw jest ryż typu risotto, jeżeli jednak nie macie go w zanadrzu, to spokojnie ryż innej odmiany tez będzie ok- ja akurat(...)wykorzystałam ryż jaśminowy. 2-3 porcje: 2 szklanki wrzącego rosołu/bulionu 1 szklanka ryżu- najlepiej risotto 1 duża pierś z kurczaka 200 g surowej dyni (waga bez skórki) 100 ml białego, wytrawnego wina 50 g masła 30 g sera parmezan 1 mała cebula 2 łyżki oliwy z oliwek po 1/3 łyżeczki słodkiej papryki, curry, ostrej papryki oraz odrobina pieprzu
Kraina Miodem Płynącapytanie. A może by tak przygotować roladki? Na szybko, a pysznie. Dzięki inaczej przygotowanemu farszowi, roladki smakują zupełnie inaczej. Spróbujcie sami Składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka 15 pieczarek 20 dag sera żółtego w kawałku 20 dag szynki np drobiowej kilka gałązek natki pietruszki bułka tarta do panierki dwa jajka sól, pieprz olej do smażenia(...)rozgrzana patelnię z odrobiną oleju, oprószamy solą i pieprzem, zrumieniamy. * Se żółty i szynkę również ścieramy na tarce, łączymy z wystudzonymi pieczarkami. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. * Pierś z kurczaka kroimy na plastry, każdy plaster cieniutko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Na każdy płat mięsa wykładamy grubą warstwę farszu, zwijamy roladki, spinamy wykałaczkami. * Każdą roladkę panierujemy w jajku, następnie
Z Majeczką w kuchniSmaczna sałatka z filetem z kurczaka, która może całkowicie zastąpić danie obiadowe. Dość pikantna za sprawą papryczki chilli i imbiru. Myślę, że jeśli nie je się mięsa to same warzywa z sosem też będą smakować, bo to z nich i właśnie sosu(...)pochodzi cały smak. Można ją jeść na ciepło, jak i na zimno. Osobiście wolę tę drugą wersję. W domu wszystkim bardzo smakowała, wiec może warto polecić ? :) Składniki : - filet z piersi kurczaka, - 1/2 cebuli, - fasolka szparagowa ( miałem około 300 g ), - biała część pora, - 1 czerwona papryka, - papryczka chilli, - łyżka sosu sojowego, - kawałek świeżego imbiru ( lub zamiennie mielony ) - szczypior, - sól, pieprz
Przepisy Mikołajapolecam pyszne drobiowe filety zapiekane z serem i warzywami. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Filety można podać z ziemniakami i surówką. SKŁADNIKI: 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka, 1 jajko, 1 i ½ szklanki bułki tartej, 2 marchewki, 1 mały seler, 1 cebula, ½ szklanki wody, 50 g sera żółtego, sól, pieprz, oregano, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Marchewkę oraz selera obieram
Tradycyjna kuchnia Kasioraz jako przekąska na różnego rodzaju imprezach czy domówkach. Filety panierowane w sezamie są pyszne i w formie cienkich paseczków będą też atrakcyjne dla dzieci. Polecam. 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 jajko 4 łyżki mąki 4-5 łyżek bułki tartej 4 łyżki sezamu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na paseczki. Oprószamy
Smaki Na Talerzunatką pietruszki są świetnym pomysłem na obiad jak i kolację. Atutem tego dania jest maślano śmietankowy sos oraz pieczone ziemniaczki. Danie wyszło rewelacyjne w smaku! 1 podwójny filet z kurczaka Przyprawa do mięsa 4 łyżki natki pietruszki 6 suszonych pomidorów z oleju 100 g sera feta 2 plastry żółtego sera Sos: 2 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej(...)łyżki śmietany 18% Liść lubczyku Sól Pieprz Pieczone ziemniaczki: 5 dużych ziemniaków Przyprawa do ziemniaków Słodka czerwona papryka Sól Liść lubczyku 3 łyżki oliwy z oliwek Mięso: Filet z piersi kurczaka kroimy w taki sposób aby powstała nam kieszonka. Mięso dokładnie doprawiamy przyprawą do mięsa. Do środka dodajemy plastry żółtego sera, pokrojone w kawałki suszone pomidory, kosteczki sera feta
VioletoweKucharzenieilość białka i innych wartości odżywczych takich jak: kwas foliowy czy potas . Zapraszam do wypróbowania ciecierzycy w tej postaci:) Składniki na 4 porcje: - 200 g ciecierzycy - połowa piersi z kurczaka - 2-3 marchewki - 2 pietruszki - pół papryki czerwonej - 1 por - kawałek selera - 3-4 łyżki passaty pomidorowej lub koncentratu pomidorowego - ząbek czosnku - 1 cebula czerwona - sól, pieprz, czosnek(...)smażenia - odrobina wody Wykonanie Dzień wcześniej namaczamy ciecierzycę w zimnej wodzie. Na następny dzień gotujemy ją według przepisu. Cebulkę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na patelni. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię, przyprawiamy delikatnie. Całość smażymy. Marchew, pietruszkę, seler i por kroimy na pół plasterki a paprykę w drobne krótkie paseczki . Dodajemy do podsmażonego
Health-Fit-LifeMożna do niej wykorzystać ziemniaki które nam zostaną z obiadu z dnia poprzedniego. Nic takiego a naprawdę dobrego. 1/2 kg młodych małych ziemniaków 2 marchewki 1/2 kalafiora 1 pierś z kurczaka 2 łyżeczki przyprawy gyros sól, pieprz papryka wędzona 1/3 żółtej papryki. koper świeży sos: 4 łyżki jogurtu greckiego 1 jajko 2 łyżki kopru pokrojonego 20 dkg sera żółtego sól(...)garnków żeby pozbyć się skóry. Nie obieram i nie skrobię ziemniaków. Nie chodzi mi o to żeby skórkę całą usunąć.Marchew obieram i gotuję z ziemniakami aldente. pierś z kurczaka kroję na małe kawałki , przekładam do miski i dodaję przyprawę gyros. Mieszam i odstawiam do lodówki na godzinę albo dłużej.Kalafior dzielę na male różyczki i wrzucam do wrzącej wody
wesoła kuchniazaskoczyć swoją rodzinę. Kubki smakowe będą krzyczały z radości :) Z okazji świąt przymykam oko na duże ilości majonezu. Składniki 1 słoik pieczarek marynowanych (duży) natka pietruszki ziemniaki* podwójna pierś z kurczaka ogórki kiszone / konserwowe* marchewka* ser żółty* majonez / jogurt grecki pieprz, sól *ilość produktów zależy od wielkości tortownicy inspiracja przepisy-aleksandry Przygotowanie Marchewkę i ziemniaki ugotuj(...)natką pietruszki . Na pieczarki ułóż wcześniej ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki . Posmaruj majonezem delikatnie ugniatając łyżką. Następnie dodaj usmażoną i przyprawioną pierś z kurczaka . Posmaruj majonezem. Kolejna warstwa to ogórki (pokrojone w kostkę) - posmaruj majonezem lekko ugniatając łyżką. Na majonez wyłóż ugotowaną i pokrojoną w kostkę marchewkę . Ponownie posmaruj majonezem. Teraz
lady-och-mistrzyni.blogspot.comzdecydowałam się na nią w ostatniej chwili). Polecam Wam taki obiad. Spróbujcie. Tak przygotowane mięso doskonale smakuje również w towarzystwie domowego sosu czosnkowego . Składniki: 2 większe piersi z kurczaka 1/2 łyżeczki majeranku 1/3 łyżeczki oregano 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka słodkiej papryki 11/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu (polecam świeżo mielony) 1 2/3 łyżeczki granulowanego czosnku szczypta(...)mnie Olejowe Smaki) dodatkowo: olej do smażenia, ziemniaki na frytki i składniki na ulubione surówki Przygotowanie: Do miseczki przekładamy wszystkie przyprawy i dokładnie je mieszamy. Odstawiamy na bok. Piersi z kurczaka kroimy w paski lub kostkę (najważniejsze, aby były to małe kawałki) i przekładamy do większej miski. Mięso obsypujemy przygotowaną przyprawą gyros. Dodajemy 1 łyżkę oleju rzepakowego i całość mieszamy
Słodkie okruszkisobą do pracy. Przyjdzie Wam ono również z pomocą kiedy nie będziecie mieli siły na długie szykowanie kolacji, a najdzie Was ochota na coś treściwego i pożywnego. Kurczaka doprawiłam "minimalistycznie", chciałam, żeby to danie było naprawdę proste w przygotowaniu, ale jeśli macie ochotę możecie pokombinować ze swoimi ulubionymi przyprawami oraz wzbogacić całość o kolejne warzywa. SKŁADNIKI: 150 g kaszy kuskus(...)albo warzywny do zalania kaszy (użyłam wody) 1 brokuł 3 łyżki oleju (np. rzepakowego, kokosowego lub oliwy z oliwek) 1 średnia cebula 1 mała cukinia 2 niewielkie filety z piersi kurczaka lub 1 duży słodka mielona papryka pieprz cayenne albo ostra mielona papryka sól i pieprz do smaku 1-2 łyżeczki masła (opcjonalnie) WYKONANIE: Kasze kuskus wsyp do miseczki
Słodko-Słony Świat Ilonyniczym mech, leśne borowiki i koźlarze, orzechy laskowe i piękne lazurowe niebo nad lasem w postaci niebieskiego sera. Smak obłędny. Całość tworzy jedną spójną całość! 500 g filetu z piersi kurczaka Sól Pieprz Przyprawa uniwersalna do potraw 1 cebula 200 g leśnych grzybów (borowiki, koźlarze) 100 g sera ple śniowego Blue (ser z niebieską pleśnią) 100 g orzechów laskowych
VioletoweKucharzeniediecie, zbierania masy i budowania mięśni taka tarta spisała się idealnie na dwa posiłki Składniki (forma o średnicy około 22cm/całość 930kcal): 100g kaszy jaglanej firmy Kupiec 150 gotowanej piersi kurczaka 400g mrożonego szpinaku jajko 100g sera feta (półtłusta) sól, pieprz, czosnek, oraz nasze ulubione przyprawy do szpinaku odrobina kurkumy dla koloru ciasta Sposób przygotowania: Kasze gotujemy zgodnie z instrukcją
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćrównież na codzienny obiad. Potrawka jest bardzo aromatyczna i świetnie smakuje. Ja ją lubię jednak najbardziej za tempo przygotowania :) mało roboty, a potrawa bardzo sycąca :) Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 1 por 1 cebula 1 duża papryka 2 garście mrożonki marchew z groszkiem 2 garście mrożonki wiosennej (brokuł, kalafior, fasolka, marchewka) 1 mała śmietana 30% (Zott) 2 łyżeczki papryki(...)łyżeczki szałwii 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka lubczyku 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego 3-4 łyżki oliwy z oliwek do smaku: sól i pieprz Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obsmażamy w głębokiej patelni na oliwie z oliwek i posypujemy pieprzem. Gdy mięso się zetnie, zrzucamy je na jedną stronę patelni, a na drugiej szklimy posiekaną cebulę
Kolorowy Przepisownikimbirem i nie z gałką muszkatałową. Gościć będą w niej za to pomidory, papryka i sporo ziół:) Składniki: 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, kawałeczek pora, pierś z kurczaka, 2 kostki rosołowe drobiowe, ok 1kg dyni, 0,6 kg ziemniaków, 1/3 puszki pomidorów bez skórki, 2 duże papryki czerwone, 3 duże cebule, 4-5 ząbków czosnku, 2 duże łyżki śmietany, sól(...)bazylia, oregano, oliwa. 1. Gotujemy wywar. Na ok. 2l wody wrzucamy obraną pietruszkę, kawałek selera oraz pora. Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do reszty warzyw. 2. Pierś z kurczaka projmy w paseczki lub kostkę. Dodajemy do garnka z wywarem. 3. Obieramy dynię ze skóry, wybieramy miąższ ze środka. "Twardą" część dyni kroimy w kostkę. 4. Obieramy cebulę
Kuchnia Pełna Pasji