głód w mgnienia oku :) A oto co potrzeba do jej wykonania: Składniki 1 sałata lodowa 300 g pomidorków koktajlowych 300 g małych ogórków konserwowych 1 podwójny filet z piersi kurczaka 30 dag fety sos francuski ( sos vinegrette - 3 łyżki oliwy z oliwek ,3 łyżki wody, ząbek czosnku, sok z cytryny ) przyprawa do kurczaka olej Filet z kurczaka
Słodkości i nie tylkomlekiem kokosowym, cebulką, orzeszkami i chili, 1 1/2 szklanki ryżu basmati, 1 1/4 szklanki wody, 3-4 bakłażany, 2 czerwone papryki, natka pietruszki, 3 świeże figi, 1 podwójna pierś z kurczaka, 3/4 łyżeczki soli, 3/4 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki tandoori, 1/2 łyżeczki ras el hanout, olej / oliwa dodatkowo: 330 ml jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku(...)odrobiny oleju/ oliwy. Bakłażany, figi i papryki umyj, osusz. Bakłażany pokrój na podłużne plastry, paprykę na większe kawałki, a figi na plasterki. Natkę pietruszki umyj i drobno posiekaj. Pierś z kurczaka oczyść, umyj i pokrój na niewielkie kawałki. Do małej miseczki nasyp kumin, kolendrę, wędzoną paprykę, sól, ras el hanout oraz tandoori. Wymieszaj je ze sobą i dodaj olej
Plate of Joyduuużo grzybów i to różnych, powstało naprawdę super danie, dużo lepsze niż to , który przygotowywałam dotychczas. Polecam ;-)Składniki:- 500g boczniaków- 250-300g pieczarek- ok.250g piersi z kurczaka- 250g mascarpone- 1 większa cebula- oliwa z oliwek lub olej kokosowy do smażenia- sól, świeżo mielony pieprz- rozmaryn (świeży lub suszony)- suszony czosnek (nie trzeba)- dowolny makaronWszystkie grzyby umyć i pokroić(...)posypać świeżo mielonym pieprzem i przełożyć do miseczki.Następnie na patelni podsmażyć na oliwie lub oleju pokrojoną w większą kostkę cebulę, dodać umyte i pokrojone na mniejsze kawałki piersi od kurczaka. Lekko przyrumienić, doprawić mielonym czosnkiem. Dorzucić do tego pokrojone i umyte wcześniej pieczarki. Wszystko razem smażymy, co jakiś czas mieszając. Po odparowaniu wody (którą puszczą pieczarki) doprawiamy danie solą
Smaczne Zdrowedodatki tutaj typowo włoskie: suszone w słońcu pomidory, parmezan, bazylia 🙂 Pyszne i szybkie, idealne na obiad, a nawet do pracy na zimną będą fajną przekąską. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka (u mnie ok 500g) 5-6 kawałków suszonych pomidorów z zalewy olejowej kilka listków świeżej bazylii - można też użyć 1 łyżeczki suszonej bazylii 2 łyżki startego na tarce parmezanu(...)jajko 2 łyżki mąki sól, pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z błonek, pokroić w drobną kostkę. 2. Suszone pomidory pokroić w kawałeczki, dodać do mięsa. Dodać starty parmezan, jajko, posiekaną bazylię, mąkę, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. 3. Patelnie i olej dobrze rozgrzać, nakładać porcjami masę mięsną i smażyć z obu stron
Kuchnia domowa Anichińskich jest prosta i łatwa do przygotowania. Idealnie sprawdzi się na szybką kolację lub obiad do pracy. Składniki makaron z 3 zupek chińskich (rosół najlepiej) 0,5 kilograma piersi z kurczaka puszka kukurydzy puszka groszku 3 ogórki kiszone 2 papryki czerwone sól pieprz papryka słodka przyprawa gyros olej 4 łyżki majonezu Przygotowanie Makaron połamać i zalać w misce z gorącą(...)wodą. Po 5 minutach go odcedzić i przełożyć go do suchej miski. Pokroić pierś z kurczaka w kostkę i podsmażyć go na oleju z dodatkiem przyprawy gyros, soli, pieprzu i słodkiej papryki. Dodać go do makaronu. Następnie dodać odsączoną z zalewy kukurydzę i groszek. Dodać pokrojone w kostkę papryki. Przyprawić solą, pieprzem i dodać majonez. Autor przepisu: Karolina Artykuł Sałatka
Wasze Przepisyczosnkiem wzbogaca cały smak sałatki. 1,5 szklanki kolorowego makaronu świderki 4 jajka 1 pęczek szczypiorku 1 zielony ogórek 6 rzodkiewek 125 g żółtego sera 200 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa Czosnek granulowany 1 łyżeczka zmielonych suszonych pomidorów z czosnkiem Sól, Pieprz 4-5 łyżek majonezu Filet z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą do mięsa
VioletoweKucharzenieteż placuszki,bo można nazywać je różnie są z dodatkiem świeżego szpinaku,czerwonej papryki i sera. Możemy podać je na obiad czy też kolację. ok. 260 g filetu z piersi kurczaka 1/2 czerwonej papryki garść liści szpinaku 50 g startego żółtego sera 1 cebula 3 jajka 3 łyżki mączki ziemniaczanej sól świeżo mielony pieprz olej do smażenia Filet
Kolorowa kuchnia ElkiMłody szczaw jest kwaśnawy i bardzo smaczny. Jego smak świetnie komponuje się z młodymi warzywami: groszkiem, szpinakiem i kalafiorem. Zupa jest pełna smaku, lekka i pyszna! Składniki: Podwójna pierś z kurczaka opcjonalnie 1,5l bulionu 5-6 listków laurowych Łyżeczka ziela angielskiego Łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego Gałązka świeżego lubczyku (lub dwie 😉) Szklanka zielonego groszku 2 średnie marchewki Kalafior Pęczek białych(...)szparagów Dwie garście szpinaku Dwie garście szczawiu Sól 100ml słodkiej śmietanki Sposób przygotowania : Pierś z kurczaka wkładamy do dużego garnka i dolewamy 1,5 wody (opcjonalnie bulionu). Gotujemy około 10 minut, odszumowując. Dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk i pieprz ziarnisty oraz pokrojona w kostkę marchew i gotujemy kolejne 10 minut. Przyprawy najlepiej umieścić w małym organzowym woreczku
Pyry na Gazplenerowych kociołków, bo zapewne takie planujecie. Duża porcja do 4-6 osób. Danie podstawowe: - 1 kg młodych ziemniaków, polecam małe egzemplarze - 0.8 do 1 kg mięsa drobiowego, filet z piersi kurczaka lub indyka, mogą być również podudzia z drobiu - główka młodej kapusty - 2 średnie cebule - pęczek koperku - olej rzepakowy - przyprawy: shorama czerwona, papryka wędzona słodka i ostra, majeranek, kminek mielony
Apetyczna babeczkaryżowy pastę Tom Yum suszone listki kaffiru mleczko kokosowe olej kokosowy Dodatkowo: 500 ml wody sól do smaku 3 łyżeczki sosu rybnego 3 plasterki świeżego imbiru ząbek czosnku pierś z kurczaka 6 sztuk krewetek 4 jaja natka kolendry czerwona papryczka chili cytryna a najlepiej limonka kilka pieczarek Czosnek i imbir utarłam w moździerzu. Rozgrzałam łyżeczkę oleju kokosowego. Wrzuciłam pastę(...)suszone listki kaffiru i chwilkę smażyłam. Wlałam wodę i zagotowałam. Następnie budowałam smak. Pierś z kurczaka pocięłam w plasterki. Włożyłam do garnka. Następnie wlałam sos rybny i trochę soli. Zagotowałam. Dodałam 2 łyżeczki pasty Tom Yum i zupa zaczęła nabierać smaku. Dodałam grzyby a przed końcem gotowania krewetki. Całości dopełniło mleczko kokosowe i posiekana papryczka chilli. W osobnym garnku
AZgotuj!można przygotować tę pełną witamin przekąskę. SKŁADNIKI: 5 liści sałaty masłowej, 1 kiść ciemnych winogron, 1 kiść jasnych winogron, 1 pomidor malinowy, 1 ogórek, 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka, 3 łyżki pestek z dyni, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soku z cytryny, szczypta cukru, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z kurczaka gotuję do miękkości
Tradycyjna kuchnia Kasidużą formę do tarty o średnicy 26cm. 400 gram mąki pszennej 4 jajka 100 gram masła 5 łyżek śmietany 1/2 szklanki mleka 50 gram mozzarelli 1 kalafior 300 gram piersi kurczaka dowolne, ostre przyprawy sól W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Kalafiora podzielić na różyczki, włożyć do wrzącej wody i obgotować około 10 minut. Gdy kalafior będzie al dente odcedzić
Czerwony Gupikprostsze, gdyby wszystko było proste;-D Weźcie takie podatki na przykład... hehe dobra, już koniec, słowo, nie zaczynam;-) No dobrzeeeeee, to proszzzzzze - przepisik na duży gar gulaszu: podwójna pierś z kurczaka 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 2 papryki (mogą być kolorowe) 2 puszki pomidorów krojonych 1 cukinia przyprawa do gulaszu (u mnie Kamis - ważne, by była bez chemicznych dodatków(...)olej rzepakowy sól, pieprz No, to filozofii wielkiej tu nie ma. Czyli kroimy pierś z kurczaka w kosteczkę i marynujemy w przyprawie do gulaszu z odrobiną oleju. Cebulę kroimy w pół-piórka, paprykę i cukinię na średnią kosteczkę, Cebulę zrumieniamy na łyżeczce oleju, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy chwilunię. Dodajemy zamarynowane mięsko i podsmażamy chwilunię, następnie dodajemy paprykę
Restauracyjka Literackazalać sosem lub śmietanką, zapiec i gotowe. U mnie dzisiaj zapiekanka z fasolką szparagową :) Chyba jedna z moich ulubionych. SKŁADNIKI: 4 średniej wielkości ziemniaki, ugotowane w mundurkach 2 piersi z kurczaka 1/2 kg fasolki szparagowej, ugotowanej al dente 200 g świeżego szpinaku 150 g startego żółtego sera (ostrego) 200 ml śmietanki 30 % 2 szalotki 2 ząbki czosnku sól pieprz papryka(...)mielona słodka sos sojowy gałka muszkatołowa świeży tymianek olej A jak to zrobić: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem papryką i sosem sojowym. Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju. Ziemniaki obrać i pokroić w grube plastry. Szpinak umyć, osuszyć. Wrzucić na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju i chwilę przesmażyć, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Przygotować
Kuchnia w opałachprzystawek, deserów i dań kuchni tajskiej. Po degustacji i konsultacji z mężem zdecydowałam się na przystawkę. Z każdym łykiem wina rodził się jeden składnik i tak powstała karmelizowana pierś kurczaka na gruszkowym carpaccio z borówkami. Jak dla mnie połączenie doskonałe. Danie jest delikatne, niezbyt aromatyczne, wobec tego nie zakłóca intensywnego i różnorodnego bukietu wina. Wszystko wspaniale się komponuje i uzupełnia
Wiem co jemprostu pychota :) SKŁADNIKI: (na 2 porcje po 4 szt) - ilości podaję jedynie orientacyjnie, wszystko zależy od własnych upodobań 2 placki tortilli 1/2 pora 10 małych pieczarek pół małej piersi kurczaka 5 dag sera żółtego 1. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić (u mnie przyprawa kebab-gyros), usmażyć. 2. Por pokroić w cienkie plasterki, zeszklić na maśle. 3. Pieczarki przekroić
Kto ugości moich gości?hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: 1 duży brokuł, pierś z kurczaka, przyprawa gyros, papryka czerwona, ogórek świeży, 2 pomidory, 200g ryżu, 0,30 kg sera żółtego, sos ziołowy: oliwa z oliwek, oregano, szczypta soli i cukru, ząbek czosnku, pieprz Przygotowanie(...)wrzącej osolonej wody wkładamy ryż, gotujemy do miękkości, następnie studzimy. 2. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą gyros. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy. Kiedy będzie już rozgrzana wykładamy mięso. Smażymy dopóki mięso nie będzie surowe. 3. Do wrzącej osolonej wody wkładamy różyczki brokuła, gotujemy do miękkości. 4. Warzywa myjemy,proimy w kosteczkę. 5. Wykładamy wszystkie składniki
Kuchnia Pełna Pasjimasła2 ząbki czosnku, drobno posiekane1 łyżka siekanej pietruszkisok z cytrynysól, pieprzPanierka:mąkabułka tartaroztrzepane jajko + odrobina mlekaSposób przygotowania:1. Składniki na masło ziołowe wymieszać i uformować 4 wałeczki.2. Piersi z kurczaka delikatnie rozbić na kotlety.3. Na każdą porcję mięsa nałożyć wałeczek masła ziołowego, zwinąć i spiąć wykałaczkami.4. Panierować w mące, mleku wymieszanym z jajkiem i bułce tartej.5. Smażyć
Kuchnia domowa AniFETA JEST SŁONY I W TAKICH KIESZONKACH DOBRZE SMAKUJEKieszonki z fetąSKŁADNIKI:filet z piersi kurczaka- 1 podwójnyjajko -1 szt sól i pieprzser feta - 150 gpłatki kukurydziane- 1 szklmąka -3 łyżkitłuszczPRZYGOTOWANIE:Ser feta pokroić w słupki. Płatki kukurydziane wysypać na ściereczkę,zmiażdżyć je wałkiem do ciasta. Filety drobiowe podzielić na 4 płaty. Piersi opłukać, osuszyć.W każdej piersi zrobić nożem
Kuchnia Danusiwieprzowej2 paprykisól, pieprz, papryka, czosnek2-3 łyżki oliwy z oliwekpatyki do szaszłyków Wykonanie:Patyki zamaczamy w wodzie- na około 1 godzinę. To uchroni je przed spaleniem.Mięso myjemy. Piersi z kurczaka, wieprzowinę I boczek kroimy w kostke . Dodajemy przyprawy I oliwę z oliwek. Odstawiamy do lodówki na min 30 min.To samo robimy z papryką. Mięso I paprykę nakładamy
Smaki Edyty