moje nieszczęście nie mielą wskazanego kawałka mięsa, a ja maszynki w domu nie posiadam (malaksera, blendera czy innego cuda też). Pozostało mi więc spróbować jakoś tę moją pierś z kurczaka na mielonkę zamienić w inny sposób. Z mięsem na pierogi i paszteciki się udało, więc dlaczego i tym razem miałoby się nie udać? Jak pomyślałam, tak zrobiłam i mięso potraktowałam(...)mój eksperyment na stałe zagości w naszym menu. Polecam gorąco! Siekane klopsiki drobiowe z oliwkami (porcja dla 5-6 osób) Do ich przygotowania należy przygotować: 65-70 dag piersi z kurczaka (u mnie trzy pojedyncze) 5-7 ciemnych oliwek 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem 2 ząbki czosnku 2 niewielkie jajka 3 łyżki + trochę do obtoczenia mielonych płatków owsianych, otrąb
Ratunku obiadpieczarkami – sałatka z kozim serem – sałatka z kaszą bulgur i ogórkiem SAŁATKA GYROS Ilość porcji: 4-10 w zależności od wielkości Przygotowanie: 45 minut Składniki: – 2 piersi z kurczaka – 10 łyżeczek przyprawy gyros lub domowej mieszanki, zobacz jak ją zrobić poniżej – 1 czerwona cebula – 10-15 małych pomidorków – 1 czerwona papryka – 1 długi(...)granulowanego czosnku, 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka sproszkowanej gorczycy, 1 łyżeczka chilli, 1 łyżeczka kozieradki, 1/2 łyżeczki rozmarynu, 1/2 łyżeczki oregano, 1/2 łyżeczki tymianku, 1 łyżeczka pieprzu czarnego Pierś z kurczaka pokrój w małe kawałki i zamarynuj w przyprawie do gyrosa. Zachęcam aby zrobić ją samodzielnie, będzie najlepsza Pozostaw mięso przez 30 minut zanim zaczniesz je smażyć. W tym czasie
nietylkopasta.plprzepyszne, pikantne i aromatyczne curry. Od tego czasu wpisuje się w moje menu. Dziś np. robiłam z pomidorami. Deseczka ze zdjęć pochodzi ze sklepu Drevo - Galanteria drewniana. Składniki: pierś kurczaka pół główki kalafiora 1/2 łyżki żółtej pasty curry 1 papryczka chili 1 cebula 1 łyżeczka curry sól, pieprz puszka mleczka kokosowego 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 2 ząbki
Pasja Smakumodyfikacje. Zupa wyszła bardzo smaczna, z dużą ilością mięsa, aromatyczna i dość pikantna. Polecam ją wszystkim, nie tylko fanom kuchni indyjskiej;) Składniki : Na wywar: 2 piersi z kurczaka 1 cebula kawałek pora kilka marchewek pietruszka 1 łodyga selera naciowego kilka ziarenek pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego sól Na zupę : wywar wraz z mięsem, marchewka i selerem, pozostałe(...)masą cebulową. Dodać drobno pokrojony seler naciowy z wywaru. Dodać pomidory, kurkumę i zalać wywarem, przykryć i gotować na niewielkim ogniu przez 20 minut. W międzyczasie rozdrobnić pierś z kurczaka z wywaru, natomiast marchewkę pokroić w plasterki. Gdy zupa się ugotuje dodać do niej większą część marchewki i zmiksować. Zupę spróbować i ewentualnie doprawić do smaku, dodać mleko
Codzienne GotowanieZapiekanka gyros to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Jest bardzo wyrazista w smaku, a do tego sycąca. Składniki 300 g piersi z kurczaka 300 g ryżu (około 2-3 woreczki) 150 g żółtego sera w kostce 1 duża cebula 6 ogórków konserwowych kilka kawałków papryki konserwowej Sos: 4 łyżki ketchupu 3 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany(...)Przygotowanie Gotujemy 3 woreczki ryżu w osolonej wodzie. W międzyczasie robimy sos. Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki obficie doprawiamy przyprawą gyros i podsmażamy razem z cebulą pokrojoną w piórka. Następnie ogórki konserwowe kroimy w pół talarki, paprykę konserwową w kostkę, a ser żółty ścieramy na tarce. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wykładamy ugotowany wcześniej ryż smarujemy go połową sosu
Wasze Przepisypogoda fatalna. Na przekór temu na blogu kolorowa zapiekanka :) Szybkie, proste i smaczne danie. Polecam jeśli nie macie pomysłu na obiad lub kolację. Składniki: 4 średnie ziemniaki 2 pojedyncze piersi kurczaka 1 cebula 1 pomidor 1 czerwona papryka 1/2 brokuła 250 g. sera żółtego Sos czosnkowy: 3 ząbki czosnku 1 jogurt naturalny (250 g) 3 łyżki majonezu sól, pieprz Czosnek
Agusiowe smakołykiprzygotowania w niecałą godzinę łącznie z krojeniem warzyw. Danie smaczne, lekkie ale i pożywne. Teraz warto korzystać ze świeżych warzyw i z nich przygotowywać posiłki. Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 cebula 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 0,5 czerwonej papryki 0,5 żółtej papryki 3 ząbki czosnku 1 cukinia młoda 130 g kaszy kuskus 0,5 litra bulionu(...)drobiowego lub warzywnego Do smaku: sól pieprz papryka słodka Dodatkowo: 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego natka pietruszki Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę doprawić solą pieprzem i czerwoną papryką. Odłożyć do lodówki na jakieś pół godziny i w tym czasie pokroić warzywa. Cebula w kostkę. Marchewka, seler i czosnek w plasterki. Papryki w paski a cukinię w półplasterki
Ala piecze i gotujeszkl mąki 1/2 szklanka ciepłej wody 1/4 kostki drożdży 1/2 łyżeczka cukru /21 łyżeczka soli 1/3 szklanki oleju dodatkowo: sos pomidorowy 30 dag piersi z kurczaka przyprawa gyros 150 g sera żółtego w kawałku 1 kulka mozzarelli 1/2 brokuła kilka pomidorków koktajlowych pół czerwonej cebuli Wykonanie(...)kilku łyżek mąki, połowy ciepłej wody, pokruszonych drożdży oraz cukru robimy zaczyn. *Kiedy zaczyn podrośnie dodajemy go do mąki, wody, soli i oleju. Zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy. *Piersi z kurczaka kroimy na male paseczki, oprószamy przyprawą do gyrosa , obsmażamy na rumiano. Osączamy z nadmiaru tłuszczu. *Na gotowe rozwałkowane ciasto rozsmarowujemy sos,posypujemy starkowanym żółtym serem, układamy plastry mozzarelli, kawałki kurczaka
Z Majeczką w kuchniSkładniki: 250 g makaronu Fusilli Malma pomidory w puszce groszek z marchewką konserwowy 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz do smaku pierś z kurczaka 500 g papryka czerwona słodka mielona 1,2 łyżeczki Czosnek zetrzeć na tatce i zeszklić na maśle.Dodajemy pomidory z puszki oraz groszek z marchewką. Podsmażamy razem(...)dusimy w szklance wywaru rosołowego doprawiając solą,wsypując paprykę mieloną. Makaron gotujemy al-dente w osolonej wodzie i przecedzamy. Pierś z kurczaka kroimy drobno doprawiamy solą pieprzem i papryką czerwoną ostrą mieloną. Smażymy na rumiany kolor i przekładamy do naszego sosu. Dusimy jeszcze jakiś czas smakując i doprawiając aż stwierdzimy że jest gotowe.Makaron przekładamy do naszego sosu z kurczakiem
Różowa kuchniajest najważniejsze :) Można je podać na dwa sposoby: po prostu ugotować i polać masełkiem, lub podsmażyć i posypać osobiście wyhodowaną, na parapecie, dymką :D Składniki: na farsz: 1 pierś z kurczaka (u mnie było 365 gramów) 1/2 większej marchewki kawałek cukinii (u mnie ok. 6-8 cm) 1 pietruszka 1/2 cebuli (może być czerwona) czerwona słodka, mielona papryka lubczyk pieprz(...)sól majeranek kurkuma olej na ciasto: 250 gramów mąki 1 żółtko 250-260 ml gorącej wody Najpierw robimy farsz: pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek, myjemy i tniemy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy, kroimy na kawałki i oba składniki przekładamy do blendera - miksujemy Cukinię obieramy, kroimy na kawałki, to samo robimy z pietruszką i marchewką Rozgrzewamy olej na patelni
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSkładniki: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g zimnego masła płaska łyżeczka soli żółtko 3 łyżki zimnej wody Farsz: 200g kurek pół opakowania serka Almette o smaku ziołowym połowa piersi z kurczaka por cebula 3 jajka 100ml śmietanki 30% sól, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, tymianek olej i masło do smażenia Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtko, wodę i rozdrobnione(...)wstało" i przykrywamy papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 15-20 minut, aż będzie rumiane ale nie mocno spieczone. Farsz: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w ziołach, tymianku, soli i pieprzu. Smażymy na rumiano. Kurki myjemy, dusimy na maśle. Cebulę kroimy w piórka, pora w talarki i dorzucamy do kurek. Dusimy
Czerwona Porzeczkasmakuje każdemu. Mamy więc do czynienia z czymś wyjątkowo dziwacznym, jak na mój tradycyjny gust kuchenny. Tak, czy inaczej, jest to najlepsza potrawa na upały. :) 1 średnia pierś kurczaka 2 średnie cebule lub 4 dymki 1 cytryna 1 średnia pietruszka 1 duża marchew 1 mały korzeń selera 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz kilka kostek rosołowych olej rzepakowy Mięso
Kuchenna KontrrewolucyaSkładniki: 2 jajka 2 kubki mąki 4 kubki gazowanej wody mineralnej 4 łyżki oleju sól pieprz 1 puszka słodkiej kukurydzy 1 pęczek szczypiorku 2 średniej wielkości filety z piersi kurczaka słodka papryka 4 łyżki czerwonego octu winnego 40 dkg dobrej jakości sera żółtego, ja używam 20 dkg edamskiego i 20 dkg cheddar Przygotowanie: jajka, szczyptę soli oraz odrobinę pieprzu ubijamy
Luźna Kuchniawierzę w to! :) Potrzebujemy: Naleśniki: 250 ml mleka 250 ml wody 3 jaja 250 g mąki pszennej 20 g roztopionego masła klarowanego Kuchnie Świata Nadzienie: pojedyncza ugotowana pierś z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 puszki kukurydzy 1/3 papryczki chilli 1 opakowanie makaronu shirataki lub ryżowego ze sklepu Kuchnie Świata 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki(...)tłuszczu. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w kostkę. W międzyczasie na patelnię ścieramy również ząbek czosnku. Do podsmażonych warzyw dodajemy posiekaną pierś z kurczaka, koncentrat pomidorowy i kukurydzę z posiekanym chilli. Makaron siekamy drobno nożem, aby nam się później nie ciągnął. Wszystko razem chwilę przesmażamy z porwanymi w dłoniach liśćmi bazylii. Usmażone naleśniki
MamaOskarkaprzypiekania. Prawdziwa sztuka to dobrze usmażyć filet z kurczaka. Delikatne mięso szybko reaguje na wysoką temperaturę i wymaga krótkiej obróbki cieplnej, ale trzeba dużej zręczności, żeby nie przesuszyć mięsa. Z drugiej strony trzeba uważać, żeby nie było surowe. Jak usmażyć filet kurczaka Dobry patent na to jak usmażyć filet z kurczaka ma FitmenCook , czyli Kevin Curry, bloger i paker(...)zrobi swoje, a potem smażyć na dość dobrze rozgrzanej patelni. Jeśli filet jest gruby to 8 minut z każdej strony. Cieńszemu wystarczą dwie tury po 6 minut. Składniki: Podwójna pierś kurczaka 11/2 łyżki oliwy Marynata 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka zmiażdżonego czosnku (2-3 ząbki w zależności od wielkości ząbków) 1 łyżeczka soli (więcej lub mniej w zależności
Niedzielny kucharz