Przepis (nieco zmodyfikowany przeze mnie) pochodzi z książki Sri Owen pt.: "Indonesian Fodd and Cookery". Sładniki na 3-4 porcje: Wywar 2 udka z kurczaka (lub 1 ćwiartka) 1 pierś z kurczaka 2 białe części trawy cytrynowej, przekrojone wzdłuż na pół i zmiażdżone trzonkiem noża 4-5 cienkich plastrów imbiru 2 listki limonki kaffir świeże lub suszone (można zastąpić skórką
Kuchnia Prezydentowejłyżki oleju sezamowego Można przygotować więcej sosu, zapas przechowujemy w lodówce do 3. mscy. Zupa: 200-300 g makaronu jajecznego lub japońskiego ramen 700 ml bulionu drobiowego 1 duża pierś kurczaka pokrojona na cieniutkie, duże plastry 2 ząbki czosnku, posiekane lub starte 2-3 łyżeczki drobno startego imbiru szczypta płatków chili 2 łyżki oleju kilka grzbków mu-err, wcześniej namoczonych
Kuchnia Prezydentowejoryginalny smak zaświadczy niezbicie o jej walorach. Kto jeszcze nie miał okazji spróbować; do dzieła! Składniki: ok. 400 ml bulionu (drobiowego lub warzywnego, można też użyć wrzątku) 1 mała pierś kurczaka, pokrojona w grubą kostkę 1 marchewka, pokrojona w krążki 200g kaszki kuskus lub bulgur 1 duży pomidor, pokrojony w niewielką kostkę 3-4 zielone cebulki, pokrojone w grube krążki
Kuchnia Prezydentowejjest idealny do każdego kawałka kurczaka z grilla lub wieprzowiny. Może być bogatą w smaku glazurą do skrzydełek, udek, piersi z kurczaka a nawet całego kurczaka z rożna. Składniki: ½ szklanki octu balsamicznego 1/3 szklanki konfitury wiśniowej 1/3 szklanki ketchupu ¼ szklanki brązowego cukru 2 wyciśnięte ząbki czosnku 2 łyżeczki sosu Worcestershire ½ łyżeczki chili ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki czarnego pieprzu Przygotowanie: W rondelku
naRuszciezwłaszcza że marynata zawiera imbir. My jednak postanowiliśmy pozostać raczej w klimatach kuchni południowoeuropejskich. W rzeczywistości w ten sposób możemy przyrządzić również inne niż nogi (udka) części kurczaka – zarówno piersi jak i skrzydełka. Może to jedynie wymagać weryfikacji czasu pieczenia mięsa. A żeby było jeszcze ciekawiej, tak zamarynowany kurczak idealnie nadaje się do grillowania – i zapewne pojawi się na naszym
Kulinarna PokusaOstry i wyrazisty kurczak w połączeniu ze słodką młodą marchewką był strzałem w dziesiątkę. Nam bardzo smakowało takie zestawienie! 500 g filetu z piersi kurczaka 5 młodych marchewek 1 cebula 1 łyżeczka natki pietruszki 0,5 łyżeczki chili 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki lubczyku Sól Pieprz 1 szklanka bulionu 100 g ryżu Filet z kurczaka dokładnie myjemy
VioletoweKucharzeniekurczaka z ziołami Sos light 4 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 1/2 łyżeczki curry 2 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku WYKONANIE Filet płuczemy, osuszamy i przyprawiamy. Pierś przekrawamy na połowę tak, by była cienka. Grillujemy z obu stron ok 10-15 min. W tym czasie seler płuczemy i kroimy na drobne kawałki w kostkę. Wsypujemy do miski
W kuchennym oknie Ewyminut + 25 minut pieczenia Składniki: Na ciasto: 110g mąki pszennej 110g mąki żytniej pełnoziarnistej 100g miękkiego masła 1 jajko 5 łyżek zimnej wody Szczypta soli Na farsz: 2 pojedyncze piersi z kurczaka Garść zielonej fasolki szparagowej Garść żółtej fasolki szparagowej 330ml śmietany 18% (duże opakowanie) 50g żółtego sera 3 jajka 1 cebula 1 ząbek czosnku ½ pęczka natki pietruszki Olej rzepakowy
Kolizje SmakówSkładniki: 2 większe białe części pora większa cebula 1,5 l bulionu warzywnego pierś z kurczaka marchewka łyżka oleju i masła 100 g śmietankowego serka topionego szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz kilka kropel sosu sojowego 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Por umyć, osuszyć i podsmażyć z pokrojoną marchewką. czosnkiem i cebulą na oleju i maśle. Zdjąć z patelni
Gaździnka warzysosem czosnkowym lub/ i warzywami sezonowymi. Świetnie sprawdzi się na imprezę, jako przystawka podczas oglądania meczu, czy na rodzinny obiad. Spróbuj, czekam na twoją opinię! Składniki: podwójna pierś z kurczaka pomysł na .... soczyste skrzydełka z miodem płatki kukurydziane 3-4 łyżki mąki 2 jaja Sposób przygotowania: Kurczaka pokrój na kawałki według uznania. Posyp przyprawą z pomysłu na. Następnie obtocz mięso
Wielki apetytmineralną nutą. Wspaniałe wino z przyjemnym długim finiszem. Bardzo dobre już dziś, ale zyska jeszcze podczas kilku kolejnych lat starzenia. Wspaniale połączy się z sałatką z grillowanym kalmarem, duszoną piersią z kurczaka, pstrągiem w ziołach lub też z małżami w sosie cytrynowym. Herdade de Esporao Verdelho 2006 Średni wiek winorośli to 10 lat rosną na glebach kredowych i łupkowych. Wino
królestwo garówBułki (12sztuk): 680g mąki pszennej 200ml mleka 200ml wody łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 7g drożdży suszonych lub 14g świeżych 2 łyżki masła jajko do posmarowania sezam Kotlet podwójna pierś z kurczaka (600-700g) 2 łyżki musztardy miodowej lub francuskiej jajko sól, pieprz posiekana natka pietruszki Dodatki: sałata pomidor cebula łyżka sosu sojowego ser camembert ogórek kiszony musztarda
Czerwona PorzeczkaCordon Bleu - najsmaczniejszy z kotletów. Cienko rozbity płat mięsa z piersi kurczaka (w orginale cielęciny) nadziewany serem i szynką, następnie panierowny w mące, jajku i bułce tartej. Rozpuszczony ser nadaje mu specyficznego, pysznego smaku. Na temat pochodzenia istnieje wiele teorii, żadna nie jest potwierdzona. Ponieważ panierowane mięso to ulubiony sposób przygotowania przez Szwajcarów, im przypisuje się pochodzenie kotleta. Nazwa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bulionu warzywnego. Miłośnicy mięsa mogą oczywiście ugotować ją na bazie bulionu drobiowego. Brokuły mają wiele właściwości odżywczych. Wpływają na nasze samopoczucie, udowodniono również że mają właściwości chroniące przed rakiem piersi, jajników. Więc szczególnie polecam ją Paniom;-) Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu i na pewno zaspokoi każdego głodomora. Składniki na zupę: 1,5l bulionu warzywnego
Passion of Cookingprzygotowaniu. Użyłam do niej dwóch różnych makaronów – zwykłego i orkiszowego. Do tego moje ulubione brokuły i kurczak. Polecam!!! Składniki: 0,5 kg makaronu, 0,3 kg piersi z kurczaka, 1 brokuł (ok. 0,5 kg), 250 g żółtego sera, 200 g serka topionego, 5 łyżek śmietany 18%, 125 ml zimnej wody, Sól, Pieprz, Przyprawa gyros. Wykonanie: Makaron gotujemy
Passion of Cooking