Makaron fusilli, pesto z roszponki, pieczona pierś kurczaka, suszone pomidory, brokuł, groszek, kukurydza :) Jeśli chodzi o makaron to moją ulubioną potrawą jest i będzie zawsze makaron z jajkiem :) Jak już go gotuję, to zawsze więcej, żeby zostało właśnie do jajka na kolację. Tymczasem na obiad makaron jest zawsze opcją łatwą i szybką - wystarczy parę ulubionych dodatków i pyszne danie gotowe(...)Dziś podałam go z upieczoną w rękawie miękką i soczystą piersią z kurczaka oraz warzywami , które z makaronem zawsze komponują się świetnie. Do tego pesto z roszponki i suszone pomidory . Całość polałam odrobiną maślanego sosu, który powstał przy pieczeniu mięsa. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówrzadko jadaliśmy mięso indycze, mnie się kojarzyło raczej z mięsem suchym, ale w sumie to nie wiem dlaczego królowały generalnie kurczaki. Poszukując alternatywy dla wędlin sklepowych pomyślałam o zapiekanej piersi właśnie z indyka, bo taką pierś wędzoną jada moja córka. Zrobiłam i od razu pochłonęliśmy ponad połowę upieczonego kawałka! Przygotowałam wg zasad Kuchni Pięciu Przemian. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyBędąc z wizytą u Przyjaciółki spróbowałam takich kotlecików. Niewielka ilość składników, a smak był naprawdę świetny. Oczywiście od razu spytałam o przepis i przygotowałam je w domu. Składniki: pierś z kurczaka 10 pieczarek 15 dag żółtego sera 2 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej zioła prowansalskie sól, pieprz papryka słodka chilli Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, a obrane pieczarki
Pasja Smakubardziej popularnych dań w Grecji. Naukowcy twierdzą że gyros pochodzi od tureckiego doner kebab, którego początki siegają XIX w. Tyle historii, a teraz zapraszam na ucztę :) Pycha .... Składniki : piersi z kurczaka- ja dałam 4 szt 1 cebula olej niskokaloryczny- spray przyprawy tzatzyki -przepis znajdziesz tutaj surówka colesław- przepis znajdziesz tutaj Przyprawa do mięsa: 2 łyżki suszonej cebulki(...)łyżki oregano 1,5 łyżki suszonego czosnku 1 łyżeczka pieprzu mielonego 1 łyżka suszonej pietruszki 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki papryki Wszystkie przyprawy miksujemy razem. Wykonanie: Piersi z kurczaka myjemy I osuszamy recznikami papierowymi- kroimy na paski. Dodajemy przyparawy I mieszamy- przykrywamy folią I odstawiamy do lodówki na godzinę. W międzyczasie robimy tzatziki I surówkę
Smaki Edytygotowe galaretki ;) Możecie pokroić go dowolnie, w paseczki, kwadraciki, albo zjeść w całości :) Gotowe galaretki użyłam do mojej sałatki. A następnie zabrałam się do dalszej pracy. Pierś z kurczaka umyłam, oczyściłam, ponownie opłukałam, osuszyłam, po czym pokroiłam na mniejsze części i przyprawiłam oliwą, pieprzem, solą, curry i czarnuszką. Wstawiłam na 25 minut do parowaru. Gotowe(...)pokroiłam na małe kawałeczki Na talerzu ułożyłam zieloną rukolę, a na niej naprzemiennie plastry świeżo krojonego mango i galaretki z zielonej herbaty i kawałeczki piersi z kurczaka. Z półeczki wyjęłam domową konfiturę malinową - słodko-kwaśną, która idealnie tu się wpasowała ;) Do tego odrobina octu balsamicznego i gotowe! A poniżej dwie propozycje podania - jedna z galaretką w postaci paseczków
Sajkofanka smakupęczotto, które od dłuższego czasu za mną"chodzi" ;) Pęczotto z kurczakiem, fenkułem, suszoną śliwką i świeżą miętą - szklanka kaszy pęczak - dwie szklanki wody (lub bulionu warzywnego) - połówka piersi z kurczaka (wcześniej zamarynowana przez noc) - garść suszonych śliwek - garść listków świeżej mięty - jeden świeży fenkuł włoski - przyprawy: sól, pieprz ziołowy, kozieradka - łyżka miodu Marynata do kurczaka: - łyżeczka oleju - łyżeczka(...)musztardy - łyżeczka miodu - łyżeczka sosu sojowego - sól, pieprz, tymianek - ząbek czosnku Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, po czym marynujemy przez noc we wcześniej przygotowanej marynacie. Następnego dnia wyjmujemy najpierw kurczaka z lodówki. Pęczak płuczemy, po czym zalewamy dwiema szklankami wody (lub bulionu warzywnego) i gotujemy, aż woda całkowicie się wchłonie, a pęczak zacznie być kleisty
Sajkofanka smakuBardzo lubimy mięso drobiowe. Więc dzisiaj serwuję roladki drobiowe z schabem z linii Nove-Natura . Z dodatkiem papryki żółtego sera i doprawione suszonymi pomidorami z czosnkiem. Polecam. Składniki: 3 piersi z kurczaka schab wędzony z linii Nove -Natura żółty ser papryka czerwona świeża listki bazylii sól morska Kamis pieprz kolorowy Kamis suszone pomidory z czosnkiem Kamis 1 jajko mąka pszenna(...)bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Piersi oczyścić, umyć i osuszyć. Rozbić i każdą pierś z dwóch stron doprawić solą morską, świeżo zmielonym pieprzem kolorowym oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem. Na każdej piersi ułożyć po dwa słupki szynki, sera, papryki oraz listki bazylii. Zwinąć roladki. Panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z wszystkich
Ala piecze i gotujeSkładniki : Ciasto francuskie Szpinak mrożony (ze śmietaną) Pierś z kurczaka Cebula Przyprawa do kurczaka Przygotowanie: Ciasto francuskie (ja kupuję w Biedronce) rozwijam, jeśli trzeba delikatnie rozwałkuję nożykiem do pizzy dzielę ciasto na kwadraty ok 7x7cm. Szpinak rozmrażam w rondlu tylko delikatnie podgrzewając. Cebulę kroję w drobną kosteczkę i podsmażam na patelni - do zeszklenia. Pierś z kurczaka kroję na kawałeczki(...)olejem), wielkość zależna jaką masz formę/foremki. Kwadraciki z ciasta układam na blasze - pamiętać o podkładzie z pergaminu i dalej jak widać poniżej na zdjęciach ,,, łyżeczka szpinaku, kawałek piersi, cebulka i zamykamy wystające rogi ciasta. Zapiekam 15-20 minut w temperaturze 190-200 st.C Az się ciasto fajnie zarumieni bo wtedy mam pewność że pierś też jest gotowa. Smacznego
Mechanik w kuchniMyśle, że bedziecie zaskoczeni smakiem tej potrawy :) Następnym plusem obiadu jest - czas - obiad w mniej niż 30 min , polecam. Zaczynamy Składniki: 2 cebule 200 gr pieczarek ok 600 gr piersi z kurczaka 2 puszki pomidorów ok 3 łyżeczki ostrego sproszkowanego curry 0,5 łyżeczki pieprzu sól do smaku natka kolendry lub pietruszki oliwa- spray niskokaloryczna Wykonanie: Cebule szatkujemy, pieczarki myjemy(...)kroimy. Piersi z kurczaka kroimy na kostki. Garnek spryskujemy olejem niskolarycznym- dodajemy cebulę, smażymy około 3 min. Dodajemy pokrojone pieczarki. Trzymamy na gazie dalsze 3 min. Mieszamy od czasu do czasu. Do pieczarek dodajemy kurczaka- mieszamy gotując około 5 min, po tym czasie dodajemy curry, pieprz I pomidory z puszki. " dusimy" na średnim ogniu około 10 min. Doprawiamy
Smaki Edytypowoli dobiega konca. Jeszcze tylko pare tygodni. Wymyslajac coraz to nowe, wiosenne salatki jakos dotrwam do kresu zimy. Roszponka z pomarancza i kurczakiemskladniki: 200g roszponki 1 pomarancza 1 piers kurczaka garsc prazonych platkow migdalowych tymianek slodka papryka w proszku dresing: 1 lyzka balsamiko 2 lyzki oliwy z oliwek sok z polowy cytryny sol, pieprz do smaku wykonanie:Roszponke myjemy
Przysmaki KarolkiCiąg dalszy rozbierania naszej gąski na elementy. Tym razem na tapetę wzięłam piersi z gęsi i uwędziłam je chińską metodą w woku na herbacie. Podałam z placuszkami ziemniaczanymi smażonymi na oleju rzepakowym oraz kapustą czerwoną wzbogaconą o smak czerwonego wina i ziarna granatu. Te samą metodą wypróbowałam już wędzenie schabu oraz piersi z kurczaka i zawsze się sprawdzała
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiaj zapraszam na szybki obiad, piersi z kurczaka z brokułami. Uwielbiam obiady ktore można jeść wzrokiem - a do tego zajmują chwilkę by je zrobić. Zaczynamy : Składniki: ok 3-4 piersi z kurczaka mała głowka brokuł 100 gr miniaturowych pieczarek 200 ml bulionu kurczakowego 2 łyżki mąki 50 gr masła 300 ml śmietany sól , pieprz. paprika Wykonanie: Rozpuszczamy
Smaki Edytyjesteście miłośnikami hinduskiego jedzenia- nie będziecie zawiedzeni :) Kuchnia hinduska - to burza niesamowitych przypraw I smaków. Raz spróbowana- pozostawia niedosyt do końca...mozna jeść, jeść I uwielbiać. Zapraszam :) Składniki:3 piersi z kurczaka1,5 łyżeczki suchego czosnku1 łyżka garam masala1 łyżeczka chilliok 2 łyżeczek soli500 ml jogurtu greckiego120 gr masła2 cebule1 papryka-czerwonakolendra lub natka pietruszki4 łyżki soku z cytryny1(...)szkl ryżu basmati Wykonanie:Kroimy piersi z kurczaka w kostkę.Do jogurtu dodajemy garam masala, czosnek, chilli , 1 łyżeczkę soli. Mieszamy wszystko I dodajemy kurczaka. Przykrywamy kurczaka jogurtem. Odkładamy pod przykryciem do lodówki na 2-3 godziny.W garnku rozpuszczamy masło I dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.Gotujemy ryż w drugim garnku. Gdy cebula jest podsmażona dodajemy kurczka z jogurtem
Smaki Edytyciekawostka- czy wiecie że kuchnia jamajska, która wchodzi w skład kuchni karaibskiej swoje korzenie ma w kuchni- afrykańskiej, amerykańsko-indyjskiej, arabskiej, europejskiej I chińskiej. Zaczynamy: Składniki:3 piersi z kurczak1 cebula2 ząbki czosnku1,5 łyżeczka curry1 łyżeczka kminka0,5 łyżeczka tymianku4 marchewki1 puszka mleka kokosowego180 gr fasolki szparagowej100 ml śmietanysól, pieprz2-3 łyżki oleju Wykonanie:Kroimy piersi kurczaka
Smaki Edyty