doskonałe jako zamiennik tradycyjnych kotletów. Są kolorowe i mi od razu kojarzą się z latem. Do ich przyrządzenia można użyć kurczaka jak też indyka. 1 pojedyncza pierś kurczaka 3/4 papryki czerwonej 2 jajka 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej sól pieprz Paprykę umyć, oczyścić z pestek i pokroić w drobną kostkę. Pierś pokroić także w kostkę jednak tak aby kawałki
cukrem pudrem posypaneJedna z moich ulubionych sałatek. Po raz pierwszy jadłam ją u cioci, od tej pory gości u mnie bardzo często. Może i Wam posmakuje :) Spróbujcie koniecznie :) Składniki: 1 duża pierś z kurczaka (pojedyncza) 1/2 kapusty pekińskiej 3 jajka ugotowane na twardo 2 średnie pomidory 1 puszka kukurydzy 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku 1 czerwona papryka 3 ogórki korniszony(...)łyżki majonezu 1 łyżka keczupu sól, pieprz, przyprawa gyros 2-3 łyżki oleju Wykonanie: Pierś pokroić w kostkę przyprawić przyprawą gyros i odstawić na minimum 30 minut. Następnie usmażyć na oleju. Jajka i warzywa pokroić w kostkę. Wszystko wrzucić do miski, dodać przecedzoną kukurydzę, majonez i keczup. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Gotową sałatkę wstawić do lodówki żeby się przegryzła
Agusiowe smakołykiSKŁADNIKI: • podwójna pierś z kurczaka • 1 kapusta pekińska • 1 puszka kukurydzy • 1 puszka fasolki czerwonej • 1 por lub średnia cebula • kilka ogórków konserwowych • 2 papryki, mogą być kolorowe • przyprawa do gyrosa • majonez, ketchup PRZYGOTOWANIE: Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą do gyrosa i podsmażyć na odrobinie oliwy, kapustę drobno poszatkować, odsączyć kukurydzę i fasolkę, a pora, paprykę
KUCHNIA POLSKABanalnie prosty przepis na domowe kotlety w serowej panierce. Idealnie smakują z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i startym ogórkiem. 2 filety z piersi kurczaka Sól Pieprz 300 g żółtego sera Gouda 6 jajek 2 szklanki bułki tartej Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy z każdej strony solą i pieprzem. Ser ścieramy na bardzo
VioletoweKucharzeniediety bezmlecznej, gdyż w fasola zawiera dużo łatwo przyswajalnego wapnia i magnezu. Choć nie należy ona do najbardziej lekkostrawnych dań, dodatek dużej ilości majeranku powinien ułatwić trawienie. Podczas karmienia piersią w pierwszych miesiącach życia dziecka dobrze jest wstrzymać się z jedzeniem fasolki. Niektóre maluchy źle reagują na tak mocno wzdymające potrawy. pół kilograma suchej fasoli 2 cebule 4 kiełbasy
Dieta bez mlekasycący posiłek z cukinii, idealny na lato. Cukinia faszerowana kurczakiem i pomidorami, doprawiona ziołami smakuje wyśmienicie i jest prosta w przygotowaniu. Składniki: • 2 większe cukinie, przekrojone wzdłuż • 1 pierś z kurczaka, pokrojona w małą kostkę • 1 cebula • 2-3 łyżki pasty pomidorowej • 10 pomidorków koktajlowych żółtych pokrojonych wzdłuż • 1 łyżka słodkiego sosu chili • czarne oliwki • mozzarella • świeża pietruszka, bazylia, • pieprz(...)sól, zioła prowansalskie, oregano, Przygotowanie: Z cukinii wybieramy łyżeczką farsz i odstawiamy. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę a następnie pierś z kurczaka. Dodajemy pomidora oraz pastę i chwilę dusimy. Miąższ z cukinii siekamy i dodajemy na patelnie razem z sosem chili. Wydrążone cukinie wypełniamy farszem, dekorujemy oliwkami i plastrami mozzarelli. Pieczemy 20-30 min w 180 stopniach ( w zależności
Podróż w kulinariaNieskomplikowana ale bardzo smaczna. Jej lekko kremowy smak przekonał mojego dziecko do zjedzenia trzech porcji. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka ok. 10-15 liści szpinaku 1 puszka zielonego groszku Bonduelle 3-4 ziemniaki przyprawa do kurczaka 1 serek topiony 2,5 l wody 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka mąki (ewentualnie(...)natka pietruszki 1. Pierś z kurczaka kroimy w cienkie plastry lub kostkę. Dokładnie obtaczamy w przyprawie z kurczaka i oleju. Odstawiamy na godzinę. 2. Liście szpinaku myjemy, drobno szatkujemy nożem lub za pomocą malaksera. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę. 3. Zamarynowane mięso lekko podsmażamy w garnku. Zalewamy wodą. Dodajemy ziela i liść laurowy oraz odrobinę soli. 4. Po kilku minutach
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyjakimś mięskiem powstanie syty obiad. Składniki: garść fasolki szparagowej 20 dag ziemniaków 1 cukinia 1/2 czerwonej cebuli 1/2 białej cebuli 1 czerwona papryka 20 dag pieczarek 25 dag piersi z kurczaka 1,5 szklanki bulionu warzywnego sól, pieprz kolendra, słodka papryka 2 ząbki czosnku Wykonanie: *Cebule siekamy. Ziemniaki obieramy , kroimy w kostkę. Cukinię i paprykę kroimy w kostkę, pieczarki(...)Dorzucamy ziemniaki ,rozgniecione zaąki czosnku, posypujemy kolendrą, sola, pieprzem, słodką papryką. Obsmażamy. Dolewamy bulion, dokładamy fasolkę szparagową i cukinię, dusimy razem ok 15 minut. * Na drugiej patelni obsmażamy pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę i oproszona solą, pieprzem i słodka papryką. Przekładamy na patelnię z warzywami. Dusimy jeszcze ok 5 minut
Z Majeczką w kuchniIlość: 6 porcji Czas przygotowania: 40 minut Składniki: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – 1 pojedyncza pierś z kurczaka – groszek mrożony Bonduelle – połowa średniej cukinii – ser feta lub ser kozi – szpinak liście – 1 jajko – 2 łyżki śmietany 12% – 2 ząbki czosnku – przyprawy: kurkuma, curry, sól, pieprz cayenne Sposób przygotowania: 1. Przygotowujemy(...)Łączymy w misce jajko, śmietanę, ser i czosnek. Doprawiamy curry i kurkumą. 2. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę i przyprawiamy pieprzem cayenne, solą, kurkumą i curry. Podsmażamy na patelni. 3. Gotowego kurczaka przekładamy do miseczki i na tej samej patelni podsmażamy chwilę szpinak. 4. Ciasto rozkładamy w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Zaginamy brzegi ciasta. Wylewamy przygotowany wcześniej
Podwójnaporcjałyżki mąki 2 łyżki oleju 125 ml mrożonego szpinaku dobrze odsączonego od wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 ząbki czosnku sól, pieprz Pasta 2 pojedyncze małe piersi z kurczaka lub 1 bardzo duża 2-3 łyżki majonezu 3 jajka 1 serek śmietankowy, taki z kubełka 2 łyżki oleju przyprawa gyros sól, pieprz 1 mała puszka groszku(...)ubić na sztywno. Wszystkie pozostałe składniki ciasta należy zblendować na gładką masę i dodać do białek, delikatnie wymieszać i wylać do foremki. Piec 25 minut w 170 stopniach. Piersi z kurczaka należy pokroić w kostkę, dodać oliwę, przyprawę gyros, wymieszać i wstawić do lodówki na minimum 30 minut, następnie usmażyć na patelni, przestudzić i zblendować na gładką masę. Jajka
Jadło i czytadłoprzywiózł mi 2 zestawy dla 2 osób. Pierwszy z nich umożliwiał mi upichcenie kaszotto z kaszy pęczak z jarmużem, burakiem i grillowanym serem halloumi , a drugi piersi z kurczaka faszerowanej mozzarellą i suszonymi pomidorami z makaronem farfalle. Brzmi smacznie prawda? Mimo że sam nie przepadam za gotowaniem według przepisów, bo w trakcie gotowania go sześć tysięcy razy(...)kolejnym zdjęciu możecie zobaczyć końcowy efekt — prawda, że łał ? A w dodatku jak smakowało! Przepis na to danie chowam do szafki z ulubionymi recepturami! Kolejnym daniem była pierś z kurczaka faszerowana mozzarellą i pomidorami z makaronem farfalle . To było również fajne, proste danie, ale z drugiej strony z odrobiną szaleństwa. Mimo że sam jestem wielbicielem bardziej zdecydowanych smaków
Food Squarejedzenia - satysfakcjonująco zaspokojone :) Z racji niedużej pracochłonności dania, dodaję przepis do cotygodniowej akcji Błyskawiczny Piątek . Jej podsumowanie można znaleźć na blogu - c.d.n . Składniki na 2 porcje: 2 podwójne piersi z kurczaka - duże 1-2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego sos czosnkowy FOLWARK - do zamarynowania mięsa sól, pieprz ziołowy - do smaku olej rzepakowy - do smażenia Piersi z kurczaka dokładnie umyć
Grunt to przepis!się zmieścić w 30 minutach. Wolę gotowanie bez stresu. Jednak spaghetti z romesco to naprawdę szybki obiad! Spaghetti z romesco Składniki: 250 g spaghetti 1 mała cukinia 350 g piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek garść liści bazylii 200 g sosu romesco, tutaj przepis Przygotuj sos romesco według przepisu w linku i góry. Ugotuj spaghetti(...)dente w lekko osolonej wodzie, odcedź. Cukinię pokrój na cieniutkie paseczki lub użyj veggie twister. Obierz czosnek i pokrój na plasterki. Potnij piersi z kurczaka na małe kawałeczki. Rozgrzej oliwę na patelni, wrzuć czosnek i rozdrobnione mięso. Smaż około 5 minut w dość wysokiej temperaturze. Dodaj romesco, oliwki i bazylię, a następnie spaghetti z cukinii. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj
codojedzeniaprzygotowaniu i smaczne. Właśnie takie jest to danie! Do tego syci, a jednocześnie nadmiernie nie obciąża naszego żołądka. Płatki papryki nadały całości apetycznego charakteru. Polecam! (3 porcje) 300g piersi z kurczaka 200g brokuła 1 cebula (mała) 1 ząbek czosnku 200 ml śmietanki (12-18%) 1-2 łyżki kolorowych płatków papryki (do nabycia tu - klik ) papryka słodka papryka ostra zioła(...)prowansalskie sól, pieprz olej Dodatkowo: makaron (około 150-200g; wg gustu; u mnie świderki ) Umytą i osuszoną pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Mięso oprószyć solą, pieprzem oraz słodką papryką , wymieszać i wstawić do lodówki - minimum na 30 minut. Po tym czasie cebulę pokroić w piórka i zeszklić na odrobinie oleju. (Można lekko posolić.) Dodać kurczaka i całość podsmażyć
Di gotujewieprzowiny jak i wołowiny. Jest to marynata na bazie romesco z dodatkiem ziół, soku z limonki i oliwy. Grillowane roladki z kurczaka marynowałam przez godzinę. Roladki można zrobić z piersi kurczaka lub z odfiletowanych udek. Wybrałam udka. Chociaż udka pieką się dłużej to jednak ryzyko, że mięso będzie wysuszone jest małe. Dlatego częściej sięgam po udka niż piersi z kurczaka
codojedzenia