Szybkie i smaczne! Czyli dwa najważniejsze punkty spelnione! :) SKŁADNIKI Podwójna pierś z kurczaka 400 ml jogurtu greckiego 3 łyżeczki curry 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego Sól, bądź wegeta 1 cebula drobno pokrojona 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka masła Piersi kroimy w kostkę, jogurt mieszamy dokładnie z przyprawami. Zalewamy mięso, mieszamy i odstawiamy na minimum
Mamuśka wraca do formyznowu! Szybko & smacznie! SKŁADNIKI do zamarynowania: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 łyżeczka soku z cytryny / limonki 2 łyżeczki curry w proszku 1/3 łyżeczki imbiru mielonego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatkowo : 1 mała cukinia (pozbawiona gniazda nasiennego) 1 papryka 1 puszka mleczka kokosowego Sól, pieprz Kurczaka kroimy w paseczki, marynujemy około pół godziny. Podsmażamy(...)Cukinię i paprykę kroimy, także podsmażamy(na patelni po kurczaku) Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy mleczkiem kokosowym, gotujemy 10 min. Po tym czasie dokladamy podsmażone piersi-gotujemy kolejne 10 min. Doprawiamy solą , pieprzem i curry. U mnie jak zwykle obiad w parze z kuskusem
Mamuśka wraca do formyznowu! Szybko & smacznie! SKŁADNIKI do zamarynowania: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 łyżeczka soku z cytryny / limonki 2 łyżeczki curry w proszku 1/3 łyżeczki imbiru mielonego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatkowo : 1 mała cukinia (pozbawiona gniazda nasiennego) 1 papryka 1 puszka mleczka kokosowego Sól, pieprz Kurczaka kroimy w paseczki, marynujemy około pół godziny. Podsmażamy(...)Cukinię i paprykę kroimy, także podsmażamy(na patelni po kurczaku) Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy mleczkiem kokosowym, gotujemy 10 min. Po tym czasie dokladamy podsmażone piersi-gotujemy kolejne 10 min. Doprawiamy solą , pieprzem i curry. U mnie jak zwykle obiad w parze z kuskusem
Mamuśka wraca do formyIndyk pieczony z warzywami, to danie szybkie w przygotowaniu, smaczne i dietetyczne. Doskonale nadaje się na obiad, lunch czy kolację. Pierś indyka jest mięsem o mało wyrazistym smaku, charakteru dodadzą jej przyprawy - curry, papryka i pieprz. Mięso warto obłożyć warzywami, które upieką się wraz z nim. Wyrazistym dodatkiem smakowym do warzyw i mięsa jest sos bazyliowy. Składniki(...)piersi indyka 4 marchewki 1 szkl. różyczek z brokuła 1 szkl. różyczek kalafiora do posypania indyka: curry w proszku, papryka mielona słodka lub wędzona, sól, pieprz czarny mielony Sos bazyliowy: 1 szklanka listków bazylii 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka mozzarelli 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju sól, pieprz do smaku Przygotowanie sosu bazyliowego
Codziennik Kuchennymajonezem, mięsne, obiadowe itp. Jeżeli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Chętnie wysłucham Waszych rad, pomysłów i wszelkich podpowiedzi. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 2 średnie marchewki 1 cebula 1 awokado 1 świeży długi ogórek 4 ogórki kiszone 3 ugotowane jajka na twardo 1 puszka groszku konserwowego sok z 1/2 limonki sól(...)pieprz Sos 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka cukru sól pieprz sok z 1/2 limonki Wszystkie składniki sosu wymieszać. Pierś z kurczaka zalać bulionem, włożyć obrane marchewki i zagotować. Mięso wyjąć , kiedy będzie już ugotowane (po przekrojeniu białe w środku), a marchewkę gotować dalej do miękkości. Następnie kurczaka i marchewkę pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać, ogórki
O kuchni z uczuciemSKŁADNIKI 400 g mięsa z piersi z kurczaka 500 g szpinaku 100 g gorgonzoli 150 g śmietany 2 łyżki m ą ki 2 łyżeczki ziół prowansalskich s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 400 g di petto di pollo 500 g di spinaci 100 g di gorgonzola 150 g di panna(...)cucchiaio di farina 2 cucchiaini di erbe provenzali sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Mi ę so z piersi kurczaka kroimy w kostk ę . W misce mieszamy 2 łyżki m ą ki, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, sól i pieprz. Mi ę so obtaczamy w m ą ce z ziołami. Na dobrze rozgrzanej patelni
La grande e la piccola cuocaZnowu obiad w biegu 😁 Dzisiaj polecam ekspresowe hamburgery z piersi kurczaka lub indyka . Dietetyczne i zdrowe. Dodałam tylko szczyptę naturalnych przyprawek , sól i nic więcej . Można je sobie opiec na kamiennej patelni nawet bez tłuszczu. Jak kto lubi... (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI 400g mielonej piersi z kurczaka lub indyka szczypta soli, curry i rozmarynu ząbek czosnku 2 łyżki oleju
zielonacukinkasałatka, na przekąskę, kolację lub lekki obiad. Delikatna kasza z dodatkiem wędzonego kurczaka i świeżych warzyw doprawiona musztardowo - miodowym dressingiem. Polecam :-) składniki: 100 g kaszy bulgur 150 g wędzonej piersi z kurczaka 1/2 czerwonej cebuli 1/2 świeżego ogórka szklarniowego 1 mała papryka czerwona 70 g kukurydzy z puszki 2 łyżki oleju 2 łyżki octu winnego 1 łyżka płynnego miodu(...)łyżka musztardy wykonanie: Kaszę gotuję według przepisu na opakowaniu i odstawiam do wystudzenia. Pierś z kurczaka, cebulę, ogórek i paprykę kroję w kostkę. Mięso i warzywa mieszam z kaszą. Wszystkie składniki sosu łączę energicznie mieszając. Sosem polewam sałatkę i dokładnie mieszam. Całość wstawiam do lodówki na 2-3 godziny. Smacznego
babka w formiemięso od kości nie przecinając skóry. Tak samo postępuję z udkami. Po usunięciu wszystkich kości nacieram kurczaka przyprawami i pozostawiam na 2-3 godziny. farsz: 700 g filetu z piersi kurczaka 300 g wątróbek drobiowych 300 g pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 jajko sól świeżo mielony pieprz przyprawa do kurczaka 2-3 łyżki masła Wątróbkę usmażyć(...)smaku solą,pieprzem i przyprawą.Całość dokładnie wyrobić. Tak przygotowanym farszem napełnić kurczaka upychając także w udka i skrzydełka,zaszyć mocną nitką. Kurczaka ułożyć na blaszce piersią do góry (szef ukryjemy pod spodem) i piec 1 godz. w temp. 200 stopni. Po upieczeniu delikatnie usunąć nitkę. Podawać na ciepło lub zimno wedle uznania
Kolorowa kuchnia Elkizrobić to danie. Powiedziała mi wszystko od początku do końca. Wyszło super. Przygotowanie rosołu – kurczaka umyć oczyścić z pozostałych piórek itp. Pociąć kurczaka na kawałki. Zdjąć mięso z piersi kurzej i trochę z jednej nogi. Na wagę położyć mięso z nogi i dodać tyle piersi kurzych żeby uzyskać 350 g mięsa. Do dużego garnka wlać wodę (1,8 litra
Kuchnia Pokoleńmówią jogurtowy kurczak tylko Amira kurczak. Amira to moja pakistańska przyjaciółka i ona to właśnie nauczyła mnie wiele lat temu jak marynować kurczaka w jogurcie. Zwłaszcza filety z piersi kurczaka zyskują wiele na smaku jeśli są marynowane w jogurcie. Są kruche i soczyste. Nie przesadzę, że rozpływają się w ustach. Zazwyczaj szaszłyki z kurczaka, które oczywiście grilluję podaję z szafranowym(...)aromatyczny nawet po 2 godzinach marynowania. Nic jednak nie szkodzi na przeszkodzie zamarynować mięso na noc. Będzie jeszcze lepsze! Jogurtowy kurczak Składniki: na 12 szaszłyków 1 kg filetów z piersi kurczaka 2 łyżki świeżego i utartego imbiru 4 ząbki czosnku 1 łyżka czerwonej papryki 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu 1½ łyżki tandoori masala 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego 1½ łyżeczki soli
codojedzeniaprezencie książkę Jamie Olivera i właśnie tam znalazłam ten przepis. Jeśli skusicie się na przygotowanie tego dania, dajcie znać czy Wam też tak posmakowało jak nam :) Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 400g pieczarek 1 duża lub 2 małe czerwone cebule 5 łyżeczek musztardy francuskiej 120 ml śmietany 18% 300 ml wody sól pieprz Piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić
kuchnia doskiPieczenie z piersi indyczej przygotowuję dość często, a za każdym razem staram się przyprawić ją w inny sposób. Tym razem dodałam cebulę i kalafiora, które upieczone razem z mięsem smakują wprost obłędnie 😉 SKŁADNIKI: 1 kg piersi indyczej w jednym kawałku duża cebula cukrowa kilka różyczek kalafiora MARYNATA: łyżeczka soli łyżeczka musztardy Dijon łyżeczka octu winnego łyżka oleju słodka papryka czosnek
Kuchenne zapiski Edytybardzo zimnej wodzie (możesz użyć foliowej torby do mrożenia i nalać do niej wody), którą trzeba wymieniać co pół godziny, żeby była stał chłodna. Rozmrożenie w ten sposób piersi z kurczaka potrwa około godziny. Kurczak rozmrożony w wodzie powinien zostać od razu przygotowany, nie może leżeć w lodówce. ROZMRAŻANIE W MIKROFALI – to trzeci i najmniej korzystny sposób na wyciągnięcie(...)mikrofali przeniknie tylko do mięsa. 9. Piecz drób w odpowiedniej temperaturze Bezpieczna temperatura gotowania, pieczenia kurczaka to minimum 73,9 stopni Celsjusza, mierzona w najgrubszej części uda i piersi. Czas pieczenia zależy od wagi kurczaka. Przyjmuje się zasadę, że na 1 kg kurczaka trzeba poświęcić 50-60 minut pieczenia w temperaturze 180 stopni . My lubimy dobrze wypieczony drób i kurczaka
Niedzielny kucharz