FETA JEST SŁONY I W TAKICH KIESZONKACH DOBRZE SMAKUJE Kieszonki z fetą SKŁADNIKI: filet z piersi kurczaka- 1 podwójny jajko -1 szt sól i pieprz ser feta - 150 g płatki kukurydziane- 1 szkl mąka -3 łyżki tłuszcz PRZYGOTOWANIE: Ser feta pokroić w słupki. Płatki kukurydziane wysypać na ściereczkę,zmiażdżyć je wałkiem do ciasta. Filety drobiowe podzielić na 4 płaty(...)Piersi opłukać, osuszyć.W każdej piersi zrobić nożem nacięcie,aby powstała kieszonka,uważając przy tym, aby nie przeciąć mięsa na wylot. Do środka kieszonek włożyć słupki sera feta,brzegi lekko docisnąć,oprószyć kieszonki solą i pieprzem,obtoczyć w mące. Jajko roztrzepać z solą i pieprzem,zanurzać w jajku kieszonki,panierować w płatkach kukurydzianych. Kieszonki smażyć w głębokim tłuszczu na złoty
Kuchnia DanusiTakiej drobiowej wędlinki, nie znajdziecie w sklepie Drobiowa szynka z szynkowaru SKŁADNIKI: piersi z kurczaka -1,5 kg majeranek - 3 łyżki sól peklowana - 3 łyżeczki żelatyna -3 łyżeczki czosnek -3 ząbki pieprz biały do smaku PRZYGOTOWANIE: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, ręcznikiem papierowym. Następnie mięso pokroić w kostkę. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć do mięsa, przez praskę. Dodać do mięsa majeranek(...)sól peklowaną , pieprz i żelatynę, dokładnie wymieszać. Piersi z kurczaka, dobrze rozgnieść w misce tłuczkiem do ziemniaków. Do szynkowara włożyć woreczek, do worka wkładamy mięso, dobrze dociskając rękoma. Woreczek zawinąć, nałożyć pokrywę od szynkowara ze sprężyną, zamknąć . Szynkowar odstawić do lodówki najlepiej na całą dobę. Po tym czasie, szynkowar wstawić do dużego garnka, zalać wodą powyżej powierzchni mięsa. Parzyć wędlinę
Kuchnia DanusiRoladki z serem i kurkami SKŁADNIKI: Piersi z kurczaka 1 szt podwójna ser żółty -4 plastry kurki leśne -250 g sól pieprz wegeta jajka 2 szt mąka -3 łyżki bułka tarta olej do smażenia natka pietruszki -2 łyżki PRZYGOTOWANIE: Piersi przekroić na pół, cienko roladki rozbić, uważać by nie porwać mięsa. Oczyszczone i opłukane kurki, przełożyć na patelnię z tłuszczem(...)udusić do miękkości grzybów. Doprawić grzyby wegetą, pieprzem i solą. Uduszone kurki wymieszać z pokrojoną natką pietruszki. Na rozbite piersi kurczaka, położyć plaster sera, kurki. Mięso zwinąć w rulon. Obtoczyć dobrze w mące, przyklepując rękoma, aby się nie rozwaliły. Następnie roladki obtaczać w rozmąconym jajku z solą i tartej bułce. Na patelnię wlać sporo tłuszczu, rozgrzać bardzo dobrze, smażyć roladki
Kuchnia DanusiKonkurs z Kuchnia fusion Penne z kurczakiem SKŁADNIKI: makaron penne- 500 g pierś z kurczaka podwójna - 1 szt serki topione kremowe - 2 opak brokuły - 2 szt małe ser żółty - 250 g sól i pieprz przyprawa do kurczaka PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotować w osolonej wodzie al-dente, odcedzić. Piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę, obsypać dobrze przyprawą(...)kurczaka, usmażyć na tłuszczu. Brokuły ugotować w osolonej wodzie , podzielić na różyczki. Do większego garnka, przełożyć makaron, brokuły i pierś z kurczaka, delikatnie wymieszać, poddusić na wolnym ogniu. Następnie dodać serek topiony pokrojony na kawałki wymieszać, razem poddusić do rozpuszczenia się serków. Ser żółty zetrzeć na tarce, posypać serem potrawę, dusić do rozpuszczenia się sera. Podawać na gorąco. (function
Kuchnia Danusimrożone, które miałam przyjemność przetestować. Proszę zobaczyć jakie pyszne wyczarowałam danie z frytkami. Kebab na frytkach SKŁADNIKI: 2 szt duże pomidory świeże 0,5 główki kapusta pekińska 400 g piersi drobiowe przyprawa kebab- gyros tłuszcz do smażenia mięsa 600 g frytki mrożone firmy IGLOTEX pieprz sól papryka słodka majonez ketchup PRZYGOTOWANIE: Frytki usmażyć w głębokim tłuszczu. Pomidory umyć(...)osączyć, pokroić w talarki. Kapustę pekińską cienko pokroić. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Wrzucić mięso na rozgrzaną patelnię z tłuszczem, dodać przyprawę kebab-gyros, paprykę, sól i pieprz. Smażyć na złoty kolor. Gdy mięso jest gotowe, nakładamy na talerze gorące frytki, na frytki pierś z kurczaka, polać majonezem , posypać kapustą pekińską, ułożyć talarki
Kuchnia DanusiKolorowe danie inspirowane kuchnią azjatycką. Pierś z kurczaka, brokuły, orzeszki ziemne, papryka i ryż. Bardzo łatwe do wykonania i trochę pikantne. Smacznego! Składniki: 1 pierś kurczaka 1/2 brokuła 1 czerwona papryka lub 2 małe garść orzeszków ziemnych 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz 1/2 łyżki sosu sojowego 1 mała biała cebula chili kolendra mielona 1/2 szklanki bulionu Wykonanie: Pierś
Pasja Smakuroladek i nie żałuję... już wiem, że szpinak będzie częstym gościem w moim domu :) Składniki: 500 g mrożonego szpinaku, 1 ser feta, 2 łyżki masła, 1 ząbek czosnku, 2 piersi kurczaka, 2 łyżeczki przyprawy do drobiu, 50 g płatków migdałowych. Przygotowanie: Na maśle smażymy mrożony szpinak. Gdy szpinak całkowicie się rozmrozi dodajemy pokrojony ser feta i mieszamy(...)całkowitego jego rozpuszczanie. Na koniec dodajemy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Piersi kurczaka kroimy na cztery części i rozbijamy. Posypujemy z obu stron przyprawą do drobiu. Układamy szpinak na rozbitych kotletach. Zwijamy piersi kurczaka w roladki. Układamy je na folii spożywczej i zawijamy. Wstawiamy najlepiej na co najmniej 2-3 godziny do lodówki. Roladki smażymy na rozgrzanym oleju
Aga w kuchnimięso, warzywo, itp... Jak się okazuje: NIE ! Przedstawiam Wam nowy pomysł i sposób na efektywne szaszłyki z mini roladek, jak Wam się podobają takie szaszłyki? ;) Składniki: 2 podwójne piersi kurczaka, 1 por, 1/2 czerwonej papryki, 4 suszone pomidory w oleju, 1 kabanos, 2 plasterki żółtego sera, 4 łyżeczki przyprawy do drobiu, do posypania: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią(...)ryż basmanti z dzikim. Przygotowanie: Podwójne piersi kurczaka rozbijamy na jeden duży kotlet o grubości ok. 7 mm. Mięso posypujemy przyprawą do drobiu. Por gotujemy w wodzie przez 5 minut. Następnie rozkładamy por na całej piersi kurczaka. Robimy 1 rządek z pokrojonych w paski suszonych pomidorów, obok układamy paski czerwonej papryki i połówkę kabanosa. Na środek
Aga w kuchniKupiłam pierś indyka i przetestowałam mój nowy grill elektryczny Raclette Tefala. Indyk wyszedł wspaniały,a do tego pyszna grillowana cukinia... mmm :) Grill sprawdził się na 5 +, jedynym jego minusem jest brak regulacji temperatury. Grillowałam na dworze, przez co wiatr trochę zmniejszał mi temperaturę i mięsko musiało dłużej się grillować, ale dałam radę :) Składniki: 1 podwójna pierś indyka(...)ząbki czosnku, 1 łyżeczka miodu, 5 łyżek oliwy z oliwek, pieprz czarny Kamis Specialite, sól morska Kamis Specialite, 1 cukinia, 3 łyżeczki żurawiny do mięs. Przygotowanie: Pierś indyka kroimy na kotlety i leciutko rozbijamy. Przyprawiamy pieprzem i solą. Przygotowujemy marynatę z miodu, wyciśniętego czosnku, oliwy z oliwek oraz przypraw. Każdy kotlecik smarujemy marynatą i odstawiamy na 2 godziny
Aga w kuchniSkładniki: 2 kg czerwonej papryki, 1 kg pieczarek, 0,5 kg cebuli, ok. 12 parówek Berlinek, 2 podwójne piersi kurczaka, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 6 łyżek oleju, 2 łyżeczki bukietu smaku Kamis, sól morska Kamis Specialite, pieprz czarny Kamis Specialite, ognista mieszanka Kamis Specialte podajemy z ryżem jaśminowym Sonko. Przygotowanie: Paprykę i pieczarki dokładnie myjemy, paprykę kroimy(...)paseczki, a pieczarki w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce, piersi kurczaka w większą kostkę, a parówki w większe kawałki. Do garnka wlewamy olej i wrzucamy pokrojone piersi kurczaka (przyprawione pieprzem i solą). Dodajemy cebulę oraz pieczarki. Dusimy ok. 15 minut. Następnie dodajemy paprykę i na samym końcu parówki. Mieszamy. Doprawiamy koncentratem, bukietem warzyw oraz solą, pieprzem oraz
Aga w kuchniSkładniki: 1 podwójna pierś z kurczaka, 300 g sera żółtego, 1/2 kg pieczarek, 1 garść grzybów leśnych, 2 jajka, 3 łyżki majonezu, przyprawa do drobiu Kamis, szczypta soli morskiej Kamis i pieprzu czarnego Kamis. Przygotowanie: Jajka ubijamy, dodajemy starty na tarce żółty ser, majonez oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy. Takie ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem(...)pieczenia i zapiekamy 10 minut w 180 stopniach. W tym czasie kroimy pieczarki w kosteczkę, namoczone grzyby suszone siekamy drobno. Pieczarki z grzybami podsmażamy na patelni i przyprawiamy. Piersi kurczaka rozbijamy i przyprawiamy przyprawą do drobiu. Na upieczonym cieście układamy rozbite piersi kurczaka, farsz grzybowy i zawijamy roladę. Owijamy roladę papierem do pieczenia lub rękawem i pieczemy ok. 40 minut
Aga w kuchniSkładniki: 1 podwójna pierś kurczaka, 1 zielony liść pora, 1 długi kabanos dębowy, 1/2 marchewki, pieprz, sól, ognista mieszanka przyprawa, 1 jajko, do obtoczenia: bułka tarta. Przygotowanie: Każdą pierś kurczaka dokładnie myjemy i rozbijamy na duży kotlet. Przyprawiamy z każdej strony pieprzem i solą. Na środek piersi układamy obgotowany przez 3 minutki zielony liść pora. Następnie kładziemy
Aga w kuchniSkładniki: 400 g świeżego szpinaku, 1 łyżka masła, 2 piersi kurczaka, sól, pieprz. Przygotowanie: Piersi kurczaka dokładnie myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kurczaka przecinamy na pół i rozbijamy tłuczkiem na kotlety. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Szpinak podsmażamy na maśle (tak długo, aż wyparuje powstała woda podczas podsmażania szpinaku(...)przyprawiamy pieprzem i solą. Łyżeczką nakładamy i rozprowadzamy szpinak na rozbite piersi kurczaka i zwijamy. Układamy roladki w parowarze i gotujemy ok. 20 minut. Podajemy z ryżem. Polecam wszystkim
Aga w kuchnimama postanowiłam trochę napisać o tym co można już podawać 6 miesięcznemu dziecku, jak można samemu zrobić taką zupkę i z jakich warzyw. Moja córka jest cały czas na piersi, ale od 4 miesiąca zaczęłam jej robić zupki. Pierwszą zupkę dostała ze słoiczka, lekarz tak mi doradził, żebym widziała jaka powinna być konsystencja takiej zupki. Z kilka dni dodawałam kolejne(...)warzywa do marchewki, tj. dynia, ziemniak, pietruszka, brokuł. Od 5,5 miesiąca wprowadziłam do zupek mięsko. Najlepsza dla niemowlaka na początek jest pierś z indyka lub cielęcina. Taką zupkę można bardzo szybko zrobić i przynajmniej wiemy co podajemy dziecku. Warto też kupować warzywa na rynku, a nie z marketu, gdzie marchewki są czyszczone sodą. Najlepiej kupować włoszczyznę tak, by miała
Aga w kuchniblogu mam święto, bo właśnie ten przepis jest 50 przepisem opublikowanym na blogu i myślę, że i dalej pójdzie mi wszystko tak sprawnie jak teraz. Składniki: 2 piersi z kurczaka 50 g masła Natka pietruszki jajko mąka bułka tarta sól, pieprz Przygotowanie: Miękkie masło rozcieramy z pietruszką, solą i odrobiną pieprzu. Pierś z kurczaka nakrywamy folią spożywczą(...)odbijamy tłuczkiem na cienki płat, solimy, pieprzymy. Na bok ubitej piersi łożymy łyżkę masła i zawijamy jak burito: najpierw dwa boki do środka i następnie rolujemy, aby masło było w środku kotleta. Kurczaka panierujemy najpierw w mące, potem zanurzamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej, tą czynność powtarzamy jeszcze 2 razy, ale już bez obtaczania w mące
Kuchnia Łukasza