pierś - 15998 przepisów (strona:202/1067)

Drobiowy szaszłyczek na szybko 322

każdego możliwego mięska, najbardziej smakowały mi jednak z dziczyzny. Trudno dostać dobrą i świeżą dziczyznę, więc i bardzo rzadko ją przyrządzam. Dzisiaj przygotowałam szaszłyki z piersi kurczaka. Szybko, lekko i smacznie. To co, zaczynamy? Składniki: pierś z kurczaka, papryka - dowolnego koloru, cebula, wędzony boczek, ok. 3 łyżki oliwy, sól, pieprz świeżo mielony, słodka papryka, majeranek - do smaku, wedle upodobań(...)Piersi pokroić w kawałeczki około 2-3 cm.  Oliwę w małej miseczce połączyć  z przyprawami i natrzeć tą mieszaniną kawałeczki mięsa. Odstawić do lodówki i przygotować resztę składników. Boczek pokroić w plastry, a potem w kawałeczki odpowiadające wielkości kawałków mięsa. Cebulę wybrać taką, aby jej plastry nie były za duże - pokroić je na grubość około

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 179

być nudne, prawda? ;) Przy okazji przepisu na gołąbki zaprezentuję Wam garnek firmy WOLL pod nazwą Concept Plus. Składniki: około pół kilograma wieprzowiny (szynka, karkówka), dwie niewielkie pojedyncze piersi z kurczaka , 1 jajko , 3 spore garście brązowego ryżu , sól , świeżo mielony pieprz , majeranek ,  1 łyżka łagodnej musztardy , 1/3 szklanki zimnej wody , niezbyt duża główka włoskiej(...)obsmażenia gołąbków. Wieprzowinę opłukać w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem i wykroić ewentualne zbędne ścięgna czy żyłki. Pokroić w mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mięsa. Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kostkę.  Ryż dokładnie wypłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Powinien być lekko twardawy, gdyż do miękkości dojdzie podczas duszenia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Przepisy Świąteczne 172

Pierogi z kapustą Paszteciki Dania wytrawne Polędwiczki w glazurze Polędwiczki korzenne Polędwiczki z suszonymi pomidorami Polędwiczki miodowo-musztardowe Schab faszerowany pieczarkami Bigos Pieczony udziec z indyka Faszerowana pierś z kurczaka Pieczona pierś indyka   Kurczak w szynce   Indyk w marynacie   Zrazy z indyka Udka z granatami  Pierś indyka z żurawinami Kurczak w miodzie Sałatka gyros sałatka jarzynowa

Sto kolorów kuchni
Filety z kurczaka w śliwkowo-miodowej glazurze 312

smakuje podany z ryżem lub puree ziemniaczanym i lekką sałatką. Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kwestia Smaku . Zapraszam do pieczenia! Składniki na kurczaka w śliwkowej glazurze: 2 duże piersi z kurczaka 3 łyżki śliwkowych powideł 3 łyżki miodu 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego lub winnego 2 łyżeczki sambal oelek (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA(...)MARYNOWANIA: MIN. 2 H POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Powidła, miód, sos sojowy, ocet i sambal oelek umieszczamy w garnuszku, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia do ostygnięcia. 2. Piersi z kurczaka dokładnie oczyszczamy, umieszczamy w woreczku do mrożenia lub w szczelnym plastikowym pojemniczku, zalewamy marynatą, mieszamy, zamykamy i odstawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej lub na całą

My Culinary Art
Sałatka Londyn-Tokio 145

Chile, ostre meksykańskie papryczki chilli oraz śródziemnomorska rukola. Prawdziwe fusion w najpyszniejszym wydaniu! Składniki (na 4 porcje jako danie główne): 200 g makaronu fusilli om nom nom * 3 piersi z kaczki 1 owoc granatu 1 mango 4 oscypki (małe) 4 łodygi selera naciowego, pokrojonego 100 g chilijskich rodzynek 80 g orzechów nerkowca 120 g rukoli 4 łyżki świeżej mięty, posiekanej(...)papryczka chili (bez pestek) 1 ząbek czosnku, starty 1 łyżka drobno startego imbiru 1 szalotka lub dymka, drobno posiekana sól morska Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki marynaty i odstawić. Piersi kacze dokładnie oczyścić z błonek i nadmiaru tłuszczu. Skórę ponacinać głęboko w kratkę lub w paski. Natrzeć solą, a później zalać niecałą połową marynaty (reszta będzie nam służyć jako dressing). Odstawić

Food Square
Kotleciki Tereski 144

gorąco pozdrawiamy.        Zestawienie składników może nieco szokować, ale nie oceniajmy, zanim nie skosztujemy a warto, bo to niesamowita uczta dla podniebienia. Składniki: -filet z piersi kurczaka (ok. 30 dkg) -por (20 dkg) -ser żółty tarty na dużych oczkach (2 duże łyżki) -2 jajka -2 łyżki mąki ziemniaczanej -2 łyżki majonezu -sól, pieprz, przyprawa warzywna do smaku(...)olej do smażenia    Pierś z kurczaka kroimy w duże kostki (ok. 2x2 cm).    Pora kroimy w talarki.    Pokrojoną pierś z kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem a pora delikatnie posypujemy przyprawą warzywną.    Mieszamy mięso z porem,  dodajemy ser, następnie mąkę ziemniaczaną a po wymieszaniu jajka i majonez.    Wszystko dokładnie mieszamy

Maminek kulinarny
Filety z kurczaka w śliwkowo-miodowej glazurze 417

smakuje podany z ryżem lub puree ziemniaczanym i lekką sałatką. Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kwestia Smaku . Zapraszam do pieczenia! Składniki na kurczaka w śliwkowej glazurze: 2 duże piersi z kurczaka 3 łyżki śliwkowych powideł 3 łyżki miodu 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego lub winnego 2 łyżeczki sambal oelek (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA(...)MARYNOWANIA: MIN. 2 H POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Powidła, miód, sos sojowy, ocet i sambal oelek umieszczamy w garnuszku, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia do ostygnięcia. 2. Piersi z kurczaka dokładnie oczyszczamy, umieszczamy w woreczku do mrożenia lub w szczelnym plastikowym pojemniczku, zalewamy marynatą, mieszamy, zamykamy i odstawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej lub na całą

My Culinary Art
Sałatka z kalafiorem i kurczakiem 507

kusi, ale ja się nie dam i otworzę ją dopiero 6 grudnia :) Dzisiaj postanowiłam wykorzystać to co znalazłam w lodówce i wykombinowałam pyszną sałatkę kalafiorową :) ~ Sałatka kalafiorowa z gotowaną piersią kurczaka i jajkiem + sos koperkowy ~ Składniki: kalafior 100g gotowanej piersi z kurczaka jajko kilka listków sałaty Sos: 100ml maślanki koperek przyprawy: sól, pieprz, kurkuma Kalafior gotujemy al'dente(...)lekko osolonej wodzie. Pierś z kurczaka gotujemy tak jak tutaj . Jajko gotujemy na twardo. Kalafior kroimy na mniejsze części, kurczaka w plasterki, jajko w ósemki, a sałatę siekamy. Wszystko razem łączymy. Maślankę mieszamy z przyprawami i posiekanym koperkiem i dodajemy do sałatki

Kuchenny Skrawek Nieba
Paprykowy kurczak na ryżu 2101

Paprykowy kurczak na ryżu... Kawałki kurczaka w aromatycznym pomidorowo-paprykowym sosie. Dodatek różnokolorowych papryk i kukurydzy. Podane na pachnącym curry ryżu. Smacznego! Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; 1 średnia cebula; 1 średnia, czerwona papryka; 1 średnia, żółta papryka; 1 średnia, zielona papryka; 1 mała, ostra papryczka (u mnie żółta); Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu(...)łyżeczka słodkiej papryki w proszku; 300 g białego ryżu; 1 płaska łyżka curry; Pieprz; Sól; 250 ml + 125 ml zimnej wody; 1/4 pęczka natki pietruszki; Olej. Marynata do piersi z kurczaka: 2 łyżki oleju; 3 łyżeczki przyprawy gyros; 2 łyżeczki curry; 5 ząbków czosnku. Sposób przygotowania: Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą. Piersi z kurczaka

Gospodyni Miejska
Podpłomyk pełen aromatycznych przypraw i warzyw 182

pysznego, kolorowego,  bogatego w smaku i bardzo aromatycznego. Zawsze w lodówce coś mamy np. paprykę, kukurydzę coś zielonego np. tym razem roszponkę u mnie zawsze też można znaleźć pierś z kurczaka :)Połączenie podpłomyka z warzywami plus do tego sos pychota! Cudowna alternatywa dla "fast food" SKŁADNIKI: czas przygotowania ok 40 min podpłomyk : ok 10szt - 400 g mąki pszennej(...)puszki 4 łyżki - oliwki czarne ok 6 szt - roszponka 2 duże garście - słonecznik 2 garście - feta pół opakowania  - czarnuszka do smaku(dałam 1 łyżeczkę) - oliwa 1 łyżkę - pierś z kurczaka połowę - oliwę do smażenia - gałązkę rozmarynu - sól i świeżo zmielony pieprz do smaku - przyprawę pomidor z czosnkiem i bazylią 1 łyżeczkę sos paprykowo-pomidorowy - paprykę czerwoną 1 szt - pół

Basia w kuchni
Roladki z mozarellą, rukolą i suszonymi pomidorami 271

daje mi przyjemności. Ale szybko wybiłam sobie to z głowy. Bez pisania czuję się jakoś niepełnie. Dlatego dziś nadrabiam zaległości Roladki z mozarellą, rukolą i suszonymi pomidorami 2 piersi z kurczaka (ok. 0,5 kg) 2 garści świeżej rukoli 10-12 suszonych pomidorów kostka mozarelli (mała) ząbek czosnku przyprawa do kurczaka ( ja używam Prymat) olej Pierś myjemy, oczyszczamy z kości(...)czasie przygotowujemy  z łyżki oleju, wyciśniętego przez praskę czosnku, przyprawy do kurczaka, soli i pieprzu szybką marynatę dla naszego mięska.  Odstawiamy na bok i faszerujemy obydwie piersi naszym kolorowym farszem! Zamykamy je, ściskamy i obwiązujemy nicią, aby nam się nie wysypywał farsz. Następnie dokładnie "malujemy" nasze roladki marynatą.  Pozostało nam tylko smażenie. Smacznego

Kuchnia moimi oczami
Sałatka z kurczaka i fasoli 398

Pyszna sałatka z kurczakiem i fasolą Sałatka z kurczaka i fasoli   SKŁADNIKI: piersi z kurczaka -1 podwójne ryż -1 saszetka ogórki kwaszone -2 szt fasola czerwona -1 puszka kukurydza -1 puszka cebula czosnkowa -1 szt sól i pieprz wegeta -1 łyżka majonez -3 łyżki papryka czerwona -0,5 szt PRZYGOTOWANIE: Pierś kurczaka ugotować w wodzie z  wegetą(...)ostudzić.  Pokroić piersi w grubszą kostkę.  Ogórki i cebulę pokroić w kostkę.  Ryż ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.  Paprykę oczyścić z nasion,  pokroić w kostkę.  Kukurydzę i fasolę odlać z zalewy  osączyć na sicie. Wszystkie składniki sałatki wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem.  Sałatkę przełożyć do salaterki. (function

Kuchnia Danusi
Zapiekanka z kaszą gryczaną 455

pysznej. Zapiekanki to dla mnie świetny obiad- szczególnie jak trzeba coś zrobić na szybko. Polecam!:) Składniki: 100g kaszy gryczanej w torebkach 250 ml przecieru pomidorowego 200g pieczarek cebula połówka piersi z kurczaka 120g mozzarelli natka pietruszki pieprz, sól, papryka słodka, masło  pomidor Kaszę gotujemy ok. 10 min. Podsmażamy na maśle cebulę i pieczarki, następnie dodajemy przecier pomidorowy, chwilę dusimy(...)następnie dodajemy posiekaną natkę z pietruszki doprawiamy pieprzem i solą. Pierś z kurczaka przyprawiamy i odstawiamy na kilkadziesiąt minut. Następnie smażymy, może być lekko surowa w środku- dopiecze się w piekarniku. Kroimy w plasterki grubości ok 1cm. Do kokilki wsypujemy kaszę gryczaną, polewamy przygotowanym sosem pomidorowym. Na górze układamy pierś z kurczaka, pokrojoną w plasterki mozzarellę i pomidory. Zapiekamy przez

Czerwona Porzeczka
Roladki nadziewane pomidorami i mozzarellą 356

Witajcie :) dzisiaj zapraszam na roladki troszkę inaczej :) Przygotowałam je z piersi z kurczaka nadziewane serem mozzarellą i suszonymi pomidorkami . Mięsko jest przepyszne i soczyste , połączenie mozzarelli z suszonymi pomidorkami zalewanymi oliwą z ziołami daje niesamowity smak i aromat :) Składniki ; 2, 3 piersi z kurczaka 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju  sól selerowa Skworcu    Bazylia suszona Skworcu(...)Pieprz zielony Skworcu  Czosnek granulowany Mozzarella  bułka tarta jajka do smażenia masło klarowane lub oliwa  Wykonanie ; Piersi umyć , pokroić i delikatnie rozbić . Posolić , popieprzyć , posypać czosnkiem i bazylią . Na każdym płacie mięsa ułożyć pokrojone w paseczki pomidory i mozzarellę. Zwijać jak roladki . Jajka rozbić , zamaczać roladki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na maśle klarowanym lub oliwie

Sama słodycz i szczypta chili
ROLADKI Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ 167

Pyszne , szybkie do przygotowania danie obiadowe . Drób jest bardzo lubiany w moim domu i staram się zmieniać dodatki żeby zawsze smakował inaczej   Składniki: pól kg piersi z kurczaka 2 garscie fasolki szparagowej 2 marchwie sól pieprze zioła prowansalskie 1 jajko 1,5 szklanki bułki tartej Wykonanie: Piersi z kurczaka rozcinamy na plastry, delikatnie każdy robijamy, oprószamy solą, pieprzem(...)osolonej wodzie gotujemy fasolkę szparagowa i pokrojoną w słupki marchewkę. Odlewamy wodę po ok 15 minutach, studzimy. Oprószamydosc obficie ziołami. Na każdym plastrze piersi zkurczaka układamy ciasno fasolki szparagowe i marchewkę. Zwijamy po długości, spinamy wykłaczkami. Kazdą roladkę panierujemy w jajku, następnie bułce tartej i zmażymy na rumiano na rozgrzanym oleju. Podajemy na pozostałej marchewce i fasolce

Z Majeczką w kuchni