Przepyszna sałatka makaronowa z kurczakiem, rukolą, fetą, suszonymi pomidorami i słonecznikiem. Idealna na różne okazje, jak również na co dzień, na kolację lub do pracy (jednak z uwagi na dodatek rukoli, najlepiej prezentuje się w dniu przygotowania). Ja przygotowałam ją z wykorzystaniem polędwiczek z kurczaka, ale równie dobrze nada się mięso z piersi. 300 g ulubionego makaronu np świderki, kolanka
Smaki Na TalerzuRewelacyjny przepis na placki pita i gyros z kurczaka. Danie całowicie można przygotować w plenerze na ognisku. Do tego sos cacyki i warzywa, całość pyszna, polecam. ZACZYN : 70 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1/2 szklanka ciepłej wody (szklanka ma pojemność 250 ml ) CIASTO(...)mąki pszennej 4 łyżki oliwy z oliwek 3/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli MIĘSO : 1 kg mięsa z kurczaka (filety z udek i piersi ) sól, słodka papryka w proszku przyprawa do grilla 3-4 łyżki oleju CACYKI : 400 g jogurtu greckiego 3 ząbki czosnku
Kulinarne Fantazje MarioliSUROWIEC -1kg pierś indyka -300 g serduszek kurczaka PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18/kg -pieprz biały 2g/kg -gorczyca biała mielona 2g/kg -czosnek suszony płatek 2g/kg / rozdrobniony w moździerzu -kolendra mielona 1g/kg -woda 10% -skrobia ziemniaczana 2% -żelatyna 4 płaskie łyżeczki lub skórki wieprzowe ugotowane i zmielone na drobnym sitku 30-40 g/kg (można pominąć jak ktoś jest pewny(...)samą dawką peklosoli. Czas peklowania dwa dni. Po tym czasie serduszka wrzucamy do wody o temp. 80 stopni na 10 min. Przecedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Z 1kg piersi odejmujemy 20% mięsa i mielimy na drobnym sitku 2,5 mm. Następnie z odmierzonej wody jaka nam potrzebna dodajemy odrobinę do mięsa zmielonego i wyrabiamy do kleistości. Łączymy mięso mielone
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Przepisów na kurczaka teriyaki jest mnóstwo, ale ten przepis zapewnia doskonałą równowagę słodyczy i kwaskowości. I do tego jest to naprawdę bardzo łatwy przepis na kurczaka teryiaki i zrobi go dosłownie każdy. Przy tym danie jest danie niskokaloryczne, bez grama cukru, który jest dość powszechnie dodawany do kurczaka teriyaki. Słodycz i kwaskowatość w jednym zapewnia(...)chodzi o mięso, to standardowo kurczaka teriyaki robi się z udek, ale spokojnie możesz użyć innego mięsa. Kurczaka możesz też zastąpić np. polędwiczką z indyka. Łatwy przepis na kurczaka teryiaki podpatrzyliśmy na blogu Natashaskitchen.com Polecamy przepis na pulpety z sosem teryiaki podane z ryżem z kalafiora. Składniki: 250 g kurczaka: udka bez kości polędwiczki, pierś Sezam do posypania Siekana natka
Niedzielny kucharzpociechy pojadały płatki śniadaniowe, herbatniki, chrupki i popijały napoje gazowane, ale tylko i wyłacznie największych (i najdroższych) producentów. Pomijajac tańsze wersje produkowane przez supermarkety. A z upieczonego kurczaka (całego) mama wycinała tylko piersi, a reszta wędrowała do kosza, nie znajdujac chętnych... Ekipa dokumentu podmieniła wszystkie opakowania na całkiem nic nie znaczace i okazało się, że tak naprawdę najtańsze(...)obliczonymi tak, by pozostała dodatkowa porcja, idealna do zamrożenia na następna okazję. Na pewno skorzystam z pomysłów na zapiekanki, wegetariańskie i mięsne bolognese, owsiane cookies, czy chińskie kluski z kurczakiem. A dodatkowo kilka (naście) dobrych rad w kwestii planowania zakupów i całotygodniowego menu dla rodziny: czy na pewno warto skusć się na ofertę '3 za 2'?; czy na pewno zakupione
Lejdi of the houseSUROWIEC -1 kg filet pierś indyk -2 kg mięso bez skóry i kości, udko kurczaka -2 udźce z indyka PO KLASYFIKACJI MIĘSA UZYSKAŁEM / ROZDRABNIANIE MASZYNKA NR.8 -1kg filet pierś indyk / w kostkę i paski 1-2 cm -1,5 kg mięsa z indyka 1kl. / szarpak dwu oczkowy -1,5 kg mięsa z uda kurczaka
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.szklanka suszonych grzybów 20 dag wędzonego boczku 200 g koncentratu pomidorowego odrobina tłuszczu do podsmażania liść laurowy płaska łyżka majeranku łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz Wykonanie: Kurczaka podzielić na części: odciąć piersi od kości, wyciąć udka i skrzydełka (kości zostawić sobie na rosół lub do innego dania). Oprószyć ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, a także posmarować olejem. Zostawić drób(...)Odstawić. Bigos przełożyć do naczynia żaroodpornego. Jeżeli nie jest zbyt mokry, dolewamy jeszcze rosołu lub wody - powinien być luźny, by mięsko go piło. Pomiędzy kapustę poukładać kawałki kurczaka. Danie pieczemy przez godzinę pod przykryciem i kolejne 20 minut bez, by całość się lekko zarumieniła. Temperatura 170 stopni. Smacznego
Poezja Smaków - blog kulinarnyszklanki mąki 3/4 szklanki lekko ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 10g drożdży szczypta soli żółtko 2 łyżki oleju śmietanka sezam Dodatki: 4 kawałki fileta z kurczaka (wystarczyła mi mała podwójna pierś) 4 plastry czerwonej cebuli 4 plastry sera na grilla Apetina 4 łyżeczki dżemu porzeczkowego z miętą* świeże liście szpinaku 4 kwiaty nasturcji * taki dżem możemy zrobić błyskawicznie, podsmażając(...)będzie miękki. Bułki przekrawamy na pół, możemy je podgrzać w piekarniku. Ja jednak nie czekałam, aż wystygną- kroiłam je jeszcze ciepłe. Na pieczywie układamy kolejno dodatki: liście szpinaku, kurczaka, serek, porzeczkę, cebulkę. Przykrywamy drugą połówką bułki. Podajemy z nasturcją. Gotowe
Wrzosowa Polanamniejsze kawałki, zdjąć skórę. Skórę bardzo drobno pokroić. Mięso z kurczaka zdjąć z kości za pomocą ostrego noża. Następnie pokroić na małe kawałki. Tylko mięso z piersi pokroić na większe kawałki. Mięso z kurczaka i pokrojone skóry wymieszać razem. Dodać sól peklową, paprykę w proszku, pieprz, majeranek, gałka muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać i utłuc duczkiem. Po 24 godzinach ponownie zamieszać
Kuchnia Pokoleńsię więc za drugą esencję, do potrawki z kurczaka. Ale żeby nie było to aż tak oczywiste, to zamiast kurczaka zrobiliśmy indyka :) Staramy się na naszym blogu prezentować rzeczy tak naprawdę proste. Ale jednocześnie zachęcające. Dlatego też prostą w sumie pierś wzbogaciliśmy o daktyle, a całość podaliśmy z ziemniakami polanymi sosem morelowym. Wszystko się idealnie ze sobą skomponowało. Wygląda świetnie(...)pestek na marynatę: 5 łyżek oliwy z oliwek pół cebuli 3 łyżki musztardy francuskiej sól, pieprz na sos: esencja do sosu do potrawki z kurczaka Knorr 5 suszonych moreli W ładnej i kształtnej piersi spiczastym nożem robimy kilkanaście krótkich, ale głębokich nacięć. W każde nacięcie wciskamy duszone daktyle. Składniki marynaty łączymy ze sobą i ostrożnie obtaczamy nią mięso. Wkładamy
Marder&Marder Manufacturepieprzu kilka goździków sól Zupa 1 średni por 4 średnie marchewki (500g) 1/2 średniego selera korzennego 2-3 łodygi selera naciowego Do podania makaron typu nitki Instrukcje Kurczaka dzielimy na części – nogi, piersi, skrzydła i grzbiet. Usuwamy nadmiar tłuszczu oraz kuper. Wkładamy do garnka wypełnionego 5l wody, dodajemy czubatą łyżeczkę soli i zaczynamy powoli podgrzewać. Gdy woda będzie zbliżała się(...)dodajemy warzywa. Zagotowujemy i gotujemy wszystko ok. 15 minut – aż warzywa staną się al dente (nie rozgotowujemy!). W międzyczasie dosalamy do smaku, a na koniec dodajemy mięso z kurczaka, którego jednak już nie gotujemy. Uwagi *) W razie problemów z zakupem „kwiatu” muszkatu, można w ostateczności użyć popularnej gałki muszkatołowej, chociaż należy pamiętać, że ma ona nieco inny aromat. Pokrewne inspiracje
Kulinarna Pokusapieprzu kilka goździków sól Zupa 1 średni por 4 średnie marchewki (500g) 1/2 średniego selera korzennego 2-3 łodygi selera naciowego Do podania makaron typu nitki Instrukcje Kurczaka dzielimy na części – nogi, piersi, skrzydła i grzbiet. Usuwamy nadmiar tłuszczu oraz kuper. Wkładamy do garnka wypełnionego 5l wody, dodajemy czubatą łyżeczkę soli i zaczynamy powoli podgrzewać. Gdy woda będzie zbliżała się(...)dodajemy warzywa. Zagotowujemy i gotujemy wszystko ok. 15 minut – aż warzywa staną się al dente (nie rozgotowujemy!). W międzyczasie dosalamy do smaku, a na koniec dodajemy mięso z kurczaka, którego jednak już nie gotujemy. Uwagi *) W razie problemów z zakupem „kwiatu” muszkatu, można w ostateczności użyć popularnej gałki muszkatołowej, chociaż należy pamiętać, że ma ona nieco inny aromat. Pokrewne inspiracje
Kulinarna PokusaSkładniki na 2 porcje: z przepisu z bloga Kwestia Smaku 120 g makaronu 1 filet z kurczaka 1 ząbek czosnku 150 g pomidorków koktajlowych 3 łyżki
Moja Galeria Smakukilka obiadów wychodzi. Zmiksowany sos z pod pieczeni można użyć do wszystkich zup z zasmażką jak kartoflanka, fasolowa, grochówka, żurek bo tam już są smaki .Z pieczonego kurczaka obciąć nogi, skrzydełka i piersi, a na korpusie ugotować wywar ze świeżymi warzywami – jest lepszy niż na kościach czy z wieprzowiny. Trudno cos doradzać bo każdy ma swoje nawyki i smaki(...)kaszą Robiąc pulpety we wtorek przygotowaliśmy dwa razy więcej masy niż potrzeba. Drugą połowę schowaliśmy do lodówki. W środę stanowiła bazę pysznego obiadu. Zrobiliśmy pachnące stir fry z mielonego kurczaka, doprawionego imbirem, przesmażonego z białą kapustą. No pycha! Zobacz przepis W czwartek były Placki ziemniaczane z dodatkiem pęczaku z gulaszem Oto zapowiadane placki ziemniaczane po węgierskup z dodatkiem kaszy jęczmiennej
Niedzielny kucharzwarzywka same zachęcająco mrugają w naszą stronę. Dziś proponuję kolorowe szaszłyki , które w sezonie grillowym idealnie pasują na spotkania w gronie znajomych. Składniki: pół kilo piersi z indyka (można również z kurczaka) papryka czerwona papryka zielona trzy czerwone cebule cukinia pieczarki Przyprawy: czosnek sól pasta curry pieprz mięta oregano,bazylia oliwa oliwa z czosnkiem i ostrą papryczką Warzywa
potrawyregionalne