Ostatnio natknęłam się na przepis Ewy Wachowicz na kotleciki z indyka, akurat w lodówce miałam piersi kurczaka, więc zmieniłam trochę przepis i zrobiłam dzisiaj na obiadek. Moim bliskim bardzo smakowały!!! 😃Kotleciki podałam w towarzystwie pieczonych frytek oraz surówki Coleslaw. Składniki: piersi kurczaka 2 szt, cebula 1 szt, czosnek 4 ząbki, ser żółty 200 g, natka pietruszki 2 łyżki, szczypiorek(...)łyżki, curry 2 łyżeczki, sól i pieprz do smaku, jajka 2 szt, mąka ziemniaczana 3 łyżki, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Piersi kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na grubych oczkach. Do tego dodajemy drobno pokrojoną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany szczypiorek i natkę.Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy wszystko razem. Kotleciki kładziemy
kulinarne odsłony patiDziś przedstawiam przepis jednego z moich ulubionych autorów Gino D’acampo z jego książki „Fantastico! Modern Italian Food”. Chrupiąca, panierowana pierś kurczaka podana z salsą pomidorową z oliwkami i pikantnym szpinakiem jest doskonałym pomysłem na szybki obiad nawet w zabieganym tygodniu lub też ten leniwy weekendowy ;). Danie jest szybkie, łatwe i przyjemne w przygotowaniu więc poradzi sobie(...)każdy. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Panierowana pierś z kurczaka z salsą pomidorową (2 porcje) Składniki na kurczaka: 2 duże, piersi z kurczaka bez skóry i bez kości mąka do posypania 2 średnie jajka, roztrzepane i doprawione od serca solą i pieprzem 70g drobnej bułki tartej sól i pieprz Składniki na szpinak: 8 łyżek oliwy z oliwek
karmelowyLekka i bardzo smaczna sałatka z dobroczynnym awokado. Kotleta najlepiej wkroić bezpośrednio przed jedzeniem, wówczas panierka pozostanie chrupiąca Co potrzeba: 1 większa pierś kurczaka 1 dojrzałe awokado, 2 pomidory, 1 średni ogórek, 1 duża czerwona, mięsista papryka, 1 duża garść rukoli, Sól, Pieprz, Czosnek granulowany, Olej czosnkowy Co potrzeba na panierkę: 1 jajko, Bułka tarta, Olej do smażenia Wykonanie(...)Pierś kurczaka płuczemy, osączamy z wody, przekładamy do woreczka foliowego, tłuczemy delikatnie z każdej strony, następnie przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, moczymy z każdej strony w roztrzepanym jajku, bułce tartej, smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju. Kiedy kotlet wystygnie, kroimy go w mniejsze kawałki, przekładamy do miski. Możecie wykorzystać również usmażonego kotleta, który został Wam z obiadu. Do miski
Bułka z Chlebempysznym dressingiem musztardowo-miodowym. Dobra dla wszystkich dbających o zdrowy styl życia. Najlepiej smakuje na ciepło, z opieczoną bagietką lub kromką pełnoziarnistego chlebka. SKŁADNIKI / 2 porcje 2 małe piersi kurczaka 1/2 małej sałaty lodowej 1 mała cebula czerwona 1 cukinia 1 papryka czerwona 200 g pieczarek 2 łyżki natki pietruszki oliwa przyprawy: po 1/2 łyżeczki: świeżo zmielonego czarnego(...)soku z cytryny, sól WYKONANIE WINEGRET : W miseczce rozcieramy musztardę francuską z miodem i szczyptą soli. Dodajemy oliwę i sok z cytryny. Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. PIERSI KURCZAKA osuszamy i oczyszczamy z białych błon. Nacieramy z obu stron przyprawami oraz 1 łyżką oliwy. Odstawiamy do zamarynowania. Cukinię i pieczarki kroimy w 2-3 mm plastry, paprykę
cool and mintypospolitą rzeczą władacie…” Warto nad nimi się zastanowić. Po tych rozważaniach poszłam do kuchni, aby przygotować obiad. Swoją złość wyładowałam podczas rozbijania mięsa. Zrobiłam dzisiaj coś nowego: kotlety z piersi kurczaka faszerowane pieczarkami i serem. Wyszły naprawdę bardzo smaczne i mają jeszcze jedną zaletę – przed panierowaniem można je zamrozić, a potem wykorzystać wtedy, gdy naprawdę nie mamy czasu(...)Może spróbujecie? Polecam. Składniki: • 2 podwójne piersi kurczaka • 40 dag pieczarek • 5 dag żółtego sera • 2 łyżki majonezu • 1 cebula • olej • 3 jajka • bułka tarta • sól, pieprz, przyprawa do mięs, czosnek Sposób przygotowania: 1. Piersi kurczaka opłukać pod bieżącą, zimną wodą. Wykroić z nich 4 ćwiartki, oczyścić ze zbędnych włókiem i kostek. 2. Każdą ćwiartkę podzielić na 2 kotlety (patrz
W mojej kuchniProsta i szybka propozycja na lunch, obiad lub kolację. Zachęcam do przygotowania, bo smaki świetnie ze sobą się łączą. :) Składniki: 100g piersi kurczaka 50g ryżu jaśminowego ugotowanego 1 pomidor 3 pieczarki przyprawy: przyprawa kebab-gyros, czosnek granulowany, pieprz cytrynowy, jarzynka olej kokosowy do smażenia Sposób przygotowania: Pierś kurczak kroimy w kostkę - doprawiamy przyprawiamy. Pomidora myjemy nacinamy krzyżyk(...)wrzątkiem. Następnie zdejmujemy skórkę i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym wrzucamy pieczarki i pomidora. Dusimy, a następnie dodajemy pierś kurczaka. Smażymy ok. 5 minut i posypujemy delikatnie jarzynką ponownie mieszając. Gotowe danie podajemy z ryżem. Smacznego
Truskawkowa Fiestamięso, warzywo, itp... Jak się okazuje: NIE ! Przedstawiam Wam nowy pomysł i sposób na efektywne szaszłyki z mini roladek, jak Wam się podobają takie szaszłyki? ;) Składniki: 2 podwójne piersi kurczaka, 1 por, 1/2 czerwonej papryki, 4 suszone pomidory w oleju, 1 kabanos, 2 plasterki żółtego sera, 4 łyżeczki przyprawy do drobiu, do posypania: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią(...)ryż basmanti z dzikim. Przygotowanie: Podwójne piersi kurczaka rozbijamy na jeden duży kotlet o grubości ok. 7 mm. Mięso posypujemy przyprawą do drobiu. Por gotujemy w wodzie przez 5 minut. Następnie rozkładamy por na całej piersi kurczaka. Robimy 1 rządek z pokrojonych w paski suszonych pomidorów, obok układamy paski czerwonej papryki i połówkę kabanosa. Na środek
Aga w kuchniSkładniki na 3 porcje. Składniki: 300 g ryżu do risotto (arborio) 1 kieliszek wina białego półsłodkiego 2 piersi kurczaka 1 papryka czerwona ½ szklanki mrożonego zielonego groszku 1 cebula 1 łyżka startego sera 2 szklanki bulionu (najlepiej domowego, dla wygodnych może być ten z kostki) Szczypta szafranu (jeśli go nie mamy, żółty kolor risotto pomoże uzyskać nam szczypta kurkumy) Oliwa(...)oliwek do smażenia Przepis: Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie smażymy pokrojoną w kostkę cebulę do momentu lekkiego zarumienienia. Następnie do cebuli dodajemy pokrojone piersi kurczaka. W czasie gdy smażymy kurczaka, kroimy paprykę w kostkę. Gdy kurczak jest już usmażony dodajemy do niego ryż. Smażymy do momentu aż stanie się półprzeźroczysty (często mieszając). Następnie dodajemy
Emcia PichciAromatyczna i rozgrzewająca zupa z dużą ilością warzyw - kalafiora, ziemniaków, marchewki - oraz aromatycznych przypraw i drobniutko posiekaną piersią kurczaka. Podawana z płatkami parmezanu i świeżą natką pietruszki. Gęsta i pożywna, do częstego powtarzania nie tylko zimową porą. SKŁADNIKI/ 4 porcje 350 g ziemniaków pokrojonych w drobną kostkę 450 g kalafiora podzielonego na różyczki 1- 1i1/4 l gorącego bulionu warzywnego, drobiowego(...)wody 1 szklanka passaty pomidorowej lub puszka rozdrobnionych pomidorów ( 400 g) 1 pierś kurczaka oczyszczona z błon i drobno posiekana 1 cebula drobno posiekana 1 ząbek czosnku starty na tarce 1 marchewka pokrojona w drobną kostkę 1 łyżka masła lub oliwy 1 łyżka oliwy PRZYPRAWY : po 1 łyżeczce utartych w moździerzu nasion kminu rzymskiego, ziaren kolendry, czarnego pieprzu, kurkumy
cool and mintyCałkiem zgrabne roladki można zawinąć wykorzystując do tego cienkie plastry szynki (szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej). Piersi kurczaka to popularne i lubiane mięsko, chętnie przeze mnie wykorzystywane w różnych potrawach. W szynce szwarcwaldzkiej zawinąłem podłużne, dosyć chaotycznie wycięte, grube plastry takiego fileta (bez rozbijania – czyli cicho, czysto, szybko i przyjemnie). Oczywiście, aby było ciekawiej w środku muszą znaleźć się również dodatki(...)piekarniku (180 st, ok 45 minut). Całe danie podałem z kaszą jęczmienną, ugotowaną i podsmażoną z ulubionymi dodatkami (cebula, czosnek, troszkę zieleniny lub ogórek kiszony). Artykuł Roladki z piersi kurczaka w szynce pochodzi z serwisu Ugotuj
Ugotuj to sam ...Pierś kurczaka z suszonymi pomidorami i kurkami to danie, które w chłodne, jesienne dni jest wspomnieniem letniego słońca i wakacyjnych wypraw na grzyby. Połączone z pyszną, słodką śmietanką sprawia, że zwykły obiad staje się wyjątkowy. Koniecznie wypróbujcie to połączenie! Składniki /na 3-4 porcje/: podwójna pierś kurczaka 200 g kurek 8-9 suszonych pomidorów 200 g śmietanki(...)zioła prowansalskie sól, pieprz słodka papryka listki bazylii olej do smażenia Czytaj dalej... Artykuł Pierś kurczaka z suszonymi pomidorami i kurkami pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuMiękkie, delikatne i bardzo aromatyczne piersi z kurczaka w białym sosie (z zielonym groszkiem i pietruszką). Danie dla osób, które lubią przygotowywać szybkie posiłki. Zamiast warzywka stosuje suszone warzywa, ponieważ są o wiele smaczniejsze niż przyprawa z glutaminianem sodu. Składniki dla 4 osób: 2 podwójne piersi z kurczaka 1 szklanka zielonego groszku połowa pęczka zielonej pietruszki sól, pieprz(...)łyżki mąki 2 łyżki śmietany 12% Na samym początku mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przygotowane kawałki piersi z kurczaka przeciąć na mniejsze porcje. Z jednej podwójnej piersi kurczaka powinny powstać 4 kawałki, czyli łącznie będzie 8 kawałków mięsa. Piersi przyprawić solą oraz pieprzem. Obtoczyć w mące krupczatce. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć kawałki mięsa. Przygotowane piersi przełożyć
Ugotowaćulubioną sałatką i tam chodziłem. Niestety tamta sałatka była robiona na bazie kotleta w panierce. Dziś dzięki nowej patelni i zdolnościom kulinarnym Agnieszki, możemy grillować pierś kurczaka i między innymi zrobić moją ulubioną sałatkę... Link do filmu z przepisem: 029 Grillowana pierś z kurczaka! Do... Do czego się przyda? Składniki: Pierś z kurczaka Łyżka oliwy Czosnek(...)świeży lub suszony Papryka słodka Kolendra Kurkuma Majeranek Imbir Kozieradka Oregano Bazylia Sól Przygotowanie: Pierś z kurczaka umyć i osuszyć. Następnie posmarować oliwą i natrzeć przyprawami, delikatnie posolić. Jeśli używamy czosnek świeży, to należy go przecisnąć przez prasę. Mięso włożyć do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Następnego dnia mięso wyjąć z lodówki
Dieta Rozdzielna i Zdrowieskładników Przygotuj : 1 litr rosołu lub bulionu warzywnego 350 g ryżu (najlepiej arborio) 300 g grzybów (najlepiej miks grzybów leśnych, mogą być też ewentualnie pieczarki) 300 g filetu z piersi kurczaka 150 ml białego wina wytrawnego 60 g masła 2 ząbki czosnku 2 łyżki starego parmezanu 1 cebula sól i pieprz do smaku Przygotowanie W pierwszej kolejności zajmij się grzybami(...)jeśli nie używasz grzybów mrożonych) będzie najbardziej czasochłonne. Grzyby należy oczywiście oczyścić, umyć i osuszyć. Jeśli nie są małe, musisz je koniecznie pokroić. Umyj i osusz także filet z piersi kurczaka i pokrój go na średnią kostkę. Obierz cebulę i czosnek i posiekaj. Na patelni rozgrzej połowę porcji masła i dodaj grzyby (jeśli używasz mrożonych, to nie ma konieczności
Rozdomowionafileta z piersi kurczaka sól 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek 1 łyżka stołowa brązowego cukru 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego pieprzu Dodatkowo: 8 kromek chleba tostowego 1 mały pęczek rukoli 50 g sałaty lodowej 4 łyżki stołowe majonezu 1 łyżka stołowa sosu chili 50 g suszonych żurawin Dzisiejszy pomysł na pyszne śniadanie - to wyjątkowa kanapka z soczystymi kawałkami kurczaka(...)sałatą lodową, rukolą i żurawiną. Jednym słowem - pychota :) Kanapka zaserwowana z opiekanymi kromkami pełnoziarnistego pieczywa smakuje wyśmienicie. Polecam serdecznie. Filety z piersi kurczaka opłukać i osuszyć. Pokroić w poziomie na cieńsze plastry. Doprawić solą. Podgrzać łyżkę oliwy z oliwek i smażyć filety przez 8-10 minut. Pozostałą ilość oleju zmieszać z brązowym cukrem i pieprzem i skropić nim filety. Smażyć
Świat Domowej Kuchni