pierś z kurczaka - 16854 przepisów (strona:225/1124)

KURCZAK Z KARMELIZOWANYM FENKUŁEM I KAPARAMI 163

rodniki. Zawartość potasu sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi, zapobiega udarom i zawałom. Z kolei błonnik obniża poziom cholesterolu. Składniki: 1 szt. fenkułu 2 łyżki kaparów garść dymki łyżka masła pierś z kurczaka olej sól świeżo mielony czarny pieprz ząbek czosnku słodka czerwona papryka zioła prowansalskie sezam Pierś z kurczaka posypałam przyprawami, czosnkiem,  sezamem i polałam olejem. Odstawiłam ją aby przeszła(...)złoto-brązowego koloru. Po około 15 minutach dodałam kapary. Wsypałam pieprz i odrobinę soli, ponieważ kapary są same w sobie słone. Pod koniec smażenia wsypałam pokrojoną dymkę. Usmażyłam pierś z kurczaka, a na jej wierzch położyłam przygotowany farsz z fenkułu. Podawałam z pieczonymi ziemniakami. Zarówno smażony, jak i surowy fenkuł może być dodatkiem do makaronu. makaron z fenkułem

potrawyregionalne
Pikantna zupa paprykowa 67

piersią  z kurczaka i dodałam liście szpinaku które mi zalegały w lodówce. Wyszło pyszne, lekkie rozgrzewające danie.               1 pierś z kurczaka 1 cebula 1 kawałek por biała część 2 papryki czerwone 1 papryczka chili 2 marchewki 100 g szpinaku świeżego sól, pieprz 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżka koncentratu pomidorowego(...)mleczka kokosowego 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy 2 litry bulionu drobiowego natka pietruszki olej rzepakowy Pierś z kurczaka kroję w kostkę. Przekładam do miseczki, dodaję kurkumę, paprykę wędzoną, curry,koncentrat pomidorowy, sól, pieprz. Mieszam i odstawiam na 30 minut. W tym czasie przygotowuję warzywa. Marchewkę obieram i kroję w krążki, cebulę i por drobno. Paprykę w kostkę. Na oleju

wesoła kuchnia
Kurczak w pomidorach 306

przygotować dzień wcześniej wieczorem, a następnego dnia tylko go odgrzać :) Polecam przejrzeć również inne dania z kurczakiem tutaj: kurczak – przepisy. Kurczak w pomidorach – Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka pieprz, sól, papryka słodka do doprawienia kurczaka 1 […] The post Kurczak w pomidorach appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Pierś z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych. 139

Składniki: pierś z kurczaka płatki kukurydziane Ilość piersi jak i płatków zależy od tego ile kotletów chcemy zrobić.  Pierś z kurczaka płuczemy i kroimy wzdłuż na dwa kotlety(można przeciąć na mniejsze) rozbijamy delikatnie tłuczkiem - doprawiamy solą i pieprzem, moczymy w jajku i obtaczamy w płatkach kukurydzianych, które wcześniej rozgnietliśmy tłuczkiem w woreczku) i smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym

Moje-pitraszenie
Nuggetsy w krakersach 235

zwykłego kotlet. A w takiej postaci wcina aż mu się uszy trzęsą. Jedyne co zmieniam to różne panierki do nuggetsów. Składniki:        1 podwójna pierś z kurczaka     ok. pół litra maślanki     sól, pieprz    ok.  300g krakersów(...)solonych Przygotowanie:    Pierś pokroić w podłużne paski. Posolić (nie za dużo) i popieprzyć  Zalać maślanką i pozostawić na noc w lodówce. Przed pieczeniem nasze paseczki z piersi kurczaka odsączyć z maślanki. Krakersy pokruszyć w malakserze lub włożyć krakersy do woreczka strunowego i za pomocą wałka rozkruszyć je (mój 4 letni synek za mnie rozkrusza). Odsączone mięso panierować

Amatorka kuchenna
Sajgonki domowe 182

mung z obawą,  że nie będą ich jedli, ale byłam mile zaskoczona, ponieważ jedli z apetytem. Składniki:     papier ryżowy     1 pojedyncza pierś z kurczaka     po 2 łyżki mrożonego groszku zielonego, kukurydzy i marchewki     2 łyżki kiełek fasoli mung     sól     pieprz(...)pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku     2 łyżki majonezu     1 łyżka keczupu Przygotowanie:     Pierś z kurczaka kroimy  w małe kawałki, solimy, pieprzymy i obsypujemy słodką papryką. Na patelni rozgrzewamy olej i pieczemy na złoty kolor pierś z kurczaka. Dorzucamy groszek, marchew, kukurydze i jeszcze chwilę smażymy. Na ręczniku kuchennym rozkładamy

Amatorka kuchenna
Nogi z kurczaka po sycylijsku 161

Dzisiaj zabieram Was po raz kolejny na Sycylię. Do mojej długoletniej sąsiadki o imieniu Lucia. Moja znajoma Lucia lubi kurczaki, ale nie lubi ...piersi z kurczaka. Dla niej pierś z kurczaka jest sucha i zawsze mi powtarzała , że kura ma najsmaczniejsze „bioderka” , czyli udka i podudzia. Kurczaka w ten sposób droga Lucia robiła zawsze na niedzielę. Kurczak na Sycylii generalnie

Z Kuchni Do Kuchni
Tortilla z kurczakiem w towarzystwie owoców 190

Pyszne i lekkie jedzonko w postaci tortilli nadzianej kurczakiem i owocami a do tego pyszny sosik jogurtowy. Proste, owocowe i smaczne :) składniki: 4 tortille 500 g piersi z kurczaka 1 mango 1 duże awokado(...)jogurtu naturalnego  sól prowansalska lub ziołowa Kamis 1-2 łyżki soku z cytryny olej do smażenia Jogurt doprawić do smaku solą i wymieszać z sokiem z cytryny, odstawić. Pierś kurczaka pokroić w paski i oprószyć solą, usmażyć na patelni (można też upiec w piekarniku). Awokado i mango obrać, pokroić w paski. Tortille podgrzać w piekarniku. W każdy placek zawinąć

Monia miesza i gotuje
Pieczone roladki z piersi z kurczaka z jabłkami i suszonymi morelami (Involtini di pollo con carote e albicocche secche al forno 136

SKŁADNIKI  (4 porcje) 500 g filetów z piersi z kurczaka 1 jab ł ko 1 marchew 4 szalotki 6-8 suszonych moreli 200 ml soku jabłkowego  świeży tymianek s ó l, pieprz  oliwa z oliwek **** INGREDIENTI (4 porzioni(...)filetti di petto di pollo 1 mela 1 carota 4 scalogni 6-8 albicocche secche 200 ml di succo di mela timo fresco sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Piersi kurczaka przekrawamy w poprzek, aby powstały 4 filety, lekko rozbijamy. Na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oliwy podsmażamy drobno pokrojoną szalotkę. Po ok. 5 minutach dodajemy 2-3 gałązki

La grande e la piccola cuoca
Piersi z kurczaka w sosie grzybowym ze śmietanką i porami 269

sosie, z grzybami. Aromatyczny od lekkich, duszonych porów, gładki i kremowy od śmietanki. Szybki i syty obiad – w całości jego wykonanie nie zajmie Wam więcej niż 40 minut. Piersi z kurczaka oczyszczamy z błonek, następnie kroimy na połowy w poprzek i jeszcze raz na pół – tak, aby z każdej uzyskać 4 raczej cienkie kotlety. Solimy, pieprzymy. Odkładamy(...)nich czosnek, ½ kostki grzybowej (polecam Wam borowikowe z Knorra) lub mielone grzyby. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojone pory i wlewamy śmietankę. Solimy i pieprzymy do smaku, wkładamy piersi z kurczaka usmażone wcześniej i gotujemy do zgęstnienia sosu, na małym ogniu, aż smaki się połączą a pory uduszą do miękkości. Posypujemy całość posiekanymi ziołami i jemy jak lubimy. Do tego kurczaka

Karo in the Kitchen
Pulpety drobiowe w sosie dyniowym z chilli 212

Składniki: Pulpety: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 garść płatków owsianych 1 łyżka musztardy dijon 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka maggi sól, pieprz, słodka papryka Sos: 400 g miąższu z dyni 1 marchew 1 mały ziemniak 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 papryczki chili 2 łyżki masła łyżka oleju sól, pieprz, maggi Sposób przygotowania: Marchew i ziemniaka gotujemy(...)zacznie się rozpadać. Przekładamy zawartość patelni do garnka, dokładamy rozdrobnionego ziemniaka i marchew. W razie potrzeby uzupełniamy odrobiną wody i miksujemy na gładko blenderem. Doprawiamy do smaku i zagotowujemy. Piersi kurczaka mielimy w malakserze. Mieszamy w misce z pozostałymi składnikami na jednolitą masę. Zwilżonymi dłońmi formujemy z mięsa nieduże pulpety i wrzucamy je na wrzącą wodę. Gotujemy ok. 20 minut

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Pappardelle ze szpinakiem i kurczakiem 329

pierś z kurczaka 300 g szpinaku, u mnie mrożony z własnych zapasów grubosiekany 2 ząbki czosnku 5 łyżek kwaśnej śmietany 18 % 5 łyżek jogurtu sól,pieprz olej do smażenia Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę i usmażyć na oleju. Na drugą patelnię wrzucić szpinak i odparować wodę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz usmażonego kurczaka. Dodać też śmietanę oraz jogurt

Monia miesza i gotuje
Pierś w cieście piwnym 179

Pierś z kurczaka przepyszna , ciasto naleśnikowe z piwem idealnie pasuje do drobiu . Mamy smaczny obiad . Składniki: pierś z kurczaka 1 kg sól pieprz mielony biały papryka mielona czerwona łagodna 2 łyżeczki piwo 1 szklanka mąką pszenna typ 500 ( tyle aby zagęścić piwo jak na ciasto naleśnikowe)   Dodatkowo: ziemniaki 1 kg  buraczki marynowane 4 łyżki   Wykonanie: Ziemniaki obieramy(...)Składniki mieszamy , wsypujemy przesianą mąkę , mieszamy do momentu , aż ciasto będzie gładkie o konsystencji jak na naleśniki ( gdyby wam wyszło za gęste to śmiało dolejcie jeszcze piwa).  Pierś z kurczaka kroimy dosyć cienko takie większe kawałki , maczamy w cieście piwnym i kładziemy na rozgrzany olej , smażymy z obu stron na rumiany kolor. Podajemy z ziemniakami ugotowanym do tego buraczki

Różowa kuchnia
Sałatka słodko-słona z sosem na bazie miodu i czosnku 277

martwię się tym, ponieważ jestem zakochana w tych smakach :) Składniki:    garść szpinaku baby    3-4 truskawki    pół gruszki    1 pojedyncza pierś z kurczaka    ser feta    sól morska    pieprz świeżo mielony sos:    1 ząbek czosnku    1 łyżeczka miodu    1 łyżeczka musztardy(...)łyżki oliwy (oleju)    3 łyżki zimnej wody Przygotowanie:   Sos: Czosnek przecisnąć przez praskę dodać pozostałe składniki, wymieszać.   Pierś z kurczaka pokroić w paski oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć na patelni grillowej. Pokroić w mniejsze kawałki. Truskawki pokroić w ćwiartki, gruszkę w paski a fetę w kostkę. Na talerzu ułożyć szpinak baby na to truskawki, gruszkę oraz

Amatorka kuchenna
Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 178

być nudne, prawda? ;) Przy okazji przepisu na gołąbki zaprezentuję Wam garnek firmy WOLL pod nazwą Concept Plus. Składniki: około pół kilograma wieprzowiny (szynka, karkówka), dwie niewielkie pojedyncze piersi z kurczaka , 1 jajko , 3 spore garście brązowego ryżu , sól , świeżo mielony pieprz , majeranek ,  1 łyżka łagodnej musztardy , 1/3 szklanki zimnej wody , niezbyt duża główka włoskiej(...)obsmażenia gołąbków. Wieprzowinę opłukać w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem i wykroić ewentualne zbędne ścięgna czy żyłki. Pokroić w mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mięsa. Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kostkę.  Ryż dokładnie wypłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Powinien być lekko twardawy, gdyż do miękkości dojdzie podczas duszenia

Codzienna kuchnia niecodzienna