charakterystycznym w smaku, rozpływającym się oscypkiem i wyrazistą nutą konserwowych warzyw to połączenie, które tworzy wykwintne danie, które z pewnością warto włączyć w domowe menu (szczególnie jeżeli po wizycie na Podhalu zostanie nam kilka oscypków ;) ) Devolay z Oscypkiem, Ogórkiem i Papryką (Kurczak z Oscypkiem) - Składniki: 2 piersi z kurczaka ok. 120 g oscypka ok. 80 g papryki konserwowej
Słodka Stronagrillowanego mięsa, inni uwielbiają robić wtedy hamburgery. Są tacy, którzy kochają warzywa prosto z rusztu, inni wolą coś słodkiego grillowanego. Moją ulubioną potrawą na grilla są szaszłyki. W przeróżnych kombinacjach. Tym razem zachwyciły nas takie. Są obłędne. Składniki (na około 15-18 dużych szaszłyków): 1/2 kg piersi kurczaka 1 mały ananas 2 czerwone papryki sól, pieprz, chilli, papryka wędzona Pierś
Mango Papajapokrojona papryke -u mnie to w maszynie na tarce do talarków-,a po chwili także pokrojone pomidory. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie,około 6-10minut. Posypać estragonem (albo innymi ulubionymi ziołami) MIĘSO...MARYNATA 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy sól(...)podwójna pierś kurczaka (ok. 500 g) WYKONANIE Filet kurczaka opłukać , osuszyc i usuąć błonki.Przelożyc do miski, dodajac miód, oliwę, sól, świeżo mielony pieprz, słodką czerwoną paprykę,kurkumę i czosnek. Wszystko razem dokładnie wymieszać, przykryć i odstawic w zimne miejsce na około 20 minut.Rozgrzać patelnię grillową i ułożyć filety, wcześniej smarując je dodatkową oliwą. Grillować
w mojej kuchniPieróg, czyli mięsko i warzywa zapieczone w delikatnym cieście. Składniki na ciasto:-1,5 dkg drożdży-płaska łyżeczka cukru-ok. 2,5 szklanki mąki-szklanka ciepłej wody-2 łyżki oleju-szczypta soli-jajko do smarowania Składniki do wypełnienia:-pierś z kurczaka-papryka-suszone pomidory-cebula-plastry żółtego sera-przyprawa barbecue-słodka papryka-sól, pieprz-olej
Maminek kulinarnyJak już kiedyś pisałam uwielbiam faszerowane mięsa. A że wczoraj była niedziela to przygotowałam naszą ulubioną surówkę z czerwonej kapusty, frytki ( dawno ich nie było ) i
Ewa w kuchnitaki ok. 1 kg. lub trochę większy. kura wiejska lub kurczak ( pierś , udka) 40 dag. podgardla 10 dag. wątróbki drobiowej 2 średnie cebule, obrane i pokrojone grubą kostkę 1 bułka 4 - 5 jajek pieprz, sól do smaku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 ząbki czosnku szklanka mleka warzywa: marchew, ćwierć części pora, 1 mała pietruszka, kawałek selera WYKONANIEMięso
W kuchennym oknie Ewykukurydza, ale ja dziś zrobiłam ją w wersji bez tego warzywa. Prosto, łatwo i przyjemnie, a przede wszystkim smacznie :-).A jeśli lubicie klasyki to może i klasyczna sałatka jarzynowa przypadnie Wam do gustu ? Sałatka z ryżem, kurczakiem i ananasem Składniki:50 g suchego ryżu1 mała pierś z kurczaka5 plastrów ananasa z puszki100 g żółtego
Kulinarne przygody GatityŚwietny pomysł na pyszny i szybki obiad - kurczak po chińskuSKŁADNIKI- 2 piersi z kurczaka
Moje Kuchenne Rewelacjezmienić. Bo myślę, że warto. A więc moja wspaniała kasza z warzywami może być samodzielnym daniem (i niech nikt mi nie nazwie tego kaszotto, bo nie wiem kto mądry wymyślił taką nieapetyczną nazwę sugerującą podobieństwo do risotto, o nie!) lub dodatkiem, na przykład do pieczonej piersi z kurczaka- tak jak ja zamierzam ją podać. I co wspaniałego w tym daniu
Mango Papajasobie czas w kuchni. Warzywa i mięso możesz sobie przygotować, pokroić i schować szczelnie do pojemniczka dzień wcześniej, a po pracy, na drugi dzień wrzucasz gotowe składniki na woka, przyprawiasz i danie gotowe, w niemal 10 minut J SKŁADNIKI: (3-4 porcje) ok. 150 g makaronu chow main/ Mie 2 średnie piersi z kurczaka 1 duża cebula 2 duże
Calzonella.comchrupiącą skórkę. Polega na wycięciu z mięsa całego kręgosłupa i spłaszczeniu kurczaka na poziomie mostka. W ten sposób można również kurczaka z powodzeniem na płasko zamarynować, a później upiec na grillu, usmażyć na patelni czy nawet ugotować na parze. Kładziemy sobie kurczaka na desce, piersiami do dołu. Ostrym nożem lub nożyczkami wycinamy mu cały kręgosłup, od kuperka do szyi. Kości(...)mocno obiema dłońmi pomiędzy piersiami. Gotowe! Rozpłaszczonego kurczaka nacieramy zużywając 2/3 mieszanki oleju i przypraw – nie tylko po skórce, ale najważniejsze żeby zrobić to pod skórką – w kurczaku zagrodowym łatwo oddzielić ją od mięsa i włożyć tam dłoń. Nacieramy mięso mocno, dokładnie – wszędzie. Pozostałą w miseczce mieszankę przypraw rozcieńczamy 3 łyżkami oleju i wlewamy do warzyw. Rozprowadzamy przyprawy równomiernie
Karo in the Kitchengreckich do kurczaka) Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i p rzekrajamy na dwa kotlety. Składnimi marynaty mieszamy ze sobą i nacieramy nią mięso. Odstawiamy minimum na godzinę do lodówki. Ziemniaki obieramy i razem z cukinią kroimy w grube plastry, cebulę w piórka, pomidorki rozkrajamy na pół, a ząbki czosnku rozgniatamy nożem. Tak przygotowane warzywa wkładamy do naczynia
Cook&Lovesoczewicą i kurczakiem. Nie pomijajcie dodatku soczewicy w przepisie, bo "wiąże" ona wszystko w spójną całość i smakuje wyjątkowo pysznie w towarzystwie dyni :) Również niech nie przeraża Was długa lista składników - prawie połowa z nich to przyprawy, które fajnie się ze sobą łącza i nadają niepowtarzalny smak potrawie, ale nie dominują nad nią, tylko podkręcają smak warzyw i mięsa. Porcja(...)które robi się bardzo łatwo i w jednym naczyniu. Ten gulasz jest po prostu pyszny i rozgrzeje Was w nadchodzące, coraz chłodniejsze dni :) SKŁADNIKI: 500 g filetów z piersi kurczaka 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 600 g dyni (tj. około 800 g ze skórką) - polecam
Słodko-Słony Świat Ilonyblogu Zdrowe odżywianie . Naprawdę warto było go wypróbować, bo smakował całej rodzinie i napewno jeszcze nie raz zagości na naszym stole :) Gorąco poleam! Składniki: 500g piersi z kurczaka 2 cebule 300g pieczarek 2 marchewki 1 pietruszka 2 papryki 2 puszki pomidorów krojonych pęczek natki pietruszki sól pieprz papryka słodka papryka ostra curry zioła prowansalskie olej Mięso umyć, osuszyć(...)podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, marchewki i pietruszkę, oraz pokrojoną w paseczki paprykę. Wszystko zalać pomidorami z puszki i dodać podsmażone mięso. Dusić aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i doprawić do smaku. Smacznego
kuchnia doski