marynatę: dwie łyżki jogurtu naturalnego, dwie łyżeczki granulowanego czosnku, łyżeczka soli, pieprz. 500 gramów piersi z kurczaka lub fileta z udek. Ciasto: dwa jajka, pół szklanki mleka, cztery kopiaste łyżki mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, pół łyżeczki soli. Panierka: dwie szklanki mąki pszennej, kopiasta łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego, pół łyżeczki soli. Zrób tak: mięso pokrój w podłużne
Kulinarna Polskagustu;) Zadowoleni będą głównie wielbiciele dań ze słodkim, owocowym akcentem. 3-4 pojedyncze piersi kurczaka 400 ml mleczka kokosowego 75 ml wody kilkanaście pomidorków koktajlowych 2 cebule 1/2 świeżego ananasa szczypta kurkumy 2-3 łyżki posiekanej kolendry 3 gałązki tymianku sól, pieprz szczypta ostrej papryki ryż Cebule kroimy w drobną kostkę. Ananasa obieramy, kroimy w średniej wielkości kostkę (pamiętajmy
Smaki Na Talerzusmakują zdecydowanie lepiej niż te z patelni. Składniki ( 2- 3 porcje) - połowa zmielonej piersi z kurczaka - pół cebuli czerwonej - 0,5 kg pieczarek - łyżeczka oleju kokosowego do podsmażenia - odrobina mąki do obtoczenia oraz zgęstnienia sosu - łyżka jogurtu naturalnego - 2 szklanki wody - przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona, czosnek, pieprz ziołowy Wykonanie Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy do mięsa
Health-Fit-LifeSKŁADNIKI: Pasek dyni-ok. 3-4 cm szerokości 1 szklanka kurek 1 pojedyncza pierś z kurczaka 2 litry bulionu 150-200 ml białego, wytrawnego wina 1 szklanka ryżu Arborio 1/2 cebuli Odrobina tłuszczu do smażenia Ser gorgonzola Sól Pieprz Przyprawa Kurczak złocisty Tandoori Masala Ostra papryka Przygotowanie: Filet z kurczaka kroimy w kostkę ok. 2 cm (marynujemy-u mnie przyprawa
Kopystką po garach250ml wody konfitura żurawinowa po pół łyżeczki z każdej przyprawy: sól morska, pieprz, kurkuma, papryka słodka, cynamon, gorczyca, imbir, kminek, majeranek nadzienie: 50g żurawiny suszonej 50g śliwek suszonych 4 kostki czekolady deserowej/gorzkiej 1 łyżeczka miodu Kurczaka osuszamy ręcznikiem papierowym, odcinamy skrzydełka, kuper oraz szyję. Przecinamy piersi wzdłuż, rozchylamy kości na boki i wycinamy każdą kostkę. Płat kurczaka formujemy w prostokąt
Gotowanie i blogowaniepiersi z kurczaka (około 120 g) 1 łyżeczka oliwy (5 g) 1 duża garść makaronu pełnoziarnistego (50 g) 1/4 główki brokułu (100 g) dowolne przyprawy (u mnie: sól, pieprz, chili, słodka papryka, zioła prowansalskie) Kurczaka kroimy na małe kawałki, mieszamy z oliwą i przyprawami. Zagotowujemy wodę w garnku, lekko solimy, wrzucamy makaron, na górę kładziemy sitko z pokrojonym
Vroblewska-fitlifejest bardzo dobrze doprawiony co ułatwi uzyskanie super smaku. Sos Bruschetta kupiłam w Netto. Piersi kurze pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą, pieprzem i papryką słodką i ostrą. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulkę i smażyć chwilkę, aż cebulka straci kolor surowizny. Dodać mięso kurczaka i smażyć, aż lekko się przysmaży. Dodać pieczarki pokrojone w plasterki i chwilkę smażyć
Kuchnia PokoleńSkładniki (na sporą patelnię): 500g ryżu do risotto Uncle Ben’s 2 średnie piersi z kurczaka ok. 350-400g filetów z dorsza bez skóry 500 ml bulionu warzywnego, ewentulnie drobiowego 375 ml wina białego 4 łyżki oliwy z oliwek 1 duża cebula 1 papryka czerwona 1/2 papryki zielonej 3-4 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów pokrojonych
Pociąg Do Kuchnikurczaka. Możecie także przygotować to danie jeszcze inaczej, a mianowicie podsmażyć jedną połówkę piersi z kurczaka pokrojoną w kostkę, a następnie dodać do niej warzywa i postępować zgodnie z przepisem poniżej. Składniki na 1 porcję jako danie solo: 90g kuskusu kilka pieczarek garść mrożonej papryki lub 1 średnia świeża (u mnie czerwona) garść mrożonego szpinaku w liściach (może być też
Fabryka pomysłówporcje) - 2/5 opakowania makaronu (ok. 200g), - 2 łyżki oleju rzepakowego (ok. 20g), - 2 piersi z kurczaka (ok. 200g), - 1 cebula (ok. 40g), - ząbek czosnku, - 4 suszone pomidory (ok. 80g), - opakowanie świeżego szpinaku (ok. 150g), - 4 łyżki jogurtu greckiego (ok. 100g), - przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, curry, sos, sojowy. Sposób przygotowania 1. Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w łyżce oleju
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachBUŁECZKI: SKŁADNIKI: 9 bułek - kajzerek, czy zwykłych - jak kto woli około 0,5 kg piersi z kurczaka przyprawę gyros około15 dag sera żółtego SAŁATKA: ćwiartkę pekińskiej, pomidor, ogórek zielony, kiszony,sos grecki sól, pieprz SOS I: 3 łyżki majonezu 3 łyżki keczupu można dodać ostrą paprykę lub chili SOS II: 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki jogurtu/śmietany
Kuchnia Beatyciepłej wody1 łyżka oliwy z oliwek250 g mąki pszennejFarsz:2 piersi z kurczaka300 g mrożonego szpinaku1-2 ząbki czosnku1 cebulakawałek żółtego sera pokrojonego w małą kostkę lub startego na tarce (można użyć mozarelli)sos sojowy, sól, pieprz, paprykaoliwa do smażenia1. Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy papryką i pieprzem oraz dolewamy 1-2 łyżki sosu sojowego. Najlepiej zostawić
UgotujmyTo.plsmakowe oraz błony śluzowe, a co za tym idzie powoduje uczucie pieczenia i ostrości w jamie ustnej. Kapsaicynoidy zaś to takie związki, dzięki którym odczuwamy ostry smak pieprzu czarnego, papryki ostrej i wielu innych ostrych przypraw korzennych. Mają one korzystne działanie dla naszego organizmu. Pobudzają żołądek do szybszej pracy, a co za tym idzie wspomagają trawienie. Sprawiają, że nasza przemiana(...)tylko bardziej kolorowe, ale także zyskają na smaku! Dziś właśnie z ostrych papryczek zrobiłam kruszonkę do mojego kurczaka. Filety są bardzo delikatne i łagodne. Chili zaś pikantne i zdecydowane. Czyż to nie idealne połączenie? Spróbujcie sami i zajadajcie na zdrowie! :) Pierś z kurczaka w paprykowej kruszonce - jedna pierś z kurczaka Marynata: - 2 łyżki oliwy - ząbek czosnku - duża
Sajkofanka smakuLekka, fajna w smaku sałatka nie tylko na kolację, ale też na imprezę. U mnie się sprawdziła, bo gościom przypadła do gustu:) Składniki: dwie średniej wielkości części z kurczaka (u mnie piersi) usmażone, grillowane lub upieczone; jedna mała lub pół dużej główki kapusty pekińskiej, drobno pokrojonej; pół puszki przepłukanej, czerwonej fasoli; trzy duże ogórki konserwowe; trzy jajka ugotowane na twardo(...)pół białej części pora; kilka przekrojonych na połówki cebulek konserwowych; szczypiorek; Dressing: 2 czubate łyżki majonezu; 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego; 2 czubate łyżki ketchupu; sól, pieprz, ostra mielona papryka, szczypta cukru, curry; Ogórki, kurczaka i jajka pokroić w drobną kostkę, pora pokroić w tzw. piórka. Przygotowane składniki dodać do pokrojonej kapusty, Do tego dołożyć czerwoną fasolę i cebulki oraz
In my kitchenPomysł na obiad lu danie imprezowe. Polecam Piersi kurze jeśli są duże przekroić wzdłuż na pół, rozbić. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki. Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości. Nie mogą być zbyt miękkie ani rozgotowane. Zostawić na później. Przygotowanie farszu – na patelni roztopić masło i wrzucić rozmrożony i odciśnięty szpinak(...)dodać posiekany czosnek. Smażyć około 3-4 minuty, mieszać co chwilkę. Dodać mozzarellę i wszystko lekko zmiksować. Na przygotowane filety z kurczaka nałożyć farsz na 1 połowę płata mięsa i złożyć na pół. spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i szybko obsmażyć mięso z dwóch stron na złoty kolor. Zdjąć mięso z patelni i włożyć do żaroodpornego naczynia
Kuchnia Pokoleń