pierogi z kapusta i grzybami - 1117 przepisów (strona:64/75)

Rustykalne bułki z kapustą i grzybami leśnymi 201

przepis z użyciem drożdży) a z przepisu, który Wam podam wychodzi ich aż 16, co wystarcza na więcej niż jeden dzień. :) Składniki (na farsz): 1/3 słoika kapusty kiszonej z grzybami leśnymi  5 średnich pieczarek 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka stołowa majeranku 1 łyżeczka cząbru szczypta lubczyku sól, pieprz do smaku olej (do smażenia) Składniki(...)smażenia) 1 jajko ½ dużej czerwonej cebuli  Wykonanie: Umyj i pokrój cienko pieczarki, wyjmij ze słoika i poszatkuj kapustę.  Cebulę i czosnek pokrój w kostkę.  Podsmaż na oleju pieczarki wraz z cebulą i czosnkiem, następnie dodaj kapustę i wszystkie przyprawy, podsmaż, aż woda wyparuje. Odstaw do ostygnięcia.  Zrób zaczyn na ciasto z drożdży i wody, 150 gramów

Garniec Magalie
Zrazy wołowe zawijane 77

Zrazy wołowe zawijane Najlepszy przepis na śląskie rolady wołowe Zrazy wołowe zawijane. Przepis na zrazy z ogórkiem kiszonym, cebulą i boczkiem czyli tzw. śląskie rolady wołowe

Cztery Fajery
Kartacze albo cepeliny 209

weekend obchodzimy Dzień Babci i Dziadka. Jakie to ogromne szczęście mieć ich przy sobie, porozmawiać, poradzić się, wpaść na kawałek najlepszego sernika albo miskę własnoręcznie ulepionych pierogów. Mam wrażenie, że dziadkowie kochają swoje wnuki bardziej niż własne dzieci. Dzisiejszy wpis powstał pod wpływem wspomnień, jakie wywołuje we mnie to święto.  Kartacze kojarzą się mi z moją prababcią Anią(...)Kartacze vel cepeliny przygotowuje się z ciasta ze świeżych i gotowanych ziemniaków, z nadzieniem z mielonego mięsa. Spotkałam kiedyś wersję bezmięsną, z grzybami - takie kartacze również smakują pysznie, ale są też cepeliny z serem lub kiszoną kapustą. W kuchni białoruskiej czasem po wstępnym obgotowaniu cepeliny układano w glinianych naczyniach, polewano kwaśną śmietana i duszono w piecu przez godzinę. Smak

Obiad gotowy
Gołąbki z suszonymi grzybami 244

Gołąbki z suszonymi grzybami to pomysł na wegeteriańskie gołąbki z grzybami. To dość pracochłonne danie niemniej jednak gdy robię gołąbki przypomina mi się dzieciństwo

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron świderki z kurkami 191

Makaron świderki z kurkami to bardzo prosty przepis, który nie tylko świetnie wygląda ale smakiem przeniesie Cię to lasu. Ponadto kurki, powinny być często stosowane przez

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Przepisy na wigilię: Uszka z grzybami na dwa sposoby 133

wigilijnych dań, w których nie było wszystkich wymienionych składników. Ciasto na uszka i na pierogi nie zawierało jajek. Dzisiaj te zasady już nie obowiązują. Ale, chociaż w przypadku pierogów jedno jajko jak najbardziej się przyda, dla nadania im lekkiej twardości, to w uszkach jest ono zbędne. Ciasto bez jajka, zarabiane na gorącej wodzie jest aksamitnie miękkie i rozpływa(...)odstawiamy w cieplne miejsce na pół godziny. Krok 2 Farsz. Grzyby zalej wodą i namaczaj przez noc, albo co najmniej przez pół godziny. Zagotuj razem z wodą, w której się moczyły. Gotuj do miękkości – 15 minut powinno wystarczyć. Odsącz grzyby – płyn zachowaj jako dodatek do kapusty kiszonej, albo barszczu. Krok 3 Rozgrzej olej na patelni. Drobno posiekaj szalotkę, wrzuć

Niedzielny kucharz
Przepisy na wigilię: Uszka z grzybami na dwa sposoby 125

wigilijnych dań, w których nie było wszystkich wymienionych składników. Ciasto na uszka i na pierogi nie zawierało jajek. Dzisiaj te zasady już nie obowiązują. Ale, chociaż w przypadku pierogów jedno jajko jak najbardziej się przyda, dla nadania im lekkiej twardości, to w uszkach jest ono zbędne. Ciasto bez jajka, zarabiane na gorącej wodzie jest aksamitnie miękkie i rozpływa(...)odstawiamy w cieplne miejsce na pół godziny. Krok 2 Farsz. Grzyby zalej wodą i namaczaj przez noc, albo co najmniej przez pół godziny. Zagotuj razem z wodą, w której się moczyły. Gotuj do miękkości – 15 minut powinno wystarczyć. Odsącz grzyby – płyn zachowaj jako dodatek do kapusty kiszonej, albo barszczu. Krok 3 Rozgrzej olej na patelni. Drobno posiekaj szalotkę, wrzuć

Niedzielny kucharz
Pomidory z mozzarellą i pesto 185

Pomidory z mozzarellą i pesto to błyskawiczna przystawka, która świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Delikatna i bardzo aromatyczna. Składniki oraz szybki przepis są poniżej…

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Świąteczne pierogi z grochem i borowikami 192

Idealny czas już, by pomyśleć  o Bożym Narodzeniu i spokojnie zaplanować wigilijne menu. Zapewne też, zastanawiacie się jak do świątecznego menu , które serwujecie tradycyjnie od

Wanilia i Kardamon
Risotto z kurczakiem i kurkami 149

Risotto z kurczakiem i kurkami to niezwykle aromatyczna, delikatna i kremowa w smaku potrawa. Przygotowanie risotto wymaga od nas odrobine cierpliwości, bowiem musimy pilnować gotowania się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Uszka z grzybami 925

przesmażone pieczarki. Przepis na ok. 70 sztuk Uszka z grzybami – ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (ok. 300 g) 1 żółtko (można pominąć i dodać 1/3 szklanki wody więcej) 1 łyżka masła 1/2 szklanki wrzącej wody szczypta soli Uszka z grzybami – farsz: 50-70 g suszonych grzybów leśnych 2 duże cebule 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka bułki(...)listonic_content=''; document.write(" "); Farsz do uszek: Grzyby zalewamy trzema szklankami wody i zostawiamy na noc (lub co najmniej godzinę). Następnie gotujemy ok. pół godziny w tej samej wodzie. Odcedzamy (wodę koniecznie zostawiamy do barszczu). Cebule kroimy w kostkę i przesmażamy na dwóch – trzech łyżkach oleju, aż będzie szklista. Dodajemy do niej grzyby. Przesmażamy przez około 3 minuty i studzimy

Poezja smaku
Tarta z lejkowcem dętym i serem pleśniowym 101

lejkowca oddałabym wszystkie grzyby, no może zostawiłabym borowika szlachetnego. Czarny jak noc i nie żaden kielich goryczy tylko słodki naturalnie  i świetnie się łączy z pieprznikiem jadalnym, szczególnie jeśli chodzi o farsz do pierogów. Zamiast lejkowca można użyć samych kurek, które wrzucamy na patelnię tylko po oczyszczeniu. Jeśli są zbyt zapiaszczone płuczemy szybko pod bieżącą wodą i osuszamy(...)Eliminujemy w ten sposób nadmiar cukru w słodkich wypiekach. Tak się rozpędziłam, że zagniotłam z całej porcji. Do tarty potrzebowałam niewiele, więc z reszty ciasta powstały rogaliki z grzybami i kapustą. Wystarczyło też na szarlotkę. Do samej tarty potrzeba niewiele, z ¼ składników w zupełności wystarczy nawet na 2 tarty, albo z reszty ciasta można przygotować słodkie rogaliki. Potrzebujemy

Leśny Zakątek

Proponowane wyszukiwania