pierogi z kapusta i grzybami - 1183 przepisów (strona:67/79)

Gołąbki z suszonymi grzybami 296

Gołąbki z suszonymi grzybami to pomysł na wegeteriańskie gołąbki z grzybami. To dość pracochłonne danie niemniej jednak gdy robię gołąbki przypomina mi się dzieciństwo

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Najstarsze dania świata – historia smaku i tradycji 60

Najstarsze dania świata – kulinarna podróż w czasieUwielbiam odkrywać korzenie kuchni. Dziś zabieram Cię w kulinarną podróż po najstarszych daniach świata, które przetrwały wieki, wojny i zmieniające

RafalCook
Makaron świderki z kurkami 244

Makaron świderki z kurkami to bardzo prosty przepis, który nie tylko świetnie wygląda ale smakiem przeniesie Cię to lasu. Ponadto kurki, powinny być często stosowane przez

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Przepisy na wigilię: Uszka z grzybami na dwa sposoby 205

wigilijnych dań, w których nie było wszystkich wymienionych składników. Ciasto na uszka i na pierogi nie zawierało jajek. Dzisiaj te zasady już nie obowiązują. Ale, chociaż w przypadku pierogów jedno jajko jak najbardziej się przyda, dla nadania im lekkiej twardości, to w uszkach jest ono zbędne. Ciasto bez jajka, zarabiane na gorącej wodzie jest aksamitnie miękkie i rozpływa(...)odstawiamy w cieplne miejsce na pół godziny. Krok 2 Farsz. Grzyby zalej wodą i namaczaj przez noc, albo co najmniej przez pół godziny. Zagotuj razem z wodą, w której się moczyły. Gotuj do miękkości – 15 minut powinno wystarczyć. Odsącz grzyby – płyn zachowaj jako dodatek do kapusty kiszonej, albo barszczu. Krok 3 Rozgrzej olej na patelni. Drobno posiekaj szalotkę, wrzuć

Niedzielny kucharz
Przepisy na wigilię: Uszka z grzybami na dwa sposoby 213

wigilijnych dań, w których nie było wszystkich wymienionych składników. Ciasto na uszka i na pierogi nie zawierało jajek. Dzisiaj te zasady już nie obowiązują. Ale, chociaż w przypadku pierogów jedno jajko jak najbardziej się przyda, dla nadania im lekkiej twardości, to w uszkach jest ono zbędne. Ciasto bez jajka, zarabiane na gorącej wodzie jest aksamitnie miękkie i rozpływa(...)odstawiamy w cieplne miejsce na pół godziny. Krok 2 Farsz. Grzyby zalej wodą i namaczaj przez noc, albo co najmniej przez pół godziny. Zagotuj razem z wodą, w której się moczyły. Gotuj do miękkości – 15 minut powinno wystarczyć. Odsącz grzyby – płyn zachowaj jako dodatek do kapusty kiszonej, albo barszczu. Krok 3 Rozgrzej olej na patelni. Drobno posiekaj szalotkę, wrzuć

Niedzielny kucharz
Pomidory z mozzarellą i pesto 238

Pomidory z mozzarellą i pesto to błyskawiczna przystawka, która świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Delikatna i bardzo aromatyczna. Składniki oraz szybki przepis są poniżej…

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto na uszka 88

Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy w naszych domach królują tradycyjne potrawy, a jednym z nieodłącznych elementów wigilijnego stołu są uszka z grzybami. Przygotowanie idealnego ciasta

Dorota Smakuje
Świąteczne pierogi z grochem i borowikami 252

Idealny czas już, by pomyśleć  o Bożym Narodzeniu i spokojnie zaplanować wigilijne menu. Zapewne też, zastanawiacie się jak do świątecznego menu , które serwujecie tradycyjnie od

Wanilia i Kardamon
Risotto z kurczakiem i kurkami 222

Risotto z kurczakiem i kurkami to niezwykle aromatyczna, delikatna i kremowa w smaku potrawa. Przygotowanie risotto wymaga od nas odrobine cierpliwości, bowiem musimy pilnować gotowania się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Uszka z grzybami 1013

przesmażone pieczarki. Przepis na ok. 70 sztuk Uszka z grzybami – ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (ok. 300 g) 1 żółtko (można pominąć i dodać 1/3 szklanki wody więcej) 1 łyżka masła 1/2 szklanki wrzącej wody szczypta soli Uszka z grzybami – farsz: 50-70 g suszonych grzybów leśnych 2 duże cebule 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka bułki(...)listonic_content=''; document.write(" "); Farsz do uszek: Grzyby zalewamy trzema szklankami wody i zostawiamy na noc (lub co najmniej godzinę). Następnie gotujemy ok. pół godziny w tej samej wodzie. Odcedzamy (wodę koniecznie zostawiamy do barszczu). Cebule kroimy w kostkę i przesmażamy na dwóch – trzech łyżkach oleju, aż będzie szklista. Dodajemy do niej grzyby. Przesmażamy przez około 3 minuty i studzimy

Poezja smaku
Tarta z lejkowcem dętym i serem pleśniowym 156

lejkowca oddałabym wszystkie grzyby, no może zostawiłabym borowika szlachetnego. Czarny jak noc i nie żaden kielich goryczy tylko słodki naturalnie  i świetnie się łączy z pieprznikiem jadalnym, szczególnie jeśli chodzi o farsz do pierogów. Zamiast lejkowca można użyć samych kurek, które wrzucamy na patelnię tylko po oczyszczeniu. Jeśli są zbyt zapiaszczone płuczemy szybko pod bieżącą wodą i osuszamy(...)Eliminujemy w ten sposób nadmiar cukru w słodkich wypiekach. Tak się rozpędziłam, że zagniotłam z całej porcji. Do tarty potrzebowałam niewiele, więc z reszty ciasta powstały rogaliki z grzybami i kapustą. Wystarczyło też na szarlotkę. Do samej tarty potrzeba niewiele, z ¼ składników w zupełności wystarczy nawet na 2 tarty, albo z reszty ciasta można przygotować słodkie rogaliki. Potrzebujemy

Leśny Zakątek
Szybkie Pierożki Do Barszczu Z Matrycy 105

Przepis prosty i tak naprawdę ułatwiający życie, nie żartuje...odkąd zakupiłam tą matrycę, małe pierożki czy też uszka bo też je tak nazywam robię tylko na

Gotowanie...to proste !