pierogi z kapusta i grzybami - 1117 przepisów (strona:27/75)

Pierogi z kapustą i grzybami 108

Pierogi z kapustą i grzybami to przysłowiowy klasyk, który jednak w każdym domu smakuje nieco inaczej. Mama i ja robimy farsz tylko ze swoich suszonych grzybów leśnych i własnoręcznie ukiszonej kapusty. Nie stosujemy zamienników takich jak pieczarki, bo to już nie jest to samo. Cóż mam powiedzieć....po prostu niebo w gębie. Te ze zdjęć były przygotowane(...)kapusty kiszonej 100 g suszonych podgrzybków 2 duże cebule 3 łyżki masła sól, pieprz olej PRZYGOTOWANIE: Grzyby zalać wodą i ugotować do miękkości, odcedzić ( wody nie wylewać). Kapustę wrzucić do garnka, zalać wodą z gotowania grzybów i pozostawić na ogniu przez 20-25 minut.Przecedzić i ostudzić. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na złoto na maśle. Kapustę, grzyby

Gosia gotuje
Muffinki z kapustą i grzybami. 183

prasie, ale pod inną nazwą - taka decyzja redakcji, nie moja. Ale jak zwał tak zwał - ważne, że smaczne. Do czerwonego barszczu są  idealnym zastępstwem tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami. Dodatkowo będą ozdobą wigilijnego stołu. Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej, 200 g masła, 1 łyżeczka soli, 2 żółtka, 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany

Nie tylko w kuchni
Pierogi z kapustą i grzybami okraszone szynką schwarzwaldzką 186

skrócić ponieważ można kupić rewelacyjną kapustę postną z grzybami leśnymi. Kapusta w składzie ma  borowiki, podgrzybki i maślaki, czyli te najlepsze leśne grzyby. Jest to kapusta firmy Krokus w zgodzie z naturą. Kapusta jest idealnie doprawiona i można ją jeść na zimno, ciepło lub tak jak ja wykorzystać jako farsz. Ja pierogi okrasiłam cebulką i szynką schwarzwaldzką(...)pół godziny miseczką by ciasto "odpoczęło". Blat podsypać mąką, rozwałkować ciasto  na grubość około 3 mm i za pomocą urządzenia do pierogów lub szklanką wykroić kółka. Na środku położyć łyżeczkę kapusty z grzybami i dokładnie zlepić. Zagotować wodę z solą wrzucać porcjami pierogi i na wolnym ogniu gotować około 5 minut od wypłynięcie pierogów. Pierogi

Ala piecze i gotuje
USZKA Z GRZYBAMI NA MĄCE ORKISZOWEJ 183

Nasze pierwsze samodzielnie przygotowane uszka wigilijne z grzybami. I choć już po wigilii to, by przepis nie umknął i nie zawieruszył się gdzieś do przyszłego roku, publikuję go już dzisiaj. Uszka okazały się bowiem genialne, tak dobrych uszek jeszcze(...)jedliśmy. Inspiracją był przepis znaleziony u  Margarytki , jednak jak to zwykle bywa, lekko go zmodyfikowałam. Efekt końcowy wyszedł wprost powalający. Ciasto świetnie sprawdziło się także do pierogów z kapustą i grzybami. Z podanych ilości wychodzi ok.150 sztuk. Składniki ciasta: - 550g mąki orkiszowej typ750   (lub 500g pszennej tortowej) - 10g masła klarowanego - 315g (ml) gorącej wody Składniki farszu

Smaczne Zdrowe
Uszka z grzybami 162

Barszczyk zdecydowanie wolimy do popijania z filiżanek. Zazwyczaj robię farsz z 30 g suszonych grzybków, robię podwójną porcję ciasta na pierogi , najpierw lepię uszka wykorzystując przygotowany farsz a następnie z reszty ciasta lepię pierogi: z kapustą i grzybami oraz ruskie. A Wy, lepicie dużo uszek? :) Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej (najlepsza T500) 250 ml ciepłej wody(...)czasie grzyby przełożyć do garnuszka, zalać wodą do przykrycia i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Gotuję zawsze w szybkowarze 15 min na wysokim ciśnieniu. Ugotowane grzyby odcedzić (wodę można zachować do podlania pieczeni, czy do zupy) i drobno posiekać. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na złoto. Do podsmażonej cebulki dodać posiekane grzyby i chwilkę razem przesmażyć. Doprawić

Kocham..lubię..gotuję..
Kulebiak krucho-drożdżowy z kiszoną kapustą i grzybami 205

aromatycznych pieczarek. Można za jednym zamachem przygotować więcej farszu do pierogów z kapustą i grzybami wykorzystując je jako nadzienie do kulebiaka. Grzyby z kapustą jedzono wierząc, że dodadzą sił w trudnych chwilach. Choć znaczenie potraw różni się w zależności od regionu, kapusta i grzyby są obecne na każdym wigilijnym stole. Kulebiak z ciasta krucho-drożdżowego jest łatwy(...)wilgotną ściereczką ewentualne zabrudzenia i podciąć nóżki. Pokroić w cienkie plasterki. Na patelni zeszklić pokrojoną w kostke cebulę, dodać pieczarki i dusić, aż odparuje cała woda z grzybów. Na patelnię dołożyć kapustę, wymieszać farsz ciasto rozwałkować na kształ prostokąta. Ścinki ciasta odłożyć i przykryć ściereczką. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć farsz, zostawiając po 2 cm wolnego miejsca przy brzegach. Zlepić ciasto

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tradycyjne dania kuchni polskiej – są po prostu pyszne! 77

Wigilię. Dodatek kiszonej kapusty, grzybów i mięsa sprawia, że bigos jest sycący, pachnący i treściwy. Żaden prawdziwy Polak nie przejdzie obok niego obojętnie! Składniki: 400 g karkówki albo szybki wieprzowej 200 g karkówki wołowej 200 g wędzonej kiełbasy 150 g wędzonego boczku 50 g suszonych grzybów 2 kg kiszonej kapusty 0,5 kg świeżej kapusty 2 śliwki wędzone 2 średnie(...)wymieszaj. Podawaj z ziemniakami i usmażonymi kotletami schabowymi. Pierogi z grzybami – nie tylko na Wigilię! Tradycyjnym polskim daniem są oczywiście pierogi z grzybami, obok których ciężko przejść obojętnie. Są bowiem niezwykle aromatyczne, sycące i przepyszne! Oto prosty przepis na pierogi z samymi grzybami, bez kapusty. Składniki: 500 g grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki) 2 szklanki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jak zaoszczędzić czas w trakcie przygotowań przedświątecznych? 65

się świetnie bawiły przy lepieniu pierogów, myciu podłóg lub ubieraniu choinki. Dla dorosłych zostaw okna i przygotowywanie trudniejszych posiłków. Zacznij przygotowywania z wyprzedzeniem Nie musisz rozpoczynać przygotowywań na tydzień przed świętami. Będziesz znacznie spokojniejszy, jeśli niektóre sprawy załatwisz z większym wyprzedzeniem. W końcu nawet miesiąc wcześniej możesz zrobić pierogi oraz kapustę z grzybami, a także kupić prezenty(...)smak mają dane produkty. Bez problemu możesz tak zrobić z uszkami czy pasztecikami. Z pewnością znajdziesz je w supermarkecie – mogą być mrożone lub świeże. Ciekawą opcją są też gotowe pierogi – bardzo często przed świętami oferują je pierogarnie, restauracje bądź piekarnie. W każdym z tych przypadków będziesz zachwycony jakością farszu i delikatnością ciasta. Dzięki temu zyskasz naprawdę smakowite dania

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi z kapustą i grzybami 124

pierogi z kapustą i grzybami.   Pyszne, bardzo aromatyczne i koniecznie z dużą ilością grzybów.   Są idealne na wigilijny stół, ale również idealnie pasują na inne okazje. Zapraszam!!!     Składniki na ciasto: 1 kg. mąki, 0,5 l gorącej wody, szczypta soli Składniki na farsz: 1kg kapusty kiszonej, 0,5 kg suszonych grzybów(...)cebule, sól, pieprz, olej lub oliwa do smażenia   Wykonanie: Kapustę gotujemy do miękkości. W drugim garnku gotujemy grzyby. Ugotowaną kapustę i grzyby dokładnie odciskamy z nadmiaru wody, drobno siekamy. Cebulę również drobno siekamy, podsmażamy. Jak już cebula się lekko podsmaży dodajemy do niej grzyby i kapustę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy kilka minut. Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy

Passion of Cooking
Wigilia grzybowa, czyli dlaczego mikołaj jest czerwony 106

roku, będzie oparte na grzybach, oczywiście nie halucynogennych, choćby dlatego, że przeczytałem wyniki tych badań całkiem niedawno, kiedy już nie ma muchomorów w lesie. Natomiast już wiecie dlaczego grzyby są tak istotnym elementem wigilijnej uczty. Zdjęcie wyjazdowe, dlatego inny wystrój. Barszcz czerwony z makaronem Barszcz z małym białym makaronem wygląda jak muchomór :) Składniki: - włoszczyzna - buraki - makaron - ocet - makaron małe muszelki(...)świry, które badają to z papierkiem lakmusowym, ale wystarczy, że barwa Wam się zgadza "na oko". Oczywiście octu z umiarem. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Pierogi z kapustą i grzybami. Tu odeślę do mojego starego przepisu tutaj. Soczewica po brytańsku Wielu z Was jadło pewnie fasolkę po bretońsku. Zasmucę Was. W Bretonii takowej nie jedzą. Co innego

Kryzysowa Książka Kucharska
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami. 186

pierogi z kapustą i grzybami Ciasto: 0,5 kg mąki (dobrej, ja używam Basi) 350 mililitrów ciepłego mleka (nie letniego, ale też nie gorącego) Farsz: 1 kg dobrej kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów 4 duże pieczarki 3 cebule olej sól pieprz Okrasa: 2 cebule olej (lub inny tłuszcz) sól      Farsz. Grzyby zalewamy ciepłą wodą(...)minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc), a następnie gotujemy od 45 min do godziny. Kapustę wkładamy do garnka zalewamy wodą (gdy jest bardzo kwaśna warto wcześniej ją wypłukać) i gotujemy około 1 godzinę, odcedzamy, studzimy i dobrze odciskamy wodę. Tak przygotowaną kapustę drobno kroimy na około 0,5 cm kawałeczki lub, co jest szybszym sposobem i efekt jest podobny

Rozpustne gotowanie
Szybki barszcz czerwony na suszonych buraczkach 160

alternatywę Zdjęcia były równie szybkie, więc musicie mi je wybaczyć Jeśli szukacie przepisu na zakwas (na tradycyjny barszcz) zajrzyjcie tutaj (klik) . Zapraszam również na przepis na pierogi z kapustą i grzybami (klik) lub na uszka z grzybami (klik) . Składniki: 2 litry wody 2 opakowania suszonych buraczków Skworcu 2 x 75 g 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe(...)palnik. Po chwili gotowania dodajemy 2 obrane ząbki czosnku, doprawiamy wszystko pieprzem i solą. Całość gotujemy około 30 minut, próbując smak (opcjonalnie doprawiamy). Podajemy odcedzony do picia, z pierogami, do krokietów itp. Smacznego

Słodkie okruszki
Sos tatarski 56

galarecie, pierogów czy kanapek. Pokażę Wam jak przygotować ten pyszny sos z dodatkiem musztardy i ogórków konserwowych. Sos na zimno możemy przygotować dosłownie w 15-20 minut i chyba każdy powinien znać przepis na to danie. Osobiście uwielbiam ten sos i bardzo często przygotowuję go zarówno na Wigilię do podsmażanych pierogów z kapustą i grzybami

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gryczane pierogi nadziane grzybami i ricottą 133

dodajemy grzyby. Doprawiamy ziołami, glazurą balsamiczną i smażymy jeszcze kilka minut. Można dodać odrobinę wody, aby zapobiec przypaleniu. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie mieszamy z ricottą i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Ciasto formujemy w wałek, po kawałku urywamy i cienko rozwałkowujemy. Za pomocą miseczki wykrajmy okręgi. Farsz nakładamy za pomocą łyżki i sklejamy pieroga, brzegi(...)dociskamy. Można użyć widelca deserowego. Pierogi nie muszą być równe i symetryczne. Gotowe pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch można posmarować białkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Gryczane pierogi pieczemy przez 25 - 30 minut. Polecam także przepis na  pieczone mini pierogi z kapustą i grzybami

My Chcemy Jeść
Pierogi z ziemniakami 351

sprawka małych podjadaczy? :) Dlatego lepiej przygotujcie więcej farszu niż mówi przepis. Składniki (na ok. 50 pierogów): Na ciasto -  jak w przepisie na tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami Na farsz: 800 g ziemniaków 2 cebule 1 łyżka oleju sól, pieprz, sproszkowana słodka i ostra papryka opcjonalnie: masło lub śmietana Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach(...)Gdyby farsz nie chciał się odpowiednio połączyć, możemy dodać odrobinę masła lub śmietany. Ciasto przygotowujemy według  tego przepisu . Wałkujemy na grubość 1 mm, nakładamy kulkę farszu i sklejamy. Pierogi gotujemy 2 minuty we wrzącej, osolonej wodzie. Możemy je także zamrozić w formie surowej i ugotować później

Zakręcony Widelec