dodać ugotowaną odsączoną soczewicę i startą dynię. Całość podsmażać na niewielkim ogniu do momentu aż dynia będzie miękka.Ostudzić i doprawić do smaku doprawiamy dosyć pikantnie. Ciasto na pierogi: Do misy z robota wsypać mąkę dodać żółtko, masło, sól i ciepłą wodę. Na wolnych obrotach wyrabiać ciasto tak długo aż będzie miało jednolitą konsystencję. Wyjąć, uformować kulkę(...)pół godziny przykryć miseczką żeby ciasto odpoczęło. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i za pomocą urządzenia do pierogów lub szklanki wykroić kółka. Na środek nałożyć zimny farsz i dokładnie zlepić. Pierogi wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 7-8 od wypłynięcia. Podpiec na oleju i polać zrumienioną cebulką
Ala piecze i gotujezdecydowanie lepsze od tych sklepowych. Tym bardziej z truskawkami bo wtedy mam pewność że w środku znajdę truskawkę a nie dżem czy coś w tym stylu. Przygotowanie pierogów jest trochę czasochłonne ale uważam, że warto się poświęcić. My do pierogów z truskawkami mamy koktajl ale można również podać z roztopionym masłem z bułką tartą. Składniki(...)położyć po truskawce i dokładnie zlepić. Wkładać do gotującej się wody i na średnim ogniu od wypłynięcia gotować około 8 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i posypać brązowym cukrem. Do pierogów podać koktajl truskawkowy
Ala piecze i gotujemianowicie zapraszamy Was na: pieczone pierogi z farszem z upieczonych buraków, ugotowanych ziemniaków, sera feta, usmażonego boczku, czosnku i duuużej ilości natki pietruszki(dość niecodziennie prawda?) Pierogi pieczone są o tyle świetne, iż smakują idealnie nawet na zimno - np. przekąskę do pracy, czy na spotkanie z przyjaciółmi. Spokojnie sądzę, iż jako potrawa idealnie spełniłyby się w walentynkowy(...)szklanki ciepłej wody (temp. ok.36stC) szczypta soli szczypta cukru 3 łyżki oleju pół łyżeczki / 1 łyżeczka curry w proszku odrobina kurkumy - dla koloru 1 jajko - do posmarowania pierogów przed upieczeniem Farsz: 2 duże ziemniaki 2 średniej wielkości buraki 4 ząbki czosnku 300g boczku 1-3 łyżki masła do smażenia pół natki pietruszki pół opakowania sera feta pół
Symfonia Smakówwalkujemy i za pomoca np szklanki wykrawamy kola. Napelniamy je farszem i sklejamy brzegi. Ciasta nie mozna walkowac zbyt cienko, bo nie bedzie sie dobrze zlepiac na brzegach. Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzatku. skladniki na farsz trudno mi podac ilosci, bo ja daje wszystkiego na oko suszone grzyby kapusta kiszona - daje o polowe mniej niz grzybow sol, pieprz(...)podobnie jak grzyby. Ja pod koniec gotowania dodaje grzyby do kapusty, by przeszla ich aromatem. Wszystko odcedzamy i szatkujemy. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem i majerankiem. Gotowym farszem napelniamy pierogi. Przepis na pierogi zamieszczam w ramach zabawy Kuchnia Swiateczna i Noworoczna przygotowanej przez Olge Smile
Przysmaki Karolkipierożki. Czas : 30 minut Składniki : Na ciasto: 1 szklanka mąki + mąka do posypania 3/4 szklanki wrzącej wody szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów ( 1 płaska łyżeczka) 1 łyżka oleju Na farsz: 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej 5 dag tłustego ( nie kwaśnego ) twarogu 2 cebule 3 łyżki oleju sól do smaku 1 łyżka pokrojonego świeżego tymianku(...)oleju. Przygotować farsz mieszając kaszę, cebulę, ser, majeranek, tymianek. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto wałkować podsypując mąką. Wycinać szklanką krążki. Na każdy krążek nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierogi. Układać na wysypanej mąką tacce. Gotować na wrzątku w 2 partiach minutę od wypłynięcia ( nie trzeba dłużej bo ciasto jest parzone a farsz nie jest surowy). Wyjmować delikatnie łyżka cedzakową
Buniabaje w kuchnijadłam je w Żaganiu w barze DUET przy ulicy Warszawskiej. Wtedy były chyba też z fetą. U mnie będzie wersja z mrożonego szpinaku oraz twarogu. Ciasto klasyczne jak na pierogi. I pyszny farsz pachnący cebulą i czosnkiem. Kto jeszcze nie robił ? Musi koniecznie spróbować. Składniki : Ciasto na pierogi : * pół kg mąki pszennej * jajko * szczypta soli * ciepła przegotowana woda(...)Przygotowanie : Składniki na ciasto dobrze wyrobić i odstawić. Można przykryć ściereczką. Rozwałkować na cienkie ciasto. Wykroić kółka szklanką. Farsz do pierogów : * kostka mrożonego szpinaku * cebula * czosnek * łyżka śmietany 12 % * 2 łyżki twarogu półtłustego * oliwa z oliwek * sól , pieprz , gałka muszkatołowa Przygotowanie : Na oliwie poddusić cebulę z czosnkiem. Wrzucić szpinak i dusić aż się rozmrozi. Odparować wodę , dodać śmietanę
Magiczne Życie Martypierogi lubię tylko z kapustą i grzybami , ewentualnie nie pogardzę także tymi ze szpinakiem. Tym razem jednak poszalałam znowu z drożdżowym ciastem i tak oto powstały pyszne pieczone pierogi z pieczarkami. Zapraszam ! Gorąco polecam te pierogi na Wigilię. Składniki : * 1/4 kostki drożdży * szklanka ciepłego mleka * łyżka cukru * pół kg mąki pszennej * białko jajka * olej rzepakowy(...)szczypta soli * kilogram pieczarek * duża cebula * 3 łyżki oleju rzepakowego * sól , pieprz , mielona czerwona papryka * żółtko jajka do smarowania pierogów Przygotowanie : Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżka cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. W misce mieszamy mąkę z solą, wlewamy rozczyn oraz dodajemy białki i olej. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Tak długo aż będzie odchodziło
Magiczne Życie Martyblat , zagniatać aż będzie odchodzić od ręki. Uważać bo na początku ciasto jest gorące. Przykryć czystą ściereczką i odłożyć na 30 minut. Rozwałkować i szklanką wykroić krążki na pierogi. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, ugotować do miękkości. Zimne mięso zmielić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić. Dodać do mięsa, przyprawić do smaku. Tak przygotowanym farszem nadziewać pierogi. Gotować(...)osolonym wrzątku około 7 minut od wypłynięcia pierogów na wierzch. Podawać z zeszkloną cebulką
Magiczne Życie Martyblat , zagniatać aż będzie odchodzić od ręki. Uważać bo na początku ciasto jest gorące. Przykryć czystą ściereczką i odłożyć na 30 minut. Rozwałkować i szklanką wykroić krążki na pierogi. Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany czosnek, oraz pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka. Przesmażyć, dodać szpinak i dusić całość do miękkości. Przyprawić do smaku. Gdy przestygnie wymieszać farsz(...)jogurtem. Tak przygotowanym farszem nadziewać pierogi. Gotować w osolonym wrzątku około 7 minut od wypłynięcia pierogów na wierzch. Podawać z cebulką - u mnie z prażoną, oraz dowolną zieleniną - u mnie rzeżucha i bazylia
Magiczne Życie MartyDzień dobry! Wstyd to mówić, ale pierogi robiłam tylko trzy razy w życiu (z czego 2 razy odbyły się w ostatnich 2 dniach). Przepis na ciasto pierogowe, które wyszło bardzo smaczne(...)mięciutkie poznałam na warsztatch kulinarnych z Adamem Chrząstowskim i chyba od tej pory to właśnie będzie przepis, który będę wykorzystywać do robienia tego dania. Na początek zapraszam na pierogi ruskie, które bardzo lubi mój mąż, ja osobiście nie przepadam za takim farszem, zdecydowanie wolę pierogi z mięsem. Z przepisu wychodzi około 70 pierogów (średnica kółek
Pora coś zjeśćbędąc wiozłam wielki, chyba 3 litrowy słój, pełen jagód aż z Bieszczadów - zbierałam je o świcie, ostatniego dnia obozu harcerskiego w Lisznej, i wiozłam żeby Babcia zrobiłam moje ulubione pierogi. Zbierali też moi koledzy i koleżanki więc wiele osób w pociągu miało fioletowe łapy i języki od podjadania. Wśród swoich to nie raziło, ale kiedy jechałam autobusem z dworca(...)domu to czułam się jak brudas i pewnie tak myśleli o mnie inni pasażerowie. Ot, takie wspominki :) Dzisiejsze pierogi zrobiłam nieco inaczej niż zwykle - wyszły ciekawe z wyglądu i bardzo smaczne :) Źródło inspiracji Ciasto z mąki i zsiadłego mleka jest delikatne i dobrze się zagniata. Dodatek oleju rzepakowego powoduje, że ciasto jest elastyczne, dobrze się rozwałkowuje a po ugotowaniu
Smaczna Pyzajest tradycją na bożonarodzeniowym stole? Pierogi wigilijne! Myślę, że w tej kwestii zgodzi się ze mną każdy. Jest to tradycyjna polska potrawa, która cieszy się popularnością nie tylko w Polsce. Są one doskonałym dodatkiem do barszczu, jednak mog The post Pierogi wigilijne appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePierogi z mięsem i kapustą są rewelacyjne, smaczne i na każdą okazję. Kapusty dałam tyle co mięsa, więc farsz wyszedł bardziej mięsny. Nadmiar możemy zamrozić i ugotować przed podaniem. Polecam przepis. SKŁADNIK : 1 kg łopatki wieprzowej 2 marchewki, kawałek selera,1 pietruszka, 2 cebule 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, kilka kulek pieprzu jarzynka(...)doprawiamy solą, pieprzem i magii. Ze składników na ciasto wyrabiamy ciasto robotem lub ręcznie. Ciasto odkładamy nakryte folią na 30 minut aby odpoczęło. Następnie dowolną metodą sklejamy pierogi. Gotujemy je i podajemy :) smacznego. Zapraszam do obejrzenia filmiku
Kulinarne Fantazje MarioliGrzyby ponoć jeszcze w lasach są, więc dziś zapraszam na pyszne pierogi z kaszą i grzybami. Smak rewelacyjny, nie spodziewałam się, że będzie aż tak dobrze ;-) Wpadajcie! Składniki na ciasto; 50 dag mąki pszennej 1 żółtko 3 łyżki oleju gorąca woda ( tyle ile zabierze mąka) szczypta soli Mąką przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie. Wbić żółtko, dodać olej(...)Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Pod koniec dodać białko, wymieszać. Ciasto wałkować na cienki placek, wykrawać kształt koła za pomocą kubka, nakładać łyżkę farszu i zaklejać pierogi. Wrzucać na posolony wrzątek, gotować około 5 min. do miękkości. Okrasić smażoną cebulką. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.