będzie wyjątkowo pyszny, ale jestem cierpliwa i pozwolę mu jeszcze trochę się pogotować, żeby wydobyć całą esencję smaku. Z bulionu będzie zupa, a mięso i warzywa wykorzystam do ulepienia pierogów. A mówią, że jaki poniedziałek, taki i cały tydzień. Cóż, z takim obiadem bez wątpienia będzie bardzo smaczny:) Składniki: ciasto: 1,5 szklanki mąki (+ do podsypywania) 150ml gorącej(...)mięsem. Gdyby nadzienie było zbyt suche, dolać trochę bulionu. Farsz doprawić do smaku. Ostudzić. Ciasto rozwałkować, wycinać kółka, na każde nakładać nadzienie, zlepiać i układać na oprószonej mąką stolnicy. Pierogi wrzucać do gotującej się osolonej wody, gotować ok minuty po wypłynięciu. Przed podaniem można obsmażyć na maśle. Smacznego
Obiad gotowyNadal nie wiem, dlaczego pierogi leniwe, skoro to kopytka. Czyżby komuś nie chciało się pierogów z twarogiem robić? 250 g twarogu chudego 1 jajko 5 łyżek mąki jaglanej Zagniatamy ciasto, formujemy wałeczek, tniemy kopyta i wrzucamy na wrzątek. Gdy wypłyną, wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy, z czym chcemy. Z miodem są wyborne, ale najlepsze z masłem i cukrem
KucharzycaPierogi z soczewicą, wędzonym twarogiem i suszonymi pomidorami to mój absolutny hit! No mega(...)smak i sama sobie dziękowałam, że z przyzwyczajenia robię dużo farszu, bo dzięki temu mieliśmy z głowy 3 posiłki (kolacja, bo najpierw ulepiłam… Artykuł Pierogi z soczewicą, wędzonym twarogiem i suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik
Kolorowy PrzepisownikPrzepiórcze, oszukane udka to nic innego jak pieczone pierogi z mięsem. Dodatek paluszka sprawia że pierożki wyglądają jak małe udka. Są one rewelacyjną przekąską do barszczu, idealne na przyjęcia, imprezy(...)Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószoną mąką. Wycinamy kółka za pomocą dużej szklanki lub kubka. Na środku każdego kółka kładziemy paluszek i łyżeczkę farszu mięsnego. Zlepiamy je jak pierogi i przecinamy nożem na pół, powstaną dwa małe udka. Należy przecięcie lekko rozchylić aby powstało kształtne udeczko przepiórcze. Pierożki panierujemy w rozmąconych jajkach i bułce tartej. W wysokiej patelni
Kulinarne Fantazje Mariolidodać do zmiksowanej soczewicy Doprawić do smaku ziołami, solą, pieprzem, papryką-wymieszać Przygotować ciasto na pierogi wg tych wskazówek Farsz nakładać łyżeczką na krążki ciasta wycięte szklanką, zlepiać pierogi Wrzucać na posolony wrzątek, po wypłynięciu gotować ok 3-4 min. Świetnie smakują
Proste Potrawygrzyby leśne . Polecam moją sztuczkę. Przepis jest wegański ze swej natury. Zapraszam do przepisu :-) * * * Składniki (proporcje na około 60 uszek): ciasto według mojego przepisu na idealne ciasto na pierogi 500 g pieczarek sól, pieprz, oregano oliwa do smażenia (lub inny tłuszcz) 2-3 łyżki bułki tartej Wykonanie: 1. Obrane i umyte pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach(...)łyżkami bułki tartej, mieszamy i farsz gotowy. 4. I już zabieramy się za ciasto, tak jak zwykle, odkrojony kawałek ciasta wałkujemy i wykrawamy kółka. Uszka robię dużo mniejsze niż pierogi, dlatego wykrawam je podłużnym kieliszkiem od szampana. Nakładam farsz i sklejam uszka tak jak to się z uszkami postępuje. 5. Uszka układam na desce obłożonej papierem ręcznikowym, ponieważ
Kawa z mlekiemprzepis pochodzi z Wielkiej Encyklopedii Kuchni Polskiej . Składniki: 50 dag sera białego 2 jajka 10 dag mąki pszennej 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu sól Przygotowanie pierogów: ser mielimy lub przeciskamy przez praskę żółtka oddzielamy od białek, zaś białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, do zmielonego sera dodajemy żółtka i mąkę, mieszamy starannie
Zasmakuj KuchniPróbowałam już kilka przepisów na ciasto na pierogi. Dziś postanowiłam wypróbować przepis od koleżanki, która znalazła go w internecie. Muszę(...)przyznać, że ciasto jest rewelacyjne i świetnie się z nim pracuje. Moje są ruskie ale oczywiście można dodać każdy inny farsz. Zbliżają się święta więc na tym cieście zrobię pierogi wigilijne, polecam. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniKastelik (a dokładniej z przepisu na pierogi z mięsem), a farsz to moja inwencja własna. Z tego przepisu na ciasto korzystam już od lat i za każdym razem pierogi czy też uszka wychodzą bardzo smaczne i co najważniejsze miękkie. Muszę się przyznać, że to są pierwsze uszka, jakie zrobiłam. I nawet się nie porozklejały podczas gotowania. :) Wyszły
blog.moje-pasje.infosmaku Kwaśna śmietana lub jogurt naturalny Pierogi (ciasto): Ok 400g mąki pszennej + do podsypywania 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki Wielkopolskiego oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczka soli Pierogi (farsz): 600g gotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków 3 cebule 150g boczku wędzonego (można pominąć) 5 łyżek Wielkopolskiego oleju rzepakowego Sól do smaku 1 niepełna łyżeczka pieprzu (najlepiej dozować i samemu
Kuchnia w czekoladzieBardzo lubię pierogi, choć przyznam się, że bardzo rzadko je robię. Dziś proponuję wersję z serem i szpinakiem - jedne z moich ulubionych zaraz po ruskich :) Sposób przygotowania: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oleju sól niepełna szklanka ciepłej wody Farsz: 400-500 g sera białego 300 g świeżego szpinaku (można zastąpić mrożonym) 1 ząbek czosnku sól(...)posolić i popieprzyć. 3. Ser rozdrobnić widelcem, dodać szpinak z patelni i dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. 4. Z ciasta wykrawać krążki, nakładać farsz i zlepić dokładnie pierogi. Gotowe ugotować w osolonym wrzątku. 5. Podawać np. z topionym masłem lub zrumienioną cebulką. Smacznego
Kuchnia domowa AniPierogi z ugotowanych ziemniaków, nadziewane farszem z pieczarek. Polecam podawać z jogurtem greckim i natką pietruszki. Z przepisu wychodzi 30 średniej wielkości pierogów. Jest to kolejna ziemniaczana propozycja biorąca udział
BullioPierogi ostatnio bardzo często u nas goszczą. Może dlatego, że w sklepach i restauracjach nie są dostępne i zaczynamy tęsknić za naszymi polskimi smakami. Wpadłam w ciąg lepienia i tylko z farszami eksperymentuję. Tym razem spróbowałam z wołowiną na ostro. Składniki (ok 35szt) -500 g mąki pszennej -1 jajko -1 szkl. ciepłej wody -4 łyżki oleju rzepakowego(...)potrzeba można podsypywać mąką. Ciasto rozwałkować. Szklanką wycinać kółka. na środek kłaść farsz i zalepiać pierożki. W dużym garnku zagotować wodę, lekko ją osolić i dodać pół łyżeczki oleju. Pierogi kłaść na gotującą się wodę. Gotować ok 3 minut od wypłynięcia. Podawać z ulubioną zasmażką (u mnie zeszklona cebulka na oliwie). Wartość energetyczna (1 porcja - 7szt bez zasmażki) Energia
Zielona KuchniaStruklji to bałkański specjał obecny w kuchni słoweńskiej i chorwackiej. Struklji to tradycyjne pierogi(...)serem, tylko w nieco odmiennej formie - bo zrolowane. Doskonały przepis dla pierogowych smakoszy, bo farsz zawijamy w jeden płat ciasta, odpada zatem mozolne lepienie pierożków. Kiedy zobaczyłam te pierogi, wiedziałam, że muszę zrobić je jak najszybciej. Ciasto robi się błyskawicznie, szybko się zwija, wymagają jedynie trochę dłuższego gotowania, ale to już żadna fatyga. Efekt końcowy imponujący, bo smakuja
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dzisiaj zapraszam na pierogi leniwe z mąki orkiszowej bez jajka. Są naprawdę przepyszne! W dodatku jest to szybka propozycja na obiad. Składniki: 350 g twarogu tłustego 1/2 szkl mąki pełnoziarnistej orkiszowej, np. TOTA 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: woda szczypta soli łyżka masła borówki cukier brązowy Wykonanie: Twaróg wymieszać mikserem lub rozgnieść widelcem, dodać mąkę orkiszową(...)ręką. Ciasto twarogowe wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, podzielić na 4 części i każdą z nich zrolować, a następnie nożem podzielić na mniejsze kawałki. Wodę zagotować ze szczyptą soli. Pierogi wrzucać porcjami do wrzątku i gotować od wypłynięcia jeszcze 2-3 minuty. Można je podsmażyć na maśle, albo podać od razu posypane borówkami i odrobiną cukru brązowego
Trufelkowo