Wspaniałą Pastę Fantastica przygotowałem z tuńczykiem i okrasą.Żona ,która płacze przy siekaniu cebuli podsunęła mi pomysł ze smalczykiem roślinnym. I tym pozytywnie zaskoczyła mnie Smakowita
Kulinarny karnet ChristopheraPasta in lemon and cream. Przepis pochodzi z Taorminy na Sycylii, gdzie podobno rosną najpiękniejsze cytryny. Szybkie ,smaczne danie wegetariańskie . Składniki. 20 dag makaronu tagiatelle
Kulinarny karnet ChristopheraPaccheri with romesco sauce. Paccheri - neapolitański makaron w kształcie dużych krótkich rur. Nadziewać można tym co tylko sobie wymarzymy - serem, tuńczykiem, mięsem, szpinakiem. Stanowi doskonałą przekąskę
Kulinarny karnet ChristopheraWyrośnięte ciasto podzielić na porcje i niech rośnie jeszcze 10-15 minut. Rozwałkować na podłużne placki, na środku ułożyć 2 łyżki nadzienia i skleić w zgrabny płaski pieróg. Smażyć w oleju na rumiano, albo upiec w piekarniku. Właściwie wszystkie langosze można piec w piekarniku, jest to najbliższe tradycji. Najlepsze langosze pieczone w piecu jadłem w pięknym węgierskim Szentendre. Langos
Kulinarny karnet ChristopheraFiga with poppy seeds and noodles Składniki. 2 figi 3 łyżki maku 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka rodzynek
Kulinarny karnet ChristopheraBeef with pepper spicy Składniki. 50 dag wołowiny zrazówki lub polędwicy 1 strąk papryki 1 cebula 1/2 cukinii 2 łyżki oleju 5 łyżek sosu sojowego 2
Kulinarny karnet ChristopheraCiekawa jestem, kiedy Was zapyta - czy ja jadam mięso ?! Pomiędzy wypiekami znajdziecie wiele przepisów na dania bezmięsne, zazwyczaj mączne. I tu moja odpowiedź
kolorowotorcikowoOstatnio i pierogowo i kluskowo w mojej kuchni. Dzisiaj serwuję kluski leniwe. Receptura stara , znana od lat. Kiedy zostają ziemniaki i nie wiemy , co
W kuchennym oknie EwyKto czyta nasz blog, ten wie, że klusek ci u nas dostatek;) Mamy przepisy na wszelkiej maść kluski, kluseczki do zup, pampuchy i Bóg wie na
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKluseczki z semoliny z sosem kurkowo-śmietanowymSkładniki: na ciasto: 400 g semoliny, użyłam De Decco 200 ml ciepłej wody szczypta soli
Moja smaczna kuchniaLetni posiłek powinien charakteryzować się, kilkoma cechami takimi jak: lekkość, smakowitość (ba! nawet smykowitość ;-) ), być przygotowany z dostępnych, świeżych i sezonowych owoców lub warzyw. I
SMYKWKUCHNIKupiłam chleb na zakwasie, ser koryciński swojski z miętą i pieprzem, podpiwek oraz trzy szklane karafki za niewielkie pieniądze na stoisku ze starociami. Zapraszam na fotorelację: oto i ja :) pieróg smażony ze szpinakiem
Pasja Smakuzamawiać. Menu jak na początek spore . Różnego rodzaju pizze , wybór makaronów , zapiekanek, mięs z grilla. sałatek, dań z pieca. Ceny do przyjęcia. Obsługa bardzo miła. Zamówiłam na próbę : Calzone ( pieróg) sos, szynka, ser, pieczarki --17 zł Sałatkę grecką ( kapusta pekińska ,ser feta, ,pomidor, ogórek, cebula, czarne oliwki ) --15 zł + do sałatki 4 gorące paluch drożdżowe Punktualnie
Buniabaje w kuchniJedną z naszych wigilijnych potraw jest kulebiak, koniecznie z kapustą i grzybami. Kulebiak to taki staropolski wielki pieróg. Robiony z ciasta drożdżowego, napełniony kiszoną kapustą i suszonymi borowikami przesmażone z cebulką. Jest bardzo sycący, jednak zawsze cały znika ze stołu jeszcze podczas wigilijnej kolacji:) To świetny dodatek do gorącego barszczu... Ciasto: 30g świeżych drożdży,2 szklanki mąki pszennej
Z miłości do słodkościDelikatne, malutkie pierożki z serkiem ricotta i borówką amerykańską. Osobiście uważam, że jagody byłyby lepsze, jednak w lodówce miałam tylko borówki :) Składniki na około 70
Zabawa smakiem