samo dzieci koleżanki - małe łapki co i rusz sięgały po kolejny. Jeśli więc jeszcze świąteczny, albo chociaż zimowy nastrój Was nie opuścił, nie znudziły się Wam korzenne aromaty, to serdecznie polecam te maleństwa nawet teraz. Jeśli jednak zużyliście już całą przyprawę do piernika i zamiast cynamonu wolicie w cieście mrożone maliny, zapiszcie sobie ten przepis na przyszłe Święta - gwarantuję
Pożeraczka, czyli raz adobrzeserkiem mascarpone, wymieszanym z konfiturą pomarańczową. Jeśli szukacie szybkiego sprawdzonego przepisu na świąteczne słodkości, to gwarantuję, że nie będziecie zawiedzeni. ciasto: 120 g mąki pszennej 60 g mąki krupczatki 40 g cukru trzcinowego kopiasta łyżka ciemnego kakao (użyłam surowego, ale może być zwykłe) łyżka przyprawy do piernika, dobrej jakości łyżeczka sody 150 g jogurtu naturalnego 50 g śmietany 18% pół
Mienta blogpieczywa i z nutą przypraw korzennych. Ciasto dzięki cynamonowi goździkom i gałce muszkatołowej w smaku przypomina piernik. Ciasto zamiast mąki posiada posiekane orzechy oraz pokruszone pieczywo czerstwe. Ciasto jemy ze słodki syropem, który sprawia, ze ciasto wilgotnieje. Ciasto idealnie sprawdzi się na świątecznym stole dzięki przyprawom korzennym. Składniki: 400 g orzechów włoskich wyłuskanych 2 łyżki pestek dyni 180 g czerstwego
Kuchnia w oparachprzygotowaliśmy tradycyjnie 12 potraw. Jedne bardziej, inne mniej tradycyjne, ale wszystkie bardzo smaczne i idealne na świąteczny stół. KARP W SZARYM SOSIE - przepis Składniki: 600 g filetów z karpia ½ pęczka włoszczyzny 1 cebula 1 łyżka mąki 100 ml czerwonego wina 100 g piernika 1 łyżeczka tartego, świeżego imbiru 2 łyżki rodzynek 2 łyżki migdałów 1 cytryna 1 łyżka powideł
kolorowotorcikowoŚwiąteczne smaki już od kilku tygodni towarzyszą mojej kuchni i chętnie się z Wami nimi dziele choć niestety brak czasu nie pozwala na pokazanie wszystkich przepisów. Piernik z grysikiem i nutą pomarańczy nie może nie smakować. Super połączenie do wypróbowania. Zapraszam... Skala smaku 10/10- orzechy włoskie przed rozdrobnieniem i posypaniem wierzchu ciasta można lekko podprażyć na suchej patelce wtedy
Kubki smakuBlondynka Gotuje utworzyła świetne wydarzenie na fb dotyczące pieczenia pierniczków. Świetna zabawa, świąteczny klimat to dlaczego nie? Wstępnie skorzystałam z przepisu, który znajdziecie na jej blogu - pierniczki prawie jak alpejskie - ale dostosowałam go do swojego poglądu na pieczenie pierników. Nie uznaję pierników bez mąki żytniej :) Pierniczki są miękkie w środku i naprawdę pyszne. Na bazie poniższego przepisu stworzyłam kilka wersji
Gotowanie i blogowaniezobaczyła je zaraz po upieczeniu "Mamo, zobacc chmurrka" :) Spróbujcie, zachęcam do pieczenia pierniczków nie tylko na świąteczny stół. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 1/2 szklanki gęstego miodu 11/2 łyżki karobu 1 łyżka masła 31/2 łyżeczki sody 31/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 jajko klasy L Przygotowanie: W rondelku na minimalnym ogniu podgrzewamy miód, mieszając. Gdy już zacznie być
Słodkie okruszkizawiązanymi oczami to bylibyście przekonani, że to właśnie strucla makowa. Powoli myślami zbliżam się to okresu świątecznego, chociaż tak wiem, że to jeszcze ponad miesiąc. Ale kocham ten czas! Ten czas wyczekiwania na pierwszy śnieg w tym roku, na zapach cynamonu, jodły, pierników w puszcze i ukrywanych prezentów po szafach ;-) Oj tak! zdecydowanie nie mogę się już doczekać! Dlatego dzisiaj
SMYKWKUCHNIzakręciłam piernikowy torcik. Wbrew pozorom robi się go całkiem szybko a smak jest bardzo ciekawy - na świąteczny stół też doskonale będzie pasował więc proszę bardzo, oto przepis ! Jeśli nie masz pomysłu co upiec na Święta to zobacz także przepis na bardzo łatwy Piernik żydowski i przepyszny Keks na białkach ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzamiesiącu przechowane w metalowej puszce, będą też tak samo smaczne, jak świeżo upieczone ! Pierniki idealne ! Polecam, na pewno zasmakują i Wam. Moi synowie je pokochali od pierwszego kęsa. Uśmiech na twarzach dzieci- przy przygotowywaniu i konsumpcji to najlepszy dowód na to, by przygotowywać wspólnie domowe, świąteczne wypieki. Dla takich chwil- warto. Składniki: 1 kg mąki 8 żółtek 3 białka(...)Ciasto będzie rzadkie, nie nadające się do wałkowania. Odstawiamy przykryte w chłodne miejsce na 24 godz. W dzień pieczenia: Ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na ok 3 mm, foremkami wycinamy pierniki. Układamy na blaszce. Pieczemy ok 5 minut w 170 st. Gotowe pierniczki, lukrujemy, posypujemy posypkami Delecta. Z tego przepisu wychodzi ok. 180 pierniczków
Z Majeczką w kuchniCzekoladowe muffinki w formie choinek (no, przynajmniej miały je przypominać;) są moją słodką propozycją na święta. Wiadomo, że pierniki to klasyka na Boże Narodzenie, ale zapewniam
pink envelopesuszu. Nie wyobrażam sobie Wigilii bez śledzi i bez piernika. Pomyślałam, że zbiorę moje propozycje na śledziową ucztę i przekaże w Wasze ręce już teraz, bo tak naprawdę śledzie zaczynamy robić i jeść już na długo przed świętami. Oczywiście nie robię tych wszystkich śledzi na raz na świąteczny stół. Wybieram to, na co akurat mam ochotę
Kuchnia u KrysiCiasto piernikowe z cynamonem i powidłami śliwkowymi, delikatne, z polewą i orzechami laskowymi, idealna szybka propozycja świąteczna, obowiązkowa jak dla mnie na stole do kawy! Bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto piernikowe pachnące świętami.. Na jedną keksówkę, bez miksera, szybkie w przygotowaniu, łatwe. Wystarczy włożyć wszystkie składniki do miski, wymieszać i już. Pyszne, puszyste, delikatne z dodatkiem orzechów HELIO , ulubioną(...)cukru 3 jajka 2 łyżki powidła śliwkowego lub dżemu z czarnej porzeczki 250 ml mleka 125 ml oleju 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody oczyszczonej dodatkowo do przygotowania polewy mlecznej: 100 g czekolady mlecznej 50 g masła do ozdoby: posiekane prażone orzechy laskowe HELIO PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam
Zasmakuj KuchniDzisiaj będzie świątecznie. W końcu do świąt pozostał niecały miesiąc więc czas najwyższy pomyśleć co dobrego na nie przygotować. Klasyczna strucla z makiem to jeden z podstawowych, zaraz obok piernika i makowca, wypieków bożonarodzeniowy. Ciasto jest jak najbardziej tradycyjne, ale zmieniłam jej kształt strucli Dzięki temu nie trzeba jej kroić, bo w prosty sposób możemy oderwać kawałek. Strucla z makiem
PatiGotujemnie to najpyszniejsze pierniczki gryczane jakie do tej pory piekłam. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na pierniki bezglutenowe bez mleka i bez jajek, to zapraszam do wspólnego wycinania gwiazdek i serduszek. Zerknij tylko na składniki i przygotowanie. Nie ma chyba łatwiejszych wegańskich ciastek świątecznych. Zaznaczam, że są to bardzo chrupiące korzenne ciasta wegańskie. A do tego bardzo uzależniające
AniaGotuje.plWitajcie. Jak tam przygotowania do świąt? 😇 Internet aż kipi od świątecznych przepisów na przepyszne potrawy, gdzie w większości to ciasta. 😛 No, ale nie ma co się dziwić, bo większość ludzi tylko na święta przyrządza niektóre smakołyki np. pierniki. Makowce czy serniki na szczęście cieszą się większą częstotliwością spożywania w ciągu roku.😊 Żeby nie słodzić cały czas samymi deserami, dzisiaj będzie
Zdrowie i pysznie na talerzuyszne kolorowe ciasteczka, idealne na Boże Narodzenie. Można je zjeść, ale również są idealną ozdobą stołu świątecznego. Składniki: Ciasto: 50 dkg mąki pszennej 20 dkg miodu płynnego 3/4 szklanki cukru pudru 10 dkg margaryny 2 jajka 1 łyżka kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki sody Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny
Kuchnia u BietkiPolecam je z całego serca bo nie tylko są przepyszne ale nie twardnieją i co najważniejsze, upieczone nieco wcześniej, wprowadzają nas powoli w świąteczny nastrój. Przygotowując pierniczki należy pamiętać aby nie przekroczyć czasu pieczenia gdyż zrobią się twarde i będą gorzkawe. Zanim nagrzejecie piekarnik watro wyciąć ze trzy blaszki ciasteczek gdyż pieką się bardzo szybko ;) Moje pierniczki już gotowe, czekają(...)moją Oliwkę :))) Ciasto: 550 g mąki pszennej 125 g masła 80 g cukru 300 g miodu 1 jajko 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki kakao 30 g przyprawy do piernika Masło, miód, cukier, przyprawę i kakao przełożyć do garnuszka i podgrzewać do czasu aż składniki się rozpuszczą i połączą. Ostudzić. Do dużej miski przesiać mąkę z sodą, dodać jajko
Smakołyki Asioskonałe ciasto na świąteczny stół, ale nie tylko ! :) Składniki : Ciasto : 7 jajek 1 szklanka cukru kryształu 1/2 szklanki oleju 1 szklanka miodu 19 łyżek mąki pszennej 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 łyżka sody 1 łyżka octu Bita śmietana : 1/2 l śmietany 18 % 1/2 szklanki cukru 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1 szklance gorącej wody Sposób wykonania
Przepisy i porady kulinarneJuż w XIV wieku za sprawą piekarza Niclosa Czana pojawiły się pierwsze wzmianki o piernikach. Legendy mówią, że powstały przez przypadek. Do mąki i miodu, czyli
My Chcemy JeśćZeszłoroczne dzieło. Coraz bliżej święta..tak przynajmniej powiadają. Zatem najwyższy czas by "nastawić" ciasto na piernika. Powinno leżakować 4-6 tyg. Jest to podejście numer dwa
Karczma HonoriettyZaplanowaliście już świąteczne wypieki? Ja ciągle znajduje kolejne smakowite pomysły, raz zainspiruje mnie zdjęcie innym razem przyprawa, a jeszcze innym sposób podania. Dziś mam dla Was inspiracje smakową. Bo piernik wcale nie musi być zawsze ciastem! Dziś prezentuję Wam inny sposób podania - w wersji babeczkowej. I pewnie wielu z Was już widziało takie muffiny :) W końcu nie jestem jedyną blogerką
Słodkie Przyjemności