Śnieg spłatał Nam figla, byśmy poczuli się bardziej w klimacie pierników i karpia, niż Wielkanocy :) Mimo tego zimowego akcentu, życzę Wam przede wszystkim spokojnych świąt, udanych babek, pełnych koszyków jajek i miłej atmosfery przy świątecznym stole. Widzimy się zaraz po świętach :) Wesołego Alleluja! Artykuł Radosnych świąt! pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink EnvelopeOstatni weekend przed Świętami i ostatnie momenty na kupienie prezentów, świąteczne porządki i zorganizowanie kuchennych prac... Świąteczne zawirowania czasami naprawdę mocno wciągają i chociaż właściwie to
Kuchnia w Słońcu SkąpanaJak wiadomo, w święta Bożego Narodzenia króluje domowej roboty piernik o aromatycznym korzennym smaku. Zapach przypraw korzennych wypełnia cały dom sprawiając, że święta stają się jeszcze
PysiaGotuje.plmoim rodzinnym stole odkąd pamiętam. Wszyscy go uwielbiają! Ten placek to prawdziwa kwintesencja świąt bo zawiera wszystkie świąteczne smakołyki. Mianowicie mamy w nim oczywiście mak, aromatyczne orzechy i adwokat. Makowiec to dla mojej rodziny obowiązkowy wypiek na święta, oczywiście zaraz obok piernika. Jedyną jego wadą jest proces przygotowania maku, który trzeba zaparzać i kilka razy zmielić. W tym roku dzięki
PatiGotujezrobienia, aromatyczna a co najważniejsze komponujecie ją według własnego upodobania. Mieszkając na obczyźnie w sezonie świątecznym bywało że trudno było kupić ową przyprawę, więc kilka lat temu postanowiłam zrobić ją sama. Polecam Wam, zwłaszcza teraz kiedy pora przygotować już piernik staropolski Przyprawa jest bardzo aromatyczna na 1 kg mąki daje zaledwie trzy łyżeczki. Będziecie potrzebowali
Piekarz-Kucharz-Garkotłukleżakowania w puszce z kawałkiem jabłka. M.in. to one zagoszczą w tym roku na moim świątecznym stole. Polecam! Składniki: (na ok. 150 sztuk) 200 g masła 100 g smalcu 250 g cukru 400 g miodu 4 paczki przyprawy do piernika (4x20 g) 30 g kakao 6 żółtek 1 kg mąki pszennej tortowej typ 450 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Nastoletnie WypiekaniePieczniczki Świąteczne - najlepsze i najprostsze Przepis na te pierniczki wykorzystuję prawie co roku podczas Świąt Bożego Narodzenia. Jest to bardzo stary i tradycyjny przepis na pierniki, a takie przepisy są dla mnie szczególnie cenne. Dlaczego pierniki z tego przepisu są według mnie najlepsze? Bo są naprawdę pyszne i szybkie w wykonaniu. Czasem ciężko zachować je do Świąt, jeśli
Calzonella.comsmak lata. Suszona skórka pomarańczowa to doskonały dodatek do mieszanek przyprawowych. Można ją wykorzystać do ciast i świątecznych wypieków. Doskonale komponuje się z kawą i gorącą czekoladą. Suszoną i zmieloną skórką pomarańczową można też zabarwić lukier do makowca lub polewę do piernika. Dodana do potraw z drobiu nada im orientalnego smaku, a w wołowym tajine przypomni nam wspaniały klimat
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasposób dowiedziałam się niedawno :) bajaderki - to tak naprawdę taki kulinarny "recykling" :) Do przygotowania tych bajaderek użyłam pozostałości świątecznej babki piernikowej ( tej ), bo chociaż jest bardzo smaczna, to w ogromie różnorodnych słodkości trochę jej zostało - dlatego przygotowując bajaderki nie dodawałam przyprawy do piernika. Ale jeśli mamy inne resztki tą przyprawę należy dodać, aby wyszły nam właśnie piernikowe. Nie użyłam też alkoholu
Kolorowy Przepisownikwięc w końcu zabrałam się za zrobienie świątecznych pierniczków. Jako że w zeszłym roku mój przepis był przekombinowany w tym roku zastosowałam tradycyjne najprostsze z możliwych ciasto. Przepis z przyprawy do pierników prymat. Moje pierniczki na drugi dzień stwardniały ale 4 dnia stały się znowu pyszne. W tygodniu dorabiam drugą partię bo niestety nie doczekają. Składniki (na opakowaniu pisze
Lubczyk i WaniliaORZECHOWO-WANILIOWE /klik/ CIASTECZKA KAKAOWE /klik/ TRUFLE CZEKOLADOWO-MIĘTOWE /klik/ TORT BEZOWY ORZECHOWO-KARDAMONOWY /klik/ ŚWIĄTECZNY CHLEB CYTRYNOWO-ROZMARYNOWY /klik/ CHARLOTTE CZEKOLADOWO-ŻURAWINOWA /klik/ PANPEPATO /klik/ TRUFLE Z KAJMAKIEM /klik/ CIASTECZKA MAŚLANO-KARMELOWE /klik/ ROLADA Z PIERNIKA /klik/ TRUFLE Z CHILI I SOLĄ MORSKĄ /klik/ CIASTECZKA ORZECHOWE NA OPŁATKU /klik/ TORT BEZOWY Z MUSEM CZEKOLADOWYM
KUCHARNIAmoim domu pachnie już choinką i piernikami. Brakuje tylko światełek na choince, bo nie wiemy, gdzie je schowaliśmy po ubiegłorocznych świętach. W domu zrobiło się tak jakoś ciszej, spokojniej, bardziej świątecznie. Lubię ten czas, choć dużo gonitwy, przygotowań... Myślę, że prowadzenie bloga stawia mnie trochę do pionu, by opracować jakiś plan świątecznych potraw, co roku nieco innych. Sama Wigilia będzie
Czerwień i błękitPrezentuje wam bardzo świąteczne śniadanko :). Pięknie pachnące i zniewalająco pyszne :D Składniki: szklanka mleka 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych (pożądane) pół łyżeczki kremu czekoladowego szczypta przyprawy do piernika łyżeczka miodu Wykonanie: Mleko zagotować z miodem i przyprawą. Po zagotowaniu dać płatki i gotować do miękkości. Dać krem i przelać do miseczki. Smacznego
Moje pyszne gotowanieogarnięcia tego bloga nie jest łatwe, myślę że dojdę do wprawy za jakiś miesiąc. Może w przerwie świątecznej uda mi się to zrobić. Miał być przepis na pierniczki i będzie co prawda z małym opóźnieniem, ale będzie. Jak wiemy święta bez pierników to jak Wielkanoc bez babki więc muszą być. O to szybciutki przepis na pierniczki dla spóźnialskich i zapracowanych
Delicious Titbitsokresie świątecznym. Pokażę Wam dwa rodzaje ciasteczek, lekko korzenne z wyraźną nutą cynamonu i dość słodkie oraz mocno korzenne, pozostawiające na języku lekko piekący smak. Na zdjęciach, jak łatwo się domyślić, te jaśniejsze ludziki to wersja light. Ciasteczka korzenne Składniki: 200g mąki tortowej 120g margaryny 100g cukru pudru 2 żółtka 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika (lub 2-3 jeśli
Smakołyki Berenikiubrać choinkę i w końcu upiec pierniki ( pewnie zjemy je po świętach). Wprawiam się też w nastrój zimowymi wypiekami jak ta tarta z suszoną śliwką i pomarańczami. Kruchy spód, nadzienie z suszonej śliwki, skórki pomarańczowej z dodatkiem jajek i śmietany a na wierzchy kruche gwiazdki. I wygląda i smakuje:) na wszelkie około-świąteczne okazje będzie idealna. Tarta z suszoną śliwką
Cooking for EmilySmaczne, puchate w środku, chrupiące z zewnątrz i jednocześnie rozpływające się w ustach pierniczki, które idealnie komponują się ze świąteczną atmosferą i magią Bożego Narodzenia. Bajeczne, kolorowe pierniczki na pewno urzekną dzieci, ale także dorośli z pewnością ulegną ich urokowi. ...a ile zabawy w ich przygotowywaniu.... Puszyste Pierniczki z Kolorowym Lukrem - Składniki: Pierniczki: 1/3 szklanki miodu 1/3 szklanki cukru(...)masła 2 szklanki mąki 2 jajka łyżeczka sody (lub 2 łyżeczki proszku do pieczenia) 2 łyżki przyprawy do piernika Lukier: 1 białko jaja 1,5 szklanki cukru pudru dowolne barwniki w proszku Puszyste Pierniczki z Kolorowym Lukrem - Sposób przygotowania: Pierniczki: Miód, cukier oraz masło podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia składników. Całkowicie studzimy. Mąkę przesiewamy razem z sodą. Wszystkie składniki łączymy
Słodka Stronadzień to czas kie dy spotykamy się w ro dzinnym gronie, czy z przyjaciółmi i celebrujemy świąteczny czas. Gru dzień kojarzy mi się ze śniegiem (którego ostatnimi czasy je dnak o drobinę brak) i z piernikowaniem. Nie ważne, czy to co stworzymy jest piękne, ważne aby ten czas spę dzony z bliskimi sprawiał nam ra dość. Piernikujcie Kochani :) Skła(...)800g mąki pszennej 4 całe jajka ( w temperaturze pokojowej) 200g masła 200ml mio du 1,5 łyżeczki so dy (zamiennie z proszkiem do pieczenia) 2 duże łyżki przyprawy do pierników 3 czubate łyżki kakao 250g drobnego cukru Lukier: szklanka cukru pu dru wo da Przygotowanie: Wszystkie skła dniki umieszczamy w dużej misce. Wyrabiamy ręcznie, nie po dsypując mąki. Ciasto
ChilliJemyaromatyczne i smakowite. Zapraszam do wypróbowania, może zagości na Waszym świątecznym stole:) Składniki: 560 g masy orzechowej z kawałkami orzechów Helio 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 kopiaste łyżki masy orzechowej Helio 3 łyżki nutelli 1 łyżka gorzkiego kakao 1 paczuszka przyprawy do piernika 156 g miękkiego masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 1łyżeczka sody 1łyżeczka(...)waniliowym na gęsty kogel mogel. Masę orzechową, śmietanę i masło ucieramy żeby nie było grudek następnie dodajemy do jajek i mieszamy szpatułką. Mąkę przesiewamy z mąką ziemniaczaną, przyprawą do piernika, kakao, proszkiem do pieczenia i sodą, delikatnie mieszamy łyżką. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka.Moje ciasto piekło się
Sama słodycz i szczypta chiliSzynka marynowana w mieszance intensywnych przypraw, która przywołuje delikatnie zapach piernika i wędzonego mięsa. Przygotowanie szynki jest proste i nie wymaga skomplikowanych zabiegów, dlatego można ją przygotować tuż przed samymi Świętami. 1 kg ładnej szynki w kawałku MARYNATA: 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka soli 1 kopiasta łyżka słodkiej papryki wędzonej 1/3 łyżeczki(...)plasterki. Smacznego :) Rada. Zamiast całych ziaren można użyć już zmieloną kolendrę i kmin albo zmielić je w młynku do kawy. Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Boże Narodzienie , Mięsa , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: wieprzowina
https:KKuchniaMniamtuż, a więc trzeba wprowadzać się w świąteczny nastrój. Najlepiej od samego rana, dlatego dziś propozycja na świąteczny pieczony omlet piernikowy. Wygląda w sumie jak ciasto i podobnie smakuje. Ponadto jest bardzo puszysty i lekki. Omlet jest bezglutenowy, z aromatyczną przyprawą do piernika (uwaga na skład, niektóre firmy dodają mąkę pszenną i cukier), do tego słodziutkie jabłko obsypane cynamonem
Healthy food explorerŚwiąteczne pierniczki. Bardzo aromatyczne, z dodatkiem orzechów i rodzynek. Najlepiej zrobić 2 tygodnie przed Świętami a polukrować kilka dni później. Rodzynki i orzechy sprawiają że pierniki ciężej się wycina, ale za to są smaczniejsze. 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka miodu 2 jajka pół szklanki cukru pudru 1 szklanka orzechów włoskich 3/4 szklanki rodzynek 1 opakowanie gotowej przyprawy do piernika
Bulliomalinami, z kajmakiem, cytrynowy, sernik-zebrę, z makiem, jagodowy, jogurtowy, z piernikami, amerykański… Tym razem proponuję sernik bardzo piernikowy, w smaku lekko pikantny, jak to powiedziała moja koleżanka Asia – pozostawia ostry smaczek na języku. Sernik bardzo świąteczny, pachnący przyprawami, miodem i owocami. Jabłka i brzoskwinie polane miodem tworzą bakaliową wierzchnią
To co kochamprzepis zaciekawił, że postanowiłam, iż te pierniczki również zagoszczą na świątecznym stole. składniki* 2,5 szklanki mąki pszennej* 1 niepełna łyżeczka sody* 1 łyżka kakao* 3/4 szklanki cukru pudru* 6 łyżek płynnego miodu* 85 g masła lub margaryny* 1 niepełna łyżka oleju * 3 łyżki przyprawy do pierników* 2 łyżki powideł śliwkowych* 1 jajko Sposób wykonania Wszystkie
Mix smakuPiernik to moje ulubione ciasto. Uwielbiam zapach przypraw, gdy się piecze i lubię smarować go serkiem jak chleb, kiedy po kilku dniach robi się bardziej suchy. Jem go przez cały rok, ale szczególnie smakuje w okresie świątecznym. Moja ulubiona polewa to serek mascarpone z cytryną, taki jak na cieście marchewkowym. Ponieważ mam sporo orzechów włoskich z działki, to najczęściej(...)szklanki orzechów włoskich (posiekanych grubo) 50 g suszonych śliwek bez pestek po 2 łyżki kakao i kawy Inki po 1 łyżeczce mielonych goździków, cynamonu, pieprzu i łyżeczka przyprawy do piernika Delecta masło do posmarowania foremki polewa: pół opakowania serka mascarpone + 3 łyżki soku z cytryny Kamyczki czekoladowe Decorada do posypania polewy Przygotowanie: Jajka ubijamy mikserem z cukrem i łączymy
Ugotowane pozamiatane