mnie w rodzinie wyglądają baaaardzo tradycyjnie. Obowiązkowo na wigilijnym stole znajduje się 12 potraw, jedno z nakryć czeka na nieznanego gościa a w powietrzu unosi się zapach.. piernika! Nie wyobrażam sobie bez niego świąt. Przepis jest dość znany, ale mimo to postanowiłam go umieścić na blogu z moimi urozmaiceniami- dodaję do niego dwie łyżki ciemnego kakao, które można pominąć(...)Taka wersja bardziej odpowiada kubkom smakowym domowników. Przyprawy korzenne mielę tuż przed robieniem ciasta, przepis na mieszankę świąteczną podawałam TUTAJ . Dzięki temu aromat jest naprawdę niesamowity. Ciasto powinno długo oczekiwać na pieczenie, końcówka listopada to naprawdę ostatni dzwonek, żeby je przyrządzić. Piernik dojrzewający piecze się parę dni przed świętami, aby zdążył zmięknąć. Normal 0 21 false false false
Wrzosowa Polanadodam przepis. Wprawdzie chciałam jeszcze chwilę poczekać i dodać post z pierniczkami później i tym samym rozpocząć publikację świątecznych przepisów, jednak idąc na wprost Waszym oczekiwaniom zostawiam Wam dzisiaj z tymi pysznymi pierniczkami :) P.S. A nie zapomnieliście wstawić ciasto na piernik staropolski? :) Najlepsze pierniczki jakie jadłam. Wyprzedziły nawet do niedawna moje ulubione Lebkuchen ( klik ). Wprawdzie na święta pojawią się
My simple kitchenLukier do pierniczków Lukrowane pierniczki, to bez wątpienia cudowna i pachnąca dekoracja świąteczna. Jest to także dobry pomysł na prezent. Pięknie zapakowane cieszą najpierw oko, a później podniebienie. Jednak zanim się za to zabierzecie warto wiedzieć, że jest to czasochłonne i "ciężkie" zajęcie. I jeszcze uzależniające i bardzo przyjemne. Właśnie dlatego, pomimo bardzo przeciętnych zdolności manualnych, spędzam po kilka godzin(...)jest zwilżony ręcznik papierowy i wykałaczki lub metalowe szpile. Mogą się przydać również cieniutkie pędzelki, do poprawek. Na końcu dopisałam jeszcze kilka porad, które mogą się przydać przy lukrowaniu pierników. Składniki: 2 białka 380-450 g cukru pudru kilka kropel soku z cytryny lub wody Białka umieścić w misce. Lekko spienić, ale nie ubijać. Cukier puder przesiać do drugiej miski
Pełny talerzmnóstwo witamin i energii do działania. Dziś prosta propozycja śniadaniowa w lekko świątecznym wydaniu. Zapraszam na piernikową owsiankę z nutellą. Zachęcam również do spróbowania przepisu na zapiekaną nutellową owsiankę. Składniki: 9 łyżek płatków owsianych 1 czubata łyżeczka nutelli 3/4 łyżeczki ciemnego kakao 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 szklanka mleka około 3/4 łyżki wiórków kokosowych 1/3 łyżki chrupiącej gryki(...)garnuszku z grubszym dnem gotujemy mleko z ciemnym kakao, przyprawą do piernika i nutellą. Podczas gotowania wszystko dokładnie mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia się nutelli. Wsypujemy płatki owsiane, znów mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Owsiankę przekładamy do miseczki/miseczek. Dekorujemy wiórkami kokosowymi i chrupiącą gryką. U mnie akcent lekko świąteczny. Podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkiTradycyjny polski wypiek który króluje nie tylko na świątecznych stołach, bo święta to nie wykwintne przekładane torty nie wiadomo czym, udziwnione masy , to także tradycyjne makowce, pierniki i właśnie serniki. Ten przygotowałam metodą taką jak robiła moja Babcia, utarłam go w kamionkowej makutrze, czytając ten przepis wiele osób na pewno się zdziwi-komu by się chciało ręcznie ucierać masę
Wanilia i KardamonDo świąt pozostał miesiąc. Dla tych, którzy nie zdążyli nastawić piernika staropolskiego podrzucamy przepis na ekspresowy piernik, którego ostateczny smak zależy tylko od nas samych! To
Kuchnia od dwojgaWitam Kochani chcę Wam dziś pokazać moją tegoroczną chatkę z piernika,która dumnie stoi na stole :-)
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokudelikatny sernik z pomarańczą i ziarenkami wanilii. Przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, a efekt jest po prostu... pyszny ;) Świąteczny sernik na korzennym spodzie z nutą pomarańczy Spód: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka domowego masła orzechowego (lub trochę więcej) 40 g masła (jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, można dodać odrobinę
FitKotPrzeszukałam chyba cały internet w poszukiwaniu pomysłów na świąteczne ciasteczka i muszę wam powiedzieć, że znalazłam mnóstwo inspiracji. Pomyślałam, że skoro ja się naszukałam to wam
Kolejny blog o gotowaniupytanie. Wiem za to, w jakim kierunku on NIE zmierza. Otóż jak już zapewne zauważyliście, nie podążam za blogowym kalendarzem świątecznym, tj. kiedy są święta Bożego Narodzenia nie zasypuję Was przepisami na 10 rodzai karpia, zupy grzybowej czy pierników. Kiedy za pasem Wielkanoc nie znajdziecie u mnie szerokiego wyboru żurków, mazurków i babek. A kiedy zbliża się Tłusty Czwartek
My simple kitchenŚliwki suszone kojarzą mi się z świętami. Szczególnie polecam je po zbyt obfitych posiłkach, co najczęściej zdarza się w okresie świątecznym. By jakoś urozmaicić ich spożywanie, zrobiłam pyszne kuleczki z suszonych śliwek z dodatkiem migdałów i przyprawy do piernika. Kuleczki są pyszne. Składniki: 200 g śliwek suszonych Kresto 20 g migdałów mielonych Back Mit 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka przyprawy
Ala piecze i gotujeszukają, mama z tatą za ręce się trzymają, a gdzieś w tle sączy się świąteczna muzyka. Choinka już pachnie, trzaska w kominku ogień. Oby nasze serca wypełniała taka miłość co dzień. Dzwoneczków dźwięk i księżyca blask. Śnieg prószy, otula puchatą warstwą cały świat. Pierniki upieczone, trzeba je pięknie ozdobić! W tym roku chciałam zrobić coś pięknego i nietuzinkowego
W kuchni Karmel-itkiPierwszy raz upiekłam w zeszłym roku i przepadłam. Zaraz po cieście miodowo-serowym , to był mój świąteczny ulubieniec. W tym roku byłam pogodzona z tym, że go nie będzie. Wszak nie mamy przechowalni, bo w końcu wyremontowaliśmy pokój Frania, który służył za komórkę, graciarnię, skład rzeczy niepotrzebnych, a w czasie Świąt Bożego Narodzenia - za chłodnię. A szkoda mi było zajętego(...)wielu blogach, a może przede wszystkim na blogach właśnie, przepisów jest tysiąc. Przejrzałam kilka i doszłam do wniosku, że nie różnią się one znacząco. Przygotowując swój piernik, bazowałam na tym i tym przepisie. Natomiast u Kasi wyczytałam, że do ciasta dodaje również smalec.Nigdzie jednak nie umiałam znaleźć historii tego piernika. Skoro staropolski to powinien mieć jakąś swoją historię więc
bistro mamapiernika Banana rozgniatamy widelcem na gładką masę. Dodajemy miód i przyprawę do piernika - mieszamy. Wrzucamy wszystkie pozostałe składniki. Blaszkę ,,keksówkę" wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę na batoniki. Całość mocno ugniatamy łyżką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Smacznego!!! Artykuł Świąteczne batoniki z płatkami Corn Flakes pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni
sierotka maRysia w kuchni