Tradycyjny polski wypiek który króluje nie tylko na świątecznych stołach, bo święta to nie wykwintne przekładane torty nie wiadomo czym, udziwnione masy , to także tradycyjne makowce, pierniki i właśnie serniki. Ten przygotowałam metodą taką jak robiła moja Babcia, utarłam go w kamionkowej makutrze, czytając ten przepis wiele osób na pewno się zdziwi-komu by się chciało ręcznie ucierać masę
Wanilia i KardamonDo świąt pozostał miesiąc. Dla tych, którzy nie zdążyli nastawić piernika staropolskiego podrzucamy przepis na ekspresowy piernik, którego ostateczny smak zależy tylko od nas samych! To
Kuchnia od dwojgaWitam Kochani chcę Wam dziś pokazać moją tegoroczną chatkę z piernika,która dumnie stoi na stole :-)
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokudelikatny sernik z pomarańczą i ziarenkami wanilii. Przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, a efekt jest po prostu... pyszny ;) Świąteczny sernik na korzennym spodzie z nutą pomarańczy Spód: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka domowego masła orzechowego (lub trochę więcej) 40 g masła (jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, można dodać odrobinę
FitKotPrzeszukałam chyba cały internet w poszukiwaniu pomysłów na świąteczne ciasteczka i muszę wam powiedzieć, że znalazłam mnóstwo inspiracji. Pomyślałam, że skoro ja się naszukałam to wam
Kolejny blog o gotowaniupytanie. Wiem za to, w jakim kierunku on NIE zmierza. Otóż jak już zapewne zauważyliście, nie podążam za blogowym kalendarzem świątecznym, tj. kiedy są święta Bożego Narodzenia nie zasypuję Was przepisami na 10 rodzai karpia, zupy grzybowej czy pierników. Kiedy za pasem Wielkanoc nie znajdziecie u mnie szerokiego wyboru żurków, mazurków i babek. A kiedy zbliża się Tłusty Czwartek
My simple kitchenŚliwki suszone kojarzą mi się z świętami. Szczególnie polecam je po zbyt obfitych posiłkach, co najczęściej zdarza się w okresie świątecznym. By jakoś urozmaicić ich spożywanie, zrobiłam pyszne kuleczki z suszonych śliwek z dodatkiem migdałów i przyprawy do piernika. Kuleczki są pyszne. Składniki: 200 g śliwek suszonych Kresto 20 g migdałów mielonych Back Mit 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka przyprawy
Ala piecze i gotujeszukają, mama z tatą za ręce się trzymają, a gdzieś w tle sączy się świąteczna muzyka. Choinka już pachnie, trzaska w kominku ogień. Oby nasze serca wypełniała taka miłość co dzień. Dzwoneczków dźwięk i księżyca blask. Śnieg prószy, otula puchatą warstwą cały świat. Pierniki upieczone, trzeba je pięknie ozdobić! W tym roku chciałam zrobić coś pięknego i nietuzinkowego
W kuchni Karmel-itkiPierwszy raz upiekłam w zeszłym roku i przepadłam. Zaraz po cieście miodowo-serowym , to był mój świąteczny ulubieniec. W tym roku byłam pogodzona z tym, że go nie będzie. Wszak nie mamy przechowalni, bo w końcu wyremontowaliśmy pokój Frania, który służył za komórkę, graciarnię, skład rzeczy niepotrzebnych, a w czasie Świąt Bożego Narodzenia - za chłodnię. A szkoda mi było zajętego(...)wielu blogach, a może przede wszystkim na blogach właśnie, przepisów jest tysiąc. Przejrzałam kilka i doszłam do wniosku, że nie różnią się one znacząco. Przygotowując swój piernik, bazowałam na tym i tym przepisie. Natomiast u Kasi wyczytałam, że do ciasta dodaje również smalec.Nigdzie jednak nie umiałam znaleźć historii tego piernika. Skoro staropolski to powinien mieć jakąś swoją historię więc
bistro mamapiernika Banana rozgniatamy widelcem na gładką masę. Dodajemy miód i przyprawę do piernika - mieszamy. Wrzucamy wszystkie pozostałe składniki. Blaszkę ,,keksówkę" wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę na batoniki. Całość mocno ugniatamy łyżką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Smacznego!!! Artykuł Świąteczne batoniki z płatkami Corn Flakes pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni
sierotka maRysia w kuchniświątecznym stole. Szczerze mówiąc nie przepadam za wigilijnymi potrawami a jedyną rzeczą, którą mogę objadać się bez końca jest... sernik! Z nadmiaru mikołajkowych słodyczy postanowiłam upiec coś nieco innego.... Nie minęło pół godziny odkąd zabrałam się do pracy, a tarta już była gotowa do pieczenia. Po kilkunastu minutach w całym domu unosił się niesamowity zapach czekolady i piernika... Spód kruchutki
Kuchnia Elliemama a w tym roku i ja spróbowałam. Chyba nie ma nic bardziej świątecznego niż wspólne przygotowywanie potraw i ubieranie choinki. Zawsze rodzinnie ozdabiamy je lukrem, orzechami, migdałami itd. itd. Pierniczki można wykonać dużo wcześniej, jak i dzień przed świętami ;) Składniki: (na ok. 200 pierników) 1 kg mąki (+ do podsypania stolnicy i trochę gdy ciasto wyjdzie za rzadkie
W kuchni bez szafekKlasyczne brownie w nowej odsłonie będzie hitem tegorocznych Świąt. Ciasto z dodatkiem przyprawy do piernika smakuje czekoladą z delikatnym korzennym posmakiem. Do tego unikaly wygląd sprawi, że zrobi prawdziwą furorę. Takie brownie będzie nie tylko smacznym dodatkiem, ale też przepiękną ozdobą świątecznego stołu. Przepis nieco zmodyfikowany pochodzi z książki „Cookies” autorstwa Marthy Stewart Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten
Kolizje Smakówjestem im ogromnie wdzięczna. Czas już najwyższy zabrać się za świąteczne wypieki! Przez niemalże wiosenną pogodę w ogóle nie czuję, że to już grudzień! A to już pora, żeby w domu zapachniało cynamonem, imbirem i pomarańczą. W natłoku codziennych zajęć przegapiłam czas na zagniatanie ciasta na leżakujące pierniki. Na szczęście znalazłam kilka przepisów, które poratują mnie w tej sytuacji. Będą
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię znany i u nas, bo jest naprawdę cudowny! Nie jest typowo świątecznym deserem, ale tych mamy już od dłuższego czasu zatrzęsienie. Za to, dzięki "ośnieżonemu" szczytowi, ma zimowy charakter i myślę, że idealnie nadaje się karnawał. Taka lekka i niezwykle rozkoszna odmiana po ciężkich makowcach i piernikach. Jest wiele wersji Mont Blanc,wybrałam taką, która najbardziej mi odpowiadała
KUCHARNIATo bogate w bakalie ciasto piekę regularnie od kilku lat. W zeszłym roku miałam nie robić i nie wytrzymałam :) W tym roku upiekłam dwa. Jedno czeka
bistro mamaZapachniało dzisiaj w moim domu świętami. Pieczenie pierników to doskonały sposób, by poczuć magię i atmosferę świąt. Pierniczki poleżą teraz sobie w pudełku i do świąt
W kuchennym oknie EwyCHOINKĘ Uwielbiam jak w domu rozchodzi się zapach pieczonych pierników. U mnie w domu pierniki to już kilkuletnia tradycja,dzięki której na prawdę mamy wspaniałą zabawę,całą rodziną do tego grzane wino według austriackiego przepisu mojego męża, przepis na grzane białe wino znajdziecie-tu Świąteczne piosenki i pełen śmiechu i radości rodzinny dzień ,podzielę się z wami przepisem
Swojskie jedzonkopomaga mi w wykrawaniu a potem w dekorowaniu tych pysznych ciasteczek. Gwarantuję, że będą pięknie zdobiły Wasz świąteczny stół i choinkę. Ciasto na pierniczki: 100g margaryny 1/2 szkl miodu 1/2 szkl syropu trzcinowego Diamant 1/2 szkl cukru 3 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 4 szkl mąki jajko Lukier: białko dużego jajka 1,5-2 szkl cukru pudru
Smakołyki Asipieczemy w formie keksowej każdy placek osobno w piekarniku w temperaturze 170-180 *C, przez około 20 minut. Następnie pierniki przecinamy wzdłuż i smarujemy powidłami, możemy polać na wierzchu płynną czekoladą, lukrem i ozdobić orzechami. Podczas jedzenia dań świątecznych mogą wystąpić uczucia sytości lub wzdęcia. W tych dolegliwościach pomoże ci Espumisan Max- wyrób medyczny CE. Jest rewelacyjny, tylko jedna kapsuła
Kulinarne Fantazje Mariolimnie w kuchni nie może zabraknąć tortownicy o średnicy 24 cm (uniwersalna). Idealna do właściwie każdego rodzaju ciasta: sernika, makowca, piernika z kremem itd. Po świętach wspaniale sprawdzi się do wypieku tortów Jeśli chcecie, aby Wasze wypieki miałby bardziej świąteczny wygląd warto zaopatrzyć się formy okazjonalne np. z motywem gwiazdy. Pamiętajcie tylko, aby przed pieczeniem wysmarować każdą formę tłuszczem
Słodkie okruszkiPrzyznam się szczerze, że nigdy w życiu nie słyszałam o tym świątecznym deserze. Ale jest pyszny. Serio! Tradycyjną moczkę robiło się na wywarze z warzyw i łączyło się go z piernikiem namoczonym w piwie. Na takie połączenie, jeszcze się nie odważyłam - moja moczka podana jest w wersji deserowej. Konsystencją przypomina piernikowy budyń. Składniki (na 3 porcje): - 250g pierników bez lukru
CookYourselfwiem jak Was, ale mnie już ciągnie do tych świątecznych smaków, wiem, wiem, że do Świąt jeszcze daleko, ale nic na to nie poradzę, że ,,chodzą'' za mną pierniki, pierniczki i miodowniki, a no i jeszcze makowce. I tak co jakiś czas piekę któreś z tych słodkości. Tym razem upiekłam pyszny miodownik przełożony budyniowym kremem, całości dopełnia własnoręcznie zrobiona polewa
Izabelawkuchnikolację wigilijną czekamy cały rok - na wigilijny bigos, na karpia, pierniki, barszcz z uszkami... Ale świat się zmienia, tempo życia się zmienia. I choć warto i należy zachowywać tradycje świąteczne, to jednak czasem dobrze po prostu, zwyczajnie odpuścić. Nie wiem, jak radziły sobie kiedyś nasze mamy i babcie, że miały czas na przygotowywanie całych świąt, sprzątanie mieszkania, ucieranie
dobra gospodyni dom wesołym czyniRealizując nasze założenie sprzed dwóch tygodni, w dalszym ciągu pozostajemy w klimacie świątecznych przygotowań. A te w wielu domach wkroczyły w fazę poważnego zaawansowania. Prezenty, porządki, plany zakupowe, pieczenie i dekorowanie pierników czy lepienie pierogów. Wszystko to decyduje o magii tego szczególnego czasu. Dajmy się temu ponieść i ugotujmy coś fajnego
zadanie-gotowaniedłuuuuuugi czas - pora przygotować z niego coś pysznego i prawdziwie Świątecznego! Uwaga! - nie przestraszcie się, ale po wyjęciu ciasta z lodówki będzie ono twarde jak głaz - ale spokojnie - wystarczy wyciągnąć ciasto odpowiednio wcześniej, aby zdążyło dojść do temperatury pokojowej i zyskać na plastyczności :) Postanowiłam z ciasta zrobić zarówno piernik przekładamy marmoladą jak i małe pierniczki. Ciasto rozwałkowałam na grubość około
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!