pieczony kurczak z ziemniakami - 1342 przepisów (strona:58/90)

Pieczone udka z miodem 124

Kolejny pomysł na szybki i smaczny obiad. Pieczone udka z dodatkiem ulubionych przypraw i miodu, który nadaje charakterystycznego smaczku i powoduje, że skórka bardzo fajnie się rumieni. Robi się je bardzo szybko, wystarczy włożyć zamarynowane udka do naczynia bądź rękawa i zapiec. 4 udka z kurczaka miód, np. gryczany 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki gorczycy(...)obficie miodem i włożyć jeszcze na godzinę lub dwie do lodówki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć udka, piec ok. godziny - półtorej w 180 stopniach. Pięknie wypieczone udka z rumianą skórką Dodatek miodu sprawia, że skórka jest fajnie podpieczona i rumiana U nas z ziemniakami i sałatką z buraczków i papryki

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Imbirowo-czosnkowy kurczak z miodem i cytryną 170

Pyszny kurczak na jesienną porę - czosnek, imbir, miód i cytryna o tej porze roku są niezastąpione, a udka smakują pysznie :)SKŁADNIKI 4 udka z kurczakasól, pieprz2 łyżeczki świeżo startego imbiru2 ząbki czosnku 2 łyżki miodu1 łyżka sosu sojowego1 łyżka wody1 łyżeczka słodkiej papryki1/2 cytrynyoliwa z oliwek PRZYGOTOWANIEUdka myjemy, solimy i pieprzymy, nacieramy startym imbirem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem(...)ółtorej. Obkładamy udka plasterkami cytryny.  Przykrywamy i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg). Odkrywamy i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Podajemy z ulubioną surówką/sałatą i frytkami - albo pieczonymi ziemniakami z czosnkiem i ziołami.  Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Udka faszerowane szpinakiem, serem i orzechami 115

podudzia, a kość z udka ucinamy w połowie. Mięso tłuczemy lekko, wykładamy ostudzony szpinak i kawałek sera. Spinamy patyczkami do szaszłyków i obtaczamy w "Przyprawie do kurczaka" Knorr (patrz zdjęcia). Pieczemy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym w temp. 180 stopni przez 45 min. pod przykryciem, a kolejne 30 minut bez przykrycia. Sałatka z groszku cukrowego: 250 g groszku cukrowego 1 gruszka(...)łyżek octu balsamicznego i soli do smaku. Wykładamy na talerz najpierw groszek, potem gruszkę następnie skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy sosem i posypujemy uprażonymi migdałami. Puree ziemniaczane z chrzanem: ziemniaki (porcja na 2-3 osoby) łyżka masła 3 łyżki śmietany 18% 3 czubate łyżeczki chrzanu sól koperek Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i zgniatamy ubijaczką lub praską do ziemniaków

Marder&Marder Manufacture
Udka Pieczone z Miodem i Sosem Teriyaki z Ziemniaczkami Niedżwiedzimi 163

kolendrą  papryka słodka szczypta chili grys przyprawa do kurczaka 1 łyżka oleju Ziemniaczki Niedźwiedzie Wykonanie: Udka myję pod bieżącą wodą, osuszam ręcznikiem papierowym. Każde nacieram solą i pieprzem, odstawiam na kilka chwil. Potem każde smaruję miodem, potem sosem teriyaki, a na końcu posypuję przyprawami. Zwykle robię to rano, a piekę w południe. Udka układam na blasze z wyższymi bokami(...)woda przykryła zaledwie dno. Blachę przykrywam filią aluminiową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni. W zależności od wielkości udek piekę je przez max. 30-40 minut. W połowie pieczenia do piekarnika wstawiam przygotowane ćwiartki ziemniaków w osobnej blaszce, temperaturę podkęcam na 200 stopni i piecze się to wszystko razem. Pod koniec pieczenia zdejmuję folię aluminiową z blaszki

Blondynka Gotuje
Roladki ze schabu z mozzarellą i pomidorami. 176

Składniki : 6 ładnych plastrów schabu ( rozbitych) sol, pieprz do smaku 6 łyżeczek musztardy 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju 3 duże kulki mozzarelli   600 ml bulionu z kurczaka 1 łyżka czerwonej papryki 2 łyżki suszonego czosnku lub świeże ząbki  Wykonanie : Rozbite plastry schabu oprószamy solą i pieprzem, następnie smarujemy łyżeczką musztardy.Mozzarellę i pomidory kroimy w paseczki(...)roladki. Następnie przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, posypujemy czosnkiem i czerwoną papryką,  zalewamy bulionem. Roladki pieczemy w temperaturze 180 stopni aż będą miękkie tak około 60 minut.Naczynie można przykryć żeby roladki podczas pieczenia zbytnio się nie zeschły. Podajemy z ziemniakami, ryżem, kaszą lub czym wolicie. Takie roladki wyśmienicie smakują na zimno na kanapce. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Roladki z podudzia z kurczaka nadziewane kurkami i serem pleśniowym 113

kurek 8 plastrów surowego boczku kilka gałązek rozmarynu masło klarowane do smażenia 2 bataty 1 łyżka oliwy z oliwek garść rukoli sól, pieprz do smaku * PRZYGOTOWANIE Podudzia z kurczaka wyjmij z opakowania, umyj i oczyść z błonek. Kurki wyczyść z piasku pod silnym strumieniem wody. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć gałązki rozmarynu oraz kurki. Smaż kilka minut, a następnie przypraw(...)żaroodpornym naczyniu posmarowanym oliwą. Bataty wyszoruj i pokrój w ćwiartki. Wymieszaj je z oliwą, posól i dodaj świeżo posiekany rozmaryn. Słodkie ziemniaki umieść w osobnym naczyniu. Bataty oraz roladki włóż do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz około 25-30 minut. Rozłóż na talerz i udekoruj rukolą oraz pozostałymi kurkami. * * Projekt finansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego . (_gdeaq

Food Square
Udka zapiekane z żółtym serem i pomidorem 273

bardzo smaczne. Takie udka świetnie smakują podane z młodymi ziemniakami.   Składniki na porcje dla 3-4 osób: 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka (bez kości i skórek) 1-2 pomidory malinowe starty, żółty ser sól, pieprz olej do smażenia mąka pszenna do obtoczenia Udka z kurczaka umyć, osuszyć i przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie obtoczyć w mące(...)pokroić w plasterki. Każdy kawałek mięsa posypać startym, żółtym serem. Na sam koniec ułożyć plasterki pomidora. Ewentualnie plasterki pomidora delikatnie posolić oraz popieprzyć. Przygotowane udka wstawić do piekarnika. Piec bez przykrycia około 15-20 minut w 195°C. Pod sam koniec pieczenia, udka jeszcze raz posypać startym serem. Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika.  Udka przed pieczeniem

Ugotować
Szybki obiad bez wysiłku. 42282

To kolejny przepis z serii obiad, który robi się sam. Minimum przygotowań i wysiłku, obiad pyrli się w piekarniku, a ja w tym czasie mogę posprzątać

Brzuszki Łakomczuszki
Delikatne kotleciki drobiowe 150

Składniki: 1 kg fileta z udźca kurczaka 1 jajko 1 cebula 2 łyżki kaszy manny pęczek natki pietruszki po szczypcie papryki mielonej ostrej tymianku kurkumy oregano

kgwjanczewo
JAK ZROBIĆ DOMOWE WARZYWA NA PATELNIĘ? 160

dodatkiem soli morskiej i miodu.  Gotuję kaszę zazwyczaj kaszę bulgur bądź jaglaną. Dodaję do warzyw i gotowe! Danie możesz podać z kawałkiem smażonego kurczaka, ryby, z krewetkami, z jajkiem sadzonym, z plastrami pieczonego boczku, skrzydełkami indyka, z serem feta, z serem mozarella, możliwości tyle ile masz pomysłów. Ja bardzo lubię takie lekkie i szybkie obiady. Polecam Wam przygotować(...)marchewki - 2 cukinie - 1 papryka czerwona - 1 papryka zielona - 1 cebula WARZYWA NA PATELNIĘ - POLSKIE LATO NÓŻ DO CIĘCIA PLASTRY, FUNKCJA: WARZYWA - 1 cebula - 4 papryki różne kolory - 5 ziemniaków - 2-3 ząbki czosnku WARZYWA NA PATELNIĘ  NR 4 NÓŻ DO CIĘCIA NA FRYTKI, FUNKCJA: WARZYWA - 4 ziemniaki - 2 kabaczki - 1 bakłażan - 1 pietruszka - 1/4 selera dodatkowo mrożę garść

SMYKWKUCHNI
Placuszki czosnkowe z kurczaka 98

ziemniaków. Czas wykonania: 2 h 15 min Ilość porcji: 4 – 5 Składniki: podwójna pierś z kurczaka (700 g) 3 łyżki majonezu 1 ½ łyżki musztardy 2 ząbki czosnku 2 jajka 3 łyżki mąki 1 łyżeczkę vegety pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Skroić pierś z kurczaka w kostkę i przełożyć do miski. Do kurczaka(...)wymieszać. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, łyżką uformowane niewielkie placuszki. Krok po kroku: 1. Wymieszać pierwszą część produktów 2. Dodać do ciasta jajko i mąkę 3. Piec małe placuszki Pobierz wersję do druku: Pobierz Placuszki czosnkowe z kurczaka Artykuł Placuszki czosnkowe z kurczaka pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Piersi z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarniku. 166

Witajcie:) Dzisiaj mam dla Was propozycję pysznych pieczonych warzyw z kurczakiem.Lekko, aromatycznie w sam raz na obiad. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: 1 średniej wielkości cukinia 3 marchewki 3 cebulki 4 dojrzałe soczyste pomidory, malinówki lub lima sól, pieprz, szczypta chili do smaku 1/2 szklanki oliwy 4 pojedyncze piersi z kurczaka 2 łyżki przyprawy do gyrosa Wykonanie: Marchew i cebulę(...)chili, przyprawą do gyrosa i dobrze wcieramy.Odstawiamy na kilka minut. Wszystkie pokrojone warzywa mieszamy z mięsem, zalewamy oliwą.Przekładamy do wysokiej blaszki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut aż mięso będzie miękki.Podajemy z ryżem, ziemniakami a nawet wyśmienicie smakuje z bułką.  Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Idea posiłku, czyli czym jest frokost 1370

interesujący posiłek, bo tak naprawdę obejmuje niezwykle szeroką gamę dań: od wypchanych po brzegi sandwichy, poprzez wyjątkowe kanapki z galaretką jedzone nożem i widelcem, zapiekanki, omlety, pieczone lub smażone mięsa z ziemniakami, dania z ryżu, makaronu, sałatki lub tarty... Nieograniczone możliwości. Zazwyczaj frokost jadam w pracy, przygotowany przez naszych wspaniałych kucharzy. Wczoraj jednak umówiłam się na lunch(...)kosteczkę i doprawionego solą i pieprzem kurczaka. Ostudzić.Ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć do formy. Gęsto nakłuć widelcem.Ciasto podpiec w 180 st. C. przez 10-12 minut.Na ciasto wyłożyć równomiernie pory, na wierzchu kawałki kurczaka. Jajka roztrzepać, dodać kremówkę, wymieszać. Doprawić masę solą i pieprzem, zalać tartę. Na wierzch zetrzeć ser, posypać gałką.Piec w 180 st. C. przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kotlety zapiekane z serem i frytki z batatów 170

słodkie ziemniaki o pomarańczowej barwie. Przyznam, że jadłam je pierwszy raz :) Niektórym przypominają słodką, gotowaną marchewkę w smaku... ja sama nie wiem do czego bym je porównała, ale na pewno wiem, że są bardzo słodkie ;) Na pierwszy ogień poszły frytki z piekarnika :) Składniki:  2 bataty, 4 łyżki oliwy,  1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 2 piersi z kurczaka, kilka plasterków(...)Przygotowanie:   Frytki: bataty obieramy, kroimy wzdłuż w plastry, a następnie każdy plasterek kroimy na frytki. Mieszamy je z oliwą, rozmarynem i odrobiną soli. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Kotlety : pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy na kotlety i rozbijamy. Przyprawiamy pieprzem i solą. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy

Aga w kuchni
Podudzie w marynacie z miodu i musztardy 138

danie, niewymagające wielkich umiejętności. Danie dla smakoszy mięsa  ze słodkawym i pikantnym posmakiem. KURCZAK W MARYNACIE Z MIODU I MUSZTARDY SKŁADNIKI: • 8 kawałków podudzia kurczaka • natka pietruszki do posypania • 1 kg ziemniaków GLAZURA: • 125 ml płynnego miodu • 4 łyżki musztardy Dijon • 4 łyżki musztardy francuskiej, gruboziarnistej • 4 łyżki białego octu winnego • 2 łyżki oleju słonecznikowego • sól i pieprz WYKONANIE(...)DÓŁ) do 220 stopni.  Wyjąć udka z marynaty i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego, zachowując resztę marynaty w misce. Włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika i piec często przewracając oraz polewając pozostałą marynatą, przez około 40 minut, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące. Wyłożyć udka na talerz i posypać posiekaną natką pietruszki. Pozostałym sosem z naczynia żaroodpornego

Kuchnia Beaty