pieczone ziemniaki w piekarniku - 5758 przepisów (strona:38/384)

Ziemniak zapiekany z dodatkami czyli prawie kumpir 236

wrzącej wody, gotować 5 minut. Wyjąć z wody zawinąć w folię aluminiową i włożyć do maksymalnie nagrzanego piekarnika. Piec aż będą miękkie od czasu do czasu sprawdzać  - wystarczy przycisnąć lekko folię i można wyczuć czy ziemniak jest już miękki Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaka.Gdy ziemniaki się pieką  przygotować sos. Mięso mielone przesmażyć(...)ziemniaka uważając by nie naruszyć kształtu. Zgnieść środek widelcem, dodać pół łyżeczki masła (lub trochę więcej) i szczyptę żółtego sera, zrobić w ziemniaku piure. Dodać odcięty kawałek ziemniaka bez skóry i zgniatać dalej. Na powstałe piure nałożyć sos z mielonym mięsem i lekko posypać żółtym serem. Podobnie przygotować pozostałe ziemniaki. Wszystkie 4 ziemniaki włożyć do piekarnika

Stare Gary
Ziemniaki w popiele, z piekarnika – a smakują jak te z ogniska! 271

żeby ziemniaki do takiego pieczenia wybrać z odmian sypkich, mącznych, z wysoką zawartością skrobi – czyli szukamy ziemniaków typu użytkowego minimum B, ale najlepiej będą smakowały te z grupy ziemniaków C ( TUTAJ pisałam o ziemniakach więcej).   Powinny być tej samej wielkości, raczej mniejsze (trochę większe od jajka L, mniej więcej wielkości mandarynki) niż duże. Ziemniaki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą(...)termoobiegiem lub 210-220⁰C bez termoobiegu, grzanie góra-dół. Kratkę z piekarnika ustawiamy na środkowym poziomie, pod nią – blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. To ważne przy pieczeniuziemniaki będą miały i od dołu i od góry dobry przepływ gorącego powietrza. A teraz zajmiemy się chrupiącą skórką i… popiołem! Mieszamy ze sobą wszystkie mąki

Karo in the Kitchen
pstrąg łososiowy z cukinią i ziemniakami 215

minuty blaszkę wykładamy papierem do pieczenia podgotowane ziemniaki oraz cukinię wykładamy na blaszkę, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i ziołami prowansalskimi i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż ziemniaki będą miały złocisty kolor gotowe ziemniaki, cukinię, rybę wykładamy na talerze i posypujemy roszponką - doda nam kremowego i lekkiego smaku

zobacz ich smak
pstrąg łososiowy z cukinią i ziemniakami 160

minuty blaszkę wykładamy papierem do pieczenia podgotowane ziemniaki oraz cukinię wykładamy na blaszkę, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i ziołami prowansalskimi i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż ziemniaki będą miały złocisty kolor gotowe ziemniaki, cukinię, rybę wykładamy na talerze i posypujemy roszponką - doda nam kremowego i lekkiego smaku

zobacz ich smak
Czwartek: Meksykańskie zapiekane słodkie ziemniaki 193

łyżeczki słodkiej papryki Szczypta kminu rzymskiego 1 łyżka masła 1 łyżeczka oleju Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Umyj ziemniaki i przekrój wzdłuż na połowy. Przełóż na blaszkę do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut, aż nóż będzie łatwo wchodzić w miąższ batatów. Krok 2 W międzyczasie przygotuj indyka(...)znowu podpiekaj nie mieszając. Łącznie piecz około 10 minut. Zdejm kukurydzę z patelni i odstaw do ostygnięcia. Krok 4 Przełóż patelnię na palnik i wyłóż na nią łyżkę masła. Posiekaj drobno cebulę i wysyp na patelnię. Smaż mieszając przez 8-10 minut. Krok 5 Wyciągnij bataty z piekarnika. Przestudź. Następnie łyżką wyjmij miąższ z ziemniaków i przełóż do głebokiej misy

Niedzielny kucharz
Frytki warzywne 116

ziemniaków, ale można też je zrobić z mieszanki różnych warzyw. Dzisiaj mam dla was taką propozycję. Chrupiące frytki warzywne pieczone w piekarniku mogą być samodzielnym posiłkiem lub przekąską na imprezie. Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka 3 ziemniaki 1/2 średniego selera 2 łyżki oleju sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra Przygotowanie: Warzywa umyć, obrać, pokroić w słupki

Danka Pichci
Pikantne skrzydełka i ziemniaczki z rozmarynem z piekarnika 234

Dzisiejsza potrawa ma wiele zalet: jest prosta i szybka w przygotowaniu, bardzo aromatyczna, chrupiąca, sycąca i mniej kaloryczna niż gdybyśmy usmażyli ją na patelni. Skrzydełka najlepiej

Ze smakiem i z pasją
Pyry z gzikiem 155

Można również dodać pokrojoną w kostkę rzodkiewkę i posiekany szczypior. Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie i łupinach do miękkości. Można również ziemniaki upiec w piekarniku wtedy dokładnie umyte układamy na blaszce i pieczemy ok.1 godzinę, ale  zależy od rodzaju i wielkości ziemniaków. Możemy zawinąć w folię i upiec również podgotowane na grillu

Andzia Pichci
Babka ziemniaczana z serem i szynką 265

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni Celsjusza. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej połowę ziemniaków, uklepujemy i wyrównujemy. Na ziemniakach kładziemy plastry szynki, a na niej plastry sera edamskiego. Na ser kładziemy resztę ziemniaków i ponownie dokładnie uklepujemy i wyrównujemy. Całość posypujemy serem grana padano. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok. 25 minut. Wyjmujemy i odstawiamy na 10 minut

My Culinary Art
Dorada pieczona na młodych ziemniakach, z pomidorami, cytryną i rozmarynem 239

Ziemniaki myjemy, zostawiamy je w mundurkach Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i rozcinamy je na pół. Dno blachy do pieczenia smarujemy oliwno-cytrynową mieszanką, rozkładamy przepołowione ziemniaki rozcięciem/miąższem do dołu. Na ziemniakach układamy ryby. Piekarnik rozgrzewamy do 170⁰C z termoobiegiem. Pomidorki koktajlowe myjemy, nacinamy płytko od góry na krzyż, zamaczamy w oliwno-cytrynowej mieszance(...)rozkładamy między ziemniakami. Wszystko skrapiamy pozostałą oliwą z sokiem i ziołami, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35 do 40 minut (przy większych rybach przedłużcie odpowiednio ten czas). Samemu posiłkowi niczego więcej już nie potrzeba – jest kompletny. Ale miłym akompaniamentem będzie kieliszek białego wina lub gruszkowego cydru. SKŁADNIKI 2 świeże dorady o wadze 250-350g 400g młodych, małych ziemniaków

Karo in the Kitchen
Obiad na niedzielę: pieczone ziemniaki i gołąbki 240

mała główka białej kapusty pół kilograma mięsa szklanka ryżu cebulka lub 2 ząbki czosnku sól, pieprz, olej ewentualnie szklanka bulionu drobiowego i/lub sos pomidorowy Składniki na pieczone ziemniaki: 1-2 kg ziemniaków kilka cebul majeranek, sól, pieprz, olej Najlepsze mięso do gołąbków to wieprzowina, mieszanka wieprzowiny i wołowiny lub wieprzowiny i mięsa z kurczaka. Mięso mielimy(...)kroimy w kawałki podobnej wielkości. Mieszamy z solą, pieprzem, majerankiem i krążkami z cebuli. Przekładamy do pojemnika do pieczenia i polewamy olejem. Naczynie wstawiamy do piekarnika obok gołąbków. Pieczemy pod przykryciem. Po godzinie mieszamy ziemniaki i zostawiamy jeszcze bez pokrywki by skórka się zarumieniła ok. pół godziny

prawdziwe jedzenie