pieczone ziemniaki w piekarniku - 5758 przepisów (strona:38/384)

Młode ziemniaczki pieczone z masłem i solą morską 156

młodych niewielkich ziemniaków sól morska gruboziarnista  około 50 g masła  PRZYGOTOWANIE :  Młode, niewielkie ziemniaczki szorujemy w zimnej wodzie, układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym torebką do pieczenia i nakrajamy na krzyż. Na każdym ziemniaczku układamy po kąsku masła. Ziemniaki oprószamy grubo zmieloną sola morską.  Ziemniaki pieczemy w nagrzanym do 200 stopnie piekarniku przez 60 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zapiekanka wiejska 227

kiełbaskę, zrumienić z każdej strony, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, zeszklić, przełożyć do warzyw. Dodać zioła i przyprawy, dokładnie wymieszać. 3. Formę żaroodporną posmarować masłem, przełożyć ziemniaki i warzywa. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut na wyższej półce piekarnika. 4. Roztrzepać jajko, dolać śmietanę i posiekany czosnek, dodać pozostałe składniki sosu, dokładnie wymieszać (ja robię to za pomocą morgensterna

Kuchnia Prezydentowej
Łosoś z cytryną i koperkiem 145

powinno być dużo. Obsypujemy solą, pieprzem i koperkiem. Odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.  4. Filety smażymy na patelni grillowej, grillu elektrycznym lub piekarniku do zarumienienia. Podajemy z surówką i pieczonymi ziemniakami

Szefowa kuchni
Paluszki z indyka z fasolką szparagową i ziemniaczkami skropione olejem arganowym. 105

zielonej i mały ziemniak kilka kropel oleju arganowego Efas Indyczą pierś oprószamy pieprzem ziołowym i wkładamy do rękawa Do pieczenia razem z fasolkami i ziemniakiem pokrojonym na mniejsze cząstki.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika kroimy pierś w paseczki, układamy w miseczce wszystkie dodatki i skrapiamy olejem arganowym. Skomentuj

MamaOskarka
Zapiekane Ziołowe Ziemniaczki 155

przeciąć całkiem ziemniaka. Składniki na marynatę mieszamy razem w miseczce. W pierwszej kolejności solimy ziemniaki, a następnie łyżeczką umieszczamy marynatę między plasterkami. Wierzch ziemniaków oszczędnie smarujemy pozostałością marynaty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 1 godzinę. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Pieczone ziemniaki smakujace jak z ogniska 220

dań z grilla np po upieczeniu w piekarniku położyć jeszcze na grillu i podawać z warzywami. Sprawdzają się jako przekąska na imprezach np z sosem czosnkowym. Ale najlepiej smakują same lub ze śmietaną i sola. Jest to mój smak dzieciństwa... po wykopkach rozpalało się ognisko i piekło w nim ziemniaki. Zjadaliśmy je jeszcze bardzo gorące(...)skórką która była najlepsza. Polecam a obiecuję, że się nie zawiedziecie! Ziemniaki pieczone Składniki: kilka ziemniaków kilka łyżek mąki sól Do dzieła!!! Ziemniaki dobrze myjemy (nie obieramy) - ja szorowałam szczoteczką. Mieszamy w misce sól z mąką i obtaczamy w tym ziemniaki. Wkładamy do piekarnika na ok 1 h w temperaturę 200 stopni. Pieczemy aż będą miękkie. Zjadamy

sierotka maRysia w kuchni
Polędwiczka wieprzowa w młodym jęczmieniu z zielonym puree ziemniaczanym 226

naczynia żaroodpornego, wysmarowanego uprzednio tłuszczem. Na mięso układamy plasterki masła i marchewki. Pieczemy ok. 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Długość pieczenia zależy od wielkości mięsa i rodzaju piekarnika. Ziemniaku na puree gotujemy. Ja zdecydowałem się ugotować je na parze – mają bardziej wyrazisty smak i zachowują wszystkie wartości odżywcze. Do jogurtu naturalnego (ok. 300ml) dodajemy dwa ząbki

MarcinChef
Ziemniak zapiekany z dodatkami czyli prawie kumpir 208

wrzącej wody, gotować 5 minut. Wyjąć z wody zawinąć w folię aluminiową i włożyć do maksymalnie nagrzanego piekarnika. Piec aż będą miękkie od czasu do czasu sprawdzać  - wystarczy przycisnąć lekko folię i można wyczuć czy ziemniak jest już miękki Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaka.Gdy ziemniaki się pieką  przygotować sos. Mięso mielone przesmażyć(...)ziemniaka uważając by nie naruszyć kształtu. Zgnieść środek widelcem, dodać pół łyżeczki masła (lub trochę więcej) i szczyptę żółtego sera, zrobić w ziemniaku piure. Dodać odcięty kawałek ziemniaka bez skóry i zgniatać dalej. Na powstałe piure nałożyć sos z mielonym mięsem i lekko posypać żółtym serem. Podobnie przygotować pozostałe ziemniaki. Wszystkie 4 ziemniaki włożyć do piekarnika

Stare Gary
Ziemniaki w popiele, z piekarnika – a smakują jak te z ogniska! 217

żeby ziemniaki do takiego pieczenia wybrać z odmian sypkich, mącznych, z wysoką zawartością skrobi – czyli szukamy ziemniaków typu użytkowego minimum B, ale najlepiej będą smakowały te z grupy ziemniaków C ( TUTAJ pisałam o ziemniakach więcej).   Powinny być tej samej wielkości, raczej mniejsze (trochę większe od jajka L, mniej więcej wielkości mandarynki) niż duże. Ziemniaki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą(...)termoobiegiem lub 210-220⁰C bez termoobiegu, grzanie góra-dół. Kratkę z piekarnika ustawiamy na środkowym poziomie, pod nią – blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. To ważne przy pieczeniuziemniaki będą miały i od dołu i od góry dobry przepływ gorącego powietrza. A teraz zajmiemy się chrupiącą skórką i… popiołem! Mieszamy ze sobą wszystkie mąki

Karo in the Kitchen
pstrąg łososiowy z cukinią i ziemniakami 184

minuty blaszkę wykładamy papierem do pieczenia podgotowane ziemniaki oraz cukinię wykładamy na blaszkę, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i ziołami prowansalskimi i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż ziemniaki będą miały złocisty kolor gotowe ziemniaki, cukinię, rybę wykładamy na talerze i posypujemy roszponką - doda nam kremowego i lekkiego smaku

zobacz ich smak

Proponowane wyszukiwania