Łosoś... uwielbiam tą rybę. Pyszny obiad do przygotowania dosłownie w mniej niż pół godziny. Kremowy sos, któremu całego smaku nadaje świeży koperek, ryba pieczona w piekarniku, do tego purree z ziemniaków i ulubiona surówka. Idealny obiad :) Składniki: * około 400 g filetu z łososia * 2 łyżki soku z cytryny * 2 łyżki oleju * 1 łyżka golden syrup (złoty syrop(...)wymieszać sok z cytryny, olej i golden syrup. Tak przygotowaną marynatą natrzeć filety (pokrojone na kawałki) z łososia z obu stron. Kawałki ryby zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 170'C nie dłużej niż 15 minut. W między czasie przygotować sos. Na patelni rozgrzać olej, wsypać mąkę, zrobić zasmażkę. Wlewać stopniowo wodę i mieszać ciągle
Zrób to smaczniezrobionego kurczaka są pieczone ziemniaki. Ziemniaki dokładnie szorujemy i wraz ze skórką, kroimy wzdłuż na ósemki., Skrapiamy je oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem, i układamy na blasze, którą podłożymy pod kurczaka. Mieszamy co jakiś czas, aby kapiący sos nadał smak również naszym łódeczkom. Możemy również zarówno w przypadku grilla jak i piekarnika, podać jako dodatek szybką sałatę. Główkę
Kuchnia od dwojgaMaślany kurczak pieczony na ziemniakach Maślany kurczak pieczony na ziemniakach , to pomysł na obiad jednogarnkowy . Każdy , kto jest zabiegany , ceni takie pozycje . Całość jest bardzo prosta w wykonaniu , wystarczy pokroić , doprawić i do piekarnika wstawić Kurczak wychodzi soczysty i smakowity , pewnie w dużej mierze zawdzięcza to użyciu masła Przepis opiera się głównie na maśle i czosnku , czyli(...)resztą masła . Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C . Pieczemy około 1,5 -2 godzin w zależności od wielkości kurczaka . W trakcie pieczenia można przysłonić wierz folią , żeby uniknąć przypalenia . Folia musi być położona luźno ,żeby kurczak i ziemniaki mogły się piec , a nie dusić . Kurczak jest gotowy , kiedy będzie pięknie zrumieniony , a ziemniaki przypieczone . Serwujcie na gorąco
Ogrodnik w podróżypuree przełożyłam do salaterki. Tak przygotowane można podać na stół zamiast ziemniaków. Doskonale pasują do dań mięsnych i ryb. Na takim puree podałam dorsza pieczonego w piekarniku. Zachęcam Was, żebyście chociaż raz zrezygnowali z ziemniaków i na rzecz puree z selera. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u Krysiuwaga, przyprawa może zawierać sól 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki soli lub wedle smaku Dodatki do grilla sos romesco, tutaj przepis sos czosnkowy, tutaj przepis 1 kg pieczonych ziemniaki 4 grillowane pomidory naan lub inny chleb grillowana kukurydza czerwona cebula mięta W naczynie umieść pokrojoną w piórka cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wsyp sól i przyprawę, wlej(...)minimum 2 godziny lub przez noc. Drewniane patyczki do grillowania namocz w wodzie. Przygotuj sosy według przepisów (kliknij w link). Upiecz ziemniaki w piekarniku. Ziemniaki wystarczy wymieszać z oliwą, solą i rozmarynem lub tymiankiem, następnie piec w piekarniku przez 40 minut. Kukurydzę pokrój na mniejsze porcje. 3 łyżki oliwy wymieszaj z solą i suszonymi płatkami chili. Następnie posmaruj kukurydzę oliwą
codojedzeniaposypać suszonymi ziołami . Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian ziemniaki, cukinię, pieczarki, seler. Obsypać ziołami i pokropić oliwą z oliwek. Nagrzać piekarnik do 240 C i piec tak długo aż ziemniaki się przypieką. Podawać do pieczonego kurczaka lub innych mięs. Smacznego
Kuchnia Pokoleńprzepis na bardzo aromatyczną rybę z ziemniakami znalazłam w programie Karola Okrasy. Zmieniłam go nieco, bo użyłam karpia, którego nie filetowałam i upiekłam w piekarniku. Składniki (na 4 porcje): karp pokrojony na 4 kawałki ziemniaki (przeznaczam 2-3 na osobę) olej do smażenia Marynata do ryby oliwa 4 ziarna ziela angielskiego 8 ziaren kolendry 10 ziaren pieprzu kolorowego pół łyżeczki(...)włożyć do rękawa do pieczenia, zamknąć i odstawić na ok. pół godziny do lodówki. Ziemniaki obrać i pokroić na grube frytki. Formę do pieczenia natłuścić olejem i wyłożyć na nią frytki, a obok ułożyć rybę w rękawie. Rybę i frytki piec ok. pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. (piekłam młode ziemniaki, na stare trzeba przeznaczyć więcej czasu
Weekendy w domu i ogrodziecałości z piekarnika. Ziemniaki dokładnie myjemy, zostawiamy w skórkach. Jeśli nie macie aż tak malutkich ziemniaków jak moje (miały 3,5-4cm średnicy) przetnijcie większe na połówki. Ziemniaki zalewamy wrzątkiem, wodę solimy i podgotowujemy kartofle około 20 minut. Odcedzamy, wrzucamy na dno formy. Cebulki obieramy i kroimy na połowy, zostawiając im dolne końce, tak żeby podczas pieczenia się(...)drugą od dołu półkę do nagrzanego już piekarnika i pieczemy w 170⁰C przez godzinę. Co 15-20 minut warto go obrócić żeby się równo piekł i posmarować pozostałym masłem z przyprawami. Po godzinie zmniejszamy temperaturę do 160⁰C i uruchamiamy termoobieg – finalnie da nam to temperaturę 180⁰C. Pieczemy kurczaka z ‘nawiewem’ kolejną godzinę, co 15-20 minut obracamy
Karo in the Kitchenminut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ziemniaki na 20 minut. Przygotowujemy farsz: mięso 2 jajka , bułka ,cebula, czosnek, koperek, pietruszka wszystko mieszamy i łączymy, sól do smaku. Następnie ściągamy folię z ziemniaków i studzimy. Następnie ścinamy górę ziemniak i nożem delikatnie wydrążamy dziury Faszerujemy mięsem , i owijamy szynką długo dojrzewającą Proscuitto. Przykrywamy ziemniaki folią aluminiową. Zapiekamy 35 minut(...)200C. Następnie posypujemy żółtym serem i pieczemy kolejne 7 minut. Smacznego słoneczka i życzę udanego i słonecznego weekend
Viola cooks with passionFlorina, bo ja muszę mieć pewność, że wyjdzie i że jak się zapomnę, to się nie spali.Wymieszaj ładnie , polej oliwą z oliwek i włóż do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Piecz, aż zmiękną ziemniaki i marchewka. Pierś z kurczaka szybko się piecze. Podawaj z salatą lodową i nie zapomnij posypać ziarenkami Sloneczne Pola od Ziarenkowo!Przed samym podaniem posyp serem
Z Kuchni Do Kuchniłyżeczka przyprawy do ziemniaków (lub sól, pieprz i inne ulubione przyprawy) Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i dokładnie suszymy. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Ziemniaki nacinamy (tak jak widać na zdjęciu), uważając by nie przeciąć ich do końca. Układamy w żaroodpornym naczyniu. Posypujemy przyprawami. Na każdego ziemniaka nakładamy palcami masło (z 1-2 łyżeczki). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy(...)minut, po czym łyżką nakładamy na wierzch ziemniaków masło. Pieczemy dalej kolejne 30 minut. Ziemniaczki idealnie smakują same, bądź z ulubionym mięsem np. z piersią kurczaka . Czas pieczenia jest dość długi. Ja wykorzystuję go piekąc innego rzeczy na niższych, bądź wyższym poziomach piekarnika. Smacznego
Słodkie okruszkitermoobiegiem. W tym czasie w miseczce mieszamy oliwę z ziołami i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej ziemniaki i polewamy oliwą z każdej strony. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 25 minut do zarumienienia. Smacznego
ChilliJemyolej wkładajcie, zanurzone w cieście kawałki ryby i smażcie na złoty kolor. Odsączcie na ręczniku kuchennym. Podawać na ciepło z domowymi frytkami. Domowe frytki pieczone w piekarniku. Obierz odpowiednią dla was ilość ziemniaków i pokrój na paseczki. Włóż do miski z wodą, dodając do wody dużą łyżkę cukru. Odstaw na 10 minut. Następnie odsącz frytki i smaż
Piekarz-Kucharz-Garkotłuktakże w kuchni francuskiej dania, które zapiekane są w płytkim żaroodpornym naczyniu i pieczone pod rusztem w piekarniku, właśnie po to, żeby uzyskać piękny, zrumieniony top. A więc… do dzieła. Kuchnia francuska i francuska zapiekanka ziemniaczana gratin dauphinois czeka :) Składniki: 1 kg ziemniaków 1-2 ząbki czosnku 250ml śmietany kremówki sól, pieprz, gałka muszkatołowa mielona masło(...)gałki. Układamy kolejną warstwę, znów doprawiamy – i tak do końca. Całość zalewamy śmietaną i przykrywamy folią. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni C (góra-dół) i pieczemy około 50 minut. Po tym czasie odkrywamy naczynie z ziemniakami (uwaga! spod folii wydobędzie się bardzo gorąca para!!!), posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika na jeszcze 10-15 minut
Pociąg Do Kuchnicukinia, a towarzyszy jej fasola mung nadająca lekkości pieczeni i ziemniak, który z kolei nadaje ciekawszego smaku i aromatu. Sprawia też, że pieczeń ma wspaniały wilgotny środek i się nie rozsypuje przy krojeniu. Jeśli zdecydujecie się skorzystać z tego przepisu, polecam przygotować pieczeń wieczorem i umyć zęby po włożeniu do piekarnika. Niesamowicie pachnie i bardzo kusi, by spróbować(...)pieczeni. Fasolę odcedzić, przepłukać, zalać 250 ml wody i gotować do miękkości (ok. kwadransa). Jeśli w garnku zostanie woda, odcedzić. Zostawić do ostudzenia. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z płaską łyżeczką soli i przełożyć na durszlak. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Nastawić piekarnik na 200 stopni C. (pieczenie góra/dół). Do miski zetrzeć obrany ziemniak
Weekendy w domu i ogrodzie