pieczone ziemniaki w piekarniku - 5758 przepisów (strona:37/384)

PIKANTNE KALMARY I MŁODE ZIEMNIAKI PIECZONE 164

największa pochwała :) PIKANTNE KALMARY I MŁODE PIECZONE ZIEMNIACZKI /własny;/ dla 2 osób 250 g oprawionych kalmarów bez macek 1 duża papryczka chili (lub 2 mniejsze) 1 średnia czerwona cebula pęczek natki pietruszki 1/2 łyżeczki mielonej kolendry  sól, pieprz do smaku olej roślinny / oliwa z oliwek do smażenia 350g młodych ziemniaków oliwa z oliwek suszony tymianek* sól(...)pieczenia tak, aby plastry ziemniaków nie nachodziły na siebie, skrapiam oliwą z oliwek, doprawiam solą, pieprzem i tymiankiem. Wstawiam do piekarnika na 20 minut i piekę w 180 stopniach do chwili, aż ziemniaczki się zezłocą. Kiedy ziemniaki się pieką, czas na kalmary. Jeśli są mrożone - mniej pracy czeka. Wystarczy je rozmrozić, oddzielić macki od ciała kalmara, usunąć szkielet (w postaci przeźroczystej

W kuchni Karmel-itki
Pstrąg pieczony z warzywami. 249

efekt przerósł moje oczekiwania. Polecam! Składniki na pstrąga pieczonego z warzywami 3 pstrągi przyprawa do ryb 3 gałązki natki selera 3 gałązki natki pietruszki 3 ząbki czosnku 6 ziemniaków 6 młodych, małych cebul lub 3 większe 1 młoda, mała cukinia lub 3 młode patisony 2 garści pomidorków koktajlowych przyprawa do ziemniaków oliwa masło i cząstki cytryn do podania(...)Dużą blachę (ja użyłam tej standardowej z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia (ułatwi nam to zmywanie) i wykładamy na nią warzywa. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 10 minut. Po tym czasie na ziemniaki wykładamy pstrągi, posypujemy pomidorkami i pieczemy kolejne 12-15 minut. Po tym czasie danie jest gotowe. Na półmiski wykładamy część warzyw, na nie układamy

Rozpustne gotowanie
Idealnie upieczony kurczak z ziemniakami i papryką z prostą sałatką 259

blogu na pieczonego kurczaka w całości, który jest niesamowicie soczysty i bardzo smaczny. Kurczak jest złocisty, skórka chrupiąca zatem czego chcieć więcej. Porcję kurczaka zaserwowałam z pieczoną papryką i ziemniakami oraz prostą sałatą z dressingiem. Całość jest smaczna, soczysta, lekka a zarazem bardzo rozgrzewająca. Idealny pomysł na niedzielny obiad. Składniki (na 4-6 porcji): kurczak cały o wadze(...)wyciągam kurczaka z piekarnika, wylewam wytopiony tłuszcz i ponownie umieszczam kurczaka na marchewkach, tym razem piersiami do góry. Kurczaka piekę przez kolejne 50 minut. W międzyczasie gotuję ziemniaki i kroję na ćwiartki paprykę. Warzywa nacieram składnikami marynaty. Wyciągam kurczaka z piekarnika, wylewam wytopiony tłuszcz z naczynia i układam w nim warzywa z marynatą. Całość piekę przez kolejne 30 minut

Mango Papaja
Ziemniaki zapiekane z jajkami 183

naczynia żaroodpornego, lekko ubić po czym zrobić łyżką sześć dołków w ziemniakach i w każdy wbić jajko. Posypać jajka solą, pieprzem i szczypiorkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż jajka się zetną. ziemniaki zapiekane z jajkami

O kuchni z uczuciem
Kapsalon – wyśmienity fastfood 238

Ziemniaki obieramy i kroimy na frytki (można również wykorzystać gotowe frytki mrożone). Ziemniaki rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli frytki przygotowujemy sami z surowych ziemniaków, skrapiamy je olejem. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 45 minut, aż nabiorą złotego koloru. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą kebab-gyros i wkładamy do lodówki

e-PrzepisyKulinarne
Pyry z gzikiem 151

gruntowe ząbek czosnku pęczek koperku pieprz sól Ziemniaki porządnie myjemy i szorujemy pozostawiając je w mundurkach. Doprawiamy je oliwą, solą i pieprzem. Każdego ziemniaka owijamy osobno folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy do miękkości około godziny. W czasie kiedy ziemniaki będą się piekły, możemy przygotować gzik. Postępujemy dokładnie tak jak w przypadku twarożku śniadaniowego

PatiGotuje
Pyry z gzikiem 143

ogórki gruntowe pęczek koperku pieprz sól Ziemniaki porządnie myjemy i szorujemy pozostawiając je w mundurkach. Doprawiamy je oliwą, solą i pieprzem. Każdego ziemniaka owijamy osobno folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy do miękkości około godziny. W czasie kiedy ziemniaki będą się piekły, możemy przygotować gzik. Postępujemy dokładnie tak jak w przypadku twarożku śniadaniowego. Ser biały

PatiGotuje
Pieczony batat z tuńczykiem z purée z groszku i pomidorkami 117

foli, 1 łyżka cukru brązowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Bataty (bez obierania) myjemy i suszymy. Folię do pieczenia smarujemy masłem, posypujemy cukrem, pieprzem i zawijamy w nią bataty (każdego ziemniaka oddzielnie). Pieczemy ok. 45 min w piekarniku rozgrzanym do 190°C. W małym rondelku zagotowujemy 100 ml wody, dodajemy groszek, 1 łyżkę masła, posiekany ząbek czosnku(...)pieczenia batatów, do piekarnika wkładamy pomidorki koktajlowe na ok. 5 min. Bataty rozwijamy z foli, każdego kroimy na połowę po długości (żeby batat nam się nie kołysał, wystarczy   od dołu odkroić cienki pasek). Z tuńczyka odlewamy nadmiar oleju i podgrzewamy go bardzo krótko na patelni. Na batata nakładamy tuńczyka i świeży tymianek, podajemy z puree z groszku i pieczonymi

Moniki Smakołyki
Golonki indycze pieczone 183

liście laurowe, kilka plasterków czosnku. Do mięsa dodajemy dwie pokrojone w krążki cebule  i wszystko wkładamy do foliowego rękawa wraz z przygotowanymi ziemniakami wg. przepisu: ziemniaczki pieczone W zależności od rodzaju piekarnika pieczemy w 200 stopniach od 1-1,5 godziny. Podajemy z mieszanką sałat z sosem jogurtowym, wg. przepisu:  sałata do obiadu

Kulinarne przemyslenia
Parówki à la Brasov 180

groszek oraz już bardzo typową, zgodnie z wszelkimi skojarzeniami, zasmażkę z papryki. Składniki: - parówki - ziemniaki - groszek zielony - papryka słodka w proszku - koncentrat pomidorowy (opcjonalnie) Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w cząstki i pieczemy w piekarniku. Temperatura około 200 stopni Celsjusza i ok. 30 - 45 minut. Niektóre szkoły uczą, że wcześniej należałoby je ugotować. Wtedy znacznie krócej. Parówki podsmażamy. Dosypujemy papryki

Kryzysowa Książka Kucharska
Kurczak Zagrodowy faszerowany pieczarkami 176

pieprz, tymianek, rozmaryn), mieszamy, wrzucamy do niej warzywa i raz jeszcze mieszamy. Do brytfanki wlewamy łyżkę oliwy i smarujemy nią dno. Wkładamy kurczaka i dookoła wykładamy ziemniaki oraz marchewkę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 75 min. 20 minut przed końcem możemy dorzucić paprykę, która doda kolorytu i jeszcze bardziej urozmaici nasze danie.   CHCIAŁOBY SIĘ POWIEDZIEĆ Kuuku rykuu

Ania i Marcin gotują
Ziemniaki zapiekane z bekonem i serem pleśniowym 100

pieczonych ziemniaków z bekonem i sosem.  Składniki 1 kg ziemniaków 2 czerwone cebule 200 g bekonu natka pietruszki  ser blue Sos : ¾ szklanki majonezu 2 łyżki musztardy dijon 3 łyżki octu balsamicznego   Przygotowanie   Ziemniaki umyłem, obrałem, pokroiłem w grube plasterki. W misce wymieszałem talarki z oliwą, sola i pieprzem. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyłem(...)jedną warstwę ziemniaków. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C. Zapiekałem do czasu, aż ziemniaki się zezłociły. Sos : wymieszałem majonez, musztardę Dijon i ocet balsamiczny. Wstawiłem na pół godziny do lodówki. Cebulę obrałem, pokroiłem w cieniutkie plasterki. Bekon usmażyłem na chrupko. Upieczone ziemniaki posypałem cebulą, boczkiem, posiekana natka pietruszki, a na koniec pokruszonym serem

R'n'G Kitchen
Młode ziemniaczki pieczone z masłem i solą morską 170

młodych niewielkich ziemniaków sól morska gruboziarnista  około 50 g masła  PRZYGOTOWANIE :  Młode, niewielkie ziemniaczki szorujemy w zimnej wodzie, układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym torebką do pieczenia i nakrajamy na krzyż. Na każdym ziemniaczku układamy po kąsku masła. Ziemniaki oprószamy grubo zmieloną sola morską.  Ziemniaki pieczemy w nagrzanym do 200 stopnie piekarniku przez 60 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zapiekanka wiejska 237

kiełbaskę, zrumienić z każdej strony, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, zeszklić, przełożyć do warzyw. Dodać zioła i przyprawy, dokładnie wymieszać. 3. Formę żaroodporną posmarować masłem, przełożyć ziemniaki i warzywa. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut na wyższej półce piekarnika. 4. Roztrzepać jajko, dolać śmietanę i posiekany czosnek, dodać pozostałe składniki sosu, dokładnie wymieszać (ja robię to za pomocą morgensterna

Kuchnia Prezydentowej

Proponowane wyszukiwania