ciągle mieszając około 6 minut . Po tym czasie , wykładamy farsz na warstwę ziemniaków i przykrywamy odłożoną porcją utartych ziemniaków -lekko ugniatamy , smarujemy olejem . Wkładamy do piekarnika , przykrywamy górę folią i zapiekamy około 60 minut w temperaturze 160 C . Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię , żeby wierzch ładnie się zezłocił ( około 10 minut ) . Gotowe , wspaniała odsmażona na drugi dzień z patelni
Ogrodnik w podróżypokrojoną w plasterki . Do rondla dodajemy wszystkie składniki na sos i zagotowujemy. Mięso zalewamy gorącym sosem przykrywamy naczynie. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 1,5 godziny. Podajemy z kluskami śląskimi. Kluski śląskie Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 250 gram mąki ziemniaczanej sól Wykonanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy wystudzone przepuszczamy przez prasę lub maszynkę do mielenia mięsa
kgwjanczewozagotować i dusić na średnim ogniu przez 2-3 minuty. W naczyniu (lub naczyniach) do zapiekania układać kolejno: ziemniaki, połowę cukinii, masę mięsną, fasolkę szparagową i ponownie cukinię. Wierzch posypad ostrą papryką. Wstawić do nagrzanego do 180 ° C piekarnika i piec 25-30 minut. Smacznego
Pełny talerzwierzchu. Przykryć folią i pozostawić w lodówce na 24 godziny. Kurczaka wyjąć z lodówki, ułożyć na siatce. Piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 st. C z opcją grill od góry przez 75 minut. Ja podałam go z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami.Smacznego
Gosia gotujePieczemy 20 min Po tym czasie dolewamy do mięsa bulion, zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy od 45 do 60 minut - trzeba obserwować, gdyż każdy piekarnik inaczej się zachowuje Do obiadu, tak przygotowany schab, podałam z zapiekanymi ziemniakami i kalafiorem. A na drugi dzień pokroiłam w grubsze plastry i zrobiłam kanapki do pracy. Pychota
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comchili i wyrabiamy. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Na długie patyczki do szaszłyków nabijamy ziemniaki oraz marchew i małe kuleczki z farszu mięsnego. Całość przyprószamy przyprawą do grilla, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy przez około 30 - 35 minut do uzyskania złocistego koloru. Podajemy z sałatami i kukurydza konserwową. Opcja szisz kebaba bez warzyw
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipoczym szczelnie zawinąć papierem do pieczenia a nastepnie folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego do 240° stopni piekarnika i piec przez 1,5 godziny w zależności od wagi wołowiny ( na kazdy kilogram mięsa -1 godzina pieczenia ). Podawać na gorąco z dodatkiem pieczonych ziemniaków. SMACZNEGO
zielonacukinkaPieczone udka/podudzia z kurczaka. Obiad, który "robi się sam". Szybki i pyszny. Składniki: 4-6 udka/podudzia z kurczaka cebula2 ząbki czosnku Marynata:4 łyżki wody4 łyżki oleju1 łyżka miodu2 łyżki sosu sojowego2 łyżki przyprawy do kurczaka2 łyżki przyprawy do mięsa/ uniwersalnejpieprz czarny mielonypół łyżeczki papryki czerwonej mielonejziele angielskieliść laurowySkładniki marynaty mieszam, mięso dokładnie myję(...)lodówce też wystarczy). Cebulę kroję w pół plasterki, ząbki czosnku miażdżę. Wszystko wrzucam do naczynia żaroodpornego i piekę w piekarniku ok. 50 minut (30 minut pod przykryciem, później polewam mięso marynatą i ściągam pokrywkę). Podawać można z ryżem, ziemniakami i ulubioną sałatką. Pozostałą marynatę można wykorzystać do bazy sosu, dodać pół opakowania śmietany lub pół litra wody zagotować
NA MOIM TALERZUzmielone mięso, jajko i przyprawy. Przygotowanym farszem napełniamy cukinię i wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i podlewamy bulionem. Pieczemy w piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu cukinię kroimy w krążki. Podajemy z pomidorkami lub talarkami podsmazonych ziemniaków. Posypujemy koperkiem. Smacznego
Salonik smakówlyzki stopionego masla ,plus skrojona papryke. Wymieszalam Kurczaka nafaszerowalam ryzem, wlozylam do nagrzanego na 180 C piekarnika, Pieczemy ok 1 godziny. Polewajac tluszczem "puszczonym " z kurczaka. Obracamy kurczaka co 15-20 min. Na 20 min przed koncem dodajemy ziemniaki, a 10 min pozniej dodalam papryke I cukinie. Dodatkowo zrobilam maslo czosnkowo koperkowe. Zycze smacznego I milej soboty
Smaki Edytydużych żółtych papryk 1000 ml bulionu 125 g mascarpone 2 ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego 1-1,5 łyżeczki kurkumy oliwa z oliwek do smażenia sól 1 kawałek chorizo (paprykowa hiszpańska kiełbasa) Wykonanie: Papryki myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40 minut. Gdy warzywa
Kulinarne przygody Gatitywarzyw. Zapiekanie ich w piekarniku z ziołami wydobyło z nich niesamowity smak i aromat. Wersja Madzi zawierała ziemniaki, seler, pietruszkę i buraki. Pycha. Pewnego dnia zamarzyło mi się to danie i użyłam tych warzyw, które miałam akurat w lodówce. Nie miałam buraków ale dodałam zamiast nich dynię i wyszło równie smacznie. Spróbujcie :) Pieczone warzywa z ziołami - pyszne Składniki(...)kosteczkę. Marchewkę i seler drobniej a ziemniaki i dynię grubiej. Czosnek obieramy i dodajemy w całości (większe ząbki możemy przekroić na pół). Blaszkę smarujemy oliwą i wrzucamy wszystkie warzywa, dodajemy przyprawy, polewamy trochę oliwą i wrzucamy kawałeczki masła. Pieczone warzywa z ziołami - pyszne Pieczemy ok 30 minut w piekarniku najlepiej na termoobiegu w 180 stopniach. Możemy podawać
Pyza i Surówkadopiero zauważyć jak ważny jest dobry piekarnik ( i wcale nie taki drogi). Ostatnio piekłam kilka swoich ulubionych potraw i są o niebo lepsze niż w poprzednim piekarniku. Dzisiaj podam przepis pochodzący z miesięcznika „Lubię gotować „ nr 10/2012 na chleb żytni z dodatkiem ziemniaków. Przepis zmodyfikowałam, dodając zioła i suszone pomidory. Już dawno nie jadłam tak delikatnego(...)naciąć a następnie posmarować wierzch rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać makiem lub innymi ziarnami Piekarnik nagrzać do temperatury 210 stopni. Na dno piekarnika położyć naczynie z wodą. Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika do 210 stopni i piec 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec kolejne 25 – 30 minut.* Po wyjęciu z piekarnika studzić
Na słodko lub wytrawniePiekarnik rozgrzać do 200stopniu z naczyniem żaroodpornym i następnie przełożyć mięso do piekarnika i piec przez 13 minut. 3. Porzeczkę myjemy i przekładamy do rondelka, wlewamy wytrawne wino, dodajemy miód i sok z pomarańczy. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż sos będzie odpowiednio gęsty. 4. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Przed końcem gotowania ziemniaków należy dodać groszek. Całość
Coś z niczegoPiekarnik rozgrzać do 200stopniu z naczyniem żaroodpornym i następnie przełożyć mięso do piekarnika i piec przez 13 minut. 3. Porzeczkę myjemy i przekładamy do rondelka, wlewamy wytrawne wino, dodajemy miód i sok z pomarańczy. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż sos będzie odpowiednio gęsty. 4. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Przed końcem gotowania ziemniaków należy dodać groszek. Całość
Coś z niczego