Pleśniak to chyba jedno z najpopularniejszych i najprostszych polskich ciast. I choć nazwa może się wydawać mało zachęcają, to zaręczam, że w składnikach nie ma nic
Jacob TastesMięciutki, lekko wilgotny i aromatyczny piernik z suszonymi śliwkami. Posypałam go tylko cukrem pudrem, ale jeśli chcecie polejcie go roztopioną czekoladą lub udekorujcie według uznania. Nie
Oryginalny smakCiasto ze śliwkami zażyczył sobie mąż. Jako nie perfekcyjna pani domu postanowiłam go uraczyć wypiekiem zrobionym na moją modłę. Czyli bezglutenowym, bezlaktozowym. Doszłam do wniosku
Szybko Tanio SmacznieŚliwki nieodmiennie kojarzą mi się z jesienią. Tak samo jak jabłka czy gruszki - to pierwsze oznaki kolejnej pory roku. Jeszcze tej nienachalnej, złotej ; łagodnie grzejącej ciągle
Pożeraczka, czyli raz adobrzePo śniegu nie zostało ani śladu. Słupek rtęci znów radośnie podskoczył powyżej zera, i to o całe osiem kresek. Jeśli spojrzeć w błękitne, bezchmurne niebo, można
Pożeraczka, czyli raz adobrzeW te jesienne klimaty postanowiłam przygotować bardzo pasujące do aury muffiny ze śliwkami i cynamonem. Zapach który rozchodził się w mieszkaniu był przecudowny a smak muffinek
Pyza i SurówkaPo powidłach cynamonowych przedstawiam Wam czekośliwkę czyli powidła z kakao. Są pyszne, mają intensywny zapach i aromat. Dodajcie do nich kakao najlepszej jakości a końcowy smak
Mienta blogCudo! Po prostu cudo! W życiu bym nie pomyślała, że ze śliwek można stworzyć coś tak pysznego jak ten mus :) A w połączeniu z ciasteczkowym spodem
Kto ugości moich gości?Fioletowo. Wrzosowo. Śliwkowo. Trochę słońca, trochę chmur. Trochę uśmiechów, trochę fochów. Po wakacyjnej przerwie powracamy z dziewczynami do naszych co miesięcznych Wyzwań :) We wrześniu tematem
My simple kitchenKeks to jedno z popularniejszych ciast na polskich stołach. Każdy kto uwielbia bakalie - również zakocha się w tym cieście. Mocno bakaliowy wypiek, z przeróżnymi dodatkami począwszy
Słodka StronaNa dobry początek proponuję coś słodkiego. Dlatego zapraszam na ciasto:) Ale nie byle jakie, bo babcine:) Takie, którego smaku się nie zapomina niezależnie od tego ile
My simple kitchenPo raz pierwszy ten piernik robiłam 4 lata temu i okazał się tak wyjątkowy w smaku, że od tamtej pory w każde Święta pieścił moje
Kraina Miodem PłynącaJesienna wersja drożdżowych, cynamonowych bułeczek. Bogato nadziane śliwkami węgierkami, słodkie, lekkie i puszyste. Obłędnie pachnące. Na śniadanie czy deser – idealne. Jeszcze ciepłe smakują najlepiej! Mleko zagotować
Karo in the KitchenJak się jest zapracowanym i chce się mimo wszystko samemu coś upiec, albo jak ma się gości i trzeba upiec kilka ciast, to dobrze jest mieć
UgotujmyTo.plCynamonowe drożdżowe ze śliwkami Na blachę 24x24 cm: 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju rzepakowego
peggiwkuchni